Γνωρίστε τους 'κυνηγούς της γεωμετρίας', Daniel Rueda και Anna Devís.

© Francesc Planes

Ελάτε μαζί μας καθώς συνομιλούμε με τους φωτογράφους αρχιτεκτονικών θεμάτων Anna Devís και Daniel Rueda.

Ανακαλύψτε τι κρύβεται πίσω από τον ευφάνταστο και αφηρημένο τρόπο αφήγησης των ιστοριών τους και πώς η αγάπη τους για τα κτήρια και τα ταξίδια τούς έχει μετατρέψει σε αστέρια του Instagram.

Πώς ξεκίνησαν όλα για εσάς τους δύο; Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία;

D: Καθώς μεγάλωνα υπήρχαν πάντα φωτογραφικές μηχανές στο σπίτι μου, έτσι η φωτογραφία ήταν κάτι με το οποίο μπόρεσα να πειραματιστώ από μικρή ηλικία. Χρειάστηκαν πολλές δοκιμές, αλλά με ενδιέφερε πάντα πολύ να μοιράζομαι τις εικόνες που δημιουργούσα σε ιστοτόπους όπως το MySpace και το Flickr. Με βοήθησε να καταλάβω πως εξελίσσονταν το προσωπικό μου στυλ, καθώς έβλεπα όλες τις εικόνες μου συγκεντρωμένες εκεί ως θέματα να αρχίζουν να εμφανίζονται στα feed μου.

A: Επειδή είμαι μοναχοπαίδι, αναζητούσα πάντα δημιουργικούς τρόπους για να διασκεδάζω. Όταν άρχισα να βαριέμαι λίγο τη ζωγραφική, ξεκίνησα να δημιουργώ εικόνες μέσα από τη φωτογραφία και σύντομα συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να κάνω πολλά περισσότερα με μια φωτογραφική μηχανή.

Είναι προφανές ότι η αρχιτεκτονική παίζει σημαντικό ρόλο στις εικόνες σας. Πόσο έχει επηρεάσει το στυλ της φωτογραφίας σας;

D: Επειδή είμαστε και οι δύο αρχιτέκτονες, βρίσκουμε ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς όλους τους τομείς της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για κάτι με το οποίο είμαστε και οι δύο πολύ παθιασμένοι, αλλά δεν είναι απαραίτητα ένα θέμα που θα εκτιμούσαν άλλα άτομα τα οποία δεν είναι αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε οι εικόνες μας να είναι ελαφρώς αφελείς ή παιχνιδιάρικες και, κυρίως, να αφηγούνται μια ιστορία.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Μας αρέσει πολύ το ανθρώπινο στοιχείο στις φωτογραφίες σας. Τι είδους ιστορίες προσπαθείτε να αφηγηθείτε;

D: Όταν φωτογραφίζεις αρχιτεκτονικά θέματα, είναι πολύ σημαντικό να παρέχεις μια αίσθηση κλίμακας – και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ωστόσο, τότε ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με τη χρήση του ανθρώπινου στοιχείου με έναν πιο αφηρημένο τρόπο. Η αφηρημένη απόδοση της κλίμακας ή της ομοιομορφίας ενός κτηρίου με αφελή και ανθρώπινο τρόπο μάς βοηθά να δημιουργήσουμε ένα είδος δεσμού ανάμεσα στον θεατή και το αρχιτεκτονικό θέμα.

A: Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα δημιουργούμε όσο το δυνατόν πιο μινιμαλιστικά αλλά και όσο πιο ευφάνταστα μπορούμε. Υποθέτω ότι θα μπορούσατε να πείτε πως αυτό είναι και το στυλ της αφήγησης των ιστοριών μας: ο ευφάνταστος μινιμαλισμός. Θέλουμε απλώς να μοιραστούμε το πάθος μας με άλλα άτομα με απλούς, όμορφους τρόπους που μπορούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν όλοι. Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση στα πάντα.

Οι ιστορίες σας διαθέτουν εξαιρετικά λεπτομερή σύνθεση. Πώς προετοιμάζεστε για κάθε λήψη;

D: Εγώ είμαι περισσότερο τελειομανής. Σκέφτομαι πάντα πώς θα κάνω τη λήψη. Ποια θα είναι η ρύθμιση ISO, αν τα επίπεδα είναι ιδανικά ή όχι και άλλα τέτοια πράγματα. Η Anna είναι πιο δημιουργική. Ενδιαφέρεται λιγότερο για τους αριθμούς και προσεγγίζει τα πάντα πιο έξυπνα, από μια εννοιολογική άποψη. Νομίζω ότι ο κύριος λόγος που οι εικόνες μας έχουν τόσο καλό αποτέλεσμα είναι επειδή είμαστε δύο πολύ διαφορετικά άτομα.

A: Προγραμματίζουμε περίπου το 90% των λήψεων στο σπίτι πριν ταξιδέψουμε. Όλα όσα δημιουργούμε προέρχονται από κάτι που σχεδιάσαμε από πριν. Γνωρίζουμε πάντα τι αντικείμενα θα χρειαστούμε για να δημιουργήσουμε κάθε εικόνα. Ορισμένα στοιχεία είναι πιο αυθόρμητα, αλλά ταξιδεύουμε πάντα με ένα πρόγραμμα.

Υπάρχει κάποια λήψη που αγαπάτε περισσότερο και δημιουργήσατε μαζί;

A: Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τραβήξει ακόμα την καλύτερη φωτογραφία μας. Ωστόσο, μάλλον προτιμάμε πάντα περισσότερο την πιο πρόσφατη εικόνα μας, καθώς πιστεύουμε ότι συνεχώς μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε.

D: Η δημιουργία κάθε εικόνας απαιτεί πολύ χρόνο, προγραμματισμό αλλά και αποτυχίες. Όταν τελικά καταγράφουμε τη λήψη που θέλουμε και τη μοιραζόμαστε, γίνεται αμέσως η νέα μας αγαπημένη εικόνα. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε – είναι η λήψη με την οποία αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι τη συγκεκριμένη στιγμή.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Έχετε κάποια αγαπημένη τοποθεσία;

D: Υπάρχουν πολλές, και μερικές είναι πολύ διάσημες στο Instagram, όπως το La Muralla Roja. Είναι ένας τεράστιος λαβύρινθος με υπέροχα παστέλ χρώματα που βρίσκεται στην Ισπανία, στην περιοχή Calpe. Δυστυχώς είναι ένα κτήριο ιδιωτικών κατοικιών και η πρόσβαση σε αυτό δεν επιτρέπεται στις μέρες μας.

A: Κάποιες άλλες τοποθεσίες είναι απλώς καλά κρυμμένα πετράδια μέσα στην πόλη που περιμένουν να τα ανακαλύψεις, όπως το L'Atrium de Jussieu. Ένας πολύχρωμος χώρος στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί που ανακαλύψαμε στο τελευταίο μας ταξίδι στο Παρίσι.

© Daniel Rueda & Anna Devis

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να καταγράψει την πρώτη του ιστορία πόλης αυτό το καλοκαίρι;

A: Νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να εξερευνήσει τα μέρη που δεν βρίσκονται στον τουριστικό οδηγό του. Δεν θα βρει κάτι που δεν έχει ήδη παρατηρήσει κάποιος άλλος γύρω από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα, έτσι θα πρέπει να κάνει την έρευνά του πριν ξεκινήσει το ταξίδι του και να πάρει μια ιδέα για το πού βρίσκονται οι πιο ενδιαφέρουσες περιοχές. Εκεί θα καταγράψει τις πιο όμορφες εικόνες του.

D: Προτιμήστε τα απλά πράγματα!

Εξαιρετική συμβουλή! Για να ολοκληρώσουμε, τι νέο υπάρχει στον ορίζοντα για τους δυο σας;

D: Για αρχή, αυτήν τη χρονιά θέλουμε να ξεκινήσουμε να πουλάμε τις δικές μας εκτυπώσεις. Οι άνθρωποι ζητούν να αγοράσουν τις εικόνες μας εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Επίσης, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δουλέψουμε σε πολλά συναρπαστικά έργα με διάφορα προϊόντα, αλλά συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα που δεν ξέρουμε καν από πού να ξεκινήσουμε. Επιπλέον, επιστρέψαμε πολύ πρόσφατα από το Λος Άντζελες. Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα εντελώς το τζετ λαγκ, αλλά πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να φτιάχνουμε τις βαλίτσες μας. Σε μερικές ημέρες, θα διδάξουμε σε ένα εργαστήρι στη Βιέννη. Ακριβώς μετά από αυτό θα επισκεφτούμε το Άμστερνταμ, γι' αυτό... μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ιστορίες από εμάς!

Συνεχίστε να ακολουθείτε την ιστορία του Daniel και της Anna στο Instagram

Η τσάντα του Daniel και της Anna

Φωτογραφικές μηχανές:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Φακός:

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Εκτυπωτής:

Canon PIXMA PRO-10S

Οι απαντήσεις έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και συγχρονισμού.Συντελεστής συνέντευξης: Σύνταξη από την Donna Williams