ΒΙΝΤΕΟ

Τρόφιμα εν κινήσει: μια ματιά στον κόσμο της βιντεοσκόπησης φαγητού

Η δημιουργός περιεχομένου Jessie Bakes Cakes μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές της για την καταγραφή λαχταριστών βίντεο φαγητού.
Μηχανή Canon EOS R8 και μια σειρά φακών Canon RF που παρουσιάζονται σε μια εικόνα από ψηλά· περιβάλλονται από κέικ, μπισκότα και υλικά.

Το φαγητό έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως κοινωνικών στρωμάτων, ενώ η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση τροφίμων και φαγητού έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό, ιδιαίτερα με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να καταγράψετε φαγητό σε κίνηση – κάτι που η δημιουργός περιεχομένου Jessica Marsden-Urquhart γνωρίζει πολύ καλά.

Στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Jessie Bakes Cakes, όπου έχει περισσότερους από 100 χιλιάδες ακόλουθους, η Jessie δημιουργεί βίντεο μικρής διάρκειας τα οποία τονίζουν τη δημιουργική διαδικασία και τις ώρες εργασίας που απαιτούνται για την παρασκευή φαγητού. Το ταξίδι της στη φωτογραφία τροφίμων και φαγητού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Πάντα μου άρεσε η ζαχαροπλαστική και θυμάμαι τον εαυτό μου να βγάζει άθλιες φωτογραφίες με το τηλέφωνο το 2013», λέει η Jessie γελώντας. «Το 2020, άρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά, ρωτώντας τον εαυτό μου, "Τι μου αρέσει να κάνω;". Ξεκίνησα να βελτιώνω τις συνταγές μου, αλλά και να εστιάζω περισσότερο και στη φωτογραφική πλευρά του θέματος.»

Εδώ, η Jessie περιγράφει το ταξίδι της από τη φωτογραφία τροφίμων και φαγητού στο βίντεο και μοιράζεται μαζί μας πρακτικές συμβουλές και κόλπα για όσους ενδιαφέρονται για τη βιντεοσκόπηση φαγητού.

Η μετάβαση από τη στατική φωτογραφία τροφίμων και φαγητού στο βίντεο

Γυναίκα που στέκεται πίσω από μια μηχανή Canon EOS R8, τοποθετημένη σε τρίποδο για βιντεοσκόπηση φαγητού.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε βίντεο για να δώσετε κίνηση στις φωτογραφίες σας με φαγητά. Η φωτογράφιση ρολών κανέλας πάνω στα οποία περιχύνεται επικάλυψη από τυρί κρέμα είναι αρκετή για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις εικόνες ο θεατής. Ωστόσο, η μετάβαση σε βίντεο δίνει μια εντελώς καινούρια διάσταση στο περιεχόμενό σας. Η εμφάνιση των τροφίμων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο τα απολαμβάνουμε και το να δώσει κανείς έμφαση στην υφή και στην κλίμακα είναι πολύ πιο εύκολο μέσω του βίντεο. Στην πραγματικότητα, μας αρέσει να παρακολουθούμε εικόνες με τρόφιμα επειδή θέλουμε να τα φάμε και το βίντεο μας κάνει να θέλουμε να τα φάμε ακόμη περισσότερο.

Επίσης, για τους δημιουργούς περιεχομένου είναι σημαντικό να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που πυροδότησε πραγματικά το ενδιαφέρον μου για τη μετάβαση από τη φωτογραφία στο βίντεο ήταν η αλλαγή στις τάσεις», λέει η Jessie. «Ήξερα ότι έπρεπε να μάθω πώς να χρησιμοποιώ το βίντεο, αν ήθελα να κάνω την καριέρα μου και την επιχείρησή μου να πετύχουν.»

Βρείτε τον σωστό εξοπλισμό για να κάνετε το φαγητό να πρωταγωνιστήσει

Δύο χέρια συνδέουν έναν φακό Canon σε μια μηχανή Canon EOS R8.

«Δεν μπορώ να ξεπεράσω το πόσο ελαφριοί είναι οι φακοί RF της Canon σε σύγκριση με τους φακούς EF», λέει η Jessie. «Για να μην μιλήσω για τη βελτίωση της ποιότητας των πλάνων, τις ικανότητες εστίασης και το εύρος διαφράγματος.»

Γυναίκα που κάθεται σε έναν καναπέ, χαμογελάει και κρατάει ένα πιρούνι πάνω από ένα cupcake μέσα σε ένα πιάτο που βρίσκεται μπροστά της.

Η δοκιμή και τα λάθη είναι απαραίτητα για τη βελτίωση των ικανοτήτων σας και σας βοηθούν να μάθετε ποια είναι τα στοιχεία που λειτουργούν τόσο για εσάς όσο και για τους ακολούθους σας, λέει η Jessie. Και αν τα πράγματα στραβώσουν, θα καταλήξετε με πολλά νόστιμα φαγητά που μπορείτε να απολαύσετε.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε για τη βιντεοσκόπηση τροφίμων μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δουλειά σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η Jessie πιστεύει ότι η επιλογή του φακού είναι πιο σημαντική από τη μηχανή και προτείνει έναν φακό 50mm με μεγάλο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM. «Μου δίνει την ανάλυση και την ποιότητα που θέλω», λέει. Το μικρό βάθος πεδίου κάνει το φαγητό να ξεχωρίζει και διασφαλίζει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Για τη συγκεκριμένη λήψη, η Jessie χρησιμοποίησε επίσης τον φακό Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM και μας είπε ότι τον λάτρεψε αμέσως. «Είναι ιδανικός για κοντινές λήψεις τροφίμων και η ευκρίνεια των πλάνων είναι εκπληκτική», λέει. «Μου αρέσει να τον χρησιμοποιώ για να αναδεικνύω τις υπέροχες υφές ενός κέικ. Το κουμπί εναλλαγής AF/MF διευκολύνει τη μετάβαση σε χειροκίνητη εστίαση, για όταν θέλω να διατηρήσω την εστίαση στο θέμα, και σε αυτόματη εστίαση, για όταν θέλω να ακολουθήσω την κίνηση σε μια σκηνή.» Επιπλέον, η χρήση μικρού διαφράγματος επιτρέπει στην Jessie να δίνει έμφαση στο φαγητό και να δημιουργεί ένα ονειρικό, θολό φόντο. Ο φακός προσφέρει Οπτική σταθεροποίηση εικόνας 5,5 στοπ για ακλόνητα πλάνα, ενώ μπορεί να φτάσει σε έως και 8 στοπ όταν συνεργάζεται με μια μηχανή που διαθέτει σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα (IBIS), όπως η Canon EOS R6 Mark II. Οι διπλοί κινητήρες Nano USM εξασφαλίζουν επίσης ακριβή και γρήγορη αυτόματη εστίαση σχεδόν αθόρυβα, ώστε ο ήχος από τον φακό να μην επηρεάζει το θέμα σας.

Ο ευέλικτος Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι μια επιλογή με μικρό μέγεθος και βάρος. «Το μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων μου επιτρέπει να κάνω ευρυγώνιες λήψεις για να δείξω ολόκληρο το θέμα και στη συνέχεια να κάνω ζουμ για κοντινά πλάνα χωρίς να χρειάζεται να αλλάξω φακό ή να μετακινήσω το τρίποδο και χωρίς να χάνω ανάλυση», λέει η Jessie. «Επίσης, ανταποκρίνεται γρήγορα στις κινήσεις και εστιάζει στο θέμα χωρίς να κάνει θόρυβο – κάτι που είναι ιδανικό όταν καταγράφετε βίντεο με ήχο.» Αυτός ο φακός προσφέρει Οπτική σταθεροποίηση εικόνας (IS) έως και 5 στοπ και, αν μετακινήσετε πανοραμικά τον φακό με το IS ενεργοποιημένο, αλλάζει αυτόματα από Στάνταρ IS σε IS με μετατόπιση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τραβάτε βίντεο χωρίς τρίποδο και να μετακινείτε τη μηχανή για να αποτυπώσετε κάθε λεπτομέρεια.

Όσον αφορά τη μηχανή της, μέχρι τις αρχές του 2023 η Jessie χρησιμοποιούσε μια DSLR APS-C, πριν αναβαθμιστεί σε μια full-frame mirorless Canon EOS R8. «Χρησιμοποιώ τεχνητό φωτισμό, οπότε πρέπει να επιλέγω την κατάλληλη ρύθμιση ισορροπίας λευκού στη μηχανή· διαφορετικά, η λήψη καταλήγει να έχει πράσινους ή ροζ τόνους,» αναφέρει. «Πόσο μάλλον με το φαγητό, καθώς δεν θέλετε η λευκή κρέμα να δείχνει κίτρινη. Η EOS R8 με βοήθησε πραγματικά, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια προσαρμοσμένη ισορροπία λευκού ώστε να έχω ακριβώς τα χρώματα που θέλω.»

Η EOS R8 είναι ιδιαίτερα καλή στο βίντεο, καθώς μπορεί να καταγράψει 4K σε έως και 60p με υπερδειγματοληψία από τα δεδομένα 6K του αισθητήρα, με αποτέλεσμα βίντεο 4K υψηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με αυτό που παράγεται κατά την εγγραφή με εγγενή ανάλυση 4K. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χάσετε κάποια βήματα, καθώς η EOS R8 διαθέτει λειτουργία προεγγραφής που καταγράφει 3-5 δευτερόλεπτα υλικού προτού πατήσετε το κουμπί εγγραφής.

Βελτιστοποιήστε τη ροή εργασίας για τη βιντεοσκόπηση φαγητού

Μηχανή Canon EOS R8 πάνω σε τρίποδο και γυρισμένη στις 90°, που καταγράφει μια λήψη με κατακόρυφο προσανατολισμό, αντί για οριζόντιο.

Γενικά, η Jessie πραγματοποιεί λήψεις με κατακόρυφο προσανατολισμό, καθώς γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος του περιεχομένου της προβάλλεται σε smartphone. Για να εξοικονομήσει χρόνο, σχεδιάζει τις λήψεις που θέλει να καταγράψει. «Γράψτε μια λίστα λήψεων, σκεπτόμενοι την ιστορία που θέλετε να πείτε», συμβουλεύει. «Σημειώνω τις γωνίες της μηχανής, τον φακό που θέλω να χρησιμοποιήσω και τις ρυθμίσεις που πιστεύω ότι θα δώσουν καλό αποτέλεσμα. Η οργάνωση με βοήθησε πραγματικά.»

Φωτογραφία ενός χεριού που προσθέτει επικάλυψη σε μια τούρτα, ανοιγμένη στο λογισμικό Canon EOS Utility στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή.

«Σκεφτείτε πώς μπορείτε να προσθέσετε υφή σε μια λήψη, κάτι που θα έκανε τους θεατές σας να θέλουν να μπουν μέσα στην οθόνη και να αρπάξουν το φαγητό», λέει η Jessie. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα για να περιχύσετε με επικάλυψη ένα cupcake ή ένα συγκεκριμένο στόμιο για να το διακοσμήσετε με γλάσο.» Η Jessie χρησιμοποιεί το λογισμικό Canon EOS Utility για να βλέπει την υφή των εικόνων της με περισσότερη λεπτομέρεια στον φορητό υπολογιστή της.

Είναι σημαντικό να βρείτε μια λύση που θα είναι αποτελεσματική για εσάς. Όταν σκέφτεστε συνταγές, είτε ζαχαροπλαστικής είτε μαγειρικής, και στη συνέχεια τις καταγράφετε, η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, γι' αυτό η Jessie κάνει πάντα πολλές εργασίες ταυτόχρονα. «Όταν αναπτύσσω μια συνταγή, σκέφτομαι από πριν πώς θα φαίνεται στο βίντεο», λέει. «Για παράδειγμα, όταν γράφω μια συνταγή για brownie, σκέφτομαι: "Εδώ μπαίνουν οι σταγόνες σοκολάτας, αυτό θα αποτυπωθεί σε λήψη." Πιθανότατα θα τραβήξετε 30 λεπτά και στη συνέχεια θα τα κόψετε σε 30 δευτερόλεπτα, οπότε είναι βασικό να σημειώσετε ποια σημεία είναι τα πιο σημαντικά.»

Το περιεχόμενο της Jessie στοχεύει κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – έχει κατακόρυφο προσανατολισμό για προβολή σε smartphone και πιστεύει ότι η επεξεργασία στο τηλέφωνο είναι μια καλή πρακτική. «Δεν χρησιμοποιώ κάποιο εξεζητημένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας», εξηγεί. «Μεταφέρω τα βίντεο στο τηλέφωνό μου μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect και τα επεξεργάζομαι εκεί. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε αγοράζοντας κάποια ακριβή συνδρομή.»

Χρησιμοποιεί επίσης το λογισμικό EOS Utility της Canon για να προβάλλει σε πραγματικό χρόνο στον φορητό υπολογιστή της αυτά που βλέπει η μηχανή της. «Το να βλέπω αυτά που βλέπει η μηχανή σε μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη με βοηθάει πολύ όταν στήνω τη σκηνή και όταν βρίσκομαι στη μέση μιας λήψης και καταγράφω το φαγητό εν κινήσει», λέει η Jessie. «Χρησιμοποιώ τους δείκτες πλέγματος στο λογισμικό για να τοποθετώ με ακρίβεια τα αντικείμενα στη σκηνή. Επίσης, μου δίνει τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας χρώματος, κάτι που είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιώ τεχνητό φωτισμό, ώστε να έχω τη βέλτιστη ακρίβεια χρωμάτων.»

Τόσο η EOS R8 όσο και η EOS R50 εμφανίζουν επίσης δείκτες για αναλογιών στη μηχανή, ώστε να καδράρετε σωστά τη σκηνή σας ανάλογα με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την οποία προορίζετε τη λήψη. Εξακολουθείτε να βλέπετε ολόκληρο το κάδρο, αλλά οι οδηγοί δείχνουν πού θα κοπεί.

Οι καλύτερες ρυθμίσεις και τεχνικές για τη βιντεοσκόπηση φαγητού

Γυναίκα που στήνει ένα κέικ μπροστά από ένα softbox φωτισμού, φορητός υπολογιστής πάνω σε ένα τραπέζι εκεί κοντά και μια μηχανή Canon EOS R8 πάνω σε τρίποδο για κινηματογράφηση από ψηλά.

«Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του θεατή σε όλη τη διάρκεια του βίντεό σας», λέει η Jessie. «Ένα εξαιρετικό κόλπο είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βιντεοσκοπείτε κάτι. Μην έχετε τη μηχανή στραμμένη προς το φαγητό καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κάντε μια λήψη έτσι, μετά από ψηλά και κατόπιν κάντε μια λήψη με γωνία τριών τετάρτων από το πλάι. Η αλλαγή γωνιών θα δώσει επίσης έμφαση στον παράγοντα κίνηση.»

Γυναίκα που έχει στραμμένη την Canon EOS R8 της σε ένα μπολ με διάφορα είδη σοκολάτας, καθώς το πασπαλίζει με κομμάτια λευκής σοκολάτας.

Όταν περιχύνετε γλάσο, πασπαλίζετε με επικάλυψη ή κόβετε με ένα μαχαίρι το παντεσπάνι, η ταχύτητα του βίντεο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η Jessie προτείνει να πειραματίζεστε με διάφορα εφέ για να δείτε τι μπορείτε να πετύχετε.

Η Jessie λέει ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη λήψη βίντεο είναι όταν δεν γνωρίζουμε πότε πρέπει να αλλάζουμε ανάμεσα στη Χειροκίνητη και στην Αυτόματη κατάσταση εστίασης. «Αν βγάζετε κάτι από τη σκηνή και θέλετε να μεταφέρετε την εστίαση στο αντικείμενο που βρίσκεται από πίσω του, χρησιμοποιήστε αυτόματη εστίαση», εξηγεί. «Ωστόσο, εγώ καταγράφω κυρίως στη Χειροκίνητη κατάσταση για να αποφύγω την απότομη αλλαγή της εστίασης, καθώς αποσπά την προσοχή.»

Είναι επίσης σημαντικό να πειραματιστείτε με διαφορετικές γωνίες κατά τη λήψη ενός βίντεο μαγειρικής. «Για παράδειγμα, μια εικόνα από ψηλά θα ήταν ιδανική για την περίπτωση που θέλετε να δείξετε το ανακάτεμα του μείγματος ενός κέικ σε ένα μπολ, επειδή μπορείτε να απεικονίσετε την κίνηση και να βάλετε τον θεατή μέσα σε αυτό», λέει. «Η εναλλαγή μεταξύ κοντινών και ευρυγώνιων λήψεων είναι επίσης χρήσιμη, καθώς μπορείτε να δείξετε τις διαφορετικές υφές του φαγητού ή το μέγεθός του.»

Παρ’ όλο που πιθανώς δημοσιεύετε πολλά από τα βίντεό σας σε πραγματική ταχύτητα, μπορείτε να επηρεάσετε σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα πειραματιζόμενοι με την επιβράδυνση ή την επιτάχυνση του ρυθμού τους. Κατά την επεξεργασία, θα μπορούσατε να επιταχύνετε ορισμένα σημεία μιας δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επιβραδύνετε κάποια άλλα. «Μπορείτε να επιλέξετε αργή κίνηση σε μια λήψη και να τη χρησιμοποιήσετε ως εισαγωγή, επειδή η αργή κίνηση δίνει στα πάντα μια πιο πλούσια εμφάνιση!», λέει η Jessie. Αντιθέτως, λέει ότι «η επιτάχυνση των βίντεο τους δίνει πολλή ενέργεια». Όταν έχετε χρονικούς περιορισμούς στις δημοσιεύσεις, η επιτάχυνση του βίντεο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χωρέσετε περισσότερο περιεχόμενο σε μικρότερο χρονικό διάστημα: «Η γρήγορη κίνηση είναι επίσης χρήσιμη όταν πρέπει να χωρέσετε μια λήψη σε ένα διάστημα πέντε ή 10 δευτερολέπτων», λέει η Jessie.

Εκμεταλλευτείτε τις τάσεις και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Μηχανή Canon EOS R8 που έχει στηθεί για να κινηματογραφήσει ένα χέρι που πασπαλίζει το επάνω μέρος μιας τούρτας.

«Πολύ συχνά τα βίντεο φαγητού βγαίνουν πετυχημένα μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, γι' αυτό μην φοβάστε να ρισκάρετε», λέει η Jessie. «Αν ένα reel δεν πάει καλά, δεν πειράζει. Προσπαθήστε ξανά.»

Οι τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν συνεχώς. Τη μια εβδομάδα οι άνθρωποι τρελαίνονται με τα βίντεο για μπανανόψωμο και την άλλη για σοκολατάκια με γλάσο, γεγονός που μπορεί να καταβάλει τους δημιουργούς περιεχομένου. «Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν», λέει η Jessie. «Το θέμα είναι να παίρνετε αυτό που σας αρέσει από την κάθε τάση και να σκέφτεστε "Πώς μπορώ να το εντάξω στο έργο μου;" και όχι "Πρέπει να κάνω το ίδιο πράγμα".»

Η Jessie τονίζει επίσης τη σημασία του να διατηρεί κανείς το στυλ και την προσέγγισή του στη βιντεοσκόπηση φαγητού. «Αυτό αρέσει στις μάρκες και στους πελάτες με τους οποίους συνεργάζεστε, καθώς σας επέλεξαν για τη μοναδικότητά σας», εξηγεί. «Είναι λογικό να σας τρομάζουν τα άτομα με περισσότερους ακόλουθους, αλλά προσπαθώντας να αντιγράψετε αυτούς και τα νούμερά τους, δεν θα πετύχετε. Επικεντρωθείτε στο γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Ασχοληθείτε με αυτό που σας παθιάζει, γιατί αυτό το πάθος θα αναδειχτεί μέσα από το έργο σας. Όταν έκλεισα τον πρώτο μου πελάτη, είχα μόνο 2.000 ακόλουθους, οπότε δεν χρειάζεστε μεγάλο κοινό. Η επιχείρησή σας μπορεί να είναι επιτυχημένη ακόμη και με λίγους ακόλουθους.

«Είναι λογικό να αμφισβητείτε τον εαυτό σας», συνεχίζει. «Υπάρχει τόση έμπνευση εκεί έξω και ίσως προσπαθείτε να αναπαράγετε κάτι και να σκέφτεστε: "Αυτό δεν ταιριάζει και τόσο στο στυλ μου" ή "Μου αρέσει πραγματικά αυτό;". Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Τις περισσότερες φορές θα σας δικαιώσει.»

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ψήσετε ένα κέικ ή θα μαγειρέψετε για το δείπνο, πειραματιστείτε με τις δυνατότητες βίντεο της μηχανής σας και με τις συμβουλές αυτού του άρθρου για να δείτε τι μπορείτε να πετύχετε.

Σύνταξη: Nikita Achanta

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R8

  Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R50

  Δημιουργήστε εντυπωσιακό περιεχόμενο που θα τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτήν τη mirrorless μηχανή EOS R που τραβάει από ευκρινείς στατικές εικόνες μέχρι ταινίες 4K και ζωντανές ροές. Όλα σε μία ολοκληρωμένη συσκευή.
 • Ευρυγώνιος φακός

  RF 16mm F2.8 STM

  Ένας μικρός και οικονομικά προσιτός εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός full frame, 16mm, για τη σειρά EOS R· σχεδιασμένος για vlogger και δημιουργούς περιεχομένου.
 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Φακός macro

  RF 100mm F2.8L Macro IS USM

  Ο RF 100mm F2.8L MACRO IS USM είναι ένας επαγγελματικός φακός macro της σειράς RF, ιδανικός για λήψεις με μεγέθυνση 1,4x και εντυπωσιακά πορτραίτα κρατώντας τη μηχανή στο χέρι, με την ποιότητα της σειράς L.

Σχετικά άρθρα