ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΡΤΙ

Πώς να βγάζετε δημιουργικές φωτογραφίες σε πάρτι

Εύκολες συμβουλές και τεχνικές για απίστευτες φωτογραφίες σε πάρτι και εκδηλώσεις.
Ομάδα φίλων που ποζάρουν κρατώντας αστράκια, γελούν και κοιτάζουν τη μηχανή, με τα πρόσωπά τους να φωτίζονται από το φως των βεγγαλικών. © AdobeStock

Ένα από τα καλύτερα πράγματα των γιορτών είναι τα αμέτρητα πάρτι και οι εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά φίλους και οικογένειες, και προσφέρουν ευκαιρίες για γέλιο, χαλάρωση και συζήτηση. Γνωρίζοντας πώς να φωτογραφίσετε τα εορταστικά χαμόγελα, τα λαμπερά φώτα και τις εκκεντρικές χορευτικές κινήσεις, θα δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις που θα θυμάστε για πάντα.

Με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές και τις τεχνικές φωτογράφισης για πάρτι, εκτός από εξαιρετικές φωτογραφίες που θα αρέσουν σε όλους και που όλοι θα θέλουν να μοιραστούν, θα δημιουργήσετε και εικόνες οι οποίες θα αποδίδουν ρεαλιστικά τις ιδιαίτερες στιγμές σας και θα είναι τόσο όμορφες που θα θέλετε να τις εκτυπώσετε και να τις φυλάξετε.

1. Επιλέξτε στη μηχανή τις βέλτιστες ρυθμίσεις για φωτογράφιση πάρτι

Ομάδα συγγενών γύρω από μια τούρτα για τα 65α γενέθλια κάποιου, σε ένα δωμάτιο με ασθενή φωτισμό. Λήψη με Canon EOS R100 και φακό Canon RF 16mm F2.8 STM.

Αν θέλετε να δημιουργείτε ομαδικά πορτραίτα σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, η επιλογή χαμηλότερης ταχύτητας κλείστρου θα εκθέσει τον αισθητήρα της μηχανής στο φως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λήψη με Canon EOS R100 και φακό Canon RF 16mm F2.8 STM, με 1/60 δευτ., f/3.5 και ISO 1600.

Είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, στα πάρτι τα θέματα συνήθως κινούνται. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε στη μηχανή σας τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις για φωτογράφιση πάρτι.

Για να καταγράψετε τις γρήγορες κινήσεις σε μια πίστα χορού χωρίς φλας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η ταχύτητα κλείστρου είναι αρκετά γρήγορη. Η κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) σάς επιτρέπει να καθορίσετε την ταχύτητα κλείστρου, ενώ η μηχανή επιλέγει το διάφραγμα και το ISO για μια εικόνα με σωστή έκθεση. Μια ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου 1/160 ή 1/250 δευτ. περίπου είναι ιδανική για κίνηση, αν και για ταχύτερη κίνηση μπορεί να χρειαστείτε έως και 1/1000 δευτ. Αν χρησιμοποιήσετε τη Χειροκίνητη κατάσταση (M), βεβαιωθείτε ότι το διάφραγμα είναι σχετικά ανοικτό (χαμηλότερος αριθμός f) για να αντισταθμίσετε το πιο γρήγορο κλείστρο. Ξεκινήστε με τη ρύθμιση Αυτόματου ISO, αλλά αν η εικόνα σας είναι πολύ σκοτεινή, δοκιμάστε να ορίσετε ένα μέτριο ή υψηλό ISO, όπως ISO 3200 ή ISO 6400.

Αν το πάρτι δεν περιλαμβάνει και πολύ χορό, η κατάσταση Προτεραιότητας διαφράγματος (Av) σάς επιτρέπει να επιλέξετε το βάθος πεδίου. Σε πιο ήρεμα περιβάλλοντα, μπορείτε να προσδιορίσετε τις ρυθμίσεις της μηχανής σας με βάση το διαθέσιμο φως. Για παράδειγμα, η ταχύτητα κλείστρου 1/80 δευτ. είναι κατάλληλη για λήψη πορτραίτων με αργή κίνηση ή για ομαδικές φωτογραφίες – επιτρέπει σε περισσότερο φως να εισέλθει στον αισθητήρα, δίνοντάς σας αρκετή ελευθερία κινήσεων όσον αφορά στις τιμές διαφράγματος και ISO.

2. Δοκιμάστε να τραβήξετε αυθόρμητες λήψεις

Τέσσερις καλεσμένοι σε ένα πάρτι χορεύουν ελεύθερα, με τα μαλλιά τους να ανεμίζουν και τον DJ να διακρίνεται πίσω τους μέσα από καπνό.

Ένας φακός μεγαλύτερης εστιακής απόστασης σας επιτρέπει να αποτυπώνετε αυθόρμητες λήψεις των φίλων σας στην πίστα. Χάρη στο μεγάλο διάφραγμα, δεν χρειάζεστε φλας, ακόμη κι όταν φωτογραφίζετε σε εσωτερικούς χώρους. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III, με 1/160 δευτ. και f/1.4. © AdobeStock

Οι στημένες φωτογραφίες είναι οπωσδήποτε σημαντικές, αλλά αν θέλετε να αποτυπώσετε φυσικές εκφράσεις χαράς σε ένα πάρτι, οι αυθόρμητες λήψεις είναι αυτό που χρειάζεστε.

Ένας φακός ζουμ, όπως ο Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, θα σας βοηθήσει να καδράρετε πιο μακρινά θέματα και να τα φωτογραφίζετε χωρίς να είναι εμφανές σε ποιο άτομο στοχεύετε με τη μηχανή σας. Αυτός ο φακός διαθέτει επίσης Σταθεροποιητή εικόνας 4 στοπ, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ευκρίνεια στις λήψεις σας όταν δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο.

Αντί να χρησιμοποιείτε το φλας της μηχανής όταν φωτογραφίζετε αυθόρμητα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ευρύ διάφραγμα και μέτρια προς υψηλή ρύθμιση ISO, ώστε τα θέματα να είναι ευκρινή και εστιασμένα. Με αυτόν τον τρόπο, το φλας δεν ενοχλεί τα θέματά σας, διατηρώντας μια φυσική αίσθηση. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να απενεργοποιείτε τη λυχνία υποβοήθησης AF της μηχανής σας.

Μπορείτε να διατηρήσετε άθικτο τον αυθορμητισμό χρησιμοποιώντας μια μηχανή όπως η Canon PowerShot PX, η οποία καδράρει και καταγράφει αυτόματα και με έξυπνο τρόπο φωτογραφίες και βίντεο. Είναι πιο διακριτική από μια παραδοσιακή μηχανή, ενώ έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επιτρέπει και σε εσάς να συμμετέχετε στο πάρτι.

3. Μάθετε πώς να καταγράφετε φλουταρισμένο φόντο και προσκήνιο

Κοντινή λήψη αναμμένων κεριών πάνω σε μα τούρτα, με θολωμένες τις φλόγες και μεγάλο κυκλικό bokeh στο φόντο.

Ένας φακός με ευρύ μέγιστο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, μπορεί να μεταμορφώσει το φόντο σε ένα όμορφο «κρεμώδες» bokeh. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/40 δευτ., f/1.8 και ISO 100.

Πορτραίτο γυναίκας σε ασθενή φωτισμό, με φόντο ένα ιδιαίτερο κυκλικό bokeh σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.

Το φλουτάρισμα του φόντου και του προσκηνίου είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αναδείξετε το θέμα σας και να δώσετε στις φωτογραφίες σας μια ονειρεμένη εμφάνιση.

Είτε πρόκειται για τα αμέτρητα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου είτε για ένα απλό κερί, η εορταστική περίοδος είναι γεμάτη από όμορφα φώτα τα οποία, με το σωστό στήσιμο, μπορούν να γίνουν πανέμορφες, λαμπερές σφαίρες στο φόντο των φωτογραφιών σας. Η ιαπωνική λέξη «bokeh» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αισθητικά χαρακτηριστικά αυτών των μη εστιασμένων λαμπερών στοιχείων.

Το εφέ είναι ευκολότερο να επιτευχθεί όταν ο φακός σας είναι ρυθμισμένος στο ευρύτερο δυνατό διάφραγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ μικρό βάθος πεδίου, το οποίο σας επιτρέπει να είστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί στην εστίαση, ώστε το θέμα σας να ξεχωρίζει πάνω στο θολό φόντο. Ένας ιδανικός φακός για κάτι τέτοιο είναι ο Canon RF 50mm F1.8 STM, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά ευρύ μέγιστο διάφραγμα f/1.8. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε όμορφα, θολά φωτεινά στοιχεία με μικρότερα διαφράγματα, όπως f/5.6. Ενισχύστε το εφέ αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ του θέματος και του φόντου ή πλησιάζοντας πιο κοντά στο θέμα σας.

4. Μειώστε την ταχύτητα κλείστρου για να δημιουργήσετε θόλωμα κίνησης

Μια σκόπιμα φλουταρισμένη λήψη ενός ντράμερ σε δράση.

Η αλλαγή της ταχύτητας κλείστρου της μηχανής είναι ένας τρόπος προσαρμογής της συνολικής έκθεσης μιας φωτογραφίας. Έχει επίσης και δημιουργικές χρήσεις, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε το επίπεδο θολώματος λόγω κίνησης (ή την απουσία του) στις εικόνες σας.

Παρ’ όλο που οι υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου θα σας βοηθήσουν να καταγράψετε με ευκρίνεια τα κινούμενα θέματα, μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε πολύ χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου για να δημιουργήσετε κίνηση σε μια σκηνή με στατικά θέματα.

Ορίστε ταχύτητα κλείστρου περίπου 1/10 ή 1/20 δευτερόλεπτα αν δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο και βεβαιωθείτε ότι ένα στατικό (ή σχετικά στατικό) θέμα εμφανίζεται καθαρά στη σκηνή. Είναι χρήσιμο ο φακός σας να διαθέτει ενσωματωμένη Οπτική σταθεροποίηση εικόνας (IS), όπως ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, καθώς θα σας βοηθήσει να διατηρείτε τις εικόνες σας πιο ευκρινείς σε χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου. Ορισμένες μηχανές, όπως η Canon EOS R7 και η EOS R6 Mark II, διαθέτουν Σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα της μηχανής (IBIS). Αυτό το σύστημα κινεί φυσικά τον αισθητήρα της μηχανής προκειμένου να αντισταθμίσει οποιαδήποτε κίνηση όταν η λήψη δεν πραγματοποιείται από σταθερή θέση (όπως τρίποδο). Αυτό το είδος σταθεροποίησης εικόνας είναι κατάλληλο για κάθε φακό.

Αν χρησιμοποιείτε τρίποδο, θα μπορέσετε να επιτύχετε αυτό το εφέ με πολύ πιο χαμηλές ταχύτητες κλείστρου. Ενεργοποιήστε το κλείστρο χρησιμοποιώντας ενσύρματο ή ασύρματο χειριστήριο, την εφαρμογή Canon Camera Connect ή το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης.

5. Καταγράψτε ίχνη φωτός σε μια πίστα χορού

Νεαρή γυναίκα σε πάρτι, με τα χέρια της προς τα πίσω, ανάμεσα σε πολύχρωμα ίχνη φωτός.

Οι λήψεις μακράς έκθεσης είναι ιδανικές για τη μετατροπή συνηθισμένων σκηνών σε μαγικές εικόνες. © Tetra Images/Getty Images

Ελέγχοντας πότε η μηχανή σας ενεργοποιεί το φλας κατά την έκθεση, μπορείτε να καταγράψετε πολύχρωμες φωτεινές γραμμές που μεταδίδουν το πνεύμα του πάρτι με δημιουργικό τρόπο, αποτυπώνοντας παράλληλα με ευκρίνεια το θέμα. Επιλέξτε αργή ταχύτητα κλείστρου, της τάξης του ενός δευτερολέπτου, και κατάσταση συγχρονισμού πρώτης ή δεύτερης κουρτίνας στο μενού επιλογών φλας της μηχανής σας.

Ο συγχρονισμός πρώτης κουρτίνας είναι προεπιλεγμένος στις περισσότερες μηχανές. Ενεργοποιεί το φλας στην αρχή της έκθεσης και καταγράφει οτιδήποτε θαμπό εμπρός από το θέμα. Ο συγχρονισμός δεύτερης κουρτίνας ενεργοποιεί το φλας στο τέλος της έκθεσης και καταγράφει ίχνη φωτός και άλλες λεπτομέρειες πίσω από το θέμα.

6. Χρησιμοποιήστε φλας για τον φωτισμό των φωτογραφιών σε πάρτι

Χαμογελαστή οικογένεια που ποζάρει σε έναν καναπέ, μπροστά από ένα χρυσό, φουσκωτό πανό «Happy Birthday», σε μια φωτογραφία πάρτι που τραβήχτηκε με ένα Canon Speedlite EL-100.

Η χρήση φλας κάνει το φως να ανακλάται σε τοίχους και οροφές και βοηθά στη δημιουργία φωτογραφιών πάρτι με φυσική εμφάνιση. Λήψη με Canon EOS 800D, φακό Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM και Canon Speedlite EL-100 στα 20mm, με 1/200 δευτ., f/5.6 και ISO 400.

Αν χρησιμοποιήσετε φλας, βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμισμένο κατά τρόπο που να κολακεύει τα θέματά σας. Αν χρησιμοποιείτε φλας Speedlite, μην το στρέψετε απευθείας σε ό,τι προσπαθείτε να καταγράψετε, αλλά κατευθύνετέ το προς την οροφή ώστε το φως να ανακλάται προς τα θέματά σας. Έτσι θα δημιουργήσετε πιο φυσικό φωτισμό, ενώ και τα θέματά σας θα νιώσουν πιο άνετα.

Το Canon Speedlite EL-100 μπορεί να περιστραφεί οριζόντια και κατακόρυφα, για επιτρέποντάς σας να επιλέξετε την ιδανική γωνία ανάκλασης. Διαθέτει επίσης μια αυτόματη κατάσταση, η οποία επιλέγει τις καλύτερες ρυθμίσεις ανάλογα με την περιβάλλουσα περιοχή, ώστε εσείς να μπορείτε να εστιάσετε αποκλειστικά στη λήψη.

Ένας άλλος τρόπος για να επιτύχετε άριστα αποτελέσματα με το φλας είναι να τοποθετήσετε ένα κάλυμμα διάχυσης ή ένα μικρό κουτί διάχυσης πάνω στην κεφαλή του φλας. Με αυτόν τον τρόπο το φως του φλας θα διαχυθεί και θα «μαλακώσει», δίνοντας πιο φυσικό τόνο στο δέρμα και παγώνοντας παράλληλα τη δράση.

7. Εστιάστε στις μικρότερες λεπτομέρειες

Δύο στολισμένα στέμματα, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο, με φόντο με ένα μεγάλο κυκλικό bokeh.

Τα διακοσμητικά στο κέντρο του τραπεζιού, τα διακοσμητικά τοίχου ή οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που κρέμονται από το δέντρο αποτελούν ιδανικά θέματα για ατμοσφαιρικές φωτογραφίες πάρτι. Λήψη με Canon EOS R5 και φακό Canon RF 135mm F1.8L IS USM, με 1/5 δευτ., f/5.6 και ISO 400.

Να θυμάστε ότι οι φωτογραφίες σε πάρτι δεν χρειάζεται πάντα να είναι γεμάτες με κόσμο. Η εστίαση στις μικρότερες λεπτομέρειες μπορεί να μεταδώσει εξίσου αποτελεσματικά τη διάθεση και την αίσθηση κάθε στιγμής.

Αν δεν μπορείτε να πλησιάσετε αρκετά κοντά στο θέμα σας με τον φακό που χρησιμοποιείτε, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός φακού με δυνατότητες macro, όπως ο Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (στην κατάσταση MF) ή ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Από την άλλη, η επιλογή ενός φακού κάπως μεγαλύτερης εστιακής απόστασης, όπως ο Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, θα σας επιτρέψει να πλησιάσετε και ταυτόχρονα να καταγράψετε μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταγράψετε το ευρύτερο πλαίσιο.

8. Φωτογραφίστε με πολλαπλές εκθέσεις

Ορισμένες μηχανές του Συστήματος EOS R, όπως η Canon EOS R10 και η Canon EOS R8, διαθέτουν κατάσταση πολλαπλής έκθεσης. Αυτή καταγράφει πολλαπλές φωτογραφίες και τις διευθετεί σε επικάλυψη, για ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Καθώς όλα αυτά γίνονται στη μηχανή, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε λογισμικό επεξεργασίας.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις πολλαπλής έκθεσης, ανάλογα με τον φωτισμό και το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε. Από την άλλη, μπορείτε απλώς να επιλέξετε να φωτογραφίσετε χρησιμοποιώντας τον έλεγχο έκθεσης «Μέσου όρου» και να αφήσετε τη μηχανή σας να κάνει τη δουλειά της και να επιλέξει τη σωστή τελική έκθεση για εσάς. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να καταγράψετε μόνο δύο εκθέσεις ή να δημιουργήσετε «επίπεδα» με πολλές διαφορετικές λήψεις για ένα εξαιρετικά σουρεαλιστικό αποτέλεσμα.

9. Πειραματιστείτε με την προοπτική

Ομάδα καλεσμένων σε ένα πάρτι που γέρνουν προς τα εμπρός, κρατώντας αστράκια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το ύψος των βεγγαλικών, κοιτάζοντας προς τα επάνω, στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα φλουταρισμένο φόντο, πρέπει να πλησιάσετε κοντά στα θέματα του προσκηνίου, όπως τα διακοσμητικά ή τα βεγγαλικά. © AdobeStock

Προσθέστε οπτικό ενδιαφέρον στις φωτογραφίες σας σε πάρτι χρησιμοποιώντας δημιουργικά την προοπτική. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως η μετακίνηση της μηχανής σας ψηλότερα ή χαμηλότερα. Ωστόσο, μην φοβάστε να πραγματοποιήσετε ακραίες λήψεις, φωτογραφίζοντας από το δάπεδο και προς τα πάνω ή από την οροφή και προς τα κάτω για «επίπεδες» λήψεις. Η λήψη από ψηλές ή χαμηλότερες γωνίες είναι εύκολη όταν χρησιμοποιείτε μια μηχανή όπως η Canon EOS R50, η οποία διαθέτει οθόνη μεταβλητής γωνίας που ανοίγει προς τα έξω. Είναι επίσης ιδανική για διασκεδαστικές selfie.

Αλλάξτε τον τρόπο που καδράρετε τις εικόνες σας χρησιμοποιώντας πόρτες, παράθυρα ή το κιγκλίδωμα της σκάλας και αναζητήστε γυαλιστερές επιφάνειες ή νερό για να αποτυπώσετε αντανακλάσεις του πάρτι ή για να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας στη λήψη με δημιουργικό τρόπο.

Τα υλικά που αλλάζουν το φως μπορούν να αλλάξουν την αισθητική των εικόνων σας. Τραβήξτε εικόνες μέσα από ακίνητα, διάφανα υγρά, όπως ποτά, για να αιχμαλωτίσετε το διαθλασμένο φως, το οποίο παραμορφώνει τα μεγέθη και τις αναλογίες. Η φωτογράφιση μέσα από ανάγλυφο ή ματ γυαλί μπορεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό εφέ φλουταρίσματος.

Πειραματιστείτε με όλες αυτές τις τεχνικές, διασκεδάστε και μην ανησυχείτε αν δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό είναι να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο.

Σύνταξη: Matt Golowczynski και Peter Wolinski

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα