Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Ανεκτίμητες στιγμές: κινηματογράφηση της οικογένειας

Ο Stef και η Hannah Michalak περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «μια οικογένεια από το Bath που φτιάχνει βίντεο». Το ζευγάρι καταγράφει τρυφερές στιγμές της διαδρομής τους ως γονείς σε μια σειρά κινηματογραφικών βίντεο που έχουν πραγματικά αγγίξει χορδές του κοινού – από τότε που δημιούργησαν τον λογαριασμό τους στο YouTube το 2012, τα εβδομαδιαία vlog των Michalak έχουν προσελκύσει 276.000 συνδρομητές και έχουν πετύχει περισσότερες από 43 εκατομμύρια προβολές.

Παρότι τα βίντεο παρέχουν μια αυθεντική, αυθόρμητη εικόνα της ζωής τους, είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού, λήψεων και επεξεργασίας – μια διαδικασία που ο Stef έχει τελειοποιήσει με συνεχείς δοκιμές και αξιολογήσεις και με πολυετή πρακτική εξάσκηση.

Για τον Stef και τη Hannah, η σκληρή δουλειά τους έχει αξία. Όχι μόνο γιατί έχουν γίνει επιτυχημένοι YouTuber, αλλά και γιατί έχουν δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη όμορφων βίντεο, τα οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν για πολλά χρόνια στο μέλλον. Όπως λέει ο Stef, «Αξίζει πραγματικά να καταβάλει κανείς λίγη προσπάθεια γι’ αυτό, γιατί η αξία αυτών των βίντεο για την οικογένειά σας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. 20 χρόνια αργότερα, δεν πρόκειται ποτέ να μετανιώσεις για την ημέρα που τράβηξες όλα αυτά τα πλάνα και έφτιαξες αυτό το όμορφο βίντεο. Και ο λόγος που χρησιμοποιούμε βίντεο για να καταγράφουμε τις αναμνήσεις μας, αντί για φωτογραφίες, είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να ξαναζήσεις μια στιγμή όπως ένα βίντεο.»

Οι Michalak ξεκίνησαν με μια απλή μηχανή compact και παρότι από τότε έχουν προσθέσει στον εξοπλισμό τους επαγγελματικές μηχανές, η κύρια μηχανή που χρησιμοποιούν για το vlogging και για να καταγράφουν τις μικρές στιγμές της ζωής είναι η Canon EOS M50, μια σπουδαία mirrorless μηχανή γενικής χρήσης, η οποία συνδυάζει τη δυνατότητα καταγραφής φωτογραφιών στα 24,1 megapixel και την τεχνολογία λήψης βίντεο 4K Ultra High Definition σε ένα σώμα μικρών διαστάσεων.

«Χρειάζεστε μια μηχανή όπως η Canon EOS M50, η οποία είναι κατάλληλη για τα πάντα, αντέχει στα πάντα και είναι πολύ απλή στη χρήση: την ενεργοποιείτε, επιλέγετε την κατάσταση λήψης ταινίας, ξοδεύετε ίσως λίγα δευτερόλεπτα για να κάνετε ρυθμίσεις στα μενού και αυτό ήταν – είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε», αποκαλύπτει ο Stef.

Μάθετε πώς τα πήγε ο Stef καθώς τραβά μια ταινία για τον μικρότερο γιο του που μαθαίνει να κάνει ποδήλατο – και σας προσφέρει μερικές συμβουλές για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον χώρο του βίντεο.

1. Βρείτε μια ενδιαφέρουσα γωνία

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Ο πειραματισμός με διάφορες γωνίες λήψης αποτελεί σπουδαίο τρόπο για να προσθέσετε ποικιλία στις ταινίες που δημιουργείτε. Ο Stef προτείνει να μετακινείτε τη μηχανή σε διάφορα σημεία τριγύρω για να βελτιώσετε τη σύνθεση και να κάνετε το τελικό βίντεο συναρπαστικό.

Αν νιώθετε πιο άνετα όταν τραβάτε φωτογραφίες αντί για βίντεο, μη φοβηθείτε να κάνετε την αλλαγή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εποικοδομητικά όλες τις δεξιότητές σας στη σύνθεση φωτογραφιών κατά τη λήψη βίντεο. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προσεγγίζει κανείς τη λήψη σαν να ήταν φωτογράφιση», λέει ο Stef. «Ουσιαστικά, έχεις αυτό το μικρό παράθυρο με όλη αυτήν την τεράστια θέα και το ζήτημα είναι πού θα τοποθετήσεις αυτό το παράθυρο για να καταγράψεις τέλεια τη σκηνή. Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να κάνεις ένα βήμα αριστερά ή δεξιά, ή να μετακινήσεις τη μηχανή κάτω ή πάνω, για να βελτιώσεις τη σύνθεση και να φέρεις τον θεατή πιο κοντά στο θέμα.»

«Ο κόσμος έχει την τάση να κρατά τη μηχανή στο ύψος των ματιών, αλλά είναι σημαντικό να δοκιμάζεις διαφορετικές γωνίες», προσθέτει. «Όταν τραβάς ταινίες με παιδιά, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να κατεβάζεις τη μηχανή στο δικό τους ύψος. Τις πιο πολλές φορές είτε κάνω βαθύ κάθισμα είτε κάθομαι ή ξαπλώνω κάτω. Ένα βολικό χαρακτηριστικό που έχει η Canon EOS M50 είναι η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας, που σου επιτρέπει να κρατάς τη μηχανή χαμηλά και απλώς να γυρνάς προς τα πάνω την οθόνη για να παρακολουθείς τι καταγράφεις. Συνιστώ επίσης την ενεργοποίηση των γραμμών πλέγματος στην οθόνη, οι οποίες σε βοηθούν να καδράρεις το πλάνο σου.»

Η εφαρμογή Canon Camera Connect, η οποία συνδέει τη μηχανή με τη συσκευή iOS ή Android που διαθέτετε, είναι επίσης χρήσιμη για την καταγραφή πλάνων από ασυνήθιστες γωνίες, γιατί σας επιτρέπει να ρυθμίζετε την εστίαση στη διάρκεια της λήψης χωρίς να χρειάζεται να αγγίξετε τη μηχανή.

Σχετικά άρθρα
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

Οι καλύτερες μηχανές Canon για vlogging

Αυτές οι εξαιρετικές μηχανές της Canon για vlogging σας βοηθούν να υλοποιήσετε το vlog σας, με πολλές δυνατότητες ελέγχου και εκπληκτική ποιότητα βίντεο.

Print family life story

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εκτυπώστε την ιστορία της ζωής της οικογένειάς σας

Εκτυπώστε και δημιουργήστε χειροτεχνίες με φωτογραφίες πολύτιμων οικογενειακών στιγμών.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Μάθετε πώς να δημιουργήσετε την πρώτη σας ταινία μικρού μήκους

Έχετε μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθείτε; Καταγράψτε την σε μια ταινία μικρού μήκους. Μάθετε πώς να το κάνετε με μερικές συμβουλές.

2. Σταθερές εικόνες

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Κανένας δεν θέλει θολές εικόνες και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την αστάθεια της μηχανής, π.χ. να ακουμπήσετε τον εξοπλισμό σας πάνω σε κάτι σταθερό, να επενδύσετε σε ένα τρίποδο ή να χρησιμοποιήσετε έναν φακό που διαθέτει IS.

Για να αποφύγετε την αστάθεια κατά τη λήψη των πλάνων και να εξασφαλίσετε ότι οι ταινίες σας θα δείχνουν επαγγελματικές, είναι σημαντικό να στηρίζετε τη μηχανή και το φακό με τον ίδιο τρόπο που θα τα στηρίζατε αν τραβούσατε φωτογραφίες. «Φροντίστε να κρατάτε τη μηχανή και με τα δύο χέρια και να λυγίζετε προς τα μέσα τους αγκώνες σας», λέει ο Stef. «Και, σίγουρα, επενδύστε σε ένα τρίποδο. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο και βαρύ αν χρησιμοποιείτε ελαφριά μηχανή όπως η Canon EOS M50.

«Αναζητήστε γύρω σας οτιδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για στήριξη, π.χ. ακουμπήστε την κάμερα σε μια πόρτα και ανοίξτε αργά την πόρτα για να δημιουργήσετε ομαλή κίνηση. Στο παρελθόν, κάποια φορά έβαλα τη μηχανή πάνω σε έναν αργά περιστρεφόμενο χρονοδιακόπτη αυγών και μετά επιτάχυνα τα πλάνα."

Ένας φακός Canon με Σταθεροποιητή εικόνας (IS), όπως ο Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, διευκολύνει πολύ τη λήψη σταθερών εικόνων. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής διόρθωσης της αστάθειας της μηχανής, ακόμα κι όταν χρησιμοποιείτε φακούς που δεν διαθέτουν IS.

3. Εστιάστε στα πρόσωπα

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Η Canon EOS M50 διαθέτει AF προσώπου + Παρακολούθηση, οπότε είναι ευκολότερο από ποτέ να διατηρείτε την εστίαση σε κινούμενα θέματα – ιδανικό για να καταγράφετε διασκεδαστικές στιγμές της οικογένειας.

Ο Stef συνιστά τη χρήση της κατάστασης AF Προσώπου + Παρακολούθηση στην Canon EOS M50, ώστε να διατηρείται αυτόματα η εστίαση σε κινούμενα θέματα. «Σε όλες τις μηχανές Canon που διαθέτω, έχω μόνιμα επιλεγμένη αυτήν τη ρύθμιση. Κάνει καταπληκτική δουλειά στην παρακολούθηση της δράσης, ειδικά όταν πρόκειται για δραστήρια παιδιά. Είναι τόσο αξιόπιστη, και σημαίνει ότι έχετε ένα πράγμα λιγότερο να σας απασχολεί κατά τη λήψη.»

Πολλές μηχανές Canon διαθέτουν τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF, η οποία επιτρέπει στα pixel του αισθητήρα της μηχανής να λειτουργούν και ως διακριτά σημεία AF για ακόμα πιο γρήγορη και ακριβέστερη παρακολούθηση του θέματος. Αυτή η δυνατότητα ενεργοποιείται στην Canon EOS M50 κατά την εγγραφή με ανάλυση Full HD. Αυτή είναι μια καλή ανάλυση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να κάνετε γρήγορα επεξεργασία ή όταν έχετε σχετικά λίγο χώρο για την αποθήκευση αρχείων. Η τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF προσφέρει έως 143 σημεία AF (ανάλογα με τον φακό που χρησιμοποιείται), με δυνατότητα παρακολούθησης προσώπων και αντικειμένων. Η χειροκίνητα επιλεγόμενη εστίαση σε όλο το καρέ σημαίνει ότι όταν τραβάτε πλάνα με δράση, μπορείτε να σύρετε το δάχτυλό σας πάνω στην οθόνη αφής για να μετακινήσετε το σημείο AF ή για να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό εφέ pull-focus.

4. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο ρυθμό καρέ για τα πλάνα δράσης

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Ο Stef κάνει συνήθως λήψεις με τον υψηλότερο δυνατό ρυθμό καρέ, ώστε να μπορεί να καταγράφει περισσότερες λεπτομέρειες και να δημιουργεί βίντεο αργής κίνησης.

Προτού ξεκινήσετε τη λήψη, πρέπει να επιλέξετε έναν ρυθμό καρέ για το Μέγεθος εγγραφής ταινίας. Αυτός είναι ο αριθμός των καρέ που καταγράφονται ανά δευτερόλεπτο. Η λήψη με υψηλότερο ρυθμό καρέ επιτρέπει την καταγραφή περισσότερων λεπτομερειών στις σεκάνς δράσης, αλλά και τη δημιουργία βίντεο αργής κίνησης κατά την αναπαραγωγή του κλιπ με κανονική ταχύτητα.

«Το ενενήντα τοις εκατό του χρόνου, κάνω λήψεις με το μεγαλύτερο δυνατό ρυθμό καρέ, καθώς αυτό μου παρέχει την ευελιξία να επιβραδύνω τα πλάνα αργότερα», λέει ο Stef. «Επιλέγω, λοιπόν, τα 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) αντί των 25fps, αν είναι διαθέσιμη αυτή η επιλογή. Ωστόσο, δεν θα κοινοποιούσα ποτέ το βίντεο online με τον υψηλότερο ρυθμό καρέ, γιατί έχει την τάση να μοιάζει υπερρεαλιστικό. Αντί γι’ αυτό, μετατρέπω το βίντεο στα 25fps προτού το στείλω online, καθώς έτσι δείχνει πιο κινηματογραφικό. Η σπάνια περίπτωση που μπορεί να κάνω τη λήψη στα 25fps θα ήταν κάποιο βίντεο με το πρόσωπο ενός ομιλητή, το οποίο είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί να επιβραδύνω.»

Όταν κάνετε τη λήψη με χαμηλότερη ανάλυση βίντεο έχετε περισσότερες επιλογές για τον ρυθμό καρέ, οπότε μπορεί να αξίζει να κάνετε την εγγραφή των κλιπ σε ανάλυση Full HD παρά σε ανάλυση 4K, αν θέλετε να δημιουργήσετε βίντεο με ομαλή αργή κίνηση.

5. Καταγράψτε καθαρότερο ήχο

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Η ποιότητα του ήχου έχει ζωτική σημασία κατά την εγγραφή βίντεο. Ο Stef συνιστά να κρατάτε τα πράγματα απλά και να επιλέγετε την Αυτόματη ρύθμιση στάθμης εγγραφής και, ενδεχομένως, να χρησιμοποιείτε ένα μικρό στερεοφωνικό μικρόφωνο.

Η ποιότητα του ήχου είναι εξίσου σημαντική με την εικόνα, ωστόσο ο Stef συμβουλεύει να διατηρείτε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά. «Συνιστώ να αφήνετε τη στάθμη εγγραφής ήχου στην αυτόματη ρύθμιση, ώστε να μπορείτε να επικεντρώνεστε στην καταγραφή της κάθε σημαντικής στιγμής.»

Ένας φακός STM της Canon, όπως ο Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, διαθέτει τεχνολογία αυτόματης εστίασης με σχεδόν αθόρυβο βηματικό κινητήρα, οπότε αποτελεί σπουδαία επιλογή όταν καταγράφετε ήχο με τη μηχανή. Μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την ποιότητα του ήχου χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο που στερεώνεται στην υποδοχή αξεσουάρ της μηχανής. «Ακόμα και ένα μικρό στερεοφωνικό μικρόφωνο, όπως το Canon DM-E100, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», λέει ο Stef.

Αν κάνετε λήψεις με φακό μεγάλης εστιακής απόστασης, ο Stef προτείνει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να καταγράφετε τον ήχο. «Αν θέλετε να κινηματογραφήσετε τον εαυτό σας από απόσταση, ρυθμίστε το τηλέφωνο στην κατάσταση εγγραφής ήχου και τοποθετήστε το κοντά. Χειροκροτήστε τρεις φορές. Αυτό θα διευκολύνει τον συγχρονισμό του ήχου και της εικόνας στο λογισμικό.»

6. Λειτουργήστε ως αντικειμενικός αφηγητής

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Δεν μπορείτε να καταγράψετε κάθε στιγμή, οπότε θέστε στον εαυτό σας ένα χρονικό όριο. Όταν έρθει η στιγμή της επεξεργασίας, επιλέξτε τις στιγμές που θεωρείτε καλύτερες και κόψτε τα υπόλοιπα πλάνα, ώστε να δημιουργήσετε μια ταινία για την οποία θα είστε υπερήφανοι.

Εύκολα μπορεί κάποιος να τραβήξει υπερβολικά πολλά πλάνα όταν κάνει λήψεις οικογενειακών εκδηλώσεων, ωστόσο ο Stef συνιστά να παραμένετε αντικειμενικοί και να θέτετε έναν στόχο. «Υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα πλάνα που μπορείτε να τραβήξετε, αλλά θα πρέπει αυτά να συνεισφέρουν στην ιστορία και να μην είναι απλώς ‘ωραία πλάνα’. Όταν πρωτοξεκινά κανείς, έχει την έμμονη ιδέα να τραβήξει όσο πιο πολλά μπορεί, αλλά το αποτέλεσμα είναι απλώς να εξαντληθεί. Πρέπει να βρείτε έναν καλό ρυθμό με τη μηχανή και να μην αγχώνεστε για να καταγράψετε κάθε λεπτομέρεια της ημέρας.

«Αν καταλήξετε με πλάνα διάρκειας πολλών ωρών όταν θα ξεκινήσετε την επεξεργασία, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας ένα χρονικό όριο μόλις μερικών λεπτών για την τελική σας ταινία, διαφορετικά θα καταλήξετε να κάνετε μοντάζ 45 λεπτών. Κόψτε και ξανακόψτε τα κλιπ μέχρι να απομείνουν τα καλύτερα σημεία.»

Κείμενο του Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές