Ένας Νοτιοαφρικανός θηροφύλακας σαρώνει τον χώρο ενός καταφυγίου ζώων για να εντοπίσει κάποια κίνηση τη νύχτα. «Ακόμα μαθαίνω πώς να διαχειρίζομαι διάφορες καταστάσεις. Πάντα να αμφισβητείτε τον εαυτό σας», συμβουλεύει η Gulshan. Λήψη με Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχθηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV) και φακό Canon EF 35mm f/1.4L USM (τον οποίο διαδέχθηκε πλέον ο Canon EF 35mm f/1.4L II USM), με 1/80 δευτ., f/1.4 και ISO3200. © Gulshan Khan
Τα χέρια σφίγγουν το πολύχρωμο αλογάκι του καρουζέλ, το πρόσωπο είναι γεμάτο ενθουσιασμό και το χιτζάμπ ανεμίζει σαν την μπέρτα υπερήρωα. Δεν πρόκειται για την τυπική εικόνα μιας μικρής μουσουλμάνας – και γι' αυτό ακριβώς είναι μία από τις αγαπημένες φωτογραφίες της Canon Ambassador Gulshan Khan. «Οι μουσουλμάνοι, ιδίως οι γυναίκες και τα κορίτσια, δεν απεικονιζόμαστε πάντα ως τα πολύπλευρα ανθρώπινα όντα που είμαστε στην πραγματικότητα. Χρησιμοποιώ το "εμείς" επειδή αυτή είναι η δική μου κοινότητα», εξηγεί η φωτορεπόρτερ από την Νότια Αφρική. «Βλέπουμε τόσα πολλά δεινά και εικόνες που ξενίζουν από την αφρικανική ήπειρο. Αντίθετα, αυτό το κορίτσι απεικονίζεται γεμάτο χαρά κι η φωτογράφιση έχει γίνει με αξιοπρέπεια.»
Το παράδειγμα της Gulshan μάς υπενθυμίζει ότι η κάμερα είναι πανίσχυρη. Οι εικόνες που δημιουργείτε μπορεί να διαιωνίζουν μονοδιάστατους τρόπους αντίληψης του κόσμου ή να αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο σύνθετο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη φωτογράφιση μιας κουλτούρας ή κοινότητας που είναι διαφορετική από τη δική σας, είτε πρόκειται για τη γειτονιά σας είτε για μέρη που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το σπίτι σας. Για την Gulshan, αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς της. Ως ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ με δημοσιεύσεις στο National Geographic, τους The New York Times και τον Guardian, αλλά και πρώην συνεργάτης του Agence France Presse (AFP), η Gulshan φωτογραφίζει συχνά ανθρώπους και τόπους στη χώρα της και πέρα από αυτήν. Εδώ, εξηγεί πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακές πολιτισμικές φωτογραφίες με ενσυναίσθηση.