Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGING

Μοιραστείτε το πάθος και την προσωπικότητά σας: πώς να ξεκινήσετε σήμερα το vlogging

Βρήκατε το θέμα σας, μια όμορφη τοποθεσία και μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το vlog σας. Μπορεί να έχετε όλα τα συστατικά για το τέλειο vlog, αλλά γνωρίζετε ποιο κιτ να επιλέξετε και πώς να τραβήξετε τα βίντεό σας ώστε να ικανοποιήσετε ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό;

Σε αυτές τις οδηγίες για vlogging, αποκαλύπτουμε επτά συμβουλές για αρχάριους και για vlogger που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα των βίντεό τους. Μάθετε πώς μπορείτε να καταγράψετε ποιοτικό υλικό που θα συναρπάσει τους θεατές σας – πώς να τραβάτε σταθερά και ευκρινή πλάνα, τη σημασία των δημιουργικών κάδρων και τι χρειάζεστε για να καταγράφετε καθαρό και ευκρινή ήχο. Είτε χρησιμοποιείτε την Canon PowerShot G7 X Mark II, την ανανεωμένη Canon PowerShot G7 X Mark III, την Canon EOS M50 ή την Canon EOS 250D, δείτε τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά τη δημιουργία των πρώτων σας vlog.

1. Όταν επιλέγετε κιτ, αναζητήστε έναν συμβιβασμό μεταξύ μεγέθους μηχανής και μεγέθους αισθητήρα

Μια μηχανή με μεγαλύτερο αισθητήρα θα σας εξασφαλίσει εικόνες καλύτερης ποιότητας, όταν όμως γυρίζετε vlog, είναι σημαντικό να εξισορροπείτε το μέγεθος του αισθητήρα με το συνολικό μέγεθος της μηχανής. Για παράδειγμα, μια μηχανή της σειράς PowerShot G με ενσωματωμένο φακό, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, είναι η πιο ελαφριά και πρακτική στη μεταφορά. Ωστόσο, μια mirrorless φωτογραφική μηχανή ή μια DSLR με εναλλάξιμους φακούς θα σας παρέχει μεγαλύτερη ποικιλία σε επιλογές φακών.

Αν πάρετε μαζί σας τόσο μια μικρότερη όσο και μια μεγαλύτερη μηχανή, μπορείτε να καλύψετε λήψεις για διάφορους σκοπούς, ενώ θα έχετε επίσης διαθέσιμες πρόσθετες γωνίες λήψης στα vlog σας.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Χρησιμοποιήστε ευρυγώνιο φακό

Πολλοί vlogger προτιμούν τους ευρυγώνιους φακούς, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια ή κουζίνες, για να συμπεριλάβουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της σκηνής. Ένας φακός 24mm είναι καλός για αυτόν τον σκοπό, αλλά ένας εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός είναι ακόμα καλύτερος. Επομένως, αν χρησιμοποιείτε μια DSLR με αισθητήρα APS-C, όπως η Canon EOS 250D, μπορείτε να τη συνδυάσετε με έναν εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό ζουμ, όπως τον Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, για να συμπεριλάβετε μεγαλύτερο μέρος της σκηνής στο κάδρο, ενώ ο Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με τη mirrorless μηχανή Canon EOS M50.

Όποιον φακό κι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, γυρίστε προς τα πάνω την οθόνη της μηχανής για να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας στο κάδρο, ώστε να κινηματογραφήσετε selfie και να τραβήξετε πανεύκολα λήψεις από χαμηλά. Πολλές μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III, μπορούν επίσης να συνδεθούν μέσω Bluetooth στην εφαρμογή Canon Camera Connect στην έξυπνη συσκευή σας, ώστε να κινηματογραφείτε ή να φωτογραφίζετε τον εαυτό σας από απόσταση.

3. Αποφασίστε την ανάλυση και τον ρυθμό καρέ που θα χρησιμοποιήσετε

Η ζήτηση για βίντεο αυξάνεται και παράλληλα αυξάνονται και οι προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα. Όσο δημιουργικό κι αν είναι το περιεχόμενό σας, αν τα πλάνα σας δεν έχουν λεπτομέρεια, καλό θα ήταν να τα βελτιώσετε. Αναζητήστε μηχανές με βίντεο Full HD ή 4K – τα βίντεο Full HD είναι μια καλή βάση, αλλά τα βίντεο 4K θα σας εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια και τη δυνατότητα να κόβετε και να σταθεροποιείτε τα πλάνα σας χωρίς συμβιβασμούς ως προς την ποιότητα. Η λήψη σε 4K δεν απαιτεί απαραιτήτως τη δημοσίευση σε 4K, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι τα πλάνα σε 4K απαιτούν περισσότερο χρόνο για επεξεργασία και αποστολή.

Η επιλογή λήψης σε 4K δεν περιορίζεται πλέον στις επαγγελματικές μηχανές. Έχει αρχίσει να περιλαμβάνεται σε μικρές, αλλά πλούσιες σε λειτουργίες μηχανές, όπως η Canon EOS M50. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσετε είναι ο ρυθμός καρέ που θα ταιριάζει καλύτερα στο θέμα σας. Τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) είναι ιδανικά για vlog δράσης και θα σας δώσουν την επιλογή να χρησιμοποιήσετε εφέ αργής κίνησης. Τα 30fps ή 25fps είναι επαρκή για κάθε άλλη λήψη. Για ακόμα πιο λεπτομερή πλάνα αργής κίνησης, η Canon PowerShot G7 X Mark III παρέχει γρήγορους ρυθμούς καρέ, έως και 120fps κατά τη λήψη σε Full HD.

Σχετικά άρθρα
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGING

Laura Bingham: κατακτώντας τον ποταμό Essequibo

Η λάτρης της περιπέτειας Laura Bingham ηγήθηκε της πρώτης παγκοσμίως κατάβασης του ποταμού Essequibo και χρησιμοποίησε μια PowerShot G7 X Mark II για να γυρίσει ένα vlog με την εμπειρία της.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGING

Οι καλύτερες μηχανές της Canon για vlogging

Θέλετε να ξεκινήσετε το vlogging; Ανακαλύψτε τις καλύτερες μηχανές για vlogging, που εξασφαλίζουν εντυπωσιακή ποιότητα βίντεο και τον έλεγχο που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό vlog.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4. Διατηρήστε τα πλάνα σας σταθερά και εστιασμένα

Οι ελαφριές και μικρών διαστάσεων μηχανές, όπως οι Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 και Canon EOS 250D, είναι ιδανικές για καταγραφή κίνησης. Ένα συναρπαστικό vlog πρέπει να μεταφέρει τον θεατή στο ταξίδι που κάνετε –είτε πρόκειται για τους λιθόστρωτους δρόμους μιας πόλης είτε την παρουσίαση της αντίδρασής σας όταν ξετυλίγετε την τελευταία σας αγορά– και η κίνηση μπορεί να είναι καθοριστική σε αυτό. Αντί για ασταθή, κουνημένα πλάνα, φροντίστε οι λήψεις σας να είναι ομαλές, ώστε οι θεατές να μπορούν να εστιάσουν στη συναρπαστική τοποθεσία ή την ενδιαφέρουσα ιστορία σας.

Για να εξασφαλίσετε σταθερές λήψεις, στηρίξτε τη μηχανή από κάτω με την παλάμη του χεριού σας και πιάστε την από τα πλάγια. Αν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη, ένα αξεσουάρ λαβής που προσαρτάται στο σώμα της μηχανής, εξασφαλίζοντάς σας μια λαβή για στήριξη, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη προσθήκη. Εξίσου σημαντική είναι και η τεχνολογία: για ευκρινείς, σταθερές ταινίες, χρησιμοποιήστε μια μηχανή που διαθέτει Σταθεροποίηση εικόνας, η οποία εξασφαλίζει πιο καθαρά και εύκολα στην παρακολούθηση πλάνα, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark II. Το Δυναμικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας σε 5 άξονες της μηχανής έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίζει την αστάθεια της μηχανής, ακόμα κι όταν τρέχετε, χρησιμοποιείτε πανοραμική μετατόπιση ή τραβάτε πλάνα στη μέγιστη ρύθμιση ζουμ.

Ως vlogger, ο κόσμος θα βλέπει το πρόσωπό σας, επομένως πρέπει πάντα να εστιάζετε σε αυτό. Η τεχνολογία Ανίχνευσης προσώπων της Canon μπορεί να εντοπίσει αυτόματα το πρόσωπό σας και να εστιάζει σταθερά σε αυτό.

A man holds a Canon camera.

5. Χρησιμοποιήστε την πανοραμική μετατόπιση με προσοχή

Η οριζόντια μετακίνηση της μηχανής κατά τη λήψη, γνωστή και ως «πανοραμική μετατόπιση», επιτρέπει στο κοινό σας να βλέπει μέσα από τα μάτια σας – να είναι εκεί, μαζί σας, καθώς θαυμάζετε τη θέα σε έναν γραφικό κόλπο ή τα εντυπωσιακά κτήρια στον ορίζοντα. Η υπερβολική χρήση της πανοραμικής μετατόπισης μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική, αλλά όταν γίνεται με μέτρο, μπορεί να προσδώσει ενδιαφέρον και να διευκολύνει την αφήγηση.

Χρησιμοποιήστε την πανοραμική μετατόπιση με μέτρο, χωρίς να βιάζεστε, και διατηρήστε καλά ευθυγραμμισμένο τον ορίζοντα. Αν δεν έχετε τρίποδο, τοποθετήστε τη μηχανή πάνω σε κάτι σταθερό –όπως στην άκρη ενός πάγκου ή τραπεζιού– και κινήστε την σταθερά, αργά και προσεκτικά προς τα πλάγια. Ορισμένες μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark II, είναι επίσης εξοπλισμένες με ένδειξη επιπέδου, η οποία σας βοηθά να επιτυγχάνετε εύκολα ευθυγράμμιση του ορίζοντα.

6. Συνδέστε ένα εξωτερικό μικρόφωνο για καλύτερη ποιότητα ήχου

Οι περισσότερες μηχανές με δυνατότητα λήψης βίντεο παρέχουν αξιοπρεπή ποιότητα ήχου, αλλά αν η κορυφαία ποιότητα ήχου είναι σημαντική για το vlog σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδέσετε ένα εξωτερικό μικρόφωνο. Ένα εξωτερικό μικρόφωνο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν εργάζεστε σε εξωτερικό χώρο, επειδή το ενσωματωμένο μικρόφωνο της κάμερας ενδεχομένως να καταγράφει ενοχλητικό θόρυβο περιβάλλοντος, όπως τον θόρυβο του ανέμου, ενώ μπορείτε να διορθώσετε τη θέση των εξωτερικών μικροφώνων για να αποκλείσετε αυτού του είδους τους ανεπιθύμητους ήχους. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό μικρόφωνο, αναζητήστε μια μηχανή με υποδοχή εξωτερικού μικροφώνου, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Χρησιμοποιήστε Wi-Fi για κοινοποίηση

Πολλές μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Canon EOS M50, διαθέτουν ενσωματωμένη υποστήριξη Wi-Fi και Bluetooth, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μοιράζεστε υλικό και να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ασύρματα, όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Ορισμένες μηχανές, όπως η Canon PowerShot G7 X Mark II, διαθέτουν επίσης ένα κουμπί Wi-Fi που διευκολύνει απίστευτα την αποθήκευση και την κοινοποίηση.

Η Canon PowerShot G7 X Mark III διαθέτει δυνατότητες Bluetooth και Wi-Fi για να είστε πάντα σε σύνδεση με την έξυπνη συσκευή σας – επίσης, διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi στην έξυπνη συσκευή σας ή σε δίκτυο με πρόσβαση στο Internet για να μεταδίδετε περιεχόμενο σε ζωντανή ροή στο κανάλι σας YouTube.

Σύνταξη: Natalie Denton

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές