ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Αποκατάσταση πολύτιμων αναμνήσεων

Ανακαλύψτε το έργο ReStory, που επιδιορθώνει τις αμέτρητες φωτογραφίες που καταστράφηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες του 2021 στο Βέλγιο.
Χέρια που κρατούν μια κατεστραμμένη φωτογραφία ενός μωρού που κοιμάται.

Τον Ιούλιο του 2021, το Βέλγιο ήρθε αντιμέτωπο με μία από τις πιο καταστροφικές και ξαφνικές πλημμύρες στην ιστορία. Πολλές ζωές χάθηκαν και περισσότερα από 220.000 σπίτια έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η Βαλλωνία στο νότιο Βέλγιο και, πιο συγκεκριμένα, η περιοχή της Λιέγης, είναι από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και ανακάμπτουν ακόμα.

Όταν χάνεις τα πάντα, στηρίζεσαι στις αναμνήσεις. Αλλά οι επιζώντες έχασαν και χιλιάδες φωτογραφίες τεράστιας συναισθηματικής αξίας, οι οποίες καταστράφηκαν ή παρασύρθηκαν από το νερό.

Με την υποστήριξη του έργου "ReStory" –μιας κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ του διαφημιστικού πρακτορείου Happiness Brussels, πολλών εθελοντών που ασχολήθηκαν με το ψηφιακό ρετουσάρισμα, του εργαστηρίου αποκατάστασης Object Care και της Canon Belgium– δημιουργήθηκε μια αποστολή να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες που ανήκαν στα θύματα της πλημμύρας.

«Στην Canon γνωρίζουμε τη συναισθηματική δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι ιστορίες που τις συνοδεύουν», δηλώνει ο Jacco Leurs, Γενικός Διευθυντής της Canon Benelux. «Γι' αυτό υποστηρίζουμε το πρόγραμμα ReStory για την αποκατάσταση των φωτογραφιών και για αυτό μας άγγιξαν οι ιστορίες πίσω από αυτό. Το έργο απευθύνεται σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες και θα ήθελαν να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες φωτογραφίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να διατηρήσουν ανέπαφες τις αναμνήσεις τους – κι εμείς θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να μετριάσουν τη θλίψη τους.»

ReStory: Ένα έργο για την αποκατάσταση φωτογραφιών που έχουν καταστραφεί από πλημμύρες

Μια γυναίκα κάθεται σε ένα τραπέζι, κρατώντας μια φωτογραφία που έχει καταστραφεί από το νερό.

Οι φωτογραφίες μάς επιτρέπουν να διατηρούμε ένα πολύτιμο κομμάτι ιστορίας – τους ανθρώπους, τα μέρη και τις αναμνήσεις που έχουμε φυλαγμένες στην καρδιά μας.

Φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας που κάθεται στο γρασίδι με ένα σκύλο, η οποία καταστράφηκε από το νερό.

Αυτή η φωτογραφία είχε ιδιαίτερη σημασία για την ιδιοκτήτριά της – είχε τραβηχτεί σε ένα όμορφο σημείο της περιοχής, που επισκεπτόταν τακτικά με την αδελφή της.

Την περίοδο που συνέβαιναν οι πλημμύρες, σε διάφορα ειδησεογραφικά δίκτυα εμφανίζονταν οι φωνές και τα πρόσωπα πολλών ανθρώπων που οι ζωές τους άλλαξαν από αυτό το δραματικό συμβάν. Ο Mattias Vermeire, διευθυντής της Happiness Brussels, ανακαλεί στη μνήμη του τα ρεπορτάζ και τον τρόπο που έδωσαν το έναυσμα για το κίνημα βοήθειας.

«Μια γυναίκα στην τηλεόραση εξηγούσε ότι είχε χάσει τα πάντα, αλλά είχε κρατήσει ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου και των διακοπών της», εξηγεί. «Είπε ότι μπορεί να πάρει καινούργια τηλεόραση, ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις αναμνήσεις – χωρίς να γνωρίζει, φυσικά, τη δύναμη που είχαν τα λόγια της. Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αρχίσαμε να ψάχνουμε αν υπάρχουν υπηρεσίες μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε τις φωτογραφίες.»

Το πρακτορείο απευθύνθηκε στην Object Care, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην αποκατάσταση αντικειμένων μέσω χημικής σταθεροποίησης, για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων φωτογραφιών.

Αναζητώντας αναμνήσεις προς αποκατάσταση

Μια γυναίκα στέκεται μέσα στα συντρίμμια, κρατώντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών που περιέχει μια κατεστραμμένη γαμήλια φωτογραφία.

Αυτή η γυναίκα έχασε τον σύζυγό της εννέα χρόνια πριν την πλημμύρα που σάρωσε το σπίτι της. Ήθελε απεγνωσμένα να διατηρήσει τις αναμνήσεις της από τη ζωή τους μαζί, ιδίως τις φωτογραφίες του γάμου της.

Γυναίκα που στέκεται μπροστά σε έναν τοίχο, κρατώντας μια λερωμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός τρίκυκλου.

Μπορεί να πιστεύετε ότι οι φωτογραφίες που έχουν καταστραφεί από το νερό δεν επιδέχονται επιδιόρθωση, αλλά μπορούν να καθαριστούν και να αποκατασταθούν μέσω ψηφιακών τεχνικών.

Το σχέδιο της ομάδας της Happiness Brussels ήταν να προωθήσει το έργο μέσω ομάδων στο Facebook και μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που βοηθούσαν τα θύματα των πλημμυρών. Ωστόσο, αρχικά η ανταπόκριση ήταν μικρή. «Επικοινωνήσαμε με την Canon Belgium, μας προσέφεραν τον καλύτερο κινηματογραφικό εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή της η Canon και κάναμε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ», εξηγεί ο Mattias. «Στη συνέχεια ψάξαμε και βρήκαμε τους ίδιους τους ανθρώπους, στην περιοχή της τραγωδίας.

Μείναμε εκεί τρεις ημέρες και μιλήσαμε σε όλους τους περαστικούς, εξηγώντας τι σκοπεύαμε να κάνουμε. Ορισμένοι μας είπαν ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, ότι τους είχαν απομείνει μερικές φωτογραφίες ή ότι γνώριζαν κάποιον που είχε.»

Στη συνέχεια η ομάδα ξεκίνησε τη διαδικασία αποκατάστασης, καταγράφοντας το έργο μέσω ηχογραφημένων συνεντεύξεων, οι οποίες περιλήφθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας και σε μια έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Photo Days στην Brussels Expo τον Οκτώβριο του 2021. Σύντομα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται σε επαφή μαζί τους για την αποκατάσταση των φωτογραφιών τους – με το έργο να συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά.

Η διαδικασία αποκατάστασης των φωτογραφιών

Μια τσαλακωμένη φωτογραφία μιας γυναίκας που τρώει, που έχει καταστραφεί από το νερό.

«Στις εικόνες που συλλέξαμε, δεν υπήρχε μόνο νερό», λέει ο Mattias. «Υπήρχε άμμος, βρωμιά, ακόμα και υλικά όπως λάδια ή μελάνι. Μαζέψαμε ακόμα και φωτογραφίες που ήταν εντελώς πορτοκαλί.»

Μια ρετουσαρισμένη φωτογραφία μιας γυναίκας που τρώει.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτά που μπορούν να αποκατασταθούν, η διαδικασία παραμένει εντυπωσιακά αποτελεσματική. Ακόμα και οι πιο ταλαιπωρημένες εικόνες μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

Η διαδικασία αποκατάστασης της Object Care περιλαμβάνει χειροκίνητο καθάρισμα της κάθε εικόνας. Στη συνέχεια, μια ομάδα εθελοντών της Happiness Brussels που ασχολείται με το ρετουσάρισμα, ρυθμίζει με ακρίβεια τις εικόνες.

«Δεν φοβούνται να ρίξουν στο νερό μια ήδη κατεστραμμένη φωτογραφία», λέει ο Mattias. «Στην αρχή όλοι παθαίναμε πλάκα, αλλά αυτοί ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν. Τη βάζουν μέσα σε νερό προσπαθώντας να απομακρύνουν όλα τα διαφορετικά στοιχεία και να καθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα. Στη συνέχεια την ψηφιοποιούν, φωτογραφίζοντάς την απλώς με μια φωτογραφική μηχανή Canon. Κι εδώ ξεκινάει η δική μας συμβολή.

Δημιουργούμε διαφημιστικές φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας το Photoshop και άλλες τεχνικές για να βελτιώσουμε ή να συνδυάσουμε εικόνες. Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία στις κατεστραμμένες φωτογραφίες, για να τις καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε τις κηλίδες και τα σημάδια.»

Οι εσωτερικοί εργαζόμενοι που ασχολούνται με το ρετουσάρισμα δούλεψαν εθελοντικά περίπου για 1.000 ώρες για να καθαρίσουν τις εικόνες που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο του ReStory, ενώ ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επίσης επικοινωνήσει μαζί τους για να προσφέρουν και αυτοί εθελοντικά. Η διαδικασία επεξεργασίας έχει περιορισμούς, αλλά τα αποτελέσματα και η ανταπόκριση είναι, παρόλα αυτά, αξιοσημείωτα.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδημιουργήσουμε ένα άτομο στην εικόνα όταν το μισό πρόσωπο λείπει λόγω της ζημιάς. Ωστόσο, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε τον ουρανό και τα δέντρα και μπορούμε να αφαιρέσουμε τους λεκέδες από τους ανθρώπους», λέει ο Mattias.

Οι διορθωμένες φωτογραφίες εκτυπώθηκαν με τον Canon imagePROGRAF PRO-1000 για ζωντανές εκτυπώσεις επαγγελματικής ποιότητας. «Αυτήν τη στιγμή συλλέγουμε πολλές εικόνες, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Οργανώνουμε δρομολόγια για να παραλάβουμε τις εικόνες από τους κατόχους τους, επειδή, όπως είναι φυσικό, λόγω της συναισθηματικής αξίας που έχουν αυτές οι εικόνες, οι άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα να τις βάλουν σε ένα φάκελο και να μας τις στείλουν μέσω ταχυδρομείου.»

Οι εφαρμογές για την αποκατάσταση των εικόνων που καταστράφηκαν στις πλημμύρες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.restory.photo

Πέντε συμβουλές για την αποκατάσταση παλιών ή κατεστραμμένων εικόνων

Χέρια που κρατούν μια στοίβα κατεστραμμένων φωτογραφιών. Η πάνω-πάνω είναι η λήψη πορτραίτου ενός μικρού παιδιού.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν μόνο δύο ή τρεις φωτογραφίες προς αποκατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πολλά άτομα», λέει ο Mattias. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν θέλαμε να βοηθήσουμε τρία ή τέσσερα άτομα με 100 ή 200 φωτογραφίες. Θέλαμε να βοηθήσουμε πολλά άτομα με λιγότερες φωτογραφίες, για τις οποίες νοιάζονται πραγματικά, εικόνες που δίνουν ζωή στις αναμνήσεις τους.»

1. Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε γρήγορα τις φωτογραφίες σας

«Αποφεύγετε να στεγνώνετε αμέσως τις εικόνες που έχουν καταστραφεί από το νερό και μην τις βάζετε σε οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης, γιατί αυτό θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά», συνιστά ο Mattias. «Το χαρτί θα αρχίσει να γίνεται πιο σκληρό από πριν και θα αρχίσει να σπάει, κάτι που αποτελεί χημική αλλαγή και είναι αδύνατο να διορθωθεί. Όταν μια εικόνα καταστραφεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την κρατήσετε στο ίδιο περιβάλλον.»


2. Τοποθετήστε τις σε ένα σφραγισμένο σακουλάκι με υδρατμούς

Για όσους σκοπεύουν να στείλουν τις φωτογραφίες τους για επαγγελματική αποκατάσταση: «Αν η εικόνα σας έχει βραχεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τη βάλετε σε ένα σφραγισμένο σακουλάκι με υδρατμούς ή σταγόνες νερού, ώστε να είστε σίγουροι ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν ίδιες», λέει ο Mattias.


3. Για να αποκαταστήσετε μόνοι σας παλιές εικόνες, ψηφιοποιήστε τις πριν τις εισαγάγετε στο Photoshop ή στο Digital Photo Professional (DPP)

Σαρώστε ή τραβήξτε μια φωτογραφία υψηλής ποιότητας της εικόνας που σκοπεύετε να αποκαταστήσετε και στη συνέχεια ανοίξτε την ψηφιακή έκδοση σε ένα λογισμικό επεξεργασίας, όπως το Adobe Photoshop. Αφού δημιουργήσετε ένα αντίγραφο της εικόνας σας, πραγματοποιήστε τις απαραίτητες ρυθμίσεις περικοπής και ευθυγράμμισης.


4. Προσαρμόστε τυχόν κατεστραμμένες περιοχές και διορθώστε το χρώμα

Η χρήση του Spot Healing Brush στο Adobe Photoshop μπορεί να σας βοηθήσει στην απομάκρυνση των πικμάνσεων, στην αφαίρεση κηλίδων και στη διόρθωση των σκισιμάτων, καθώς και στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων περιοχών που έχουν αλλοιωθεί από το νερό ή τον χρόνο. Απλώς φροντίστε να δημιουργήσετε ένα νέο επίπεδο για τις αλλαγές που θα κάνετε, ώστε να μην επεξεργάζεστε το επίπεδο του πρωτότυπου φόντου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μείωσης θορύβου για να μειώσετε τους κόκκους. Τα ξεθωριασμένα χρώματα αποτελούν συνηθισμένο χαρακτηριστικό των παλιών εικόνων, οπότε συνιστάται συχνά η διόρθωση των χρωμάτων για την επίτευξη ποιοτικών εκτυπώσεων. Το λογισμικό επεξεργασίας RAW αρχείων και φωτογραφιών DPP της Canon προσφέρει επίσης διάφορες επιλογές για να τελειοποιήσετε τις εικόνες σας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσαρμογής χρωμάτων και όξυνσης.


5. Προετοιμασία για εκτύπωση

Αποθηκεύστε την εικόνα σας σε μια κατάλληλη μορφή αρχείου εικόνας, όπως JPEG, PNG ή TIFF, πριν την εκτυπώσετε στο σπίτι. Αν υποστηρίζεται από τη μηχανή σας, συνιστάται η λήψη RAW, καθώς έτσι έχετε τη μέγιστη ευελιξία επεξεργασίας. Ο μικρών διαστάσεων, αλλά ευέλικτος A3+ Canon PIXMA PRO-200 είναι ιδανικός για έγχρωμες και μονόχρωμες εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας. Αν θέλετε να αποκαταστήσετε τις φωτογραφίες σας μόνοι σας, αυτός ο ασύρματος εκτυπωτής προσφέρει σύστημα 8 μελανιών τύπου dye για εξαιρετική αναπαραγωγή και προσαρμόσιμα μεγέθη εκτύπωσης. Η οικονομική σειρά PIXMA εξασφαλίζει επίσης αποτελέσματα υψηλής ποιότητας για την εκτύπωση φωτογραφιών στο σπίτι. Το Canon Pro Platinum PT-101 είναι ένα ιλουστρασιόν βαρύ φωτογραφικό χαρτί με φινίρισμα επιπέδου φωτογραφικού εργαστηρίου και αντοχή στο ξεθώριασμα.


Οι επωνυμίες Adobe και Photoshop είναι εμπορικά σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.


Σύνταξη: Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

  • Μπροστινή όψη του Canon Pixma Pro-200

    Επαγγελματικοί φωτογραφικοί εκτυπωτές

    PIXMA PRO-200

    Στοχεύοντας κυρίως στην εκτύπωση φωτογραφιών με ζωντανά χρώματα, στην ευελιξία και στην ευχρηστία, ο PIXMA PRO-200 αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φωτογραφίας και για όσους φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία.
  • Εκτυπωτές inkjet

    Photo Paper Pro Platinum (PT-101)

    Ένα επαγγελματικό χαρτί με φινίρισμα επιπέδου φωτογραφικού εργαστηρίου, για εξαιρετική ποιότητα και αντοχή στο ξεθώριασμα. Χάρη στη δυνατότητα αναπαραγωγής μεγάλης γκάμας χρωμάτων, αυτό το ιλουστρασιόν χαρτί μεγάλου βάρους επεκτείνει τις δημιουργικές δυνατότητες των φωτογράφων.

Σχετικά άρθρα

  • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Πώς να επεξεργάζεστε ξεχωριστές φωτογραφίες

    Βελτιώστε τις λήψεις σας από ειδικές περιστάσεις με αυτές τις απλές συμβουλές επεξεργασίας φωτογραφιών.

  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ

    Επεξεργασία εικόνων RAW με το DPP

    Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να επεξεργάζεστε, να βελτιώνετε και να τελειοποιείτε τις φωτογραφίες RAW χρησιμοποιώντας το λογισμικό DPP της Canon.

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

    Κορυφαίες συμβουλές για την παρουσίαση των εκτυπώσεών σας

    Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με υπέροχες οικογενειακές εκτυπώσεις φωτογραφιών σε στυλ γκαλερί.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

    Τραβήξτε καλύτερες φωτογραφίες φέτος τα Χριστούγεννα

    Η φωτογράφος Lena Petrova σάς δίνει τρόπους για να βελτιώσετε τις γιορτινές σας φωτογραφίες.