A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Φωτογραφίες που αγγίζουν την τελειότητα: τρεις ιδέες για δημιουργικές φωτογραφίσεις στο σπίτι

Η δημιουργική έμπνευση αφθονεί στο σπίτι και συχνά βρίσκεται «κρυμμένη» μπροστά στα μάτια μας. Ρίξτε μια κοντινή ματιά στον χώρο που γνωρίζετε τόσο καλά και θα εκπλαγείτε –και επίσης θα εμπνευστείτε– από το πόσα πολλά θέματα και σενάρια μπορείτε να εξερευνήσετε δημιουργικά με τη μηχανή σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνετε δημιουργικοί στο σπίτι είναι να εξερευνήσετε δυνατότητες της μηχανής σας που μπορεί να μην έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Η Canon EOS 90D, για παράδειγμα, διαθέτει ιντερβαλόμετρο για τις λήψεις time-lapse και λειτουργία υπέρθεσης εστίασης που σας βοηθά να δημιουργείτε τις πιο ευκρινείς εικόνες που είχατε ποτέ. Εδώ θα βρείτε τρεις ιδέες για φωτογράφιση σε εσωτερικούς χώρους, που θα εμπνεύσουν τη δημιουργικότητά σας. Υπάρχουν ωραίοι τρόποι για να εξασκήσετε τις δεξιότητές σας, να μάθετε νέα κόλπα με τη μηχανή σας ή ακόμα και για να ανακαλύψετε μια νέα αγαπημένη πτυχή της φωτογραφίας.

Fast-forward – τραβήξτε ένα διασκεδαστικό βίντεο time-lapse

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Η λήψη από ψηλά, ειδικά στα βίντεο, δημιουργεί ενδιαφέροντα πλάνα αντικειμένων επάνω σε επιφάνειες. Η χρήση τριπόδου εξασφαλίζει σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Βλέπουμε συχνά βίντεο time-lapse με τη δύση του ήλιου σε θεαματικά αστικά τοπία, ωστόσο εσείς μπορείτε να τραβήξετε εξίσου συναρπαστικά βίντεο time-lapse άνετα στο σπίτι σας! Το κλειδί για μια καλή λήψη time-lapse είναι απλώς να δείξετε κάτι στον θεατή από μια νέα οπτική γωνία. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το ψήσιμο ενός γλυκού που θα φαίνεται να φουσκώνει μέσα στον φούρνο, όπως εδώ που κάναμε λήψεις κατά την παρασκευή, το ψήσιμο και το τελικό αποτέλεσμα με τα κουλουράκια.

Ένα βίντεο time-lapse συμπυκνώνει χρονοβόρες εργασίες σε λίγα δευτερόλεπτα, οπότε είναι ιδανικό για την κινηματογράφηση της παρασκευής φαγητών. Σχεδιάστε όλα όσα θα χρειαστείτε για τη διαδικασία και μετά απλώστε όλα τα συστατικά και τα σκεύη πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, ώστε να είναι έτοιμα για να ξεκινήσετε.

Με τη χρήση ενός ευέλικτου φακού, όπως ο Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση ή σμίκρυνση ανάλογα με το σκηνικό σας, ενώ η μικρή απόσταση εστίασης των 25cm σημαίνει ότι μπορείτε να καταγράφετε τη δράση από απόσταση αναπνοής. Παρακάτω θα βρείτε τρεις ακόμα συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σχεδιάσετε ένα απλό αλλά συναρπαστικό οικιακό βίντεο time-lapse.

1. Καδράρετε το πλάνο με τη μηχανή πάνω σε τρίποδο

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Η χρήση τριπόδου συμβάλλει στη συνέπεια των εικόνων όταν καταγράφετε μια αλληλουχία πλάνων ή ένα βίντεο. Παρέχει ευστάθεια και ανοίγει δημιουργικές ευκαιρίες για σύνθεση εικόνων. Αν ο χώρος είναι πολύ σκοτεινός, προσθέστε μια πηγή σταθερού φωτός – π.χ. έναν προβολέα για στούντιο ή απλώς ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.

Η μηχανή θα πρέπει να είναι στατική, και αυτό σημαίνει τοποθέτηση σε τρίποδο. Με ένα πλάνο από ψηλά θα μπορείτε να καταγράψετε τη δράση καθώς εκτυλίσσεται, ενώ μειώνοντας το ζουμ και ρυθμίζοντας τον φακό στα 18mm θα χωρέσετε τα πάντα στο πλάνο. Αν η σκηνή είναι κάπως σκοτεινή, χρησιμοποιήστε σταθερό φως –ακόμα κι ένα επιτραπέζιο φωτιστικό είναι αρκετό– για να φωτίσετε τα πράγματα.

2. Προσαρμόστε τη λήψη time-lapse

Σχετικά άρθρα
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Αναπτύξτε τη δημιουργικότητά σας: τρία project που μπορείτε να δοκιμάσετε στον κήπο

Τρεις τεχνικές που θα ξυπνήσουν τη δημιουργικότητά σας: ζωγραφική με φως σε τουλίπες, λήψη πλάνων με τα αστέρια και φωτογράφιση όμορφων πτηνών στον κήπο.

A time stacked image of a flower blooming.

TIME-LAPSE

Δημιουργήστε και εκτυπώστε μια εικόνα time stack από μια ακολουθία time-lapse

Μετατρέψτε μια σειρά λήψεων time-lapse σε μία και μόνο εικόνα, ακολουθώντας τα βήματα αυτού του οδηγού σύνθεσης εικόνων time stack.

A macro shot of soap mixing with water.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ MACRO

Αφηρημένες λήψεις macro: φωτογραφίζοντας σαπουνόφουσκες

Ανακαλύψτε τρόπους για τη λήψη εντυπωσιακών, πολύχρωμων και αφηρημένων εικόνων macro με σαπουνόφουσκες, μέσα από αυτόν τον εύχρηστο και αναλυτικό οδηγό.

Επιλέξτε την κατάσταση λήψης Ταινία, αν η μηχανή σας διαθέτει τέτοια λειτουργία. Στη συνέχεια πατήστε MENU και προχωρήστε διαδοχικά στις επιλογές των μενού λήψης μέχρι να βρείτε την επιλογή Ταινία time-lapse. Επιλέξτε τη ρύθμιση Εξειδικευμένη για πλήρη έλεγχο και αποφασίστε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ανάλυση Full HD ή 4K. Το δικό μας βίντεο time-lapse προορίζεται για κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε η ανάλυση Full HD είναι τέλεια – και χρησιμοποιεί λιγότερο χώρο στην κάρτα μνήμης.

Στο υπομενού Μεσοδιάστημα/λήψεις, το μεσοδιάστημα καθορίζει πόσο συχνά θα καταγράφει τα καρέ η μηχανή. Ανάλογα με το Σύστημα βίντεο που χρησιμοποιείτε, το οποίο μπορείτε να αλλάξετε στις ρυθμίσεις, η μηχανή χρειάζεται 24, 25 ή 30 καρέ για κάθε δευτερόλεπτο τελικής λήψης. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για τα σύννεφα που κινούνται αργά χρειάζεται ένα μεσοδιάστημα 10 δευτερολέπτων περίπου από καρέ σε καρέ, ενώ για τις σκηνές γρηγορότερης δράσης, όπως το μαγείρεμα, χρειάζεται ένα μεσοδιάστημα περίπου δύο δευτερολέπτων.

Στην ενότητα Αρ. λήψεων ρυθμίζεται ο συνολικός αριθμός καρέ. Η ενότητα λειτουργεί επίσης ως χρήσιμη αριθμομηχανή, που δείχνει τι διάρκεια θα έχει η ταινία σας στην τελική της μορφή. Με μεσοδιάστημα 2 δευτερολέπτων και 800 λήψεις, μπορούμε να δούμε ότι με λήψη διάρκειας 26 λεπτών και 38 δευτερολέπτων θα προκύψει ένα κλιπ 32 δευτερολέπτων αν η λήψη γίνεται στα 25fps.

Ρυθμίστε την Αυτόματη έκθεση ώστε να είναι σταθερή βάσει του 1ου καρέ, διαφορετικά η μηχανή θα προσαρμόζει την έκθεση για κάθε εικόνα και αυτό ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα αυξομείωση της φωτεινότητας. Είναι επίσης καλή ιδέα να ρυθμίζετε τον φακό σε χειροκίνητη εστίαση και να εστιάζετε στα χέρια του θέματος ή στην επιφάνεια του τραπεζιού, ώστε να εξασφαλίζετε ότι η αυτόματη εστίαση δεν θα αλλάζει απότομα την ώρα της εγγραφής.

3. Μηχανή έτοιμη για γύρισμα

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Φροντίστε να επιλέξετε τη λήψη επαρκούς αριθμού καρέ ώστε το βίντεο time-lapse που θα καταγράψετε να διαρκεί έως το τέλος της δράσης.

Όταν κλείσετε τα μενού, θα σας ζητηθεί να τραβήξετε ένα δοκιμαστικό πλάνο για να ελέγξετε την έκθεση. Αν μείνετε ευχαριστημένοι, πατήστε το κουμπί έναρξης/διακοπής και μετά το κουμπί του κλείστρου για να ξεκινήσετε το γύρισμα. Η μηχανή θα καταγράφει μια εικόνα σε κάθε μεσοδιάστημα που έχετε ορίσει. Αν η δράση ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, απλώς πατήστε ξανά το κουμπί του κλείστρου για να τερματίσετε την εγγραφή. Στη συνέχεια, τα καρέ θα συνδυαστούν αυτόματα σε μια έτοιμη ταινία time-lapse.

Πλησιάστε πιο κοντά – κάντε το συνηθισμένο εξαιρετικό με τις λήψεις macro

Η φωτογράφιση καθημερινών αντικειμένων με φακό macro είναι ένας εύκολος τρόπος για να εξερευνήσετε τη δημιουργική ελευθερία και να δημιουργήσετε οπτικά ενδιαφέρουσες εικόνες.

Η φωτογραφία macro μάς επιτρέπει να βλέπουμε καθημερινά αντικείμενα από μια εντελώς νέα οπτική γωνία, και το σπίτι σας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να εντοπίσετε διασκεδαστικά θέματα που μπορείτε να φωτογραφίσετε. Δεν έχει σημασία τι είναι –ένα πιρούνι, ένας τρίφτης τυριού, οι ίνες σε ένα χαλάκι– η εξαιρετικά κοντινή λήψη με έναν φακό macro μάς επιτρέπει να δώσουμε έμφαση σε μοτίβα, σχήματα και υφές για να επιτύχουμε δημιουργικά αποτελέσματα.

Ένας φακός macro, όπως ο Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, είναι ιδανικός για δημιουργικές κοντινές λήψεις, καθώς προσφέρει λόγο αναπαραγωγής 1:1, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη λήψη εικόνων σε φυσικό μέγεθος. Με τη χρήση ενός τριπόδου εξασφαλίζετε επίσης ότι οι λήψεις σας θα είναι σταθερές και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν η λήψη γίνεται από κοντινή απόσταση, καθώς οποιαδήποτε κίνηση μεγεθύνεται.

Τα κοντινά πλάνα με φακό macro μπορούν να κάνουν συνηθισμένα πράγματα να δείχνουν ασυνήθιστα, οπότε επιλέξτε θέματα με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά – όπως οι σπόροι σε μια ντομάτα ή οι τρίχες μιας βούρτσας μαλλιών. Το γρήγορο διάφραγμα του φακού Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM σημαίνει ότι μπορείτε να εργαστείτε με φυσικό φως, αν και με την προσθήκη εξωτερικού φωτισμού θα έχετε τη δυνατότητα να τονίσετε τις λεπτομέρειες και να φωτίσετε το θέμα σας από την πίσω πλευρά – αυτό είναι ιδανικό αν καταγράφετε κάτι υγρό ή διαφανές.

Δείτε τρεις σημαντικές ρυθμίσεις που είναι καλό να χρησιμοποιήσετε για να εξασφαλίσετε ότι τα κοντινά πλάνα σας θα είναι απόλυτα ευκρινή.

1. Εστίαση μέσω αφής με Άμεση προβολή και την εφαρμογή Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Χρησιμοποιήστε την Άμεση προβολή ή συνδεθείτε στην εφαρμογή Canon Camera Connect για να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες λήψης από απόσταση και εστίασης μέσω αφής.

Όταν καταγράφετε μικρά θέματα, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτύχετε ακριβή εστίαση. Η χρήση της Άμεσης προβολής σάς δίνει τη δυνατότητα να εργάζεστε από την οθόνη LCD και να βλέπετε σε τι ακριβώς έχει εστιάσει η μηχανή, καθώς και να αξιολογήσετε την τελική έκθεση. Πατήστε απλώς στην οθόνη για να ορίσετε το σημείο εστίασης όπου θέλετε. Εναλλακτικά, επιλέξτε χειροκίνητη εστίαση και περιστρέψτε τον δακτύλιο εστίασης στον φακό για μικρομετρικό έλεγχο. Μπορείτε επίσης να μεγεθύνετε την εικόνα κατά 5 ή 10 φορές πατώντας το κουμπί Μεγέθυνση, για να εξασφαλίσετε ότι ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες θα είναι απόλυτα καθαρές.

Εναλλακτικά, αυτό μπορείτε να το κάνετε εξ αποστάσεως, μέσω σύνδεσης με την εφαρμογή Canon Camera Connect. Πατήστε στην οθόνη αφής της έξυπνης συσκευής σας για να επιλέξετε επακριβώς την περιοχή εστίασης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις της μηχανής χωρίς να χρειαστεί να την αγγίξετε. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να επηρεάσει η αστάθεια της μηχανής τις εικόνες που καταγράφετε.

2. Τονισμός περιγραμμάτων για χειροκίνητη εστίαση

Ο τονισμός περιγραμμάτων προσδιορίζει όλα τα στοιχεία μιας σκηνής στα οποία έχει επιτευχθεί εστίαση χρησιμοποιώντας τονισμό με φωτεινά χρώματα, όπως φαίνεται στην οδοντωτή ακμή αυτού του μαχαιριού. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να επαληθεύσετε ότι η εικόνα είναι ευκρινής. Το πράσινο τετράγωνο είναι ο οδηγός υποβοήθησης εστίασης, ο οποίος εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται χειροκίνητη εστίαση.

Ο τονισμός περιγραμμάτων για χειροκίνητη εστίαση (τονισμός περιγραμμάτων MF) είναι μια δυνατότητα που υπάρχει στην Canon EOS RP, στην Canon EOS 90D και σε πολλές άλλες μηχανές της Canon και σας βοηθά να επιτυγχάνετε απόλυτα ευκρινή εστίαση. Αν η μηχανή σας διαθέτει τονισμό περιγραμμάτων για διευκόλυνση της εστίασης, με την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας τονίζονται τα τμήματα της εικόνας στα οποία έχει επιτευχθεί εστίαση με την υπέρθεση ενός επιπέδου με φωτεινά χρώματα. Ενεργοποιήστε την Άμεση προβολή, πατήστε MENU και προχωρήστε διαδοχικά στα μενού λήψεων μέχρι να βρείτε τις ρυθμίσεις για τον Τονισμό περιγραμμάτων MF.

Ενεργοποιήστε τον Τονισμό περιγραμμάτων MF και επιλέξτε χρώμα και επίπεδο. Η υπέρθεση θα εμφανίζεται όταν εστιάζετε χειροκίνητα. Επιλέξτε ένα χρώμα που κάνει έντονη αντίθεση με το θέμα σας, ώστε να βλέπετε πιο εύκολα σε τι έχετε εστιάσει.

3. Χρησιμοποιήστε την οριοθέτηση εστίασης για εκπληκτικό βάθος πεδίου

Η εικόνα αριστερά, που δείχνει μια φέτα ανανά, τραβήχτηκε με διάφραγμα f/8 – ένας υψηλότερος αριθμός f σημαίνει ότι είναι εστιασμένο μεγαλύτερο τμήμα της εικόνας, αλλά το φως περιορίζεται. Η φωτογραφία των μεταλλικών πριτσινιών δεξιά τραβήχτηκε με διάφραγμα f/2.8, το οποίο περιορίζει το επίπεδο εστίασης αλλά αφήνει να μπει περισσότερο φως. Χάρη στη χρήση της οριοθέτησης εστίασης για τον συνδυασμό μιας αλληλουχίας εικόνων που έχουν τραβηχτεί με αυτό το διάφραγμα, η εικόνα στα δεξιά είναι απόλυτα ευκρινής.

Αν η λήψη γίνει με το διάφραγμα εντελώς ανοικτό στη ρύθμιση f/2.8, θα προκύψει πολύ μικρό βάθος πεδίου, με το οποίο μπορείτε να απομονώσετε ένα συγκεκριμένο τμήμα του θέματός σας. Ωστόσο, αν θέλετε να είναι εστιασμένη ολόκληρη η εικόνα, θα πρέπει κανονικά να μειώσετε το διάφραγμα του φακού – με αποτέλεσμα να χάσετε φως. Η λειτουργία οριοθέτησης εστίασης της Canon EOS 90D σάς επιτρέπει να καταγράφετε μια αλληλουχία εικόνων και μετά να τις συγχωνεύετε στο Digital Photo Professional για να επιτύχετε μεγαλύτερο βάθος πεδίου ακόμη και με διάφραγμα f/2.8.

Με την Άμεση προβολή ενεργοποιημένη, πατήστε MENU, προχωρήστε διαδοχικά στα μενού λήψεων και ενεργοποιήστε την οριοθέτηση εστίασης. Επιλέξτε πρώτα τον συνολικό αριθμό λήψεων – ξεκινήστε με 30, αλλά αυξήστε τον αριθμό αν φωτογραφίζετε κάτι που έχει πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η τιμή 100 θα πρέπει κανονικά να επαρκεί για φωτογράφιση macro. Στη συνέχεια, επιλέξτε το βήμα αύξησης της εστίασης (πόσο αλλάζει η εστίαση μεταξύ των λήψεων) – ξεκινήστε με την τιμή τέσσερα και πειραματιστείτε. Λάβετε υπόψη ότι για να λειτουργήσει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε Αυτόματη εστίαση. Πατήστε τώρα το κλείστρο για να ξεκινήσει η αλληλουχία λήψεων.

Οι πιο πρόσφατες μηχανές της Canon διαθέτουν αυτήν τη βολική λειτουργία οριοθέτησης. Αν διαθέτετε παλαιότερη μηχανή Canon, μην ανησυχείτε – μπορείτε ακόμα και σ' αυτήν τη περίπτωση να δημιουργήσετε εικόνες με υπέρθεση εστίασης. Ανοίξτε το λογισμικό Digital Photo Professional, όπου μπορείτε να κάνετε υπέρθεση των εικόνων σε μία και μόνο εικόνα με μεγάλο βάθος πεδίου χρησιμοποιώντας το εργαλείο Σύνθεση βάθους, που σας καθοδηγεί αυτόματα.

Τέλειες κινηματογραφικές λήψεις προσώπων στο σπίτι

Η δημιουργία εντυπωσιακών πορτραίτων στο σπίτι είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε αφενός να εξασκηθείτε στη φωτογράφιση και αφετέρου να κάνετε κάτι μαζί με τα μέλη της οικογένειας ή τους συγκατοίκους σας. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία AF με Αναγνώριση προσώπου και ματιών για τέλεια πορτραίτα.

Η φωτογράφιση πορτραίτων μπορεί να ανθήσει σε εσωτερικούς χώρους. Δεν χρειάζεστε πρόσβαση σε ακριβά φωτιστικά σώματα για στούντιο ή σε εξωτικές τοποθεσίες για να φωτογραφίσετε ένα εκπληκτικό πορτραίτο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πρόθυμο θέμα και λίγη δημιουργικότητα. Η σωστή πόζα κι ένα παράθυρο με καλό φυσικό φωτισμό μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα σπουδαίο πορτραίτο.

Η φωτογράφιση των πορτραίτων μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε φακό, είτε είναι «βολικός πενηντάρης» είτε ευρυγώνιος ή ακόμα και fisheye. Παραδοσιακά, ωστόσο, οι λήψεις προσώπου γίνονται με φακό 135mm ή 85mm, όπως ο Canon EF 85mm f/1.8 USM. Αυτός ο φακός είναι τέλειος για δουλειά πορτραίτου επειδή συμπιέζει την προοπτική, ενώ το γρήγορο διάφραγμα f/1.8 γεμίζει την εικόνα με φως και δημιουργεί απίστευτο διαχωρισμό του θέματος, φλουτάροντας το φόντο, ακόμα κι όταν αυτό περιλαμβάνει πλήθος αντικειμένων. Διατηρήστε το διάφραγμα εντελώς ανοιχτό στη ρύθμιση f/1.8 με ISO 100 και ταχύτητα κλείστρου από 1/125 έως 1/160 δευτ. περίπου. Να θυμάστε ότι τα 85mm ισοδυναμούν με 136mm σε μια μηχανή με αισθητήρα APS-C όπως η Canon EOS 90D.

Ακολουθούν τρεις ακόμα απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακά τα πορτραίτα που φωτογραφίζετε σε εσωτερικούς χώρους.

1. Δωμάτιο με θέα

Η χρήση φυσικού φωτός από ένα παράθυρο ή μια πόρτα δεν κάνει απλώς φωτεινότερη την εικόνα, αλλά προσθέτει και βάθος.

Φωτογράφιση στο σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε το θέμα σας μπροστά από έναν τοίχο ή ένα επίπεδο φόντο. Αν διαθέτετε παράθυρο ή μπαλκόνι που βλέπει σε κήπο, μπορείτε να προσθέσετε βάθος και διάσταση στο πλάνο σας. Το ίδιο μπορείτε να επιτύχετε ανοίγοντας απλώς την πόρτα σας προς τον εξωτερικό κόσμο. Τοποθετήστε το θέμα σας μπροστά σε αυτό το φόντο και με ένα σφιχτό πλάνο στα 85mm, η θέα θα πρέπει να γεμίσει το κάδρο σας.

2. Χρησιμοποιήστε ανακλάσεις

Τιθασεύστε και χειριστείτε το φυσικό φως χρησιμοποιώντας ανακλαστήρα για να στείλετε το φως από ένα παράθυρο πάνω στο θέμα σας.

Μία από τις προκλήσεις που παρουσιάζει η φωτογράφιση πορτραίτων σε εσωτερικούς χώρους μπροστά από παράθυρο είναι ότι το φόντο, το οποίο φωτίζεται με το φως της ημέρας, μπορεί να είναι πολύ πιο φωτεινό από το δωμάτιο μέσα στο οποίο κάνετε τη φωτογράφιση. Ένας τρόπος για να εξισορροπήσετε το φως και να φωτίσετε το θέμα σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα φλας, όπως η Canon Speedlite 470EX-AI, η οποία προσδιορίζει αυτόματα τη βέλτιστη γωνία ανάκλασης του φωτός στους τοίχους και στην οροφή για αποτελέσματα με φυσική αίσθηση.

Μια ακόμα πιο απλή μέθοδος, ή αν δεν έχετε μονάδα φλας, είναι να χρησιμοποιήσετε ανακλαστήρα για να κατευθύνετε προς το θέμα σας το φως που μπαίνει από έξω. Ο ανακλαστήρας μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως ένα μεγάλο κομμάτι λευκό χαρτόνι ή αλουμινόχαρτο. Ο ανακλαστήρας θα δημιουργήσει απαλό και φυσικό φως, το οποίο μπορείτε να κατευθύνετε υπό γωνία σαν να στοχεύατε το θέμα με φλας.

3. Χρησιμοποιήστε Στυλ εικόνας για δημιουργικό αποτέλεσμα

Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση Στυλ εικόνας για να προσαρμόσετε δημιουργικά τις εικόνες σας κατά την επεξεργασία και να τις κάνετε πιο εντυπωσιακές.

Η Canon EOS 90D διαθέτει AF με Αναγνώριση προσώπου και ματιών για τέλεια πορτραίτα κάθε φορά, ωστόσο μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Στυλ εικόνας για να προσαρμόσετε τον τρόπο επεξεργασίας των εικόνων. Το στυλ Πορτραίτο μειώνει την όξυνση κατά ένα βήμα ώστε να βελτιώνεται η όψη του δέρματος και προσαρμόζει το χρώμα και τον κορεσμό ώστε να επιτυγχάνονται φυσικοί τόνοι δέρματος, ενώ το στυλ Μονόχρωμη παράγει εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσώπου.

Δεν διαθέτουν όλες οι μηχανές Canon Στυλ εικόνας, ωστόσο η δυνατότητα υπάρχει σε πολλά νεότερα μοντέλα. Αν δεν υπάρχει η επιλογή Στυλ εικόνας, μπορείτε απλώς να κάνετε αυτές τις προσαρμογές στο Digital Photo Professional.

Σύνταξη: Jeff Meyer

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές