ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ

Γίνετε δημιουργικοί: τρόποι φωτογράφισης αφηρημένων πορτραίτων

Προσθέστε ένα ακόμη στοιχείο στα πορτραίτα σας, πειραματιζόμενοι με πολλαπλές εκθέσεις, ζωγραφική με φως, παιχνίδι με σκιές και πολλά άλλα για εκπληκτικές αφαιρετικές λήψεις.
Ένα σύνολο από πολύχρωμες φωτεινές γραμμές δημιουργεί ένα πλέγμα γύρω από ένα μοντέλο με τα χέρια στους γοφούς, σε μαύρο φόντο.

Η αφαιρετική απόδοση της ανθρώπινης φιγούρας έχει πολλές εκφάνσεις στην ιστορία της τέχνης, από τις κυβοειδείς μορφές του Πικάσο μέχρι τα γλυπτά του Χένρι Μουρ. Στη φωτογραφία, ένα αφηρημένο πορτραίτο μπορεί να μας προσφέρει μια διαφορετική πραγματικότητα από τα καθημερινά πρόσωπα και σώματα που όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν απαιτείται ευκρίνεια ή ακρίβεια. Αντί να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τα θέματά μας, μπορούμε να μεταδώσουμε ιδέες και συναισθήματα μέσα από τις εικόνες μας. Αυτό αποτελεί επίσης μια εξαιρετική δοκιμασία των φωτογραφικών μας δεξιοτήτων, καθώς και μια ευκαιρία για ατελείωτους πειραματισμούς και παιχνίδια.

1. Παίξτε με τις σκιές

Σε αυτήν την ασπρόμαυρη εικόνα, το κεφάλι του μοντέλου είναι σφιχτά καδραρισμένο σε μαύρο φόντο, ενώ η σκιά ενός σχεδίου mandala πέφτει στο μέτωπό της και σε όλο το υπόλοιπο πρόσωπο.

Αυτό το ασπρόμαυρο πορτραίτο αναδεικνύει τέλεια το παιχνίδι της σκιάς με το φως. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/500 δευτ., f/4 και ISO100.

Ένα μοντέλο καθισμένο στο φως του ήλιου εμπρός από μαύρο φόντο, ενώ ένα μοτίβο mandala που είναι τοποθετημένο πάνω σε τρίποδο μπροστά της δημιουργεί σχήματα από σκιές πάνω στο δέρμα της.

Ανάμεσα στον έντονο ήλιο και στο θέμα μας, ένα κυκλικό μοτίβο mandala ρίχνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες σκιές. Ο φακός Canon RF 85mm F2 Macro IS STM έχει την ιδανική εστιακή απόσταση για αυτό το είδος κοντινού πορτραίτου.

Γιατί να μην δημιουργήσετε ενδιαφέροντα μοτίβα με φως και σκιά σε ολόκληρο το θέμα σας; Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αντικείμενο με κενά ή τρύπες, απ’ όπου θα περνά το φως. Αυτοί οι τύποι αναστολέων του φωτός ονομάζονται «gobos» στα αγγλικά (από τη λέξη «go-betweens», που σημαίνει «μεσάζοντες»). Πιθανότατα θα βρείτε στο σπίτι σας πολλά αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γι' αυτόν τον σκοπό. Κουβέρτες με αραιή ύφανση, καλύμματα καλοριφέρ, στόρια, σουρωτήρια, ακόμη και κλαδιά δέντρων ή μεταλλικά τραπέζια κήπου. Εδώ, χρησιμοποιήσαμε ένα καλούπι με κυκλικό μοτίβο mandala. Φυσικά, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας gobos με ένα φύλλο χαρτόνι και ένα κοπίδι.

Το κλειδί για να δημιουργήσετε διακριτές σκιές με gobos είναι να χρησιμοποιήσετε μια φωτεινή πηγή με «σκληρά» άκρα. Το άμεσο ηλιακό φως είναι ιδανικό, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακό, γυμνό λαμπτήρα ή Speedlite. Όσο μικρότερη είναι η πηγή φωτός, τόσο πιο σκληρές και καθαρές θα είναι οι σκιές. Φέρτε το gobo όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρόσωπο. Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό φως, απομακρύνετε την πηγή και σβήστε όλα τα υπόλοιπα φώτα. Το ωραίο με τα αφηρημένα πορτραίτα είναι ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα ένα κιτ επαγγελματικού επιπέδου για να πετύχετε ποιοτικές λήψεις. Μια DSLR φιλική για αρχάριους, όπως η Canon EOS 850D με τον φακό του κιτ ή έναν φακό πορτραίτων, αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Όσο για τις ρυθμίσεις της μηχανής, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) και δοκιμάστε να προσθέσετε ένα ή δύο στοπ αρνητικής αντιστάθμισης έκθεσης, ώστε οι σκοτεινοί τόνοι να δείχνουν ωραίοι και με βάθος.

2. Αποτυπώστε σουρεαλιστικές αντανακλάσεις

Μια κάμερα κοντά στο έδαφος στοχεύει μια ομάδα αλληλοεπικαλυπτόμενων θραυσμάτων καθρέφτη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά κομμάτια σπασμένου καθρέφτη για να δημιουργήσετε ατμοσφαιρικά πορτραίτα. Η LCD μεταβλητής γωνίας της Canon EOS R6 είναι ιδιαίτερα εύχρηστη όταν η λήψη γίνεται κοντά στο έδαφος, όπως εδώ.

Τα κομμάτια ενός καθρέφτη κείτονται στο έδαφος, ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι αντανακλώνται το κεφάλι και ο κορμός ενός άνδρα που κοιτάζει μακριά.

Διηγηθείτε μια ιστορία για την ταυτότητα και την αίσθηση του εγώ με κομμάτια σπασμένου καθρέφτη. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/60 δευτ., f/22 και ISO640.

Οι καθρέφτες μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα για την αίσθηση του εγώ και την ταυτότητα, γι' αυτό και αποτελούν ιδανικό στοιχείο για αφηρημένα πορτραίτα. Όταν εργάζεστε με καθρέφτες, η πρόκληση είναι να πετύχετε τις σωστές γωνίες και να τοποθετήσετε το θέμα στην αντανάκλαση. Πρέπει επίσης να επιλέξετε αν θα εστιάσετε στην εικόνα που αντανακλάται ή στον ίδιο τον καθρέφτη, καθώς αυτά βρίσκονται σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Αν θέλετε ευκρίνεια και στα δύο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό άνοιγμα διαφράγματος , π.χ. f/16, που σας επιτρέπει να επεκτείνετε το βάθος πεδίου σας.

Χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη, μπορείτε να καταγράψετε μια ολόκληρη σειρά αφηρημένων εικόνων, να πειραματιστείτε με αυτοπροσωπογραφίες και να δημιουργήσετε γωνίες. Αν έχετε έναν μικρό καθρέφτη χειρός, μπορείτε να τον δώσετε στο θέμα σας για να τον κρατήσει κοντά στο πρόσωπό του, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό πορτραίτο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερους από έναν μεγάλους καθρέφτες και να δημιουργήσετε το εφέ απείρου με μια εικόνα που δεν τελειώνει ποτέ.

3. Ζωγραφίστε πρόσωπα με φως

Πολύχρωμες φωτεινές γραμμές περιβάλλουν το κεφάλι και τον κορμό ενός μοντέλου, σε μαύρο φόντο.

Ένα σύνολο από πολύχρωμες φωτεινές γραμμές μπορεί να δημιουργήσει ένα δραματικό, φανταστικό εφέ. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 44mm, με 8 δευτ., f/16 και ISO100.

Ένα μοντέλο στέκεται μπροστά από μια μηχανή σε τρίποδο, με το ένα χέρι στον γοφό της. Πίσω της, ένας άντρας κρατά ψηλά ένα στριφογυριστό, πολύχρωμο φως LED.

Χρησιμοποιήστε έναν φακό ή ένα στριφογυριστό φως LED (που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι ή να αγοράσετε από ένα πανηγύρι) για να δημιουργήσετε μονοπάτια στροβιλιζόμενου φωτός γύρω από το θέμα σας σε λήψεις μακράς έκθεσης.

Αν και βιώνουμε την πραγματικότητα από τη μία στιγμή στην άλλη, μια μηχανή μπορεί να αποτυπώσει διαφορετικές στιγμές στον χρόνο σε μία μόνο εικόνα. Η μακρά έκθεση μάς επιτρέπει να επεκτείνουμε κατά πολύ την ταχύτητα του κλείστρου για να επιτύχουμε κάθε είδους αφαιρετικά εφέ, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η ζωγραφική με φως.

Μετακινώντας μια φωτεινή πηγή σε μια σκηνή, όπως έναν χρωματιστό φακό, μπορείτε να δημιουργήσετε με μια έκθεση μερικών δευτερολέπτων εντυπωσιακά μονοπάτια φωτός. Για να δημιουργήσετε πορτραίτα με την τεχνική της ζωγραφικής με φως, πρέπει να φωτογραφίσετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο (δεν χρειάζεται να είναι κατασκότεινο), να ζητήσετε από το θέμα σας να παραμείνει όσο γίνεται πιο ακίνητο και να τοποθετήσετε τη μηχανή σε τρίποδο. Οι σωστές ρυθμίσεις έκθεσης εξαρτώνται από την ισχύ των φακών και του περιβάλλοντος φωτισμού. Ωστόσο, ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι η Χειροκίνητη κατάσταση (M) με ταχύτητα κλείστρου στα 13 δευτερόλεπτα, διάφραγμα f/16 και ISO100. Πατήστε το κουμπί του κλείστρου και αρχίστε να κουνάτε τον φακό ή άλλες πηγές φωτός γύρω από το θέμα σας με απαλές, ρέουσες κινήσεις, για να ζωγραφίσετε με το φως. Δοκιμάστε να ζωγραφίσετε μπροστά και πίσω από το θέμα σας για να προσθέσετε βάθος στο εφέ ή να φωτίσετε ταυτόχρονα το πρόσωπό του με τον φακό – θυμηθείτε να το κάνετε από το πλάι, ώστε να μην συμπεριληφθείτε στην τελική εικόνα.

4. Φωτογραφίστε μέσα από τζάμι

Ένας άνδρας κρατά μια μηχανή στο ύψος του ματιού του και φωτογραφίζει ένα μοντέλο μέσα από μια γυάλινη πόρτα, ραντισμένη με σταγόνες νερού.

Η φωτογράφιση μέσα από τζάμι μπορεί να θολώσει ή να κρύψει ελαφρώς το θέμα, ενώ το νερό πάνω στο τζάμι μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερα ατμοσφαιρικά εφέ.

Μια γυναίκα έχει στραμμένο το πρόσωπο στο πλάι, με τα μάτια κλειστά. Η μηχανή δεν έχει εστιάσει πλήρως πάνω της και η λήψη γίνεται μέσα από τζάμι πάνω στο οποίο κυλούν σταγόνες νερού.

Χάρη στο μεγάλο διάφραγμα f/2.8 σε συνδυασμό με την οπτική οξύτητα του φακού Canon RF 50mm F1.8 STM, οι σταγόνες νερού στο παράθυρο έρχονται στο προσκήνιο, ενώ ταυτόχρονα το πρόσωπο που βρίσκεται στο βάθος βγαίνει εκτός εστίασης. Λήψη με Canon EOS R6, με 1/200 δευτ., f/2.8 και ISO320.

Οι ημιδιαφανείς επιφάνειες είναι ιδανικές για αφηρημένα πορτραίτα. Αν τοποθετηθεί ανάμεσα στο θέμα και τη μηχανή, το ματ γυαλί, το λεπτό μετάξι ή οποιαδήποτε άλλη ημιδιαφανής επιφάνεια θα κρύψει τις λεπτομέρειες αλλά θα αφήσει το αποτύπωμα του προσώπου, δημιουργώντας πορτραίτα αιθέριας ομορφιάς. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το θέμα σας στη μία πλευρά ενός παράθυρου, στραμμένο προς το φως, και στη συνέχεια να το φωτογραφίσετε από την άλλη πλευρά του τζαμιού. Πειραματιστείτε με το σημείο εστίασης – αν θέλετε, μπορείτε να εστιάσετε στην επιφάνεια ώστε το πρόσωπο που βρίσκεται από πίσω να δείχνει θολό. Τα σταγονίδια νερού πάνω στο τζάμι μπορούν να δημιουργήσουν μια υπέροχη μελαγχολική διάθεση, ειδικά σε μια συννεφιασμένη ημέρα.

5. Δημιουργήστε πολλαπλές εκθέσεις

Το περίγραμμα του προσώπου και των ώμων μιας γυναίκας είναι γεμάτο στροβιλιζόμενα κόκκινα και μπλε χρώματα.

Η φωτογράφιση πορτραίτου εμπρός από φωτεινό φόντο σημαίνει ότι μπορείτε κατόπιν να χρησιμοποιήσετε διπλή έκθεση για να γεμίσετε μόνο το περίγραμμα του θέματος. Λήψη με Canon EOS R6 και φακό Canon RF 50mm F1.8 STM, με 1/250 δευτ., f/5 και ISO100.

Στην οθόνη LCD μιας μηχανής απεικονίζονται το κεφάλι και οι ώμοι μιας γυναίκας με φόντο έναν φωτεινό ουρανό και επικάλυψη από πιτσιλιές μπλε και κόκκινου χρώματος.

Η λειτουργία Πολλαπλής έκθεσης της Canon EOS R6 μάς επιτρέπει να συνδυάζουμε πορτραίτα με οτιδήποτε μας αρέσει. Καταγράψαμε ένα πλήθος από πιτσιλιές χρωμάτων για εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η κατάσταση Πολλαπλής έκθεσης των μηχανών Canon επιτρέπει τη μίξη δύο ή περισσότερων φωτογραφιών για τη δημιουργία εννοιολογικών εικόνων και αφαιρετικών εφέ. Το εφέ είναι εμπνευσμένο από την παλιά τεχνική των κινηματογραφικών καμερών για την έκθεση του ίδιου καρέ δύο φορές. Ωστόσο, με μια μηχανή Canon όπως η EOS R6, μπορείτε να εξελίξετε περαιτέρω την τεχνική αυτή. Αφού επιλέξουμε έναν αριθμό εκθέσεων στο μενού της μηχανής, πραγματοποιούμε την πρώτη μας λήψη και, στη συνέχεια, καθώς συνθέτουμε μια δεύτερη, θα δούμε το προηγούμενο καρέ να εμφανίζεται πάνω από τη ροή άμεσης προβολής, κάτι που μας βοηθά να τα καδράρουμε ώστε να λειτουργούν αρμονικά. Μπορείτε επίσης να επιτύχετε αυτό το εφέ κατά την επεξεργασία μετά τη λήψη, με την εφαρμογή Canon Digital Photo Professional (DPP).

Όταν συνθέτετε πορτραίτα διπλής έκθεσης, προσπαθήστε να καδράρετε το θέμα σας σε προφίλ με φωτεινό φόντο, όπως τον ουρανό ή ένα παράθυρο. Μετά, όταν συνεχίσετε στο δεύτερο καρέ, αυτό θα εναρμονίζεται με το έντονο περίγραμμα του κεφαλιού. Όσο για το δεύτερο καρέ (ή το τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο), οι δημιουργικές επιλογές είναι απεριόριστες. Μπορείτε να επιλέξετε ένα αστικό τοπίο ή μια σκηνή στη φύση, να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο που έχει συναισθηματική αξία για το θέμα σας, να αποτυπώσετε ένα ζώο ή ακόμη και να προσθέσετε ένα άλλο άτομο.

Την επόμενη φορά που θα φωτογραφίσετε ένα πορτραίτο, σκεφτείτε το διαφορετικά και εκφραστείτε εφαρμόζοντας κάποια ή όλες αυτές τις συμβουλές.


Κείμενο του James Paterson

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R6

  Ό,τι κι αν φωτογραφίζετε, όπως κι αν το φωτογραφίζετε, η EOS R6 ενισχύει τη δημιουργικότητά σας με τρόπους που ποτέ πριν δεν θεωρούσατε εφικτούς.
 • Φωτογραφικές μηχανές DSLR

  EOS 850D

  Κάντε το επόμενο βήμα στον δημιουργικό έλεγχο, καταγράφοντας φωτογραφίες με υπέροχες λεπτομέρειες και εντυπωσιακές ταινίες 4K με μια ελαφριά DSLR που προσφέρει ευρεία συνδεσιμότητα, έμπνευση και ανταμοιβή των προσπαθειών σας.
 • Στάνταρ φακός

  RF 50mm F1.8 STM

  Ένας μικρός, πολύ ήσυχος και ελαφρύς σταθερός φακός RF 50mm, με ευρύ διάφραγμα f/1.8, ιδανικός για να απογειώσετε το δημιουργικό σας όραμα.
 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Φακοί RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Ο RF 85mm F2 MACRO IS STM προσφέρει ευελιξία στις κοντινές λήψεις, με ελαφριά συμπίεση τηλεφακού και σταθεροποίηση εικόνας 5 στοπ, σε ένα μικρό και ελαφρύ σώμα.

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Παραμυθένια πορτραίτα

  Δέκα συμβουλές για τη δημιουργία αξέχαστων παραμυθένιων εικόνων από την ειδικό Rosie Hardy.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Φωτισμός πορτραίτων low-key και high-key

  Δημιουργήστε κλασικές διαμορφώσεις φωτισμού για πορτραίτα υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν με άριστο τρόπο τη διάθεση του θέματος.

 • ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

  Πορτραίτα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ γεμάτα συναίσθημα

  Το φωτογράφος Louis Painter, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, φωτογραφίζει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Δημιουργήστε το δικό σας οικιακό στούντιο

  Ανακαλύψτε δημιουργικούς τρόπους χρήσης του φλας και δημιουργήστε εντυπωσιακά πορτραίτα με ελάχιστο κόστος.