VLOGGING

Πώς γίνεται το vlogging: κορυφαίες συμβουλές vlogging

Η έναρξη ενός vlog είναι μια διασκεδαστική ενασχόληση με πολλές ανταμοιβές – απλώς ακολουθήστε τις συμβουλές μας για vlogging και μάθετε πώς να καταγράφετε όμορφα πλάνα που θα γοητεύσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές.
Canon Camera
Βρήκατε το θέμα σας, μια όμορφη τοποθεσία και μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το vlog σας. Μπορεί να έχετε όλα τα συστατικά για το τέλειο vlog, αλλά γνωρίζετε ποιο κιτ να επιλέξετε και πώς να τραβήξετε τα βίντεό σας ώστε να ικανοποιήσετε ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό;

Σε αυτές τις οδηγίες για vlogging, αποκαλύπτουμε επτά συμβουλές για αρχάριους και για vlogger που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα των βίντεό τους. Μάθετε πώς μπορείτε να καταγράφετε ποιοτικό υλικό που θα συναρπάσει τους θεατές σας – πώς να τραβάτε σταθερά και ευκρινή πλάνα, τη σημασία των δημιουργικών κάδρων και τι χρειάζεστε για να καταγράφετε καθαρό και ευκρινή ήχο. Όποια μηχανή για vlogging κι αν επιλέξετε –Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II ή Canon EOS M6 Mark II– να τι πρέπει να έχετε υπόψη κατά τη δημιουργία των πρώτων σας vlog.

1. Όταν επιλέγετε κιτ, αναζητήστε την ισορροπία μεταξύ μεγέθους μηχανής και μεγέθους αισθητήρα

Μια μηχανή με μεγαλύτερο αισθητήρα θα σας εξασφαλίσει εικόνες καλύτερης ποιότητας, όταν όμως γυρίζετε vlog, είναι σημαντικό να εξισορροπείτε το μέγεθος του αισθητήρα με το συνολικό μέγεθος της μηχανής. Για παράδειγμα, μια μηχανή της σειράς PowerShot G με ενσωματωμένο φακό, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει φορητότητα και εξαιρετικά μικρές διαστάσεις. Ωστόσο, μια mirrorless μηχανή ή μια DSLR με εναλλάξιμους φακούς θα σας παρέχει μεγαλύτερη ποικιλία σε επιλογές φακών.

Αν πάρετε μαζί σας τόσο μια μικρότερη όσο και μια μεγαλύτερη μηχανή, μπορείτε να καλύψετε λήψεις για διάφορους σκοπούς, ενώ θα έχετε επίσης διαθέσιμες πρόσθετες γωνίες λήψης στα vlog σας.

2. Χρησιμοποιήστε ευρυγώνιο φακό

Πολλοί vlogger προτιμούν ευρυγώνιους φακούς, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια ή κουζίνες, για να συμπεριλάβουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της σκηνής. Ένας φακός 24mm είναι καλός για αυτόν τον σκοπό, αλλά ένας εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός είναι ακόμα καλύτερος. Έτσι, αν τραβάτε με μια μηχανή με αισθητήρα APS-C, όπως η Canon EOS M6 Mark II ή η Canon EOS M50 Mark II, και τη συνδυάσετε με έναν εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό ζουμ, όπως ο Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα στοιχεία στο κάδρο. Για χρήστες DSLR ή όσους χρησιμοποιούν Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS M με τη mirrorless μηχανή τους, ο φακός Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM προσφέρει παρόμοιες δυνατότητες.

Όποιον φακό κι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, γυρίστε προς τα πάνω την οθόνη της μηχανής για να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας στο κάδρο και να κινηματογραφήσετε selfie ή να τραβήξετε πανεύκολα λήψεις από χαμηλά. Πολλές μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, μπορούν επίσης να συνδεθούν μέσω Bluetooth στην εφαρμογή Canon Camera Connect στην έξυπνη συσκευή σας, ώστε να κινηματογραφείτε ή να φωτογραφίζετε τον εαυτό σας από απόσταση.

3. Αποφασίστε την ανάλυση και τον ρυθμό καρέ που θα χρησιμοποιήσετε

Η ζήτηση για βίντεο αυξάνεται και παράλληλα αυξάνονται και οι προσδοκίες όσον αφορά στην ποιότητα. Όσο δημιουργικό κι αν είναι το περιεχόμενό σας, αν τα πλάνα σας δεν έχουν λεπτομέρεια, καλό θα ήταν να τα βελτιώσετε. Αναζητήστε μηχανές με δυνατότητα βίντεο Full HD ή 4K – το Full HD είναι μια καλή βάση, αλλά το 4K θα σας εξασφαλίσει ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια και τη δυνατότητα να κόβετε και να σταθεροποιείτε τα πλάνα σας χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Η λήψη σε 4K δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να αναρτήσετε το υλικό σε 4K, αλλά να θυμάστε ότι τα πλάνα σε 4K απαιτούν περισσότερο χρόνο για επεξεργασία και αποστολή.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσετε είναι ο ρυθμός καρέ που θα ταιριάζει καλύτερα στο θέμα σας. Τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) είναι ιδανικά για vlog δράσης και θα σας δώσουν την επιλογή να χρησιμοποιήσετε εφέ αργής κίνησης. Τα 30fps ή 25fps επαρκούν για κάθε άλλη λήψη. Για ακόμα πιο λεπτομερή πλάνα αργής κίνησης, η Canon EOS M6 Mark II και η Canon PowerShot G7 X Mark III παρέχουν γρήγορους ρυθμούς καρέ, που φτάνουν τα 120fps κατά τη λήψη σε Full HD.

4. Διατηρήστε τα πλάνα σας σταθερά και εστιασμένα

Οι ελαφριές και μικρών διαστάσεων μηχανές της Canon για vlogging, όπως οι Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II και Canon EOS M6 Mark II, είναι ιδανικές για την καταγραφή κίνησης. Ένα συναρπαστικό vlog πρέπει να μεταφέρει τον θεατή στο ταξίδι που κάνετε –είτε πρόκειται για τους λιθόστρωτους δρόμους μιας πόλης είτε την παρουσίαση της αντίδρασής σας όταν ξετυλίγετε την τελευταία σας αγορά– και η κίνηση μπορεί να είναι καθοριστική σε αυτό. Αντί για ασταθή, «κουνημένα» πλάνα, φροντίστε οι λήψεις σας να είναι ομαλές, ώστε οι θεατές να μπορούν να εστιάσουν στη συναρπαστική τοποθεσία ή την ενδιαφέρουσα ιστορία σας.

Για να εξασφαλίσετε σταθερές λήψεις, στηρίξτε τη μηχανή από κάτω με την παλάμη του χεριού σας και πιάστε την από τα πλάγια. Αν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη, ένα αξεσουάρ λαβής που προσαρτάται στο σώμα της μηχανής και σας δίνει κάτι από το οποίο μπορείτε να την κρατάτε, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη προσθήκη. Εξίσου σημαντική είναι και η τεχνολογία: για ευκρινείς, σταθερές ταινίες, χρησιμοποιήστε μια μηχανή που διαθέτει Σταθεροποίηση εικόνας ή έναν φακό με Οπτικό IS, τα οποία εξασφαλίζουν πιο καθαρά και εύκολα στην παρακολούθηση πλάνα, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III. Το Δυναμικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας σε 5 άξονες έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίζει την αστάθεια της μηχανής ακόμη κι όταν τρέχετε, χρησιμοποιείτε πανοραμική μετατόπιση ή τραβάτε πλάνα στη μέγιστη ρύθμιση ζουμ.

Ως vlogger, ο κόσμος θα βλέπει το πρόσωπό σας, επομένως πρέπει πάντα να είναι εντός εστίασης. Η τεχνολογία Ανίχνευσης προσώπου και ματιών της Canon μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα το πρόσωπό σας και να εστιάζει σταθερά σε αυτό.

5. Χρησιμοποιήστε την πανοραμική μετατόπιση με προσοχή

Άνδρας που κρατάει μια Canon EOS M6 Mark II στο μάτι του.

Ορισμένες μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III και η Canon EOS M6 Mark II, είναι επίσης εξοπλισμένες με ένδειξη επιπέδου, η οποία σας βοηθά να ευθυγραμμίζετε εύκολα τον ορίζοντα.

Η οριζόντια μετακίνηση της μηχανής κατά τη λήψη, γνωστή και ως «πανοραμική μετατόπιση», επιτρέπει στο κοινό σας να βλέπει μέσα από τα μάτια σας – να είναι εκεί μαζί σας καθώς θαυμάζετε τη θέα σε έναν γραφικό κόλπο ή τα εντυπωσιακά κτήρια στον ορίζοντα. Η υπερβολική χρήση της πανοραμικής μετατόπισης μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική, αλλά όταν γίνεται με μέτρο μπορεί να προσδώσει ενδιαφέρον και να διευκολύνει την αφήγηση.

Χρησιμοποιήστε την πανοραμική μετατόπιση με φειδώ, χωρίς να βιάζεστε, και διατηρήστε σωστά ευθυγραμμισμένο τον ορίζοντα. Αν δεν έχετε τρίποδο, τοποθετήστε τη μηχανή πάνω σε κάτι σταθερό –όπως στην άκρη ενός πάγκου ή τραπεζιού– διατηρήστε τη μηχανή στο ίδιο μέρος και κινήστε τη σταθερά και προσεκτικά προς τα πλάγια.

6. Συνδέστε ένα εξωτερικό μικρόφωνο για καλύτερη ποιότητα ήχου

Οι περισσότερες μηχανές με δυνατότητα λήψης βίντεο παρέχουν αποδεκτή ποιότητα ήχου, αλλά αν το vlog σας απαιτεί κορυφαίο ήχο, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδέσετε ένα εξωτερικό μικρόφωνο. Το εξωτερικό μικρόφωνο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν εργάζεστε σε εξωτερικό χώρο, επειδή το ενσωματωμένο μικρόφωνο της βιντεοκάμερας ενδεχομένως καταγράφει ενοχλητικό θόρυβο περιβάλλοντος, όπως τον ήχο του ανέμου· στα εξωτερικά μικρόφωνα όμως, μπορείτε να αλλάξετε τη θέση τους και να μετριάσετε αυτού του είδους τους ανεπιθύμητους ήχους. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό μικρόφωνο, αναζητήστε μια μηχανή με υποδοχή εξωτερικού μικροφώνου, όπως η Canon EOS M50 Mark II ή η Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Χρησιμοποιήστε Wi-Fi για κοινοποίηση

Πολλές μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, όπως η Canon EOS M50 Mark II και η Canon EOS M6 Mark II, διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη Wi-Fi και Bluetooth, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μοιράζεστε υλικό και να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ασύρματα, όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Ορισμένες μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark II (και το νεότερο μοντέλο, η Canon PowerShot G7 X Mark III), διαθέτουν ακόμη και ένα κουμπί Wi-Fi, που διευκολύνει απίστευτα την αποθήκευση και την κοινοποίηση υλικού.

Η Canon PowerShot G7 X Mark III υποστηρίζει επικοινωνία Bluetooth και Wi-Fi για να είστε πάντα σε σύνδεση με την έξυπνη συσκευή σας – επίσης, διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi στην έξυπνη συσκευή σας ή σε δίκτυο με πρόσβαση στο Internet για να μεταδίδετε περιεχόμενο σε ζωντανή ροή στο κανάλι σας YouTube1.Σύνταξη: Natalie Denton
  1. Η υπηρεσία μετάδοσης ζωντανής ροής αυτού του προϊόντος υποστηρίζει ζωντανή ροή μόνο στο YouTube. Για τη χρήση της υπηρεσίας μετάδοσης ζωντανής ροής, απαιτείται εκ των προτέρων εγγραφή στο image.canon.

    Σύμφωνα με τους «Περιορισμούς στις μεταδόσεις ζωντανής ροής» του YouTube, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1.000 εγγεγραμμένα μέλη στο κανάλι τους για να μπορούν να μεταδώσουν ζωντανή ροή υλικού από φορητή συσκευή. Αυτός ο περιορισμός ισχύει επίσης για την υπηρεσία μετάδοσης ζωντανής ροής στο YouTube που είναι διαθέσιμη μέσω της Canon PowerShot G7 X Mark III

    Για ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς, επισκεφθείτε την υποστήριξη της Google

    Η δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής ροής στο YouTube μπορεί να αλλάξει, να διακοπεί ή να τερματιστεί χωρίς προειδοποίηση.

    Λάβετε υπόψη εκ των προτέρων ότι η Canon δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής ροής στο YouTube.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα