ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εξωπραγματικές δημιουργίες: χειροτεχνίες με θέμα το διάστημα

Ανακαλύψτε τα αστέρια με το Canon Creative Park, έναν εκτυπωτή PIXMA, χαρτί, ψαλίδι και κόλλα.
Χάρτινος αστροναύτης πάνω σε ξύλινο τραπέζι και γύρω του άλλα πρότυπα χειροτεχνίας με θέμα το διάστημα, από το Canon Creative Park.

Η διάθεση των παιδιών μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και γι’ αυτό οι ανακυκλώσιμες χειροτεχνίες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσετε νέα ενδιαφέροντα. Το Creative Park, που είναι διαθέσιμο ως ιστότοπος και ως εφαρμογή, είναι ένας φανταστικός, δωρεάν πόρος, γεμάτος χιλιάδες πρότυπα και ιδέες για κατασκευές με χαρτί. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για τους λάτρεις του διαστήματος, κατάλληλες για δημιουργούς κάθε ηλικίας και επιπέδου δεξιοτήτων, από ένα απλό μόμπιλο ηλιακού συστήματος έως ένα εξαιρετικά λεπτομερές αντίγραφο του διαστημικού οχήματος «Curiosity» που εξερευνά τον Άρη.

Οι χειροτεχνίες προσφέρουν επίσης την ευκαιρία εκπαίδευσης μέσω δραστηριοτήτων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών, δημιουργώντας τους ερωτήματα και διεγείροντας τη φαντασία· επομένως, τα παιχνίδια με θέμα το διάστημα θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετές εβδομάδες. Μπορείτε ακόμη να συνδέσετε τις διαστημικές χειροτεχνίες σας με ένα προσεχές αστρονομικό φαινόμενο, όπως μια υπερπανσέληνος, έκλειψη ή βροχή μετεωριτών.

Ο Mike και η Gen Sidaway και τα τρία παιδιά τους –Chloe, Halle και Luke– δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάστημα και ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία μιας σειράς αστρονομικών σχεδίων. Ανακαλύψτε πώς τα πήγαν.

Σχεδιάστε τη δική σας διαγαλαξιακή περιπέτεια

Οικογένεια που κάθεται γύρω από ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένας εκτυπωτής Canon PIXMA και διάφορα μοντέλα χειροτεχνίας με θέμα το διάστημα που δημιουργήθηκαν με πρότυπα από το Creative Park.

«Αυτή η δραστηριότητα μας επέτρεψε να περάσουμε αρκετό και, κυρίως, δημιουργικό χρόνο μαζί», λέει ενθουσιασμένη η Gen, που απεικονίζεται εδώ με τον Mike, την Chloe, την Halle και τον Luke. «Λέω την επόμενη φορά να δοκιμάσω πρότυπα λευκώματος, αλλά υπάρχουν επίσης και πάρα πολλά εποχιακά διακοσμητικά που με ενθουσιάζουν.»

Όπως και για τις περισσότερες επιλογές χειροτεχνίας που θα βρείτε στο Creative Park, τα πρότυπα με θέμα το διάστημα δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό. Απλώς φροντίστε να ελέγξετε τις οδηγίες για κάθε πρότυπο που επιλέγετε, καθώς κάποιες φορές χρειάζονται υλικά όπως σπάγκος, λαστιχάκια ή μαρκαδόροι. Ακολουθεί μια λίστα με τον γενικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε:

Επιλέξτε το δικό σας πρότυπο με θέμα το διάστημα

Ένα άτομο περιηγείται στα πρότυπα με θέμα το διάστημα του Canon Creative Park στον φορητό υπολογιστή του. Δίπλα στον φορητό υπολογιστή υπάρχει ένα πακέτο φωτογραφικού χαρτιού Canon και πίσω από αυτό ένας εκτυπωτής Canon PIXMA και ένας συναρμολογημένος αστροναύτης από χαρτί πάνω σε ένα ράφι.

Η Gen και ο Mike χρησιμοποίησαν ως οδηγό τις αξιολογήσεις με αστέρια που συνοδεύουν κάθε πρότυπο του Creative Park για να αποφασίσουν ποιες χειροτεχνίες θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το επίπεδο δεξιοτήτων των παιδιών τους. «Μου αρέσει που υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πρότυπα», λέει η Gen. «Τα κορίτσια έχουν ήδη επιλέξει μερικά κουκλόσπιτα που θέλουν να φτιάξουν, ενώ ο Luke έχει ενθουσιαστεί με τις κατασκευές δεινοσαύρων

Η επιλογή του σχεδίου που θέλετε να εξερευνήσετε ακούγεται πολύ απλή υπόθεση, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολη από όσο νομίζετε, καθώς υπάρχουν δεκάδες επιλογές χειροτεχνίας εμπνευσμένες από το διάστημα για να επιλέξετε. Αν και το κρεμαστό διακοσμητικό με τη σελήνη και τα έντονα χρώματα θα ενθουσιάσει τα μικρότερα παιδιά, μια σειρά από πυραύλους, όπως ο Saturn V ή το σετ διαστημικού λεωφορείου, θα προσφέρει έμπνευση σε μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν περισσότερα ενώ ασχολούνται με τη χειροτεχνία τους. Η συζήτηση για το τι μπορεί να θέλει να δημιουργήσει το παιδί σας είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να αρχίσετε να εξερευνάτε το θέμα: από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έως το πώς λειτουργεί ένα διαστημόπλοιο. Μπορεί τελικά να μάθετε κι εσείς κάτι!

Κάθε πρότυπο χειροτεχνίας συνοδεύεται από μια αξιολόγηση με αστέρια που υποδεικνύει το επίπεδο δυσκολίας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται περίπου για τη δημιουργία του. Τα παιδιά της οικογένειας Sidaway έχουν πολύ διαφορετικές ηλικίες, επομένως ήταν σημαντικό να επιλέξουν με προσοχή. «Οι αξιολογήσεις ήταν πολύ χρήσιμες», εξηγεί η Gen. «Το Creative Park είναι τεράστιο και περιλαμβάνει αμέτρητες επιλογές που μας βοήθησαν να αποφασίσουμε τι θα ήταν καλύτερο για κάθε παιδί. Υπάρχει πραγματικά κάτι για όλους.»

Ετοιμαστείτε για την εκτύπωση

Χέρι που κρατάει το άκρο ενός προτύπου του Creative Park καθώς εξέρχεται από έναν εκτυπωτή Canon PIXMA, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε μερικά συναρμολογημένα μοντέλα χειροτεχνίας με θέμα το διάστημα.

«Εντυπωσιάστηκα πραγματικά με το πόσο εύκολη ήταν η διαμόρφωση του Canon PIXMA TS7650i. Απλώς τον συνδέεις στην πρίζα και κυριολεκτικά σου λέει τι πρέπει να κάνεις», αναφέρει ο Mike. «Η ίδια η εκτύπωση ήταν επίσης εξαιρετικά απλή, τόσο μέσα από την εφαρμογή για smartphone όσο και από τον υπολογιστή.»

Αφού επιλέξετε το σχέδιο και πατήσετε «Εκτύπωση», το πρότυπό σας θα είναι έτοιμο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ο Mike αναφέρει ότι του άρεσε η πρακτική δυνατότητα εκτύπωσης απευθείας από το smartphone μέσω της εφαρμογής Creative Park. «Δοκιμάσαμε να εκτυπώσουμε απευθείας από την εφαρμογή και από τον υπολογιστή. Και οι δύο μέθοδοι είναι πολύ εύκολες και έξυπνες», προσθέτει. «Απλώς ακολουθήστε τις απλές οδηγίες και αφήστε τον εκτυπωτή να κάνει τα υπόλοιπα.»

Τα πρότυπα εκτυπώνονται μέσα σε δευτερόλεπτα και στεγνώνουν αμέσως, χάρη στα μεγάλης διάρκειας μελάνια εκτυπωτή PIXMA. «Χάρηκα που τα πρότυπα εκτυπώθηκαν τόσο γρήγορα, επειδή έτσι κάθε παιδί είχε κάτι να κάνει», αναφέρει η Gen. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαρεθούν και να φύγουν για να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Επίσης, χάρη στο Ματ φωτογραφικό χαρτί Canon που χρησιμοποιήσαμε, το μελάνι σταθεροποιήθηκε σωστά και δεν είχαμε μουτζούρες.»

Συναρμολόγηση των προτύπων σας

Μητέρα που βοηθάει τον γιο της να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι για να κόψει ένα πρότυπο χειροτεχνίας με θέμα το διάστημα από το Canon Creative Park.

Κάθε μέλος της οικογένειας συμμετείχε στην κατασκευή των μοντέλων χειροτεχνίας με θέμα το διάστημα, κόβοντας και δημιουργώντας τσακίσεις ή διπλώνοντας και κολλώντας τα χαρτιά.

Δύο παιδιά σε ένα τραπέζι, με το ένα να κρατάει ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τον Ήλιο και το άλλο ένα συναρμολογημένο πρότυπο χειροτεχνίας από το Creative Park.

Ο Ήλιος απέχει 149 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές πληροφορίες για το διάστημα που έμαθαν τα παιδιά της οικογένειας Sidaway ενώ έφτιαχναν τις χειροτεχνίες τους.

Μόλις εκτυπωθεί το πρότυπό σας, είναι ώρα να το κόψετε και να το διπλώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή, για πιο εξελιγμένα πρότυπα, κοπίδι και επιφάνεια κοπής. Μην ξεχάσετε να τσακίσετε τις γραμμές μόλις το διπλώσετε, ώστε τα πρότυπα να διατηρήσουν το σχήμα τους, και να ακολουθήσετε τη λίστα με τις αναλυτικές οδηγίες που συνοδεύουν τα περισσότερα πρότυπα. «Μελετήστε τα υποδείγματα και αποφασίστε εκ των προτέρων ποιος θα ασχοληθεί με τι», λέει ο Mike.

Η Gen προσθέτει: «Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό στυλό που δεν έχει πλέον μελάνι και έναν χάρακα για να χαράξετε τις τσακίσεις των διάφορων μερών. Δεν κόβει πλήρως το χαρτί αλλά κάνει μια αρκετή βαθιά χαρακιά. Μην ξεχάσετε να εκτελέσετε αυτό το βήμα πριν το κόλλημα,»

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε PVA, πιστόλι κόλλας, δισκάκια κόλλας, κάποια εναλλακτική φιλική προς το περιβάλλον λύση ή ακόμη και ταινία για να κολλήσετε τα πρότυπα σας. Η κόλλα που χρησιμοποιείτε μπορεί επίσης να καθορίσει αν οι δημιουργίες σας είναι ανακυκλώσιμες. Ίσως χρειαστεί να στερεώσετε ορισμένα πρότυπα με κλιπ ή μανταλάκια ενώ στεγνώνουν, για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Η Gen συνιστά τη χρήση κόλλας που στεγνώνει γρήγορα ή ακόμη και λεπτής ταινίας διπλής όψης για να επιταχύνετε τη διαδικασία του κολλήματος.

Για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, επιτρέψτε του να ασχοληθεί με ορισμένες εργασίες μόνο του, ενώ μπορείτε να φτιάξετε άλλα μοντέλα μαζί, ως οικογένεια, για να έρθετε πιο κοντά. Αυτή είναι η στρατηγική που χρησιμοποίησαν ο Mike και η Gen, και η κόρη τους Chloe είπε ότι την απόλαυσε πραγματικά. «Μάθαμε για το διάστημα στο σχολείο, αλλά φτιάχνοντας το μοντέλο με τη δομή του ήλιου μαζί με τη μητέρα μου έμαθα πράγματα που δεν ήξερα. Επίσης, ήταν πολύ όμορφα που περάσαμε χρόνο μαζί ως οικογένεια, κάνοντας κάτι δημιουργικό.»

Πέρα από το μοντέλο του Ήλιου και το συνοδευτικό φυλλάδιο πληροφοριών, η Chloe και η Gen ασχολήθηκαν με το πιο περίπλοκο σχέδιο αστροναύτη, ενώ ο Mike βοήθησε την Halle και τον Luke με τα διοράματα του Άρη και της Σελήνης. «Τα μικρότερα παιδιά απόλαυσαν να κόβουν και να κολλάνε τα χαρτιά, αλλά πιστεύω ότι περισσότερο από όλα τους άρεσε να παίζουν με τον αστροναύτη στα διοράματα αφού τελειώσαμε τα πάντα», λέει ο Mike.

Ξεκινήστε το παιχνίδι

Άτομο που τοποθετεί σε ράφι το μοντέλο ενός χάρτινου Ήλιου, το οποίο δημιουργήθηκε από ένα πρότυπο του Creative Park.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα διασκεδάζαμε τόσο πολύ φτιάχνοντας αυτές τις εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές χειροτεχνίες όλοι μαζί ως οικογένεια», λέει η Gen. «Τα παιδιά παίζουν ακόμη με αυτές αλλά και δεν σταματούν να μιλούν για το πόσο πολύ διασκέδασαν φτιάχνοντάς τες.»

Ένα παιδί τοποθετεί έναν χάρτινο αστροναύτη σε ένα διόραμα σελήνης του Creative Park.

Η κατασκευή προτύπων χειροτεχνίας από το Creative Park δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική και ευχάριστη διαδικασία για όλη την οικογένεια, αλλά τα μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδι ξανά και ξανά. Η Halle και ο Luke έχουν περάσει ατελείωτες ώρες παίζοντας με τον αστροναύτη που εξερευνά νέους πλανήτες.

Μόλις τελειώσετε τις χειροτεχνίες και στεγνώσει η κόλλα, θαυμάστε το έργο σας και ξεκινήστε την περιπέτειά σας στο διάστημα. «Διασκεδάσαμε αφάνταστα παίζοντας με τον αστροναύτη μας», λέει ενθουσιασμένη η Halle, το μεσαίο παιδί της οικογένειας. «Προσποιούμαστε ότι ταξιδεύει σε όλο το σπίτι, πηδώντας από πλανήτη σε πλανήτη. Μου αρέσει που έχει τόσες πολλές λεπτομέρειες και που μπορείς να κουνήσεις τα χέρια και τα πόδια του». Ο Luke, το μικρότερο παιδί, προσθέτει: «Μου αρέσει να τον κάνω να πετάει στον αέρα.»

Εκτός από τις ευκαιρίες για παιχνίδι που προφέρουν τα νέα διαστημικά μοντέλα τους, η Gen αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά διακοσμητικά για τα υπνοδωμάτια των παιδιών. «Τα διοράματα είναι πολύ εντυπωσιακά στα ράφια τους, ενώ μπορούν επίσης να παίζουν με αυτά ξανά και ξανά». Για να μην αναφέρουμε ότι είναι μια τρυφερή, απτή ανάμνηση από τον χαρούμενο χρόνο που πέρασε όλη η οικογένεια μαζί.

Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα κοιτάξει τον απέραντο νυχτερινό ουρανό και θα σας ρωτήσει τι υπάρχει εκεί έξω, χρησιμοποιήστε το Creative Park για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις του και να ξυπνήσετε τη φαντασία του. Ίσως αυτό σας δώσει έμπνευση για να εκτυπώσετε την εικόνα που βλέπετε μέσα από ένα τηλεσκόπιο ή για να φωτογραφίσετε έναν πλανήτη, αστέρι ή δορυφόρο και να τα συγκρίνετε. Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας στο Pinterest για περισσότερες ιδέες για χειροτεχνίες και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις διαστημικές δημιουργίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #MadeWithPIXMA.

Σύνταξη: Natalie Denton

Σχετικά προϊόντα

 • PIXMA TS7650i

  Οικιακοί εκτυπωτές

  PIXMA TS7650i

  Ένας γρήγορος εκτυπωτής υψηλής ποιότητας που χωράει εύκολα στη ζωή σας, χάρη στο μικρό του μέγεθος και την απλή του χρήση.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Matte Photo Paper MP-101

  Το Ματ φωτογραφικό χαρτί παράγει εκτυπώσεις φωτογραφιών, γραφικών και κειμένου υψηλής ποιότητας με ματ φινίρισμα. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για πιο δημιουργικές χρήσεις, όπως ευχετήριες κάρτες, πλακάτ και χειροτεχνίες από χαρτί.
 • Σχετικά άρθρα