ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Οι καλύτεροι φακοί Canon για τη φωτογράφιση τροφίμων

Θέλετε να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση τροφίμων; Δημιουργήσετε λαχταριστές εικόνες, με προσεκτικά επιλεγμένους φακούς Canon που δεν πρέπει να λείπουν από το κιτ σας.
Σφαίρα σοκολάτας γεμιστή με παγωτό, γαρνιρισμένη με πέταλα και σταγόνες σοκολάτας.

Η φωτογράφιση φαγητών και τροφίμων είναι ένας τρόπος να πειραματιστείτε με τη μηχανή σας Canon που προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση – και όχι μόνο επειδή μπορείτε να φάτε το θέμα στο τέλος της φωτογράφισης. Αφιερώστε χρόνο για να διαμορφώσετε τα συστατικά, να ελέγξτε τον φωτισμό και να τελειοποιήσετε τις ρυθμίσεις, και θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε φωτογραφίες τροφίμων που αξίζει να απολαύσετε.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία του εξοπλισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκομίσετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα από τη μηχανή σας. Ένα τρίποδο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο όταν φωτογραφίζετε από ψηλά τρόφιμα σε διάταξη flat lay, σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού ή από πάρα πολύ κοντά, αν και η σειρά φακών Canon με τεχνολογία σταθεροποίησης εικόνας (IS) πραγματικά βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η προσθήκη ενός φλας Canon Speedlite ή κάποιας άλλης μορφής τεχνητού φωτισμού στο κιτ σας μπορεί να σας προσφέρει περισσότερες δημιουργικές επιλογές όταν θέλετε να δώσετε επαγγελματική αίσθηση στις φωτογραφίες των τροφίμων.

Η αναβάθμιση του φακού μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φωτογράφιση τροφίμων. Πολλοί φακοί διαθέτουν αρκετά μικρή απόσταση εστίασης για να καταγράφετε τις μικρές λεπτομέρειες, αλλά μόνο ένας πραγματικός φακός macro προσφέρει μεγέθυνση τουλάχιστον 1x. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα καταγράφεται στον αισθητήρα σε 1:1 ή πραγματικό μέγεθος, όταν ο φακός ρυθμίζεται στην ελάχιστη απόσταση εστίασης.

Οι φακοί macro είναι ιδανικοί για να αναδεικνύετε κρυμμένες υφές, περίτεχνα μοτίβα και λεπτές δομές των τροφίμων, που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητες – αλλά η φωτογράφιση τροφίμων δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό. Εδώ θα δούμε τις καλύτερες επιλογές φακών για μηχανές Canon EOS.

Μπολ με ζυμαρικά, με ντομάτα και βασιλικό, που φωτογραφήθηκε από πάνω, με ένα πιρούνι, φύλλα βασιλικού, ένα γουδί και ένα γουδοχέρι στο πλάνο.

Οι φωτογράφοι τροφίμων και φαγητού συχνά επιλέγουν έναν φακό 35mm για λήψεις flat lay από πάνω, επειδή είναι αρκετά ευρυγώνιος ώστε να περιλαμβάνει αξεσουάρ, όπως τα μαχαιροπίρουνα και τα υλικά της συνταγής. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/125 δευτ., f/2.5 και ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Ο καλύτερος βασικός φακός RF για φωτογράφιση τροφίμων: Canon RF 50mm F1.8 STM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Με οπτικό πεδίο που δεν είναι ούτε πολύ ευρύ ούτε πολύ στενό, ο Canon RF 50mm F1.8 STM είναι κατάλληλος για διάφορες γωνίες λήψης. Με το γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/1.8, ο φακός σάς παρέχει καλό έλεγχο του βάθους πεδίου, επιτρέποντάς σας να απομονώνετε συγκεκριμένα στοιχεία λαχταριστών πιάτων και να δημιουργείτε φλουταρισμένα, καλλιτεχνικά φόντα όταν φωτογραφίζετε από μπροστά, διαγώνια ή από το πλάι. Το ευρύ διάφραγμα προσφέρει επίσης άφθονο φως, για λήψεις σε πιο δυσμενείς συνθήκες φωτισμού, όπως σε εστιατόρια με χαμηλό φωτισμό.

Ως μια οικονομικά προσιτή προσθήκη στις μηχανές full-frame του Συστήματος EOS R της Canon, ο RF 50mm F1.8 STM διαθέτει ασφαιρική επίστρωση φακού για ευκρίνεια στα άκρα του κάδρου, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις λήψεις flat lay από πάνω, οι οποίες γεμίζουν το κάδρο. Με μικρό μέγεθος και βάρος, αποτελεί άριστη και ισχυρή προσθήκη στο κιτ κάθε φωτογράφου τροφίμων και φαγητού.

Γλυκά σε παστέλ χρώματα, μερικά απλωμένα και μερικά μέσα σε μικρά μπολ μπισκότων, πάνω σε ένα τραπέζι, δίπλα σε γλασαρισμένα μπισκότα σε σχήμα ζώων.

Ο Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM διαθέτει γρήγορο σύστημα εστίασης με Υπερηχητικό κινητήρα, αλλά μπορείτε επίσης να περιστρέψετε με το χέρι τον δακτύλιο εστίασης για να βελτιστοποιήσετε την ευκρίνεια. Η επίστρωση Super Spectra μειώνει τα είδωλα και τις αναλαμπές που προκαλεί η ανάκλαση του φωτός στον αισθητήρα. Λήψη με Canon EOS 800D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 850D) και φακό Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, με 1/6 δευτ., f/4 και ISO100.

Ο πρώτος φακός macro EF-S της Canon που μπορεί να παράγει εικόνες φυσικού μεγέθους αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους φωτογράφους τροφίμων. Είναι μικρός, ελαφρύς και προσφέρει υψηλή οπτική οξύτητα, ενώ διαθέτει μεγάλο μέγιστο διάφραγμα που συμβάλλει στην τοποθέτηση του θέματος ανάμεσα σε ένα όμορφα φλουταρισμένο φόντο και στο προσκήνιο.

Με γωνία θέασης που ισοδυναμεί με φακό 96mm f/2.8 σε μηχανή full-frame, έχετε αποτελεσματικότερη «εμβέλεια» με τον φακό Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM για λήψεις που γεμίζουν το κάδρο από πιο μακριά. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να «ρίξετε» σκιά στο θέμα, ενώ μπορείτε πιο εύκολα να απομονώσετε τους πιο λαχταριστούς μεζέδες στο πιάτο.

Ο πιο ευέλικτος φακός για φωτογράφιση τροφίμων: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Ένα κομμάτι τυριού, ένα σύκο και κομματάκια φρούτων στην άκρη ενός υψωμένου πιρουνιού.

Ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει λαχταριστές υφές και λεπτομέρειες, εν μέρει χάρη στη βάση RF, η οποία φέρνει τον φακό πιο κοντά στον αισθητήρα. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/125 δευτ., f/16 και ISO100.

Διάφορα μικρά τρόφιμα, όπως η κορυφή ενός σπαραγγιού και η ουρά μιας γαρίδας, τοποθετημένα σε ένα κουτάλι.

Η μεγέθυνση macro έως και 1:2 επιτρέπει στους φωτογράφους τροφίμων και φαγητού να επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, με 1/125 δευτ., f/16 και ISO100.

Ένας ευέλικτος φακός macro, που σχεδιάστηκε για τις full-frame mirrorless μηχανές του Συστήματος Canon EOS R, ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM μπορεί να αποτυπώνει από ευρυγώνια πλάνα της διαρρύθμισης του τραπεζιού μέχρι κοντινές λήψεις σε μέγεθος μισό από το φυσικό.

Είναι αρκετά μικρός και ελαφρύς για χρήση χωρίς τρίποδο, ενώ η τεχνολογία Dual Sensing IS για σταθεροποίηση 5 στοπ σάς βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εντυπωσιακή αναλυτική ικανότητα του φακού.

Όπως και άλλοι φακοί της σειράς RF της Canon, ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM διαθέτει προσαρμόσιμο δακτύλιο ελέγχου στο εμπρός μέρος του σώματος, στον οποίο μπορείτε να αντιστοιχίσετε σημαντικές λειτουργίες ελέγχου της μηχανής, όπως το διάφραγμα, το ISO ή η αντιστάθμιση έκθεσης. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόζετε εύκολα και με ακρίβεια τη ρύθμιση, με μια γρήγορη περιστροφή του δακτυλίου. Αυτή η δυνατότητα είναι επίσης διαθέσιμη όταν χρησιμοποιείτε φακούς EF με μηχανές του Συστήματος EOS R, μέσω του Προσαρμογέα βάσης δακτυλίου ελέγχου Canon EF-EOS R.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον φακό με την Canon EOS RP, καθώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τη λειτουργία Οριοθέτησης εστίασης της μηχανής για να πετύχετε ένα νέο επίπεδο ευκρίνειας στη φωτογράφιση τροφίμων.

Ο καλύτερος φακός για πολύ κοντινές λήψεις τροφίμων: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Φέτες λεμονιού μέσα σε νερό, σε εντελώς μαύρο φόντο.

Με οπτικό πεδίο τηλεφακού, ο φακός Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM είναι ιδανικός για λήψεις τροφίμων από μπροστά, διαγώνια ή από το πλάι. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, με 1/1000 δευτ., f/4 και ISO4000. © Sharon Cosgrove

Προσφέροντας μεγέθυνση 1.4x, ο RF 100mm F2.8L MACRO IS USM τονίζει ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες ενός περίτεχνου γεύματος, ενώ η ποιότητα κατασκευής οπτικών της σειράς L προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια εικόνας. Με αντιστάθμιση έως και 8 στοπ, σε συνδυασμό με μια μηχανή που διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας (IBIS), όπως η Canon EOS R6, ο φακός προσφέρει πεντακάθαρες λήψεις χωρίς τρίποδο, ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Επιπλέον, χάρη στη σχετικά μεγάλη εστιακή απόσταση 100mm, δεν χρειάζεται να πλησιάζετε τόσο κοντά όσο με έναν μικρότερο φακό. Αυτό μπορεί να σας διευκολύνει στην τοποθέτηση των φωτιστικών στοιχείων, των ανακλαστήρων και άλλων αξεσουάρ, ενώ διασφαλίζει ότι ο φακός σας δεν θα γεμίσει ατμούς όταν φωτογραφίζετε πολύ ζεστά πιάτα που αχνίζουν.

Ο Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη αυτόματη εστίαση χάρη στην υψηλή ταχύτητα της βάσης RF, ενώ διαθέτει επίσης αθόρυβο κινητήρα Dual Nano USM, ο οποίος τον καθιστά ιδανική επιλογή για τους φωτογράφους τροφίμων και φαγητών που καταγράφουν επίσης πολλά βίντεο. Διαθέτει επίσης δακτύλιο Ελέγχου σφαιρικής εκτροπής, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίζετε το bokeh και το εφέ ελαφρού φλουταρίσματος για δημιουργικές λήψεις τροφίμων.

Ο καλύτερος φακός για φωτογράφους τροφίμων και φαγητών που δεν θέλουν βαρύ εξοπλισμό: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Φωτογραφία macro των εξαγωνικών τμημάτων μιας κυψέλης.

Με βάρος μόλις 500g και μήκος 9cm, ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM αποτελεί τον ιδανικό τηλεφακό για να έχετε στην τσάντα σας και να φωτογραφίζετε όπου τραβάει η όρεξή σας, από τοπικές αγορές τροφίμων μέχρι μελισσοκομεία. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, με 1/60 δευτ., f/2 και ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien

Πιο οικονομικός από τον αντίστοιχο φακό 100mm, ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM αποτελεί φανταστική επιλογή για φωτογράφους τροφίμων και φαγητών που αναζητούν έναν τηλεφακό μικρής εστιακής απόστασης με δυνατότητες macro.

Ελαφρώς πιο ευρυγώνιος από τον 100mm, αυτός ο φακός παρέχει λίγο μεγαλύτερη ευελιξία στο καδράρισμα όταν ο χώρος είναι λιγοστός. Με «εμβέλεια» τηλεφακού, μεγέθυνση 0,5x και ελάχιστη απόσταση εστίασης 35cm, σας βοηθά να πλησιάσετε πολύ κοντά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο φακός διαθέτει μεγάλο μέγιστο διάφραγμα f/2 και προσφέρει Υβριδική σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, για καθαρά και ευκρινή αποτελέσματα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον, διαθέτει οπτική επίστρωση Super Spectra για μείωση των ειδώλων και των αναλαμπών – ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν ο φωτισμός δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, όπως σε υπαίθριες εκδηλώσεις φαγητού.

Ο καλύτερος φακός για vlogger τροφίμων: Canon RF 16mm F2.8 STM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Νεαρή γυναίκα, που φωτογραφήθηκε από πίσω, η οποία στρέφει μια Canon EOS R6 σε ένα salad bar γεμάτο με μπολ πολύχρωμες σαλάτες.

Ο λεπτός και οικονομικά προσιτός φακός Canon RF 16mm F2.8 STM προσφέρει εξαιρετική ποιότητα και ευρύ οπτικό πεδίο.

Γυναίκα σε καφετέρια, που κρατάει ένα κρουασάν προς μια μηχανή, η οποία είναι στερεωμένη σε ένα μικρό τρίποδο στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά της.

Χάρη στα διαυγή, καθαρή και εξαιρετικά ευρυγώνια πλάνα του, αποτελεί ιδανική επιλογή για vlogging με θέμα το φαγητό.

Στο κάτω άκρο του φάσματος εστιακών αποστάσεων, κάθε χιλιοστό έχει αισθητή διαφορά. Αν χρειάζεστε επιπλέον χώρο και οι δυνατότητα κίνησης είναι περιορισμένη –για παράδειγμα, όταν τραβάτε βίντεο σε ένα μικροσκοπικό εστιατόριο ή όταν καταγράφετε μια μεγάλη εικόνα flat lay– το τεράστιο εύρος του Canon RF 16mm F2.8 STM μπορεί να σώσει ολόκληρη τη λήψη. Ανησυχείτε για τη διαστολική παραμόρφωση των εξαιρετικά ευρυγώνιων φακών; Δεν χρειάζεται: όλες οι μηχανές του Συστήματος EOS R, συμπεριλαμβανομένων των Canon EOS R, EOS RP και EOS R6, διαθέτουν ενσωματωμένη διόρθωση παραμόρφωσης φακού, ώστε οι λήψεις σας να δείχνουν πάντα φυσικές.

Αυτός ο εξαιρετικά μικρός φακός, ο οποίος ζυγίζει μόνο 165g, έχει ελάχιστη απόσταση εστίασης μόλις 13cm, ακόμη μικρότερη και από μερικούς φακούς macro, ώστε να μπορείτε να πλησιάζετε πολύ κοντά στο θέμα και να μεγιστοποιείτε τις λεπτομέρειες. Όπως και οι υπόλοιποι σταθεροί φακοί αυτής της λίστας, ο RF 16mm F2.8 STM διαθέτει επίσης φωτεινό μέγιστο διάφραγμα, για ευελιξία στο βάθος πεδίου και στον φωτισμό.

Ο καλύτερος φακός ζουμ για φωτογράφιση τροφίμων: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Συνεργάζεται με: μηχανές του Συστήματος EOS R

Κοντινή λήψη φρυγανισμένης φέτας λευκού ψωμιού με μια μικρή ποσότητα βουτύρου να λιώνει από πάνω.

Αν θέλετε έναν φακό που θα καλύπτει τις δημιουργικές σας ανάγκες σε κάθε περίσταση, ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM αποτελεί φανταστική επιλογή. Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, με 1/13 δευτ., f/4 και ISO400.

Με εύρος ζουμ από 24mm μέχρι 105mm, ο εξαιρετικά ευέλικτος Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ιδανικός για κάθε θέση λήψης. Με ελάχιστη απόσταση εστίασης μόλις 13cm και μεγέθυνση 0,5x κατά τη χειροκίνητη εστίαση στα 24mm, είναι κάτι παραπάνω από ικανό εργαλείο για φωτογράφους τροφίμων και φαγητών που απαιτούν λαχταριστά κοντινά πλάνα.

Ίσως το πιο εκπληκτικό χαρακτηριστικό του RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ότι το απίστευτα μεγάλο εύρος ζουμ και τα 5 στοπ σταθεροποίησης εικόνας χωράνε σε ένα σώμα με μήκος μικρότερο από 9cm και βάρος μόλις 395g. Χάρη σε αυτή τη μικροσκοπική δομή, ο φακός χωράει άνετα σε μικρές τσάντες και κάνει τη λήψη χωρίς τρίποδο παιχνιδάκι, με αξιόπιστα ευκρινή αποτελέσματα.Σύνταξη: Marcus Hawkins

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα