ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Οι καλύτεροι βασικοί φακοί για φωτογράφιση άγριας ζωής

Ανακαλύψτε τους καλύτερους –και με τη βέλτιστη σχέση κόστους/απόδοσης– φακούς για την αποτύπωση εξαιρετικών εικόνων άγριας ζωής, οι οποίοι είναι ιδανικοί για μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon, όπως οι EOS R7 και EOS R10.
Ιβηρικός λύγκας πάνω σε έναν μεγάλο βράχο, κοιτάζοντας απευθείας τη φωτογραφική μηχανή.

Η καταγραφή εικόνων γεμάτων συναίσθημα με άγρια ζώα και πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον απαιτεί κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων, δεξιότητες διαβίωσης στην ύπαιθρο, υπομονή και επιμονή. Ωστόσο, ακόμη και με όλα αυτά, δεν θα επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε χωρίς έναν τηλεφακό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να αγοράσετε έναν ακριβό επαγγελματικό φακό ώστε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη φωτογράφιση άγριας ζωής. Υπάρχουν πολλοί φακοί υψηλών επιδόσεων και μικρού βάρους για φωτογράφιση άγριας ζωής που μπορείτε να επιλέξετε. Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν σταθεροί φακοί και φακοί ζουμ που ταιριάζουν στις mirrorless μηχανές του Συστήματος EOS R, όπως οι Canon EOS R7 και EOS R10.

Ένας τρυποκάρυδος που στέκεται πάνω σε ένα κλαδί, περιτριγυρισμένος από ψηλά χόρτα και πράσινο φύλλωμα.

Οι φακοί ζουμ σάς προσφέρουν περισσότερες επιλογές για το καδράρισμα, επιτρέποντάς σας να περνάτε από ευρυγώνιες λήψεις οι οποίες αποτυπώνουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον έως σε πιο «σφιχτά» πορτραίτα που αναδεικνύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/50 δευτ., f/8 και ISO800.

Κοντινή λήψη ενός πολύχρωμου παπαγάλου με πράσινο κεφάλι, γαλαζοπράσινα φτερά και σώμα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Οι τηλεφακοί σάς επιτρέπουν να φωτογραφίζετε με λεπτομέρεια τα ζώα που δεν μπορείτε να προσεγγίσετε από κοντά, είτε επειδή είναι επικίνδυνα είτε επειδή απλώς δεν θέλετε να τα ενοχλήσετε. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 600mm F11 IS STM στα 1/350 δευτ., f/11 και ISO1600.

Χρειάζομαι τηλεφακό για τη φωτογράφιση άγριας ζωής;

Όχι πάντα. Ορισμένες φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο φακό (συνήθως ορίζεται ως φακός με εστιακή απόσταση 35mm ή λιγότερο) για να τραβήξετε φωτογραφίες άγριων ζώων στο περιβάλλον τους, αλλά θα πρέπει να πλησιάσετε στο θέμα σας για να το επιτύχετε. Αν θέλετε να τραβάτε φωτογραφίες άγριας ζωής που γεμίζουν όλο το κάδρο, συνήθως χρειάζεστε έναν φακό με εστιακή απόσταση επιπέδου τηλεφακού (85mm ή μεγαλύτερη) ή σούπερ-τηλεφακού (300mm ή περισσότερο). Αυτοί οι τύποι φακών καταγράφουν στενότερο οπτικό πεδίο –μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σκηνής που έχετε μπροστά σας– κάτι που κάνει τα μακρινά ζώα και τα πουλιά να φαίνονται μεγαλύτερα στην εικόνα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω φακό ζουμ ή σταθερό φακό για τη φωτογράφιση άγριας ζωής;

Οι τηλεφακοί ζουμ είναι πιο ευέλικτοι, καθώς σας επιτρέπουν να αλλάζετε το κάδρο χωρίς να χρειάζεται να μετακινείστε ή να σταματάτε τη λήψη και να αλλάζετε φακό. Οι σταθεροί φακοί προσφέρουν μόνο μία εστιακή απόσταση, αλλά είναι σε γενικές γραμμές ελαφρύτεροι από τον αντίστοιχο φακό ζουμ. Διατίθενται επίσης σε μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις, διευκολύνοντας τη φωτογράφιση άγριων ζώων που δεν μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερο ακόμη κι αφού εξαντλήσετε την εμβέλεια του φακού ζουμ που χρησιμοποιείτε.

Καναδική χήνα κολυμπά σε νερό.

Το πρωτοποριακό σύστημα EOS R επιτρέπει τον σχεδιασμό καινοτόμων και ελαφριών φακών, όπως οι φακοί RF 800mm F11 IS STM της Canon, το βάρος των οποίων είναι 1.260g και οι διαστάσεις τους είναι 281,8mm όταν είναι συμπτυγμένοι, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να τους παίρνετε μαζί σας. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 800mm F11 IS STM, με 1/500 δευτ., f/11 και ISO1250. © Ben Hall

Χέρια που κρατούν μια μηχανή Canon EOS R7 με συνδεδεμένο φακό ζουμ.

Ένας φακός ζουμ σάς προσφέρει την ευελιξία να ανασυνθέσετε τη λήψη σας για να αποτυπώσετε τη σκηνή όταν δεν έχετε χρόνο να αλλάξετε φακούς.

Ποιες εστιακές αποστάσεις είναι καλύτερες για τα άγρια ζώα και πουλιά;

Τα πουλιά είναι συνήθως μικρότερα και δυσκολότερα στην προσέγγιση σε σχέση με άλλα άγρια ζώα, επομένως συχνά χρειάζεστε μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για να τα φωτογραφίσετε. Αν και μπορείτε να τραβήξετε λήψεις που γεμίζουν το κάδρο ενός μεγάλου θηλαστικού με φακό 300mm ή 400mm, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φακό 500mm, 600mm ή ακόμη και 800mm για ορισμένους τύπους φωτογράφισης πουλιών.

Ωστόσο, το μέγεθος του αισθητήρα της μηχανής μπορεί να σας βοηθήσει. Οι αισθητήρες που υπάρχουν στις mirrorless μηχανές APS-C, όπως οι EOS R7 και EOS R10, είναι μικρότεροι από τους αισθητήρες full-frame που υπάρχουν σε άλλες μηχανές της σειράς του Συστήματος EOS R, όπως η EOS R6. Έτσι, στην πραγματικότητα, περικόπτουν την εικόνα από τον φακό, κάνοντας το θέμα να γεμίζει μεγαλύτερο ποσοστό του κάδρου σας. Αυτός ο συντελεστής κοπής 1,6x αυξάνει την εμβέλεια του φακού. Έτσι, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον φακό RF 50mm F1.8 STM σε μια φωτογραφική μηχανή APS-C, έχετε το ίδιο οπτικό πεδίο με αυτό που θα είχατε αν χρησιμοποιούσατε έναν φακό 80mm σε μια μηχανή full-frame, ενώ χρησιμοποιώντας έναν τυπικό φακό 100mm, έχετε το ίδιο οπτικό πεδίο με αυτό που θα είχατε αν χρησιμοποιούσατε έναν φακό 160mm σε μια μηχανή full-frame. Το ίδιο πλεονέκτημα απολαμβάνετε και όταν χρησιμοποιείτε έναν φακό EF στις EOS R7 ή η EOS R10 μέσω οποιουδήποτε προσαρμογέα από τη σειρά Προσαρμογέων βάσης EF-EOS R.

Άτομο που τραβά μια φωτογραφία από κοντά χρησιμοποιώντας μια μηχανή Canon EOS R10 και φακό RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Η αυτόματη εστίαση της Canon EOS R10 συνεχίζει να λειτουργεί σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με τιμή έκθεσης έως και -4 EV 1 . Η EOS R7 φτάνει ακόμη πιο χαμηλά, έως και τα -5 EV 1 .

Πώς μπορεί να συμβάλλει η τεχνολογία του φακού και της μηχανής στην αποτύπωση καλύτερων φωτογραφιών της άγριας φύσης;

Οι φακοί με μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κρατηθούν σταθεροί, αλλά ο ενσωματωμένος οπτικός Σταθεροποιητής εικόνας (IS) μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση του φλουταρίσματος που προκαλείται από την αστάθεια της μηχανής. Η EOS R7 και η Canon EOS R6 διαθέτουν επίσης σύστημα σταθεροποίησης εικόνας ενσωματωμένο στο σώμα, το οποίο μπορεί να προσφέρει σταθεροποίηση εικόνας έως και 7 στοπ, όταν χρησιμοποιείται με συμβατό φακό.

Ωστόσο, το φλουτάρισμα δεν είναι πάντα αρνητικό, όπως εξηγεί ο επαγγελματίας φωτογράφος άγριας ζωής Ben Hall στο βίντεό του για τη δημιουργική προσέγγιση στην αφηρημένη φωτογράφιση άγριας ζωής (παρακάτω)2.

Ένας ισχυρός κινητήρας εστίασης θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε ζώα που κινούνται γρήγορα, ενώ, όσο πιο αθόρυβη είναι η λειτουργία του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τρομάξετε ένα ζώο και να φύγει. Η βάση RF στις μηχανές του Συστήματος EOS R προσφέρει επιτρέπει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση μεταξύ φακού και μηχανής, για απίστευτα υψηλή ταχύτητα και αξιοπιστία εστίασης. Οι Canon EOS R7, EOS R10 και EOS R6 εκμεταλλεύονται επίσης στο έπακρο τη φυσική ταχύτητα αυτόματης εστίασης του φακού και διαθέτουν έναν επεξεργαστή ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη με βαθιά εκμάθηση για την αναγνώριση και την παρακολούθηση ζώων και πουλιών με εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Για να εξασφαλίσετε τη σωστή λήψη άγριας φύσης με δράση, καλύτερα να τραβήξετε μια ριπή διαδοχικών εικόνων· οι EOS R7 και EOS R10 προσφέρουν καταιγιστικούς ρυθμούς οδήγησης, έως και 30fps και 23fps αντίστοιχα3, σε συνδυασμό με παρακολούθηση AF.

Ένα υψηλότερο μέγιστο διάφραγμα (μικρότερος αριθμός f) σημαίνει ότι ο φακός μπορεί να επιτρέψει την είσοδο περισσότερου φωτός στη μηχανή, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει αν φωτογραφίζετε ζώα που κινούνται γρήγορα σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Οι mirrorless μηχανές full-frame, όπως η EOS R6, λειτουργούν πολύ καλά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος και το βάρος του φακού σας, καθώς είναι πιο πιθανό να παίρνετε μαζί σας έναν ελαφρύ φακό μικρού μεγέθους. Με βάρος μόνο 300 γραμμάρια, αλλά με ισχυρό ενεργό εύρος ζουμ 28,8-240mm, ο RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, για παράδειγμα, σας επιτρέπει να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τις ευκαιρίες φωτογράφισης θεμάτων από την άγρια φύση.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί Canon για τη φωτογράφιση άγριας ζωής;

Ακολουθεί μια συλλογή εύχρηστων σταθερών και ζουμ φακών που παράγουν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας άγριων ζώων και πουλιών.

Ο καλύτερος βασικός φακός RF μικρών διαστάσεων για φωτογράφιση της άγριας φύσης: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Εξωτερική προϊοντική φωτογράφιση μιας μηχανής Canon EOS R7, με φακό RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, πάνω σε έναν μεγάλο βράχο.

Το «ενεργό» εύρος ζουμ 28,8-240mm του Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM σάς δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε το ζουμ για να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα –ιδανικό για την αποτύπωση σκηνικών άγριας ζωής σε μαγευτικά τοπία– ή να το αυξήσετε ώστε να πλησιάσετε περισσότερο και να αποτυπώσετε τη λεπτομέρεια.

Ο Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM είναι ένας από τους πρώτους φακούς που σχεδιάστηκαν ειδικά για μηχανές APS-C του Συστήματος EOS R, όπως οι EOS R7 και EOS R10. Διαθέτει ισχυρό εύρος ζουμ 8,33x που εκτείνεται από επίπεδο ευρυγώνιου έως τηλεφακού. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα αν φωτογραφίζετε σε περιβάλλοντα με πολλή σκόνη ή αν απαιτείται γρήγορη αντίδραση σε διαφορετικές ευκαιρίες φωτογράφισης θεμάτων της άγριας φύσης, όπου μπορεί να χάσετε μια λήψη καθώς αλλάζετε φακούς.

Χάρη στο συντελεστή κοπής 1,6x σε αυτές οι μηχανές, ο φακός έχει το ενεργό εύρος ζουμ που θα είχε ένας φακός 28,8-240mm σε μια μηχανή full-frame, ενώ παραμένει σχετικά μικρός και ελαφρύς, με βάρος μόλις 300 γραμμάρια.

Ο καλύτερος βασικός φακός ζουμ RF για φωτογράφιση της άγριας φύσης: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Ένα ελάφι με μεγάλα κέρατα που στέκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος και στρέφεται προς τη μηχανή.

Ο διπλασιασμός της εστιακής απόστασης –όπως για παράδειγμα από 200mm σε 400mm– κάνει τα ζώα και τα πτηνά να εμφανίζονται δύο φορές μεγαλύτερα στη φωτογραφία, αξιοποιώντας στο έπακρο το θέμα σας ως σημείο εστίασης. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/40 δευτ., f/8 και ISO800. © Ben Hall

Ένα ελάφι με μικρά κέρατα στέκεται πλαισιωμένο από φτέρες σε ένα πράσινο δάσος.

Η στενή γωνία θέασης που προσφέρουν οι τηλεφακοί διευκολύνει την επιλογή του ιδανικού απαλού φόντου και την ανάδειξη ενός ζώου στο καρέ. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 373mm, με 1/ 50 δευτ., f/8 και ISO1250. © Ben Hall

Οι φακοί RF της Canon για τις μηχανές του Συστήματος EOS R διαθέτουν πολλές σχεδιαστικές καινοτομίες και ο Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ελαφρύτερος από τον Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, αλλά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με Extender RF. Διαθέτει το πλεονέκτημα του σταθεροποιητή εικόνας 5,5 στοπ για πιο ευκρινείς λήψεις χωρίς τρίποδο, που αυξάνεται στα 6 στοπ με τις μηχανές οι οποίες διαθέτουν IBIS, όπως οι EOS R6 και EOS R7. Επίσης, χρησιμοποιεί εξαιρετικά γρήγορη αλλά σχεδόν αθόρυβη τεχνολογία αυτόματης εστίασης Nano USM, η οποία δεν τρομάζει τα θέματα που προσπαθείτε να προσεγγίσετε. Το ενεργό εύρος ζουμ αυτού του φακού ενισχύεται στα 160-640mm όταν χρησιμοποιείται με τις μηχανές EOS R7 και EOS R10.

Οι καλύτεροι βασικοί σούπερ τηλεφακοί RF για φωτογράφιση της άγριας φύσης: Canon RF 800mm F11 IS STM και Canon RF 600mm F11 IS STM

Ένας λαγός σε ένα χωράφι, το φόντο θολό, με το φως του ήλιου να δείχνει τις φλέβες στο ένα αυτί.

Η μεγάλη εμβέλεια ενός τηλεφακού, όπως του φακού RF 800mm F11 IS STM, καθιστά δυνατή τη λήψη φωτογραφιών ανήσυχων ζώων χωρίς να τα τρομάξετε. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 800mm F11 IS STM, με 1/100 δευτ., f/11 και ISO500. © Ben Hall

Ένας λεμούριος σε εγρήγορση, πάνω σε έναν βράχο με μερικά ανοίγματα στην επιφάνεια της πέτρας πίσω του.

Οι τηλεφακοί με μικρότερα μέγιστα διαφράγματα, όπως f/5.6 και f/11, είναι πιο εύκολοι στη μεταφορά και πιο οικονομικά προσιτοί από τους φακούς με μεγάλα μέγιστα διαφράγματα (χαμηλότεροι αριθμοί f). Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 600mm F11 IS STM, με 1/1400 δευτ., f/11 και ISO1600.

Ο RF 800mm F11 IS STM σάς επιτρέπει να καταγράφετε εικόνες άγριας ζωής που γεμίζουν το κάδρο, είτε φωτογραφίζετε μεγάλα ζώα είτε πουλιά στον κήπο σας. Αν προσθέσετε στον φακό το Canon Extender RF 1.4x ή Canon Extender RF 2x, μπορείτε να επιτύχετε ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, που φτάνει έως και τα 1600mm με το δεύτερο μοντέλο. Οι μηχανές του Συστήματος EOS R μπορούν να εστιάζουν αυτόματα, ακόμη και σε αυτήν την εντυπωσιακή εστιακή απόσταση. Τοποθετήστε τον φακό στην Canon EOS R7 ή EOS R10 και ο συντελεστής κοπής σάς προσφέρει πανίσχυρη ενεργή εστιακή απόσταση 1.280mm, χωρίς μείωση του διαφράγματος που προκαλείται από τη χρήση extender 1,4x ή 2x.

Για έναν φακό με τόσο μεγάλη εμβέλεια, ο RF 800mm F11 IS STM έχει εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις και βάρος, ενώ διαθέτει Οπτικό σταθεροποιητή εικόνας 4 στοπ για ευκρινέστερες φωτογραφίες και βίντεο χωρίς τρίποδο.

Ενώ ο Canon RF 800mm F11 IS STM ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη φωτογράφιση πουλιών, ο RF 600mm F11 IS STM είναι ένας σούπερ-τηλεφακός πιο γενικής χρήσης, κατάλληλος τόσο για πουλιά όσο και για άλλα ζώα. Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με εκείνα του RF 800mm, συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος f/11 χωρίς λεπίδες για ελκυστικό φλουτάρισμα του φόντου και του κινητήρα STM για σχεδόν αθόρυβη αυτόματη εστίαση. Παράλληλα, συνεργάζεται άψογα με το Canon Extender RF 1.4x (παρέχοντας εστιακή απόσταση 840mm) και το Canon Extender RF 2x (για εστιακή απόσταση 1200mm). Στις EOS R7 και EOS R10, η ενεργή εστιακή του απόσταση είναι 960mm χωρίς extender. Επίσης, ο φακός συμπτύσσεται σε μήκος μικρότερο από 20cm, γεγονός που τον καθιστά έναν πολυχρηστικό σούπερ-τηλεφακό, τον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας παντού.

Ο καλύτερος βασικός φακός EF για φωτογράφιση της άγριας φύσης: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Μια πάπια που φωτογραφήθηκε από τη στάθμη του νερού, με σταγόνες νερού να στάζουν από το ράμφος της.

Ο ευέλικτος φακός Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM είναι συμβατός τόσο με τα μοντέλα EOS DSLR full-frame όσο και με τα μοντέλα EOS DSLR APS-C, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μηχανές του Συστήματος EOS R και στις μηχανές της Σειράς EOS M μέσω προσαρμογέων. Λήψη με Canon EOS 850D και φακό Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM στα 267mm (η ισοδύναμη εστιακή απόσταση στα 35mm είναι 427mm), με 1/320 δευτ., f/5.6 και ISO640. © Ben Hall

Πρόκειται για έναν φακό ζουμ που καλύπτει ένα εκτεταμένο εύρος εστιακών αποστάσεων, 70-300mm, και αποτελεί κλασική επιλογή για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φωτογράφιση άγριας ζωής, παρέχοντας ευέλικτες επιλογές για το καδράρισμα μεγαλύτερων ζώων. Για να προσεγγίσετε ακόμη περισσότερο το θέμα σας, τοποθετήστε τον Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM στην Canon EOS R10 ή EOS R7 μέσω ενός Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R και θα έχετε ενεργό εύρος ζουμ 112-480mm.

Με βάρος μόλις 710g και μήκος 14,55cm σε σύμπτυξη, είναι ένας εύχρηστος φακός που μπορείτε να μεταφέρετε παντού μαζί σας, ενώ διαθέτει επίσης Σταθεροποιητή εικόνας 4 στοπ για μείωση του φλουταρίσματος που προκαλείται από την αστάθεια της μηχανής και λήψη εικόνων με μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Ο καλύτερος βασικός φακός EF-S για φωτογράφιση της άγριας φύσης: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Δύο κύκνοι κολυμπούν σε στάσιμο νερό.

Ο ευέλικτος φακός EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM έχει μικρό βάρος και διαστάσεις, που σημαίνει ότι μπορείτε να πλησιάζετε απομακρυσμένα ζώα και να τα φωτογραφίζετε ομαλά και αθόρυβα, χωρίς να τα ενοχλείτε με την παρουσία σας. Λήψη με Canon EOS 850D και φακό Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM στα 200mm (η ισοδύναμη εστιακή απόσταση στα 35mm είναι 320mm), με 1/4000 δευτ., f/5.6 και ISO800. © Ben Hall

Αν αναζητάτε έναν τηλεφακό ζουμ που συμπληρώνει με ιδανικό τρόπο τον φακό 18-55mm του κιτ, αυτή είναι μια καλή επιλογή. Σχεδιασμένος για μηχανές EOS DSLR με αισθητήρες APS-C, όπως οι Canon EOS 90D και EOS 850D, ο EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM καταγράφει εικόνες με οπτικό πεδίο ισοδύναμο με αυτό ενός φακού 88-400mm σε μια μηχανή full-frame. Είναι ένα μικρό και ελαφρύ μοντέλο που μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας εξόρμησης σε έναν ζωολογικό κήπο, σε ένα πάρκο άγριας ζωής ή σε κάποιο πιο μακρινό ταξίδι.

Εναλλακτικοί φακοί για την άγρια ζωή

Παρόλο που οι τηλεφακοί αποτελούν την πρώτη επιλογή για τη φωτογράφιση άγριας ζωής, υπάρχουν πολλοί άλλοι φακοί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά κατά τη φωτογράφιση ζώων και πουλιών.

Για παράδειγμα, οιφακοί macro, όπως ο Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM και ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM είναι ιδανικοί για τη λήψη φωτογραφιών με έντομα και άλλα μικροσκοπικά πλάσματα. Αν και ο Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM δεν είναι ειδικός φακός macro, προσφέρει εντυπωσιακή μεγέθυνση που φτάνει σχεδόν στο μισό του φυσικού μεγέθους. Οι φακοί EF και EF-S είναι πλήρως συμβατοί με τις EOS R7 και EOS R10, μέσω του Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS R. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακούς EF-S μέσω του προσαρμογέα σε μηχανές full-frame του συστήματος EOS R, όπως οι EOS RP και EOS R6, αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον συντελεστή κοπής 1,6x.

Οι ευρυγώνιοι φακοί, όπως ο Canon RF 14-35mm F4L IS USM και ο εξαιρετικά ευρυγώνιος Canon RF 16mm F2.8 STM, μπορούν επίσης να προσφέρουν καλά αποτελέσματα για την καταγραφή μεγαλύτερου μέρους από το ενδιαίτημα ενός ζώου, ή ενός ολόκληρου σμήνους πουλιών, ή ακόμη και για τη δημιουργία vlog με τον εαυτό σας στο κάδρο καθώς μιλάτε για την άγρια ζωή πίσω σας.

Σύνταξη: Marcus Hawkins και Matthew Richards

1Κατά τη λήψη στατικών εικόνων, με φακό f/1.2, Κεντρικό σημείο AF, One-Shot AF, στους 23 °C/73 °F, ISO100. Εξαιρουμένων των φακών RF με επικάλυψη Defocus Smoothing.

2Το βίντεο είναι διαθέσιμο μόνο στην αγγλική γλώσσα.

3Η ταχύτητα συνεχούς λήψης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες. Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στις προδιαγραφές.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

    Φωτογράφιση πτηνών με τον RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Ένας επαγγελματίας και ένας ερασιτέχνης φωτογράφος συνεργάζονται για να δοκιμάσουν τον RF 200-800mm F6.3-9 IS USM επί τω έργω.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

    Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας ζωής

    Συμβουλές και τεχνικές για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση άγριας ζωής και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μηχανή σας και τους φακούς Canon.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

    Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

    Η επαγγελματίας φωτογράφος Dani Connor μοιράζεται με έναν φιλόδοξο, νεαρό φωτογράφο άγριας φύσης τις καλύτερες συμβουλές της για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MACRO

    Ανακαλύψτε τον κόσμο των εντόμων

    Αποκαλύψτε τις μυστικές ζωές μικροσκοπικών πλασμάτων, με συμβουλές από τον Pierre Anquet.