ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση της σελήνης: πώς να τραβήξετε εξωπραγματικές εικόνες του νυχτερινού ουρανού

Ακολουθήστε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για δημιουργική φωτογράφιση της σελήνης και σύντομα θα καταγράφετε διαχρονικές εικόνες της ουράνιας συντροφιάς της Γης.
Κοντινή λήψη της σελήνης, με ορατό μόνο το ένα τέταρτό της περίπου. Λήψη με Canon EOS R8 από την αστροφωτογράφο Mara Leite.

Η σελήνη ήταν πάντοτε ένα συναρπαστικό θέμα για τους φωτογράφους σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται ως υπερπανσέληνος ή ακόμη και ως ματωμένο φεγγάρι. Ωστόσο, η φωτογράφιση αυτού του θέματος όπως του αρμόζει μπορεί να είναι δύσκολη. Η λήψη ενός φωτεινού θέματος που βρίσκεται πολύ μακριά σε περιβάλλον ασθενούς φωτισμού, καθώς και η σύνθεση του κάδρου και η εστίαση σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες. Ωστόσο, με το σωστό κιτ φωτογράφισης και τις κατάλληλες ρυθμίσεις έκθεσης, συν την προσεκτική οργάνωση πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να καταγράφετε εικόνες της σελήνης με υπέροχες λεπτομέρειες, καθώς και ατμοσφαιρικά τοπία υπό το φως του φεγγαριού. Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να φωτογραφίσετε τη σελήνη, με υποδείξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις και τον εξοπλισμό, καθώς και με συμβουλές για το πώς να αποτυπώσετε τις καλύτερες σεληνιακές εικόνες από την ειδική αστροφωτογράφο Mara Leite.

1. Κατανοήστε τη σελήνη

Λεπτό μισοφέγγαρο που διακρίνεται ανάμεσα από τις δύο κολόνες μιας εκκλησίας. Λήψη με Canon EOS R10.

«Υπάρχουν εφαρμογές ή ιστότοποι για την παρακολούθηση των διαφορετικών φάσεων της σελήνης», λέει η Mara, βραβευμένη φωτογράφος τοπίων και αστροφωτογράφος. «Περιλαμβάνουν τις ώρες ανατολής και δύσης της σελήνης, σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο.» Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM στα 100mm, με 1/5 δευτ., f/6.3 και ISO 1250. © Mara Leite

Σιλουέτα ενός κλαδιού με φύλλα, με φόντο τη θολή πανσέληνο. Λήψη με Canon EOS R10.

«Ορισμένες εφαρμογές μπορούν ακόμη και να παρακολουθούν την κίνηση της σελήνης στον ουρανό και να υπολογίζουν το μέγεθός της σε σύγκριση με το θέμα σας», λέει η Mara. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/320 δευτ., f/9 και ISO 1250. © Mara Leite

Η τροχιά της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί 27,322 ημέρες. Ο κύκλος αυτός χωρίζεται σε φάσεις: νέα σελήνη, αύξων μηνίσκος, πρώτο τέταρτο, αύξων αμφίκυρτος, πανσέληνος, φθίνων αμφίκυρτος, τελευταίο τέταρτο, φθίνων μηνίσκος και ξανά νέα σελήνη. Κάθε φάση, εκτός από μια διαφορετική οπτική της σελήνης, επηρεάζει επίσης και τις συνθήκες φωτισμού, από την έντονα φωτεινή πανσέληνο μέχρι τη νέα σελήνη που αχνοφαίνεται.

Ορισμένα σημεία στο σεληνιακό ημερολόγιο είναι πραγματικά ιδιαίτερα. Όταν η σελήνη πλησιάσει τη Γη κι αυτό συμπέσει με την πανσέληνο –τη χρονική στιγμή του μήνα που ο ήλιος, η σελήνη και η Γη είναι όλα ευθυγραμμισμένα– έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μεγεθυσμένη πανσέληνο ή αλλιώς υπερπανσέληνο. Το «ματωμένο φεγγάρι» –όταν μια συνηθισμένη υπερπανσέληνος συμπίπτει με μια ολική έκλειψη σελήνης– είναι ακόμα πιο σπάνιο. Αυτό σημαίνει ότι η Γη εμποδίζει εντελώς το άμεσο ηλιακό φως να φτάσει στη σελήνη, ενώ το διαθλασμένο φως από την ατμόσφαιρα της Γης που παραμένει έχει ως αποτέλεσμα η σελήνη να εμφανίζεται με αχνό κόκκινο χρώμα.

2. Προγραμματίστε από πριν

Η ημισέληνος στον νυχτερινό ουρανό, πίσω από έναν φάρο. Λήψη με Canon EOS R8.

«Το να ελέγχεις τον καιρό εκ των προτέρων είναι απαραίτητο για προφανείς λόγους», λέει η Mara. «Σε αντίθεση με τη βροχή ή τη βαριά συννεφιά, τα σύννεφα δεν αποτελούν πάντοτε πρόβλημα. Μπορούν να προσθέσουν ένταση και μυστήριο στις φωτογραφίες της σελήνης. Προτείνω να ελέγχετε το ποσοστό συννεφοκάλυψης και την ταχύτητα του ανέμου σε ιστότοπους πρόγνωσης του καιρού ή στο τοπικό μετεωρολογικό κέντρο.» Λήψη με Canon EOS R8 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 100mm, με 1,6 δευτ., f/5.6 και ISO 6400. © Mara Leite

Η πανσέληνος πάνω από ένα πορτογαλικό μοναστήρι, τραβηγμένη με μια Canon EOS R8.

«Αν υπάρχει η δυνατότητα, πηγαίνω οπωσδήποτε στο σημείο της λήψης πριν από την προγραμματισμένη ώρα, για να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο οπτικό μου πεδίο και ότι το μέρος θα είναι ανοιχτό ακόμη και εκτός των τυπικών ωρών εργασίας», λέει η Mara. Λήψη με Canon EOS R8 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 325mm, με 1/320 δευτ., f/8 και ISO 1600. © Mara Leite

Η φωτογράφιση της σελήνης δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική δοκιμή των φωτογραφικών δεξιοτήτων σας, αλλά και ένας συναρπαστικός τρόπος να γνωρίσετε τις κινήσεις της Γης και του δορυφόρου της. Μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πού θα ανατείλει η Σελήνη, πού θα διαγράψει το τόξο της στον ουρανό και πού θα δύσει, κάθε βράδυ, για πολλά χρόνια. Υπάρχουν αρκετές χρήσιμες εφαρμογές για κινητά που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τις γωνίες σας με ακρίβεια. Σε γενικές γραμμές, η πανσέληνος θα ανατείλει ακριβώς απέναντι από το σημείο που δύει ο ήλιος.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη την ώρα της ημέρας. Η πιο εντυπωσιακή στιγμή της σελήνης είναι ίσως όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ορίζοντα – η στιγμή αυτή είναι γνωστή και ως «ανατολή της σελήνης». Επίσης, όταν φωτογραφίζετε μια υπερπανσέληνο, η λήψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το φως πρέπει να ταξιδεύει πλευρικά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης προς τα εσάς, οπότε η Σελήνη αποκτά μια ζεστή κοκκινωπή απόχρωση. Είναι επίσης η στιγμή που η σελήνη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, αν και πρόκειται για ψευδαίσθηση, καθώς το μέγεθός της παραμένει το ίδιο σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά η καμπυλότητα της ατμόσφαιρας λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε το δελτίο καιρού πριν ξεκινήσετε. Ο καθαρός ουρανός παρέχει βέλτιστη ορατότητα. Βρείτε τοποθεσίες που προσφέρουν καθαρή εικόνα των όσων συμβαίνουν και έχουν οπτικό ενδιαφέρον –όπως έναν εντυπωσιακό αστικό ορίζοντα– με ελάχιστες ενοχλήσεις. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι έτοιμος. Πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένος και καλά συσκευασμένος. Η σελήνη κινείται γρήγορα, οπότε αν χρειαστεί να τρέξετε πίσω στο σπίτι για να πάρετε κάτι που ξεχάσατε, σίγουρα θα τη χάσετε!

3. Ρυθμίσεις για τη φωτογράφιση της σελήνης

Άτομο που προσαρμόζει την οθόνη μεταβλητής γωνίας της Canon EOS RP κατά τη φωτογράφιση της σελήνης.

Η λήψη ενός τόσο φωτεινού θέματος που περιβάλλεται από σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα έκθεσης, γι' αυτό δοκιμάστε να ρυθμίσετε χειροκίνητα την έκθεσή σας.

Οθόνη μιας Canon EOS RP στην οποία εμφανίζονται οι ρυθμίσεις τονισμού περιγραμμάτων.

Αν δυσκολεύεστε να κλειδώσετε την εστίαση στη σελήνη, δοκιμάστε τη χειροκίνητη εστίαση. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Άμεσης προβολής και ενεργοποιήστε την εστίαση με τονισμό περιγραμμάτων για να διασφαλίσετε ότι οι λεπτομέρειες θα είναι ευκρινείς.

Οι καταστάσεις αυτόματης έκθεσης μπορεί να μην προσφέρουν συνεπή αποτελέσματα κατά τη φωτογράφιση της σελήνης, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε χειροκίνητη έκθεση. Ουσιαστικά, η ένταση του ηλιακού φωτός που φτάνει στη σελήνη παραμένει η ίδια, έτσι υπάρχει ένας απλός κανόνας έκθεσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό και είναι γνωστός ως κανόνας «Looney 11». Ρυθμίστε το διάφραγμα σε f/11 και χρησιμοποιήστε ταχύτητα κλείστρου με τιμή αντίστροφη της ρύθμισης ISO. Επομένως, στη ρύθμιση ISO 100 χρησιμοποιούμε 1/100 δευτ., στη ρύθμιση ISO 200 την τιμή 1/200 δευτ. κ.ο.κ. Ωστόσο, οι τιμές αυτές δεν είναι απόλυτες, καθώς μπορείτε να διαφοροποιήσετε την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα μέχρι η εικόνα να φαίνεται σωστή.

4. Ο καλύτερος εξοπλισμός για τη φωτογράφιση της σελήνης

Λεπτό μισοφέγγαρο που ξεπροβάλλει πίσω από έναν φανοστάτη. Λήψη με φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Η Canon EOS R10 έχει δυνατότητα εστίασης σε ασθενή φωτισμό έως -4 EV, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εστιάζετε με ακρίβεια σε τέτοιου είδους συνθήκες. Συνδυάστε την με τον οικονομικά προσιτό αλλά πανίσχυρο φακό RF 24-105mm F4-7.1 IS STM για να καταγράφετε υπέροχες φωτογραφίες της σελήνης. Λήψη με Canon EOS R10 και φακό Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM στα 105mm, με 1/5 δευτ., f/7.1 και ISO 800. © Mara Leite

Το πρώτο τέταρτο της σελήνης στον ουρανό. Λήψη με τον φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Χάρη στον Οπτικό σταθεροποιητή εικόνας 5,5 στοπ, ο Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM είναι εξαιρετικός για τη φωτογράφιση της σελήνης, καθώς προσφέρει αυξημένη σταθερότητα για λήψεις χωρίς τρίποδο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φευγαλέες λήψεις, όπου δεν έχετε τον χρόνο να στήσετε το τρίποδο. Λήψη με Canon EOS R8 και φακό Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM στα 400mm, με 1/200 δευτ., f/8 και ISO 1000. © Mara Leite

Ένας φακός μεγάλης εστιακής απόστασης είναι απαραίτητος για κοντινές λήψεις της σελήνης, αλλά αν ξεκινάτε τώρα, μην ανησυχείτε. Δεν είναι απαραίτητος ένας γρήγορος, ακριβός φακός, καθώς η σελήνη είναι τόσο φωτεινή που δεν χρειάζεστε τα ευρύτερα διαφράγματα των κορυφαίων φακών μεγάλης εστιακής απόστασης. Ακόμη κι ένας τυπικός φακός ζουμ, όπως ο Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ή ο RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, μπορούν να προσφέρουν καλά αποτελέσματα. Ίσως δεν θα σας επιτρέψουν να γεμίσετε το κάδρο, αλλά μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα κοπής της επιθυμητής περιοχής αργότερα. Αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου δείχνουν την αξία τους οι μηχανές του Συστήματος EOS R, χάρη στην υψηλή ανάλυση που διαθέτουν. Η full-frame Canon EOS R8 προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, ενώ οι αισθητήρες APS-C στις Canon EOS R10 και EOS R50 κάνουν πιο στενό το οπτικό πεδίο των φακών, παρέχοντας πρόσθετη μεγέθυνση από πιο ευρυγώνιους φακούς.

5. Πλησιάστε πιο κοντά

Κοντινή λήψη της σελήνης που εμφανίζει χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες από την επιφάνειά της.

Μια εκπληκτική στιγμή για να καταγράψετε λεπτομέρειες από την επιφάνεια της σελήνης είναι κατά τη φθίνουσα ή την αύξουσα αμφίκυρτη σελήνη (όταν βρίσκεται περίπου στα τρία τέταρτα). Λήψη με Canon EOS RP και φακό Canon RF 800mm F11 IS STM + Extender RF 2x στα 1600mm, με 1/50 δευτ., f/22 και ISO 100.

Αν και η πανσέληνος είναι μαγευτική, ίσως να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να τραβήξετε φωτογραφίες αν ενδιαφέρεστε να καταγράψετε χαρακτηριστικά της επιφάνειας, όπως είναι οι κρατήρες. Με τον ίδιο περίπου τρόπο που το αναδυόμενο φλας μιας φωτογραφικής μηχανής φωτίζει ένα πρόσωπο, το μετωπικό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της πανσελήνου εξαλείφει ένα μεγάλο μέρος των σκιών. Σε άλλες στιγμές του μήνα το φως του ήλιου φωτίζει τη σελήνη πιο πλάγια, δημιουργώντας τους απαραίτητους φωτεινούς και σκούρους τόνους που αναδεικνύουν τα περιγράμματα και τις λεπτομέρειες του σεληνιακού τοπίου. Ένας εξαιρετικός φακός για κοντινές λήψεις είναι ο RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, ο οποίος συνδυάζει τις ιδιότητες του τηλεφακού ζουμ μεγάλης εστιακής απόστασης με σταθεροποίηση εικόνας. Επιπλέον, αν θέλετε να γεμίσετε πραγματικά το κάδρο, επιλέξτε έναν φακό με πολύ μεγάλη εστιακή απόσταση, όπως ο RF 600mm F11 IS STM. Το διάφραγμα f/11 είναι τέλειο για φωτογράφιση της σελήνης, καθώς ταιριάζει με τον κανόνα έκθεσης «Looney 11». Αν θέλετε να αυξήσετε τη μεγέθυνση των φακών σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο ένα extender φακού, όπως το Extender RF 1.4x και το Extender RF 2x.

6. Καλύψτε ευρύτερο πεδίο

Η σελήνη που λάμπει έντονα στον σκοτεινό ουρανό, πάνω από μια νυχτερινή σκηνή με ένα ποτάμι, μια γέφυρα και βάρκες, με φόντο το αστικό τοπίο.

Για να βρει νέες τοποθεσίες, η Mara χρησιμοποιεί διαδικτυακούς χάρτες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσει ενδιαφέροντα θέματα και στοιχεία προσκηνίου στην περιοχή που φωτογραφίζει. «Επίσης, οι πληροφορίες από ντόπιους μπορεί να σας φανούν χρήσιμες», λέει. Λήψη με Canon EOS R8 και φακό Canon RF 14-35mm F4L IS USM στα 19mm, με 20 δευτ., f/22 και ISO 640. © Mara Leite

Η σελήνη ψηλά στον ουρανό, πάνω από σύννεφα σε ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα και ένα υδάτινο σώμα. Λήψη κατά την ανατολή του ήλιου με μια Canon EOS R8.

Το διάφραγμα f/4 του φακού Canon RF 14-35mm F4L IS USM παραμένει σταθερό σε όλο το εύρος εστιακής απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην ταχύτητα κλείστρου και στο ISO όταν κάνετε ζουμ στη σελήνη. Λήψη με Canon EOS R8 και φακό Canon RF 14-35mm F4L IS USM στα 17mm, με 1/500 δευτ., f/6.3 και ISO 2500. © Mara Leite

Πειραματιστείτε δημιουργικά χρησιμοποιώντας έναν πιο ευρυγώνιο φακό, όπως ο Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Αυτό θα σας επιτρέψει να συμπεριλάβετε τη σελήνη στο γύρω τοπίο. Παρ’ όλο που η σελήνη είναι συχνά αξέχαστη όταν τη βλέπει κανείς μόνη της, η ενσωμάτωση γνωστών ορόσημων ή ενός ιδιαίτερου ορίζοντα προσθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο και σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Αυτό σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να πειραματιστείτε με την κλίμακα για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ανεβάστε το επίπεδο των δεξιοτήτων σας στη φωτογράφιση της σελήνης με περισσότερες συμβουλές και έμπνευση από τον επαγγελματία φωτογράφο Andrew Fusek Peters*.


Σύνταξη: James Paterson, Phil Hall και Rachel Segal Hamilton

* Διατίθεται μόνο σε επιλεγμένες γλώσσες.

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R8

  Περάστε στη full-frame φωτογραφία και το βίντεο και κάντε πραγματικότητα τις δημιουργικές σας φιλοδοξίες.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R10

  Κάντε τα επόμενα βήματά σας στη φωτογραφία και στο βίντεο με μια mirrorless μηχανή του Συστήματος EOS R που έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν αισθητήρα μεγέθους APS-C.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R50

  Δημιουργήστε εντυπωσιακό περιεχόμενο που θα τραβήξει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτήν τη mirrorless μηχανή EOS R που τραβάει από ευκρινείς στατικές εικόνες μέχρι ταινίες 4K και ζωντανές ροές. Όλα σε μία ολοκληρωμένη συσκευή.
 • Εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός ζουμ

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Ο εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός RF της Canon συνδυάζει την αναλυτικότητα με την ακρίβεια της σειράς L. Προσφέρει εύρος εστιακών αποστάσεων 14–35mm, ενώ η σταθεροποίηση εικόνας 5,5 στοπ διευκολύνει τη χρήση του χωρίς τρίποδο.
 • Φακοί RF-S

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Ένας φακός ζουμ APS-C της σειράς EOS R για ευρυγώνιες λήψεις έως λήψεις τηλεφακού, ιδανικός για ταξίδια, άγρια φύση, σπορ και lifestyle.
 • Φακοί RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ο ιδανικός καθημερινός φακός για τους λάτρεις των mirrorless μηχανών full frame. Ο εύχρηστος φακός RF 24-105mm F4-7.1 IS STM είναι ελαφρύς, μικρός και έτοιμος να αναβαθμίσει τις φωτογραφίες σας.
 • Τηλεφακός ζουμ

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Ευέλικτος, compact και ελαφρύς φακός ζουμ 100-400mm της σειράς RF, με Οπτική σταθεροποίηση 5,5 στοπ, για την καταγραφή σκηνών άγριας ζωής και δράσης χωρίς να επωμίζεστε υπερβολικό βάρος.
 • Φακοί RF

  RF 600mm F11 IS STM

  Ένας επαναστατικός σούπερ τηλεφακός μικρού μεγέθους και βάρους, ιδανικός για φωτογράφους άγριας ζωής, σαφάρι ή τρένων.
 • Φακοί για DSLR

  RF 2x

  Το Extender RF 2x προσφέρει ευκρίνεια και ευελιξία με επιπλέον μεγέθυνση 2x που διπλασιάζει την εμβέλεια των συμβατών τηλεφακών και φακών ζουμ RF.
 • Σχετικά άρθρα

 • ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Νυχτερινή φωτογράφιση του ουρανού

  Κορυφαίες τεχνικές για τη φωτογράφιση αστεριών τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων time-lapse και εικόνων με ίχνη αστεριών.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Τρόποι ελέγχου της έκθεσης

  Κατανοήστε σε βάθος τις ρυθμίσεις διαφράγματος, ταχύτητας κλείστρου και ISO.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Η δημιουργία του ηλιακού συστήματος

  Αφιερώστε χρόνο για να συσφίξετε τους δεσμούς σας, να μάθετε και να παίξετε με τη συλλογή χειροτεχνιών του Creative Park με θέμα το διάστημα.