A time stack image showing a tulip blooming.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ TIME-LAPSE

Στιγμές στον χρόνο: μετατρέψτε μια ακολουθία time-lapse σε εκτύπωση με αυτήν την τεχνική δημιουργίας time stack

Η λήψη εκατοντάδων εικόνων που δείχνουν τον χρόνο να κυλάει σε μια ακολουθία time-lapse μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά δεν σας επιτρέπει να κρεμάσετε τα βίντεο στον τοίχο σας. Ωστόσο, μπορείτε να μετατρέψετε μια λήψη time-lapse σε μία εικόνα και να την εκτυπώσετε. Η δημιουργία μιας εικόνας time stack εμπεριέχει τη λήψη μιας σειράς φωτογραφιών – όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα time-lapse. Αντί όμως να δημιουργήσετε ένα βίντεο, παίρνετε διαφορετικές περιοχές από ξεχωριστά καρέ και τις συγχωνεύετε σε μία εντυπωσιακή εικόνα που δείχνει τη μετάβαση, για παράδειγμα, από τη μέρα στη νύχτα.

Εδώ θα εξηγήσουμε τις βασικές ρυθμίσεις της μηχανής για λήψεις time-lapse, χρησιμοποιώντας μια μηχανή με ενσωματωμένο χρονόμετρο μεσοδιαστημάτων. Είναι μια απλή τεχνική, που μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε από το σπίτι ή τον κήπο σας. Αποτυπώσαμε τη συγκλονιστική κίνηση των πετάλων μιας τουλίπας το απόγευμα και το βράδυ, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια τεχνική σε οποιοδήποτε θέμα που μεταβάλλεται αργά με τον χρόνο, από ένα παγωτό που λιώνει έως μια ακολουθία λήψεων τοπίου με μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα. Αφού γίνει αυτό, θα συνεχίσουμε με τη συγχώνευση των καρέ και θα δημιουργήσουμε μια εντυπωσιακή εκτύπωση που μπορείτε να κρεμάσετε στον τοίχο.

1. Τραβήξτε μια ακολουθία time-lapse

Επιλέξτε μια θέση

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Όταν επιλέγετε ένα σημείο για τις λήψεις time stack, λάβετε υπόψη τις αλλαγές στον καιρό και προστατεύστε τη μηχανή σας από τα στοιχεία της φύσης.

Τοποθετήστε τη μηχανή σε τρίποδο και επιλέξτε τη γωνία λήψης. Έχετε υπόψη ότι η μηχανή θα πρέπει να είναι σταθερή για αρκετές ώρες, επομένως προτιμήστε ένα απόμερο σημείο. Αν υπάρχει πιθανότητα βροχής, τοποθετήστε τη μηχανή κάτω από στέγαστρο ή κάντε τις λήψεις από το παράθυρο. Προτιμήστε τις ημέρες με νηνεμία, καθώς οι δυνατοί άνεμοι προκαλούν ανεπιθύμητη κίνηση του λουλουδιού. Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη. Οι τουλίπες έχουν συνήθως ανθίσει πλήρως γύρω στο μεσημέρι, για να συλλέξουν το φως του ήλιου στα ανοιγμένα τους πέταλα, επομένως θα πρέπει να ρυθμίσετε τη λήψη σας για εκείνη την ώρα.

Στήστε ένα απλό φόντο

A black back drop is used to make tulips stand out.
Ένα απλό φόντο θα διευκολύνει τη συγχώνευση των λήψεων σε μία εικόνα time stack.

Αν θέλετε να φωτογραφίσετε ένα θέμα όπως ένα λουλούδι, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα απλό φόντο πίσω του. Με αυτόν τον τρόπο, το λουλούδι ξεχωρίζει από το φλύαρο φόντο του κήπου και εσείς έχετε τη δυνατότητα αργότερα να συνδυάσετε άψογα πολλές λήψεις σε μία. Εδώ κρεμάσαμε ένα μαύρο πανί πίσω από το λουλούδι, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη χρωμάτων για το φόντο. Για να παραμείνει σκοτεινό το φόντο, φροντίσαμε επίσης να μην πέφτει απευθείας πάνω του το φως του ήλιου.

Ρυθμίστε την έκθεση

Σχετικά άρθρα
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Φωτογραφίες που αγγίζουν την τελειότητα: τρεις ιδέες για δημιουργικές φωτογραφίσεις στο σπίτι

Δημιουργικές ιδέες για το σπίτι. Συμβουλές για τη λήψη κινηματογραφικών πορτραίτων, αφηρημένων εικόνων macro και βίντεο με time-lapse.

Tulips in a garden framed by trails of light.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΗΠΩΝ

Δημιουργικές ιδέες για τον κήπο σας: τρεις τεχνικές που μπορείτε να τελειοποιήσετε

Διασκεδαστικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, από ζωγραφική με φως έως φωτογράφιση αστεριών.

How to shoot time-lapse films

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ TIME-LAPSE

Πώς να δημιουργήσετε ταινίες με λήψεις time-lapse

Εξερευνήστε τον κόσμο των ταινιών time-lapse με μηχανές EOS στην άνεση του σπιτιού σας.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Η κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) είναι ιδανική για τις λήψεις time stack. Η μηχανή θα προσαρμόζει την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα με την αλλαγή του φωτός, αλλά οι λήψεις θα γίνονται με το διάφραγμα που επιλέξατε.

Η επιλογή της έκθεσης εξαρτάται από το θέμα και τον φωτισμό. Σε γενικές γραμμές, η Προτεραιότητα διαφράγματος είναι μια καλή επιλογή για ακολουθίες time-lapse, όπου τα επίπεδα έντασης του φωτός αλλάζουν στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διατηρήσετε τις ρυθμίσεις διαφράγματος και ISO σταθερές, ενώ η μηχανή θα προσαρμόζει την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα με τις συνθήκες. Ένα διάφραγμα μεσαίου εύρους όπως το f/8 είναι ιδανικό, ενώ το χαμηλό ISO, όπως ISO 100, συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων θορύβου στο ελάχιστο. Αφού εστιάσετε στο θέμα, αλλάξτε τον φακό σε χειροκίνητη εστίαση ώστε να παραμείνει κλειδωμένος για όλη τη φωτογράφιση.

Σκεφτείτε και την ποιότητα της εικόνας. Οι εικόνες RAW διατηρούν περισσότερη λεπτομέρεια για τις φωτεινές και σκοτεινές περιοχές, παρέχοντάς σας περιθώρια ασφαλείας για διορθώσεις σε περιπτώσεις υπερέκθεσης ή υποέκθεσης. Αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις εικόνες RAW, επιλέξτε RAW+JPG, αλλά να θυμάστε ότι αυτή η επιλογή απαιτεί περισσότερο χώρο στην κάρτα μνήμης.

Ελέγξτε τον φωτισμό

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Προστατεύστε το θέμα σας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και αντισταθμίστε με τεχνητό φωτισμό, ώστε να διατηρήσετε ένα σταθερό αποτέλεσμα.

Ο σταθερός φωτισμός θα βοηθήσει στη συγχώνευση των λήψεών σας, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο εάν φωτογραφίζετε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Το κλειδί είναι να εξουδετερώσετε το φως της ημέρας, ώστε να μην παίζει σημαντικό ρόλο στο συνολικό περιβάλλον φωτισμού. Έχετε δύο επιλογές εδώ. Πρώτον, μπορείτε να μπλοκάρετε προσωρινά το φως του ήλιου με έναν ανακλαστήρα ή μια κουβέρτα και να φωτίσετε το λουλούδι με μια λυχνία ή έναν δυνατό φακό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Speedlite ή ένα εξωτερικό φλας για να επικαλύψετε το φως της ημέρας.

Ρυθμίστε τα μεσοδιαστήματα

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Η δημιουργία μιας εικόνας time stack είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Για να διευκολυνθείτε, χρησιμοποιήστε μια μηχανή με δυνατότητα λήψης ανά διαστήματα, όπως η Canon 5D Mark IV που χρησιμοποιούμε εδώ, ή η Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D ή EOS M6 Mark II.

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις για «Λήψη με μεσοδιαστήματα» στο μενού της μηχανής. Εδώ υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί ελέγχου. Η ρύθμιση «Μεσοδιάστημα» προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια μεταξύ των λήψεων και το εύρος που μπορείτε να επιλέξετε ποικίλει ανάλογα με τη μηχανή: ορισμένες επιτρέπουν μεσοδιαστήματα έως και 30 δευτερολέπτων, άλλες έως και 59 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, ενώ άλλες μερικές ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα (εδώ η μηχανή έχει ρυθμιστεί για να βγάζει μία λήψη κάθε ώρα). Ο αριθμός των λήψεων μπορεί να ρυθμιστεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ή σε 00/Απεριόριστες (αν το επιτρέπει η μηχανή σας), για συνεχή λήψη. Αφού ρυθμίσετε όλα αυτά, μπορείτε να ξεκινήσετε την ακολουθία πατώντας το κλείστρο.

2. Συγχωνεύστε τις λήψεις σας

Δημιουργήστε την εικόνα time stack

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Επιλέξτε την ακολουθία λήψεων στο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας Canon Digital Photo Professional (DPP) και συγχωνεύστε τες με τα εργαλεία Adjustment (Προσαρμογή) και Compositing (Σύνθεση).

Όταν θα έχετε μια ακολουθία φωτογραφιών που τραβήξατε σε διάστημα αρκετών ωρών, μπορείτε να τις συγχωνεύσετε σε μία εικόνα που θα δείχνει τη μεταστροφή του θέματος μέσα στην ημέρα. Επιλέξτε τις εικόνες που θέλετε να συγχωνεύσετε. Μπορείτε να επιλέξετε όσες θέλετε, αλλά όσο περισσότερες επιλέγετε τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε. Επεξεργαστείτε τις εικόνες για να βελτιώσετε τα χρώματα και τους τόνους, όπως θα κάνατε και σε μια μεμονωμένη φωτογραφία. Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να τις επεξεργαστείτε μαζικά στο DPP χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Recipe (Συνταγή).

Βεβαιωθείτε ότι το φόντο είναι ομοιόμορφο

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Adjustment (Προσαρμογή) για να κάνετε ομοιόμορφο το φόντο σε κάθε εικόνα που θα συγχωνεύσετε.

Εάν, όπως στο λουλούδι εδώ, υπάρχουν περιοχές στο φόντο που δεν είναι εντελώς μαύρες, μπορείτε να τις καλύψετε με το εργαλείο Adjustment (Προσαρμογή) και κατόπιν να σκουρύνετε την περιοχή επιλεκτικά. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να συγχωνεύετε τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας τα εργαλεία Adjustment (Προσαρμογή) και Compositing (Σύνθεση) στο DPP. Με το εργαλείο Adjustment (Προσαρμογή), μαυρίστε σε μια εικόνα τις περιοχές που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Compositing (Σύνθεση) για να επιλέξετε μια άλλη εικόνα και συγχωνεύστε τες χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση Lighten (Φώτισμα) ή Add (Πρόσθεση). Αποθηκεύστε τη συγχώνευση και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, τη μία εικόνα μετά την άλλη, για να δημιουργήσετε το εφέ.

Συγχωνεύστε τις εικόνες σας

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα συγχωνεύσετε τις εικόνες σας στο DPP. Εδώ, επιλέξαμε ένα λουλούδι σε αισθητά διαφορετικά στάδια άνθισης.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα και εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη συγχώνευση των φωτογραφιών σας, αλλά οι αρχές παραμένουν οι ίδιες. Στοιβάξτε τις εικόνες τη μία πάνω στην άλλη και επιλέξτε σε κάθε μία τις περιοχές που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε στη συγχωνευμένη εικόνα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταβατική συγχώνευση, από τη μία πλευρά του καρέ προς την άλλη, ή να πειραματιστείτε με άλλους τύπους μετάβασης, όπως μια σειρά από τμήματα, όπως φαίνεται στο παράδειγμα εικόνας ενός τοπίου με εφέ time stack παρακάτω.

Αφού τελειοποιήσετε τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας συγχώνευσης εικόνων στο DPP, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα εφέ, όπως ο συνδυασμός τμημάτων εικόνων.

3. Εκτυπώστε την εικόνα time stack

Προετοιμάστε την εικόνα σας

Τώρα που συγχωνεύσατε τις φωτογραφίες σε μία εικόνα, μπορείτε να εκτυπώσετε το αποτέλεσμα.

Μετά τη συγχώνευση των φωτογραφιών time-lapse, μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα ακόμη και να εκτυπώσετε τη φωτογραφία σας. Ένα κάδρο με την εκτύπωση ενός λουλουδιού σε διαφορετικά στάδια άνθισης μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη νότα στον τοίχο ή στο τζάκι σας, ή να αποτελέσει ένα υπέροχο δώρο για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Η προετοιμασία μια εικόνας για εκτύπωση είναι μια απλή διαδικασία, που μπορεί να ολοκληρωθεί με τις περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας. Όποια κι αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να έχει γίνει χρωματική βαθμονόμηση της οθόνης, ώστε αυτό που βλέπετε στην οθόνη να είναι αυτό που θα πάρετε και από τον εκτυπωτή.

Επιλέξτε τις σωστές ρυθμίσεις

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Η επιλογή των σωστών ρυθμίσεων διασφαλίζει ότι η εκτύπωσή σας έχει τα ίδια χρώματα με αυτά στην οθόνη, ώστε να αποκτήσετε μια όμορφη διακοσμητική προσθήκη για το σπίτι σας.

Η διαδικασία εκτύπωσης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, ανάλογα με τον εκτυπωτή που χρησιμοποιείτε. Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως εκτυπώσεις σε μέγεθος αφίσας με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο Canon PIXMA PRO-10S μπορεί να παράγει εκτυπώσεις μεγέθους έως και A3+ χρησιμοποιώντας ένα σύστημα 10 μελανιών pigment για όμορφη αναπαραγωγή χρωμάτων, ενώ ο PIXMA PRO-100S χρησιμοποιεί ένα σύστημα 8 μελανιών dye για εκτυπώσεις με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορείτε, επίσης, να ανεβάσετε τον πήχη με τον Canon imagePROGRAF PRO-1000, για εκτυπώσεις μεγέθους έως και A2 με σύστημα 12 μελανιών pigment LUCIA PRO της Canon.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιον από αυτούς ή κάποιον άλλο επαγγελματικό εκτυπωτή Canon, χρησιμοποιήστε επίσης το Print Studio Pro που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία εκτύπωσης. Αυτό το πρόσθετο λειτουργεί με το λογισμικό DPP και άλλες εφαρμογές επεξεργασίας, και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις διαχείρισης χρώματος και τα προφίλ χαρτιού ώστε να επιτύχετε ακριβή αντιστοίχιση μεταξύ οθόνης και εκτύπωσης.

Αν χρησιμοποιείτε οικιακό φωτογραφικό εκτυπωτή, όπως τον Canon PIXMA TS6350 που χρησιμοποιήσαμε εδώ, το DPP μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία: επιλέξτε Print (Εκτύπωση), στη συνέχεια Properties (Ιδιότητες) και επιλέξτε τον τύπο χαρτιού που χρησιμοποιείτε και τις σωστές ρυθμίσεις. Για βέλτιστα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ειδικά χαρτιά, όπως τα Photo Paper Pro της Canon, και έναν εκτυπωτή με σύστημα τουλάχιστον 5 μελανιών (όπως αυτό με την τεχνολογία μελανιών Canon ChromaLife100 που χρησιμοποιείται στον εκτυπωτή PIXMA TS6350) για να παράγετε εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας.


Σύνταξη: James Paterson

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές