ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

7 ημέρες και 7 δημιουργικοί τρόποι για να αναπτύξετε το στυλ σας

Ο Kym Moseley, φανατικός TikToker και επαγγελματίας φωτογράφος και κινηματογραφιστής, μοιράζεται συμβουλές και κόλπα για να δημιουργήσετε αξέχαστες εικόνες.
Πορτραίτο ενός άνδρα, το πρόσωπο του οποίου μεταφέρθηκε στην εικόνα κατά την επεξεργασία μετά τη λήψη, σε μοβ φόντο.

Η διεύρυνση της δημιουργικότητάς σας είναι το κλειδί για να βελτιωθείτε στη φωτογραφία. Μαθαίνοντας να πειραματίζεστε με το στυλ και δοκιμάζοντας νέες τεχνικές, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά και συχνά αναπάντεχα αποτελέσματα. Ο Kym Moseley υποστηρίζει ένθερμα τον πειραματισμό με τις ιδέες, τις οποίες μοιράζεται στη συνέχεια με τους πολλούς του ακόλουθους στο TikTok.

Πρόσφατα ο Kym έφτασε τη δημιουργικότητά του στα όρια, θέτοντας στον εαυτό του μια φωτογραφική πρόκληση καθημερινά για μία εβδομάδα και καταγράφοντας την πρόκληση σε έναν οδηγό στο TikTok. Εδώ ο Kym μοιράζεται τις επτά διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποίησε και αποκαλύπτει τη δημιουργική διαδικασία σκέψης πίσω από καθεμία από τις εντυπωσιακές τελικές λήψεις του.

1. Προσθέστε ένα αφηρημένο στοιχείο

Κάποιοι λένε ότι η μηχανή λέει πάντα την αλήθεια, ωστόσο οι εφαρμογές επεξεργασίας μπορούν σίγουρα να την παραποιήσουν. «Το σουρεαλιστικό έργο του Σαλβαδόρ Νταλί αποτελεί πραγματική έμπνευση για εμένα και ήθελα να δημιουργήσω κάτι παρόμοιο», λέει ο Kym για την εντυπωσιακή εικόνα που φιγουράρει στη σελίδα. «Δεν ήμουν σίγουρος για το τι ακριβώς θα έκανα, γι' αυτό αποφάσισα να κάνω μια αυτοπροσωπογραφία και να προτιμήσω κάτι απλό. Η εφαρμογή Canon Camera Connect είναι πολύ καλή για αυτήν τη δουλειά, ειδικά επειδή μπορείτε να εστιάσετε αυτόματα στον εαυτό σας καθώς στέκεστε μπροστά στη μηχανή, αφαιρώντας τις εικασίες από την εξίσωση.

«Για μένα, τα μάτια στα πορτραίτα είναι το παν», συνεχίζει ο Kym. «Τα μάτια είναι αυτά στα οποία εστιάζει στην κυριολεξία κανείς όταν τραβάει τη φωτογραφία και αυτά αφηγούνται όλη την ιστορία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από ένα ψεύτικο χαμόγελο σε ένα πορτραίτο. Πάντα καταλαβαίνω πότε τα μάτια δεν χαμογελούν. Για να δημιουργήσω κάτι εντελώς διαφορετικό σε αυτήν τη φωτογραφία, αποφάσισα να αφαιρέσω εντελώς τα μάτια από την εικόνα, εξαλείφοντας κάθε στοιχείο μοναδικότητας και προσωπικότητας. Τέντωσα ένα τμήμα του προσώπου στο στάδιο της επεξεργασίας και η φωτογραφία μεταμορφώθηκε στο πορτραίτο κάποιου που θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Νομίζω ότι πετυχαίνει τον στόχο της ως σουρεαλιστικό έργο τέχνης.»

2. Αλλάξτε γωνίες για να φωτογραφίσετε την ευρύτερη εικόνα

Λήψη από κάτω προς τα πάνω, με ένα πουλί που πετάει ανάμεσα σε δύο πανύψηλους ουρανοξύστες με φόντο τον φωτεινό γαλανό ουρανό.

«Η φωτογράφιση κτηρίων με υπερευρυγώνιο φακό και διάφραγμα f/4.5 έδωσε αρκετό βάθος πεδίου για να φαίνονται όλα καθαρά, με ταχύτητα κλείστρου 1/125 του δευτερολέπτου», αναφέρει ο Kym για την εικόνα του με τίτλο «Look Up». «Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αρκετά γρήγορες για ευρυγώνιες λήψεις χωρίς τρίποδο.» © Kym Moseley

«Φωτογραφίζω κυρίως πορτραίτα και ανθρώπους, αλλά είναι καλό να θέτει κανείς στον εαυτό του προκλήσεις με κάτι διαφορετικό», λέει ο Kym. Δεν θα χρησιμοποιούσε υπερευρυγώνιο φακό, όπως ο RF 16mm F2.8 STM ή ο Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM για πορτραίτα, αλλά πιστεύει ότι μπορούν να δώσουν μια δυναμική προοπτική σε αστικά τοπία, όπως το παραπάνω. «Για αυτή τη λήψη, προσπάθησα να σκεφτώ κάτι διαφορετικό πέρα από τις συνηθισμένες εικόνες των κτηρίων και είχα την ιδέα να φωτογραφίσω απευθείας προς τα επάνω», εξηγεί.

Ο Kym χρησιμοποιεί την Canon EOS R6 και οι φακοί EF ή EF-S μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτή τη μηχανή μαζί με έναν προσαρμογέα βάσης φακού Canon EF-EOS R.

«Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που φαίνονταν οι ουρανοξύστες, σαν να έκλιναν προς τα μέσα γέρνοντας ο ένας προς τον άλλον, με την προοπτική προς τα πάνω, αλλά ένιωθα ότι χρειαζόταν κάτι στο κέντρο του ουρανού, όπως ένα πουλί ή ένα αεροπλάνο. Αυτό δεν συνέβη, οπότε έκοψα ένα πουλί από το φόντο μιας παλιάς λήψης και το επικόλλησα εκεί ακριβώς που ήθελα.»

3. Γίνετε δημιουργικοί με τις αυτοπροσωπογραφίες

Πορτραίτο ενός άνδρα, στο πρόσωπο του οποίου προβάλλονται κινέζικοι χαρακτήρες από έναν προβολέα.

Οι mirrorless μηχανές σάς δίνουν τη δυνατότητα να βλέπετε σε προεπισκόπηση τα εφέ των ρυθμίσεων έκθεσης και ισορροπίας λευκού στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο, αλλά μπορείτε να απολαμβάνετε τα ίδια πλεονεκτήματα με όλες τις DSLR της Canon που διαθέτουν λειτουργία Άμεσης προβολής, συνθέτοντας τις λήψεις στην πίσω οθόνη. © Kym Moseley

«Μου αρέσουν τα σκοτεινά, κινηματογραφικά πορτραίτα που δείχνουν παλιά, σαν εικόνα από ταινία,» λέει ο Kym για την έμπνευση που κρύβεται πίσω από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της τρίτης του τεχνικής. «Ήθελα το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου να είναι σκοτεινό και ένα μέρος του να φωτίζεται έντονα. Για να δημιουργήσω το εφέ, χρησιμοποίησα ένα φωτάκι LED για να φωτίσω λίγο το φόντο. Στη συνέχεια, συνέδεσα το τηλέφωνό μου σε έναν προβολέα, έγραψα τη λέξη «αγάπη» με κινεζικούς χαρακτήρες και την προέβαλα στην κυριολεξία πάνω στο πρόσωπό μου.

Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα την κατάσταση χειροκίνητης έκθεσης, για να έχω την εμφάνιση που θέλω, ειδικά στις σκοτεινές εικόνες», συνεχίζει ο Kym. «Άλλαξα την Canon EOS 6D Mark II με μια EOS R6 πριν λίγο καιρό και, όπως συμβαίνει με όλες τις mirrorless μηχανές της Canon, είναι πολύ βοηθητικό να μπορείς να δεις μια ζωντανή προεπισκόπηση των επιπέδων έκθεσης και της ισορροπίας λευκού στο σκόπευτρο. Πειραματίστηκα με τα χρώματα της λυχνίας LED και με τους κινεζικούς χαρακτήρες στο τηλέφωνό μου μέχρι να αποκτήσω την ισορροπία που ήθελα, με γαλαζωπό φόντο και κόκκινο κείμενο.»

Για πορτραίτα, ο Kym προτιμά το μικρό βάθος πεδίου για να απομονώνει το θέμα σε θολό φόντο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός φακού με γρήγορες τιμές διαφράγματος, γεγονός που καθιστά τον Canon RF 50mm F1.8 STM και τον EF 50mm f/1.8 STM ιδανικές και οικονομικές επιλογές.

4. Χρησιμοποιήστε σκιές και φως

Σκιά ενός χεριού που προσφέρει ένα τριαντάφυλλο σε ένα δεύτερο χέρι που περιμένει, επίσης σε σκιά.

Ο Kym πιστεύει ότι οι έντονες, απλές μορφές μιας σιλουέτας μερικές φορές μπορούν να πουν περισσότερα από ό, τι το φως και τα χρώματα. «Αυτή η λήψη με τα δύο χέρια και το ένα λουλούδι έχει ως θέμα την ανθρώπινη αλληλεπίδραση», αναφέρει. © Kym Moseley

«Παντού υπάρχουν φωτεινές, ηλιόλουστες λήψεις, αλλά εμένα μου αρέσει να πειραματίζομαι με τις σκιές και τις σιλουέτες», αναφέρει ο Kym. Για αυτήν την εικόνα με τη σιλουέτα των δύο χεριών και του λουλουδιού σε έναν γκρι τοίχο, ήθελε κάτι απλό, λιτό και εντυπωσιακό. «Αντλώ την έμπνευσή μου από εικόνες που έχω δει σε ταινίες ή στην τηλεόραση ή σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram. Αυτή βασίζεται σε κάποιον που αφήνει ένα λουλούδι στο χέρι κάποιου άλλου. Πιστεύω ότι είναι μια πραγματικά δυνατή και συναισθηματικά φορτισμένη εικόνα.»

Ο Kym συνεχίζει: «Έχω τραβήξει την εικόνα σε εσωτερικό χώρο, με τη μηχανή στραμμένη προς το παράθυρό μου και χρησιμοποιώντας περίπου ένα στοπ υπερέκθεσης, για να ξεφορτωθώ τυχόν λεπτομέρειες στο φωτεινό φόντο. Τράβηξα δύο ξεχωριστές λήψεις, πρώτα το ένα χέρι κι έπειτα το άλλο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα δικά μου χέρια, οπότε χρησιμοποίησα την εφαρμογή Canon Camera Connect για τον έλεγχο των ρυθμίσεων και την προεπισκόπηση των λήψεων από απόσταση, στο τηλέφωνό μου. Τέλος, συγχώνευσα τις δύο φωτογραφίες σε μια εφαρμογή επεξεργασίας για να δημιουργήσω μια σύνθετη εικόνα.»

5. Πειραματιστείτε με τη σύνθεση

Ένας skateboarder που εξαφανίζεται σε ένα σκοτεινό πολυώροφο πάρκινγκ.

Ο κόσμος συχνά πιστεύει ότι χρειάζεται υψηλή ταχύτητα κλείστρου για το πάγωμα της δράσης, αλλά σε αυτήν τη λήψη ο Kym έκανε το ακριβώς αντίθετο και χρησιμοποίησε χαμηλή ταχύτητα 1/30 του δευτερολέπτου για να προσθέσει θόλωμα, δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης. © Kym Moseley

«Μου αρέσει που πολλές μηχανές Canon διαθέτουν οθόνη μεταβλητής γωνίας. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να συνθέσετε λήψεις από ασυνήθιστες γωνίες, κρατώντας τη μηχανή ψηλά ή πολύ χαμηλά», λέει ο Kym. Για την εικόνα του skateboarder στο σκοτεινό πάρκινγκ, η μηχανή βρισκόταν στο ύψος του εδάφους, κάτι που θεώρησε ότι θα έδινε μια ενδιαφέρουσα προοπτική. «Μπόρεσα να κάνω το σώμα του skateboarder να φαίνεται μεγάλο και μικρό ακριβώς στα σημεία που ήθελα. Έτσι τα πέλματά του, που βρίσκονται πιο κοντά στο φακό, φαίνονται τεράστια, ενώ το υπόλοιπο σώμα του φαίνεται πιο μικρό προς τα πάνω, λόγω της απόστασης από τη μηχανή», εξηγεί. «Αν είχα τραβήξει τη λήψη από το συνηθισμένο ύψος των ματιών, θα είχε χάσει όλη τη δύναμή της.»

«Ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός μετάδοσης κίνησης της Canon EOS R6, στα 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μου προσφέρει ακόμα περισσότερη βοήθεια για αυτό το είδος λήψεων», συνεχίζει ο Kym. «Τράβηξα μια λήψη ριπής διαδοχικών εικόνων, ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα απαθανατίσω την καθοριστική στιγμή. Όποια μηχανή και αν χρησιμοποιείτε, αξίζει να επιλέγετε τον πιο γρήγορο ρυθμό καρέ για αυτό το είδος εικόνων.»

6. Δαμάστε την άγρια ζωή

Περιστέρι που απομακρύνεται πετώντας από ένα τεντωμένο χέρι που κρατάει σπόρους.

Ο Kym χρησιμοποίησε αυτόματη εστίαση ενός σημείου για αυτήν την εικόνα, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει χρησιμοποιήσει την εκπληκτική κατάσταση ανίχνευσης και αυτόματης εστίασης πουλιών της μηχανής EOS R6, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης της τεχνητής νοημοσύνης και είναι διαθέσιμη και στις μηχανές EOS R5 και EOS R3. Κλειδώνει με έξυπνο τρόπο σε ένα πουλί και παρακολουθεί την κίνησή του, εντοπίζοντας το σώμα και εστιάζοντας στο κεφάλι και ακόμα και στα μάτια, μόλις αυτά εμφανιστούν στο πλάνο. «Μου αρέσει που η EOS R6 είναι εξαιρετικά έξυπνη και εύκολη στη χρήση», λέει ο Kym. © Kym Moseley

Δεν χρειάζεται να πάτε για σαφάρι για να πετύχετε εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής: μπορείτε να βγάλετε εξαιρετικές λήψεις στον κήπο σας – ή, στην περίπτωση του Kym, στο πάρκο της περιοχής του. Για τη φωτογραφία με το περιστέρι που απομακρύνεται πετώντας αφού έχει φάει, ο TikToker λέει: «Οι λήψεις με περιστέρια που φεύγουν πετώντας και οι φωτογραφίες ανθρώπων που κρατούν ένα εξωτικό πουλί στο χέρι τους πάντα αποτελούσαν έμπνευση για εμένα. Αποφάσισα να συνδυάσω αυτά τα δύο με αυτήν την εικόνα.

Υπάρχει μια καφετέρια στο πάρκο που πουλάει σακουλάκια με τροφή πουλιών για να ταΐζει ο κόσμος τις πάπιες, αλλά μπορείς να της χρησιμοποιήσεις και για να προσελκύσεις τα περιστέρια. Απλώς κρατούσα τη μηχανή με το ένα χέρι και καλόπιανα το περιστέρι με το άλλο. Χρησιμοποίησα μια υψηλή ταχύτητα κλείστρου 1/1600 του δευτερολέπτου για να παγώσω την κίνηση καθώς το περιστέρι πετούσε μακριά.»

7. Διπλή λήψη

Ασπρόμαυρη εικόνα διπλής έκθεσης ενός νεαρού άνδρα με κοντοκουρεμένα μαλλιά.

Ο Kym λέει ότι αυτή η εικόνα διπλής έκθεσης δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς τη δυνατότητα της Canon EOS R6 να εμφανίζει ένα «είδωλο εικόνας» της πρώτης λήψης, το οποίο μπορεί να επικαλύψει με την προεπισκόπηση της δεύτερης λήψης για να ευθυγραμμίσει τα μάτια. «Πρόκειται για μια καταπληκτική μηχανή», λέει. Η λειτουργία είναι επίσης διαθέσιμη σε αρκετές ακόμα μηχανές Canon, όπως η EOS 90D, η EOS 6D Mark II και η EOS RP. © Kym Moseley

«Πρόκειται για άλλη μία λήψη που εμπνεύστηκα εν μέρει από το έργο κάποιου άλλου», λέει ο Kym για την τελευταία αξέχαστη φωτογραφία. «Οι διπλές εκθέσεις πάντα τραβούσαν την προσοχή, και ήθελα να δημιουργήσω μια εικόνα όπου το αριστερό και το δεξί μάτι θα επικαλύπτουν με ακρίβεια το ένα το άλλο στις δύο διαφορετικές λήψεις», εξηγεί. «Προσπάθησα αρκετά και έκανα κάποια λάθη, επειδή διαπίστωσα ότι οι κόρες του ματιού έπρεπε να τοποθετηθούν με μεγάλη ακρίβεια.»

«Η κατάσταση πολλαπλής έκθεσης στην Canon EOS R6 με βοήθησε πολύ», συνεχίζει ο Kym. «Αφού τραβήξετε την πρώτη λήψη, εμφανίζεται στο σκόπευτρο ή στην πίσω οθόνη σαν ένα είδος ειδώλου, ώστε να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για την ακριβή τοποθέτηση της δεύτερης λήψης κατά τη σύνθεση.»

Είτε ξεκινήσετε μια εβδομαδιαία πρόκληση όπως ο Kym δοκιμάζοντας μία από αυτές τις διαφορετικές τεχνικές κάθε μέρα, είτε απλώς δοκιμάσετε κάποιες εν καιρώ, μπορείτε να αντλήσετε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διευρύνοντας τα όριά σας ως φωτογράφος. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας με το hashtag #FreeYourStory, κάνοντας tag την @canonemea.Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • Λεπτές σταγόνες υγρού σε σχήμα τόξου, που εκτοξεύονται από ένα γυάλινο κύπελλο, το οποίο κρατά ένα σηκωμένο χέρι με φόντο τον πορτοκαλί ουρανό.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

  Δημιουργικές τεχνικές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  Δύο φωτογράφοι του TikTok μοιράζονται μαζί σας τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία εικόνων που ξεχωρίζουν.

 • Γυναίκα με μακριά ξανθά μαλλιά που φοράει ροζ γυαλιά ηλίου και ποζάρει με φόντο μια ροζ κουρτίνα και κρόσσια από χάντρες. Η εικόνα της διακρίνεται στο πίσω μέρος της μηχανής που βρίσκεται στο τραπέζι μπροστά της.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ

  Αναβαθμίστε τις selfie σας

  Η TikToker Nina Collins εξηγεί πώς μπορείτε να τραβήξετε δημιουργικές αυτοπροσωπογραφίες στο σπίτι.

 • Μια γυναίκα που φοράει κοκαλάκια με πεταλούδες στα μαλλιά της βάζει περισσότερα κοκαλάκια με πεταλούδες σε έναν σπάγκο που κρέμεται από μια ασημένια ράβδο.

  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Εικόνες που σας εμπνέουν στο σπίτι

  Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε στούντιο με συμβουλές από την σταρ του TikTok Michaela Efford.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

  Πορτραίτα για εκτυπώσεις

  O φωτογράφος και TikToker Kym Moseley δίνει συμβουλές για το πώς να αποτυπώνετε και να μοιράζεστε εντυπωσιακές λήψεις αγνώστων.