Swirling multicoloured patterns of soap in water.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Αφηρημένες λήψεις macro: φωτογραφίζοντας σαπουνόφουσκες στο σπίτι

Οι δυναμικές, αφηρημένες εικόνες της επιφάνειας της σαπουνόφουσκας σάς δίνουν την ευκαιρία να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας με ένα φακό macro και να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα. Θα σας δείξουμε πόσο εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακές εικόνες από την άνεση του σπιτιού ή του κήπου σας. Για την τεχνική αυτή θα χρειαστείτε έναν φακό macro και, ιδανικά, τρίποδο και μηχανισμό ελευθέρωσης κλείστρου από απόσταση – αν έχετε μηχανή με υποστήριξη Wi-Fi, όπως η Canon EOS 90D, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Camera Connect στο smartphone σας για να καδράρετε τη σκηνή και να ενεργοποιήσετε το κλείστρο. Για πιο ελεγχόμενο φωτισμό, θα σας φανεί χρήσιμο ένα εξωτερικό φλας – για παράδειγμα, ένα μοντέλο της σειράς Canon Speedlite.

Προετοιμασία

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Μια μαύρη μπλούζα δημιουργεί ένα αυτοσχέδιο φόντο για αυτήν τη διάταξη με φλας, ενώ μια στοίβα βιβλία λειτουργεί ως στήριγμα για την καμπυλωμένη μεταλλική κρεμάστρα μετά τη βύθιση του δακτυλίου στο διάλυμα. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιτύλιγμα μεμβράνης για να καλύψετε τα βιβλία, καθώς με αυτήν την τεχνική μπορεί να γίνουν χάλια.

Πάρτε ένα φύλλο από μαύρο χαρτόνι ή μαύρο ύφασμα για να το χρησιμοποιήσετε ως φόντο. Ένας φακός macro με εστιακή απόσταση 100mm είναι ιδανικός, αλλά μπορείτε να κάνετε καλή δουλειά με οποιονδήποτε φακό macro, όπως ο Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ή Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Αν χρησιμοποιείτε μηχανή από το σύστημα Canon EOS R, ο φακός Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM είναι ιδανικός· ή, για μια μηχανή της σειράς Canon EOS M, ο φακός Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άψογα με οποιονδήποτε από τους αναφερόμενους φακούς, οι οποίοι θα σας επιτρέψουν να απαθανατίσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Για να φτιάξετε σαπουνόφουσκες μεγάλης διάρκειας, αναμείξτε υγρό πιάτων ή κρεμοσάπουνο με λίγη γλυκερίνη (θα τη βρείτε σε φαρμακεία, σουπερμάρκετ και διαδικτυακά). Ξεκινήστε με ένα μείγμα περίπου 80% απορρυπαντικού και 20% γλυκερίνης και προσθέστε λίγο νερό. Θα χρειαστείτε επίσης έναν μικρό συρμάτινο κύκλο που θα τον βυθίσετε στο μείγμα – βολεύει και μια μεταλλική κρεμάστρα λυγισμένη στο κατάλληλο σχήμα. Σηκώστε τον κύκλο οριζόντια και ένα φιλμ σαπουνάδας κανονικά θα κολλήσει στο σύρμα.

Φωτισμός

Πειραματιστείτε με το φως μέχρι να βρείτε την ιδανική θέση – ίσως χρειαστεί να τραβήξετε μερικές δοκιμαστικές λήψεις για να την εντοπίσετε.

Για την τεχνική αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φως ημέρας ή φλας, όμως τα ζωηρά χρώματα φαίνονται μόνο όταν το φιλμ της σαπουνάδας φωτιστεί από εμπρός και ελαφρώς υπό γωνία. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε ώστε να χρησιμοποιήσετε το φως από ένα παράθυρο ή μια λάμπα για τον φωτισμό του διαλύματος.

Αν χρησιμοποιείτε το ενσωματωμένο φλας της μηχανής σας για να πυροδοτήσετε ασύρματα ένα συμβατό Canon Speedlite, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία από το κύριο μενού. Το Canon Speedlite θα πρέπει επίσης να ρυθμιστεί σε Κατάσταση λήψης. Ένα φλας Canon Speedlite εκτός μηχανής, όπως το Canon Speedlite 470EX-AI, σάς προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στην κατεύθυνση του φωτός. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ανάκλαση του φωτός σε άσπρο τοίχο ή χαμηλό ταβάνι, ή ακόμα και σε ένα φύλλο λευκό χαρτόνι ή πολυστυρένιο στηριγμένο επάνω από τη μηχανή και στραμμένο προς το φιλμ της σαπουνάδας, για τη διάχυση του φωτός (όπως φαίνεται εδώ).

Λήψη

Χρησιμοποιήστε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να παγώσετε την κίνηση του στροβιλιζόμενου σαπουνιού – αυτή θα διαφέρει ανάλογα με την ταχύτητα των χρωμάτων. Τραβήξτε μια δοκιμαστική λήψη και ρυθμίστε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου ή υψηλότερο ISO αν τα μοτίβα είναι θολά.

Για σταθερό αποτέλεσμα, ρυθμίστε τη μηχανή σε Χειροκίνητη κατάσταση. Η χρήση μιας γρήγορης ριπής ανακλώμενου φωτός από ένα Canon Speedlite θα σας βοηθήσει να τραβήξετε τις πιο ευκρινείς εικόνες, όμως βεβαιωθείτε ότι η ταχύτητα συγχρονισμού φλας είναι ίδια με την ταχύτητα κλείστρου (αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται στο εγχειρίδιο της μηχανής σας). Στη συγκεκριμένη Canon EOS 800D, η ταχύτητα συγχρονισμού φλας είναι 1/200 δευτ. Για να αυξήσετε το βάθος πεδίου, ρυθμίστε μικρό διάφραγμα, όπως f/11 ή f/16, και ξεκινήστε με χαμηλό ISO στην περιοχή 100-400.

Αν χρησιμοποιείτε φωτισμό περιβάλλοντος αντί για φλας, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε το ISO και να τραβήξετε τη λήψη με τη λειτουργία του χρονομέτρου αυτο-φωτογράφισης ή με έλεγχο από απόσταση για να διασφαλίσετε ευκρινή αποτελέσματα.

Πειραματιστείτε

Σχετικά άρθρα
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Αφηρημένες λήψεις macro: φωτογραφίζοντας τη διάθλαση του νερού

Γίνετε δημιουργικοί με τη φωτογράφιση λουλουδιών και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να τραβήξετε εικόνες macro με λουλούδια που αντανακλώνται σε σταγονίδια νερού.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Χαθείτε στις λεπτομέρειες με τη φωτογραφία macro

Τέσσερις πρωτότυπες συμβουλές για να ξεκινήσετε με τη λειτουργία macro, χρησιμοποιώντας συνηθισμένα αντικείμενα για να δημιουργήσετε εκπληκτικές φωτογραφίες.

A close-up photograph of five droplets of water on the surface of an autumnal leaf.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Βασικά στοιχεία για φωτογράφιση macro

Μάθετε από πού μπορείτε να ξεκινήσετε, με αυτόν τον οδηγό για κοντινές λήψεις.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Ένας εύκολος τρόπος να εστιάσετε σε μοτίβα είναι να αγγίξετε την οθόνη αφής σε μια μηχανή EOS.

Αν δεν υπάρχει αρκετό φως για τη λειτουργία αυτόματης εστίασης της μηχανής, εστιάστε τον φακό χειροκίνητα με τη βοήθεια της λειτουργίας Άμεσης προβολής με μεγέθυνση ή του ηλεκτρονικού σκοπεύτρου μιας mirrorless φωτογραφικής μηχανής EOS. Για να αποφύγετε τις δονήσεις της μηχανής, ελευθερώστε το κλείστρο από απόσταση ή με την εφαρμογή Canon Camera Connect εφόσον η μηχανή σας διαθέτει Wi-Fi. Δοκιμάστε να φυσήξετε απαλά στο φιλμ της σαπουνάδας για να στροβιλιστούν τα μοτίβα. Μην σας απασχολεί αν δεν μπορείτε να πλησιάσετε αρκετά για να γεμίσετε το κάδρο με τα μεταβαλλόμενα μοτίβα – απλώς περικόψτε το σε μια πιο σφιχτή σύνθεση στο Digital Photo Professional ή σε παρόμοιο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Το απαλό φύσημα του σαπουνιού δημιούργησε τους στροβίλους σε αυτήν την εικόνα, που τραβήχτηκε με Canon EOS 800D και φακό Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, με φωτισμό από το Canon Speedlite 470EX-AI μέσω ανάκλασης σε λευκό χαρτόνι.

Για περισσότερες φωτογραφικές συμβουλές, ιδέες και κόλπα, κατεβάστε την εφαρμογή Canon Photo Companion για iOS ή Android.

Σύνταξη: Marcus Hawkins και Tamzin Wilks

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές