ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Πώς να δημιουργήσετε μια ιστορία βίντεο

10 συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να καταγράψετε όλα τα απαραίτητα πλάνα για να δημιουργήσετε τις δικές σας μίνι ταινίες.
Εικόνα μηχανής Canon EOS R50 από ψηλά, με ένα εξωτερικό μικρόφωνο, μια λαβή-τρίποδο και υλικά χειροτεχνίας τριγύρω της, σε ροζ ξύλινο φόντο.

Είτε είστε περιπετειώδης δημιουργός ντοκιμαντέρ είτε vlogger που διαφημίζει προϊόντα ή σεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να δημιουργήσετε μια ιστορία βίντεο. Η κινηματογράφηση έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας αφήγησης, είτε αυτή προορίζεται για το TikTok είτε για τη μεγάλη οθόνη.

Επομένως, πώς θα δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή ιστορία βίντεο; Αρχικά, χρειάζεστε εξοπλισμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στη δημιουργικότητά σας. Οι μηχανές του Συστήματος EOS R της Canon έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τους παραγωγούς υβριδικού περιεχομένου του σήμερα. Για παράδειγμα, η Canon EOS R50 είναι ελαφριά και εύχρηστη, αλλά προσφέρει εγγραφή 4K με υπερδειγματοληψία, καθώς και μια σειρά επαγγελματικών χαρακτηριστικών βίντεο που σας βοηθούν να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, όπως πλάνα με αργή κίνηση σε έως και 120fps. Επιπλέον, διαθέτει οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας και έξυπνο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF II.

Ωστόσο, η ποιότητα και ο επαγγελματισμός των βίντεό σας εξαρτώνται επίσης από τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνικές. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να δημιουργήσετε μια καθηλωτική ιστορία βίντεο, από την αρχή ως το τέλος.

 1. Καταστρώστε ένα πλάνο για τη λήψη
 2. Επιλέξτε το σκηνικό
 3. Εξασφαλίστε σταθερότητα
 4. Εστιάστε στη λεπτομέρεια
 5. Πειραματιστείτε με διαφορετικές προοπτικές
 6. Ξανασκεφτείτε τη σύνθεσή σας
 7. Παίξτε με την ταχύτητα και τον χρόνο
 8. Καταγράψτε καθαρότερο ήχο
 9. Δημιουργήστε σασπένς
 10. Διασκεδάστε, αλλά παραμείνετε συγκεντρωμένοι

1. Καταστρώστε ένα πλάνο για τη λήψη

Χέρια που βάζουν μια Canon EOS R50 μέσα σε μια μαύρη τσάντα μηχανής.

Η Canon EOS R50 είναι εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος για μια μηχανή με τόσο καλές δυνατότητες βίντεο. Αυτό την καθιστά ιδανικό εργαλείο για τη δημιουργία περιεχομένου, καθώς είναι τόσο ελαφριά που μπορείτε να την παίρνετε παντού μαζί σας.

Ο σχεδιασμός της λήψης σάς εξασφαλίζει ότι θα καταγράψετε όλα τα απαραίτητα πλάνα. Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το τι θέλετε να δείξετε και πώς θα το προσεγγίσετε ή δημιουργήστε ένα πρόχειρο εικονογραφημένο σενάριο. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη λήψη στο μυαλό σας πριν να την πραγματοποιήσετε.

Επίσης, σας βοηθά να σκεφτείτε πώς θέλετε να φαίνεται το βίντεό σας και τι αίσθηση θέλετε να αποπνέει. Μια μηχανή Canon, όπως η EOS R50, διαθέτει μια σειρά δημιουργικών προφίλ χρωμάτων για να πετύχετε όμορφη αισθητική. Πειραματιστείτε με αυτές τις ρυθμίσεις πριν αποφασίσετε ποια ατμόσφαιρα θέλετε για την ταινία σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας πριν από τη λήψη: φορτίστε τις μπαταρίες, καθαρίστε τους φακούς και μορφοποιήστε τις κάρτες μνήμης.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το smartphone ή το tablet σας είναι συνδεδεμένο στην εφαρμογή Canon Camera Connect, η οποία σας επιτρέπει να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις από απόσταση και να μεταφέρετε γρήγορα τα βίντεο από τη μηχανή σας.

2. Επιλέξτε το σκηνικό

Γυναίκα που φοράει ένα καφέ φουσκωτό παλτό και στέκεται σε έναν λιθόστρωτο δρόμο δίπλα στις φωτισμένες βιτρίνες των καταστημάτων κρατώντας μια ομπρέλα. Λήψη με Canon EOS R50.

Πειραματιστείτε με το βάθος πεδίου για να απομονώσετε το θέμα σας ή για να το τοποθετήσετε μέσα στο περιβάλλον του. Πολλοί φακοί RF και RF-S της Canon παρέχουν μεγάλο μέγιστο διάφραγμα για απαλό, θολό φόντο. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τον περιβάλλοντα χώρο με στενό βάθος πεδίου, για να δώσετε περιεχόμενο. Λήψη με Canon EOS R50 και φακό Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στα 45mm, με 1/40 δευτ., f/6,3 και ISO 3200.

Προφίλ γυναίκας που φοράει ένα καφέ φουσκωτό παλτό και κρατάει με το χέρι της τα γυαλιά της. Λήψη με Canon EOS R50.

Μπορείτε να βασίζεστε στο έξυπνο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF II της Canon για να διασφαλίζετε τέλεια εστίαση στο πρόσωπο του θέματός σας χάρη στη λειτουργία παρακολούθησης προσώπου και ματιών. Λήψη με Canon EOS R50 και φακό Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM στα 18mm, με 1/500 δευτ., f/4.5 και ISO 800.

Κατά τη λήψη σε εξωτερικούς χώρους, δώστε το πλαίσιο με ευρυγώνιες λήψεις του περιβάλλοντα χώρου. Συνδυάστε αυτά τα στοιχεία με λεπτομέρειες και εξαιρετικά κοντινές λήψεις του περιβάλλοντος. Κινηθείτε στην τοποθεσία και αποφύγετε τη λήψη από το ίδιο σημείο. Προσπαθήστε να καταγράψετε τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα ανά κλιπ για να συμπεριλάβετε λήψεις «προσανατολισμού» του θεατή, τις οποίες μπορείτε να κόψετε κατόπιν όπως σας αρέσει κατά την επεξεργασία.

Αν κινηματογραφείτε άλλους ανθρώπους, παρουσιάστε τους κύριους χαρακτήρες, δείχνοντας λεπτομέρειες για το πού βρίσκονται και το τι κάνουν. Τραβήξτε διάφορα κλιπ με τα θέματα σε δράση και δοκιμάστε ασυνήθιστες συνθέσεις και στυλ φωτισμού.

3. Εξασφαλίστε σταθερότητα

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Για να αποφύγετε την αστάθεια κατά τη λήψη των πλάνων και να εξασφαλίσετε ότι οι ταινίες σας θα δείχνουν επαγγελματικές, είναι σημαντικό να στηρίζετε τη μηχανή και τον φακό. Κρατήστε τη μηχανή και με τα δύο χέρια και λυγίστε προς τα μέσα τους αγκώνες σας.

Για πιο σταθερά πλάνα βίντεο χωρίς τρίποδο, η Canon EOS R7 διαθέτει Σταθεροποίηση εικόνας μέσα στο σώμα (IBIS) με μετατόπιση αισθητήρα, η οποία μπορεί να προσφέρει αντιστάθμιση έως και 8 στοπ κατά την κίνηση της μηχανής, ανάλογα με τον φακό που χρησιμοποιείται. Η Canon EOS R50 επίσης ενσωματώνει τεχνολογία για ελαχιστοποίηση της αστάθειας της μηχανής κατά την κινηματογράφηση. Η λειτουργία Movie Digital IS –που παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο– εξασφαλίζει ότι το βίντεο χωρίς τρίποδο διατηρείται ομαλό και ευκρινές.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν φακό με εσωτερική σταθεροποίηση, όπως τον Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Αυτός ο οικονομικά προσιτός φακός ζουμ προσφέρει οπτικό σύστημα IS 4,5 στοπ για ευκρινή πλάνα κατά τη λήψη χωρίς τρίποδο, καθώς και ευέλικτο εύρος ζουμ για ποικιλία λήψεων.

4. Εστιάστε στη λεπτομέρεια

Η απομόνωση συγκεκριμένων στοιχείων με μια κοντινή λήψη δημιουργεί ενδιαφέρον. Οι φακοί ζουμ RF και RF-S της Canon μπορούν να σας βοηθήσουν να πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε τα θέματα να φαίνονται μεγαλύτερα στο κάδρο και να είναι απομονωμένα από το φόντο τους με έναν καλλιτεχνικό τρόπο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν σταθερό φακό macro, όπως τον Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, που σας επιτρέπει να εστιάζετε σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και από μικρή απόσταση. Ένας φακός macro με μικρή απόσταση εστίασης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για προϊόντα, τρόφιμα ή περιεχόμενο που σχετίζεται με την ομορφιά, καθώς οι θεατές θέλουν να βλέπουν τις περίτεχνες λεπτομέρειες.

Η EOS R50 διαθέτει λειτουργία διόρθωσης focus breathing, η οποία παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο. Αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της γωνίας θέασης κατά την αλλαγή της εστίασης, εξασφαλίζοντας ότι η προσοχή θα παραμένει στραμμένη στο επιθυμητό σημείο και παρέχοντας πιο φυσική και επαγγελματική εμφάνιση στο υλικό σας.

5. Πειραματιστείτε με διαφορετικές προοπτικές

Μηχανή Canon EOS R50 με συνδεδεμένο μικρόφωνο, στερεωμένη πάνω σε μια κατακόρυφη βάση με τον φακό στραμμένο προς τα κάτω. Στην οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της μηχανής φαίνεται ένα τηγάνι.

Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της Canon EOS R50 σάς δίνει την ευελιξία να φωτογραφίζετε σχεδόν από κάθε γωνία.

Άνδρας ο οποίος κοιτάζει στην οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας της Canon EOS R50 που κρατάει για να κινηματογραφήσει ένα πιάτο φαγητού.

Η οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας σάς επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τη σύνθεση και την έκθεση κατά την εγγραφή χωρίς τρίποδο.

Καταγράψτε τα θέματά σας από ασυνήθιστες γωνίες για να κάνετε τα βίντεό σας πιο δυναμικά. Δεν θα είναι καλές όλες οι λήψεις, αλλά αν δεν τις δοκιμάσετε, δεν θα το μάθετε ποτέ. Αλλάξτε οπτική: σταθείτε πάνω από το θέμα σας για μια λήψη από πάνω προς τα κάτω ή ξαπλώστε στο έδαφος και τραβήξτε με τη μηχανή στραμμένη προς τα επάνω.

Η αλλαγή της προοπτικής συμβάλλει επίσης στην αφήγηση της ιστορίας. Για παράδειγμα, η λήψη από χαμηλά μπορεί να σας βοηθήσει να μεταδώσετε στον θεατή τη δύναμη ή την εξουσία που έχει το άτομο που αποτελεί το θέμα σας.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την προοπτική χρησιμοποιώντας φακούς. Αν θέλετε να εστιάσετε πέρα από το θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο, επιλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο εστίασης, ώστε το φόντο να είναι ευκρινές, θολώνοντας παράλληλα το προσκήνιο με κινηματογραφικό στυλ. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μικραίνοντας το διάφραγμα. Ένας φακός RF με ευρύ μέγιστο διάφραγμα, όπως ο Canon RF 50mm F1.8 STM, προσφέρει εξαιρετικά μικρό βάθος πεδίου και απαλό φλουτάρισμα, για κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

6. Ξανασκεφτείτε τη σύνθεσή σας

Μια Canon EOS R10 τοποθετημένη πάνω σε τρίποδο, ανάμεσα σε καμπυλωτές ράγες, που κινηματογραφεί μια γυναίκα σε απόσταση.

Οι έντονες γραμμές σύνθεσης, όπως αυτές οι καμπυλωτές ράγες, οδηγούν το βλέμμα του θεατή σας από το προσκήνιο στο φόντο. Τοποθετώντας τη μηχανή χαμηλά, μεγιστοποιείτε το εφέ.

Σκεφτείτε πώς να στήσετε καλύτερα τα στοιχεία στο κάδρο σας. Σε γενικές γραμμές, οι δοκιμασμένες προσεγγίσεις σύνθεσης, όπως ο κανόνας των τρίτων και οι γραμμές-οδηγοί, παρέχουν καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, φροντίστε να δοκιμάσετε και άλλες γωνίες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τη συμμετρία για να δημιουργήσετε εναλλακτικές λήψεις. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με απλούς τρόπους, όπως με ένα βήμα προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, με την τοποθέτηση της μηχανής ψηλότερα ή χαμηλότερα, με ένα βαθύ κάθισμα ή ξαπλώνοντας κάτω.

Αν βρείτε μια συγκεκριμένη σύνθεση που λειτουργεί καλά για το θέμα σας, τελειοποιήστε την και κάντε τη δική σας για να δώσετε στα πλάνα σας ξεχωριστή εμφάνιση. Πολλοί κινηματογραφιστές κέρδισαν αναγνωρισιμότητα μέσω του στυλ των συνθέσεών τους. Επομένως, αξίζει να πειραματίζεστε με διάφορους κανόνες –και να τους ανατρέπετε– για να μεταδώσετε την ατμόσφαιρα της ταινίας και το προσωπικό σας στυλ.

7. Παίξτε με την ταχύτητα και τον χρόνο

Τα απότομα περάσματα είναι χρήσιμα για να προσθέσετε ρυθμό στο βίντεό σας. Τραβήξτε παρόμοιες ακολουθίες από την ίδια γωνία και μετά κάντε γρήγορες εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων κάθε αλληλουχίας, για να δημιουργήσετε τη μετάβαση από τη μία στιγμή στην επόμενη.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κινηματογραφήσετε δράση είναι η εγγραφή σε υψηλούς ρυθμούς καρέ. Η δυνατότητα λήψης σε Full HD και στα 120fps της EOS R50 σάς επιτρέπει να δημιουργείτε εφέ εξαιρετικά αργής κίνησης, συλλαμβάνοντας κάθε στιγμή, κατά την αναπαραγωγή του κλιπ με κανονική ταχύτητα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εντυπωσιάσετε τον θεατή μέσω μιας ακολουθίας time-lapse, για να συμπιέσετε την αργή κίνηση σε μικρότερα κλιπ. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα βίντεο χαϊκού.

8. Καταγράψτε καθαρότερο ήχο

Γυναίκα που κρατάει μια μηχανή Canon με συνδεδεμένο Στερεοφωνικό μικρόφωνο DM-E1 και βιντεοσκοπεί έναν άντρα με ένα τρυπάνι.

Ο ήχος είναι εξαιρετικά σημαντικός κατά τη δημιουργία μιας ιστορίας βίντεο. Επομένως, καλό είναι να επενδύσετε σε ένα εξωτερικό μικρόφωνο, όπως το Στερεοφωνικό μικρόφωνο Canon DM-E1.

Η ποιότητα του ήχου είναι εξίσου σημαντική με την εικόνα, καθώς βελτιώνει την ιστορία βίντεο, παρέχοντας το πλαίσιο και δημιουργώντας ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο που μπορεί να καταγράψει ήχο, ωστόσο η ηχογράφηση θα είναι καλύτερη χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό μικρόφωνο, όπως το Στερεοφωνικό μικρόφωνο DM-E1 ή το Στερεοφωνικό μικρόφωνο DM-E100 της Canon.

Μια εξαιρετική επιλογή κατά ηχογράφηση είναι ο συνδυασμός ενός φακού Canon STM με τη μηχανή σας, όπως ο Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, καθώς ο βηματικός κινητήρας (STM) προσφέρει ομαλή και αθόρυβη κίνηση του μηχανισμού εστίασης.

9. Δημιουργήστε σασπένς

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στοιχεία με οπτική ένταση, ιδιαίτερα καθώς το βίντεό σας φτάνει στο τέλος του. Για να το επιτύχετε, χρησιμοποιήστε διάφορες λήψεις, εξαιρετικά κοντινές και ευρυγώνιες. Η αλλαγή του κάδρου από ένα ουδέτερο θέμα στην κύρια τελική σκηνή είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρώσετε το βίντεο σε αυτό το τελικό στάδιο.

Διατηρήστε τις λήψεις σύντομες για να δημιουργήσετε σασπένς. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να κάνετε ένα κλιπ μεγαλύτερης διάρκειας πιο σύντομο, επομένως προσπαθήστε να καταγράψετε μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα πλάνων πριν και μετά το υλικό που θέλετε.

10. Διασκεδάστε, αλλά παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Αν και είναι καλή ιδέα να κινηματογραφήσετε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεστε, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να τραβήξετε υπερβολικά πολλά πλάνα. Γι' αυτό, προσπαθήστε να παραμείνετε αντικειμενικοί και να έχετε έναν στόχο. Αργότερα, όταν αρχίσετε την επεξεργασία και δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε ανάμεσα σε πολλά περιττά πλάνα, θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας.

Τέλος, διασκεδάστε δημιουργώντας τα δικά σας βίντεο και μην ξεχνάτε πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε, αλλά από αυτές τις καταστάσεις, πάντοτε μαθαίνετε πολλά. Η ιστορία σας εμπεριέχει κάτι από την προσωπικότητά σας, επομένως απολαύστε τη δημιουργία της.

Peter Wolinski

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

  Δώστε ζωή στις ιστορίες σας μέσω βίντεο

  Ο βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ και πρεσβευτής της Canon, Joel Santos, μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές του για την αφήγηση ιστοριών με τη χρήση βίντεο.

 • ΒΙΝΤΕΟ

  Συμβουλές για να βελτιώσετε τα βίντεό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  Τέσσερις δημιουργοί συζητούν για το τι κάνει ένα περιεχόμενο εξαιρετικό και πώς θα ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο.

 • VLOGGING

  Δημιουργία περιεχομένου με την EOS R50

  Αναβαθμίστε το υλικό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την Canon EOS R50.

 • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

  Συμβουλές για λήψη βίντεο τη νύχτα

  Αποκτήστε πρόσβαση σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο δημιουργικότητας με τον οδηγό μας για τη λήψη βίντεο τη νύχτα.