ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εκτυπώστε τα δικά σας μοτίβα κεντήματος

Δημιουργήστε ένα μοναδικό, χειροποίητο διακοσμητικό τοίχου ή αναβαθμίστε ένα απλό λευκό T-shirt με αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για την εκτύπωση μοτίβων κεντήματος.
Λευκό T-shirt με τυπωμένο φλοράλ μοτίβο κεντήματος, δίπλα σε μια συσκευασία με σιδερότυπα Canon.

Το κέντημα είναι μια ενασχόληση με αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλοι αναζητούμε χόμπι που ηρεμούν το μυαλό και απομακρύνουν τα μάτια μας από τις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εκτυπωτή σας για να δημιουργήσετε τα δικά σας μοτίβα κεντήματος;

Με έναν εκτυπωτή PIXMA, μπορείτε να σχεδιάσετε εύκολα το δικό σας μοτίβο και να το μεταφέρετε σε ύφασμα. Ανακαλύψτε πώς να διακοσμήσετε ένα απλό T-shirt ή να δημιουργήσετε ένα χειροποίητο διακοσμητικό τοίχου με αυτόν τον αναλυτικό οδηγό.

Θα χρειαστείτε

 • Εκτυπωτής Canon, όπως της Σειράς PIXMA TS5350
 • Χαρτί σιδερότυπων για ανοιχτόχρωμο1 ή σκουρόχρωμο2 ύφασμα, ή Ματ φωτογραφικό χαρτί
 • Σχέδιο μοτίβου κεντήματος της επιλογής σας
 • Ύφασμα της επιλογής σας (θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 50% βαμβάκι και να πλένεται στο πλυντήριο σε θερμοκρασία 30°C)
 • Ψαλίδι
 • Σιδερώστρα και σίδερο
 • Βελόνα και κλωστή
 • Τελάρο κεντήματος

1. Επιλογή σχεδίου για το μοτίβο του κεντήματος

T-shirt και κρεμαστό διακοσμητικό τοίχου με τυπωμένο μοτίβο κεντήματος, δίπλα σε έναν εκτυπωτή Canon.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σχέδιο θέλετε για το μοτίβο του κεντήματός σας ή να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε το δικό σας.

Γυναίκα που τοποθετεί ένα T-shirt με φλοράλ μοτίβο σε τελάρο κεντήματος.

Το σχέδιό σας δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, καθώς μπορείτε να κεντήσετε πάνω στα σημεία που θέλετε να κρύψετε.

Ίσως έχετε ήδη υπόψη ένα μοτίβο για το κέντημά σας. Γι’ αυτό το έργο, η Rosie, δημιουργός χειροτεχνιών από το The Embroidery Barn, επέλεξε δύο σχέδια. Το πρώτο σχέδιο ήταν ένα μοτίβο με φλοράλ θέμα που φωτίζει ένα απλό, λευκό T-shirt. Το δεύτερο περιλαμβάνει δύο χέρια που σχηματίζουν μια καρδιά, το οποίο σχεδίαζε να κεντήσει σε λευκό ύφασμα για να δημιουργήσει ένα εμψυχωτικό κρεμαστό διακοσμητικό για τον τοίχο.

Η Rosie δημιούργησε και τα δύο σχέδια μόνη της, αλλά αν έχετε ξεμείνει από ιδέες, θα βρείτε την έμπνευση που χρειάζεστε στο Creative Park ή στην εφαρμογή Creative Park3. Οι δύο αυτές τοποθεσίες περιλαμβάνουν σχέδια και μοτίβα από διάφορους καλλιτέχνες και εικονογράφους. Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στο Cactus Party ή το Peaceful Parakeets!

2. Εκτύπωση του μοτίβου κεντήματος

Εκτυπωτής Canon PIXMA που εκτυπώνει δύο σχέδια σε ένα φύλλο χαρτί A4.

Η δημιουργός των χειροτεχνιών εκτύπωσε τα σχέδιά της, τόσο για το T-shirt όσο και για το τελάρο κεντήματος, σε ένα φύλλο χαρτιού A4 σιδερότυπων για ανοιχτόχρωμο ύφασμα.

Αφού επιλέξετε το σχέδιο του κεντήματος, είναι ώρα να εκτυπώσετε το μοτίβο σας. Η δωρεάν εφαρμογή Canon PRINT, η οποία είναι συμβατή με τους περισσότερους εκτυπωτές της Canon που υποστηρίζουν επικοινωνία Wi-Fi, όπως η Σειρά Canon PIXMA TS5350, σάς επιτρέπει να ελέγχετε τον εκτυπωτή απευθείας από το smartphone σας, καθώς και να συνδέεστε στο cloud.

Αν το ύφασμα είναι σχετικά λεπτό, μπορείτε να εκτυπώσετε το μοτίβο κεντήματος σε κανονικό χαρτί, όπως το Ματ φωτογραφικό χαρτί, και να «ξεπατικώσετε» το σχέδιο απευθείας στο ύφασμα. Κολλήστε απλώς με ταινία το μοτίβο σε ένα παράθυρο, καλύψτε με το ύφασμα και περάστε τις γραμμές με μαρκαδόρο ή στυλό.

Η Rosie χρησιμοποίησε χαρτί σιδερότυπων για ανοιχτόχρωμο ύφασμα, το οποίο απλουστεύει λίγο περισσότερο τη διαδικασία. Διατίθεται σε μέγεθος A4, επομένως μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλα σχέδια ή να τοποθετήσετε πολλά μικρότερα μοτίβα στο ίδιο φύλλο (χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Easy-PhotoPrint Editor της Canon για να σας βοηθήσει με τη διάταξη) ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη υλικών.

3. Προετοιμασία του εκτυπωμένου μοτίβου του κεντήματος για μεταφορά

Γυναίκα που κόβει ένα φλοράλ μοτίβο με ψαλίδι.

Τα κενά μέρη του σιδερότυπου θα φαίνονται στο τελικό σας σχέδιο, επομένως κόψτε προσεκτικά γύρω από τα άκρα για να δημιουργήσετε ένα όμορφο πλαίσιο.

Γυναίκα που τοποθετεί ένα φλοράλ σχέδιο σε T-shirt.

Όταν είστε ικανοποιημένοι με το κόψιμο του σχεδίου σας, αποφασίστε σε ποιο σημείο θέλετε να το τοποθετήσετε στο ύφασμα.

Πριν μεταφέρετε το μοτίβο σας στο ύφασμα, κόψτε το σχέδιο με ένα καλά τροχισμένο ψαλίδι. Μπορείτε είτε να κόψετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο άκρο είτε να αφήσετε ένα όμορφο πλαίσιο γύρω από τα μοτίβα. Τοποθετήστε το σχέδιο στο ύφασμα. Αν το μεταφέρετε σε T-shirt, ίσως πρέπει να το δοκιμάσετε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι όλα βρίσκονται στη σωστή θέση. Όταν είστε ευχαριστημένοι με την τοποθέτηση, γυρίστε το χαρτί από την άλλη πλευρά ώστε το σχέδιο να είναι στραμμένο προς το ύφασμα.

4. Σιδέρωμα του μοτίβου κεντήματος στο ύφασμα

Γυναίκα που σιδερώνει ένα T-shirt και ένα σιδερότυπο με την όψη του σχεδίου στραμμένη προς τα κάτω.

Τοποθετήστε το σχέδιό σας με την όψη προς τα κάτω στο ύφασμα και χρησιμοποιήστε ένα προθερμασμένο σίδερο για να μεταφέρετε το μοτίβο στο T-shirt.

Γυναίκα που αφαιρεί το προστατευτικό χαρτί από σιδερότυπο το οποίο έχει τοποθετηθεί σε λευκό ύφασμα.

Αφαιρέστε προσεκτικά το προστατευτικό χαρτί για να αποκαλύψετε το μοτίβο σας.

Τοποθετήστε το ύφασμα και το σχέδιο σε σιδερώστρα. Επιλέξτε θερμοκρασία περίπου 170°C στο σίδερο (αντιστοιχεί με τη ρύθμιση για βαμβακερά ρούχα στα περισσότερα σίδερα) και περάστε με αργές κινήσεις το σίδερο πάνω από την επιφάνεια του υφάσματος, ασκώντας πίεση ομοιόμορφα. Χρησιμοποιήστε κυκλικές κινήσεις για να διασφαλίσετε τη σωστή μεταφορά της εικόνας από το χαρτί στο ύφασμα. Όταν είστε βέβαιοι ότι το μοτίβο έχει κολλήσει, χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να πιέσετε προς τα κάτω το ύφασμα και να το διατηρήσετε σταθερά στη θέση του, ενώ με το άλλο χέρι απομακρύνετε αργά το προστατευτικό χαρτί.

5. Κέντημα του τυπωμένου μοτίβου

Γυναίκα που κεντάει το περίγραμμα ενός σχεδίου με χέρια πάνω σε ύφασμα.

Η χρήση ενός τελάρου κεντήματος ή ενός πλαισίου για ταπισερί θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το κέντημά σας.

Κομμάτι υφάσματος σε πλαίσιο, με τυπωμένο σχέδιο κεντήματος που απεικονίζει χέρια που σχηματίζουν μια καρδιά.

Η χρήση μιας απλής βελονιάς τρυπώματος στο περίγραμμα θα βοηθήσει το σχέδιό σας να ξεχωρίζει.

Μετά την τοποθέτηση του μοτίβου στη θέση του, είναι ώρα για διασκέδαση! Τώρα μπορείτε να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας. Μπορεί να αποφασίσετε να κεντήσετε ολόκληρο το μοτίβο ή να υιοθετήσετε πιο μίνιμαλ προσέγγιση. Η Rosie χρησιμοποίησε βασικές βελονιές για να προσθέσει χρώμα στις γλάστρες και να τονίσει τα φυλλώματα στο δικό της σχέδιο T-shirt. Για να δώσει ξεχωριστή εμφάνιση στο μοτίβο των χεριών, χρησιμοποίησε κλωστή σε σκούρο χρώμα για να κεντήσει το περίγραμμα.

Όταν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας, είναι ώρα να επιδείξετε τη χειροτεχνία σας. Το T-shirt μπορεί να γίνει ένα όμορφο, εξατομικευμένο δώρο, ενώ το ξύλινο τελάρο του κεντήματος είναι ήδη μια έξυπνη λύση για κορνίζα, επομένως μπορείτε να κρεμάσετε αμέσως το χειροποίητο διακοσμητικό τοίχου που δημιουργήσατε, ως υπενθύμιση της δεξιοτεχνίας σας.

Για περισσότερες ιδέες χειροτεχνιών με χαρτί, ακολουθήστε μας στο Pinterest. Και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #MadeWithPIXMA.

Κείμενο της Andrea Ball

 1. Συμβατότητα Σιδερότυπων για ανοιχτόχρωμο ύφασμα LF-101: PRO-100/PRO-100S, σειρά TS (εκτός από τις σειρές TS31xx/TS20x), σειρά TR (εκτός από τη σειρά TR45xx), σειρές MG77xx/MG75xx/MG68xx/MG67xx/MG57xx/MG56xx/MG36xx, σειρά iX68xx
 2. Συμβατότητα Σιδερότυπων για σκουρόχρωμο ύφασμα DF-101: PRO-100/PRO-100S, σειρά TS (εκτός από τις σειρές TS31xx/TS20x), σειρά TR (εκτός από τη σειρά TR45xx), σειρά G (εκτός από τις σειρές GM40xx/GM20xx), σειρές MG77xx/MG75xx/MG67xx, σειρές iP87xx/iX68xx
 3. Για πληροφορίες σχετικά με τα υποστηριζόμενα μοντέλα εκτυπωτών inkjet της Canon, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα: https://ij.start.canon/cpapp-model.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας

  T-shirt με statement στάμπες, εξατομικευμένες τσάντες tote, μοναδικά δώρα… ένας οδηγός για την εκτύπωση σε ύφασμα.

 • Εκτυπωτής Canon ο οποίος εκτυπώνει ένα φύλλο χαρτιού που έχει πάνω του τρία σχέδια καρδιάς. Γύρω του υπάρχουν πολύχρωμα μολύβια, ένα πακέτο χαρτί για σιδερότυπα και ένα λευκό μπλουζάκι με ένα σιδερότυπο σε σχήμα καρδιάς.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

  Μπλουζάκια «έξω καρδιά»

  Πάρτε μέρος στη συζήτηση με θέμα την ψυχική υγεία με αυτά τα κομψά σχέδια που αποτελούν πηγή έμπνευσης.

 • Κρεμαστό διακοσμητικό τοίχου από σχήματα τροπικών φύλλων, κομμένα σε ροζ και πράσινο χρωματιστό χαρτί, με τροπικά σχέδια.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Απλές βιοφιλικές διακοσμήσεις

  Συνδυάστε τη φύση και τη σχεδίαση για να δημιουργήσετε χαλαρωτικούς χώρους στο σπίτι σας.

 • Εκτυπωτής Canon PIXMA G6050 και Μαγνητικό φωτογραφικό χαρτί Canon σε τραπέζι δίπλα σε έργα χαρτοκοπτικής, όπως ένα μόμπιλε με δεινόσαυρους, ένα κεφάλι μονόκερου και αυτοκόλλητα με γάτες.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Δημιουργήστε κομψά διακοσμητικά για το σπίτι

  Αρχίστε τη χειροτεχνία και διακοσμήστε το σπίτι σας με τη βοήθεια του Creative Park και ενός εκτυπωτή PIXMA G6040.