ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πρόκληση χειροτεχνίας 4: χειμερινή διακόσμηση

Στο τελευταίο μέρος της σειράς προκλήσεων για χειροτεχνίες, ανακαλύψτε τον τρόπο με τον οποίο ο γραφίστας Chris Stenner και ο γιος του Eli δημιούργησαν γιορτινά διακοσμητικά για το δέντρο.
Εικόνα από ψηλά, που απεικονίζει μια σειρά χάρτινων χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών, απλωμένα σε ένα ξύλινο τραπέζι, μαζί με εκτυπωμένα πρότυπα από το Creative Park, χαρτί εκτύπωσης Canon, κουκουνάρια, σπάγκο και ένα γιορτινό κλαδί.

Στο πλαίσιο της Πρόκλησης χειροτεχνίας PIXMA, ζητήσαμε από δημιουργούς χειροτεχνιών και οικογένειες να δημιουργήσουν όμορφες χειροτεχνίες από χαρτί για διάφορες περιστάσεις και δραστηριότητες όλο το έτος.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράς τεσσάρων επεισοδίων, προκαλέσαμε τον γραφίστα Chris Stenner και τον γιο του, Eli, να δημιουργήσουν γιορτινά διακοσμητικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, χρησιμοποιώντας πρότυπα από το Canon Creative Park και έναν εκτυπωτή Canon PIXMA.

Πρόκληση 4: χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Εκτυπωτής Canon PIXMA πάνω σε ένα μικρό έπιπλο, καλυμμένος με μια σειρά από χάρτινα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και με ένα πρότυπο από το Creative Park στον δίσκο.

Συχνά, τα Χριστούγεννα με μικρά παιδιά οδηγούν σε πλήθος πλαστικών παιχνιδιών και μη ανακυκλώσιμου χαρτιού περιτυλίγματος. Επομένως, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κινηθείτε προς μια πιο απλή εκδοχή των Χριστουγέννων, με χειροποίητα, ανακυκλώσιμα διακοσμητικά που μπορείτε να εκτυπώσετε στο σπίτι.

Είτε γιορτάζετε τα Χριστούγεννα είτε όχι, η διακόσμηση του σπιτιού σας για το χειμώνα μπορεί να αποτελέσει μια απολαυστική διαδικασία για όλες τις ηλικίες. Η δημιουργία των δικών σας διακοσμητικών είναι ένας οικονομικός τρόπος για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται φωτεινό και πολύχρωμο τώρα που σκοτεινιάζει νωρίς. Επιπλέον, μπορείτε μετά να ανακυκλώσετε τα χάρτινα πρότυπά σας ή να τα κρατήσετε για μελλοντικές εκδηλώσεις.

Είτε επιλέγετε τα ίδια κομμάτια κάθε χρόνο ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση είτε θέλετε να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό θέμα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, το Canon Creative Park διαθέτει μια σειρά από εορταστικά πρότυπα, από κόκκινα και χρυσά αστέρια μέχρι μικρούς χιονάνθρωπους. Εξάλλου, στο παρελθόν, οι οικογένειες πάντα έφτιαχναν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους με ό,τι ήταν διαθέσιμο, αντί να τα αγοράζουν από τα καταστήματα. Έτσι, μαζεύονταν πριν τις γιορτές και περνούσαν τα απογεύματά τους δημιουργώντας ξεχωριστά αντικείμενα για το δέντρο.

Όλα τα πρότυπα του Creative Park είναι διαθέσιμα για διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε κάτι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις ικανότητές τους.

Γνωρίστε τη δημιουργό

Ποιος: Chris Stenner

Τι: Γραφίστας

Συμμετέχει επίσης: Eli

Δεδομένου ότι ο Chris εργάζεται σε μια δημιουργική βιομηχανία και έχει στραμμένη την προσοχή του σε όλα τα θέματα τέχνης και σχεδιασμού, δέχθηκε με προθυμία την πρόκληση να κάνει μαζί με τον Eli κάτι που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν. «Πραγματικά πέρασα πολύ ωραία φτιάχνοντας αυτήν την εναλλακτική λύση αντί των πλαστικών μίας χρήσης», λέει. «Είναι πολύ ωραίο να ξέρω ότι μπορώ να τα ανακυκλώσω μόλις χαλάσουν ή όταν δεν τα θέλω πια, αντί να δημιουργήσω κι άλλα σκουπίδια. Αν θέλω να αλλάξω το θέμα του δέντρου, μπορώ να διατηρήσω τα πρότυπα και να φτιάξω περισσότερα διακοσμητικά σε διαφορετικό χρωματικό συνδυασμό.»

Ο Chris λέει ότι θα πρότεινε τις χειροτεχνίες σε οποιονδήποτε, καθώς είναι μια δραστηριότητα που τη θεώρησε πραγματικά απολαυστική. «Είναι καλό να προκαλείς τον εαυτό σου και να δημιουργείς κάτι από το μηδέν», λέει. «Ο Eli λατρεύει να χρωματίζει και να σχεδιάζει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, αλλά το κόψιμο, το κόλλημα και η συναρμολόγηση είναι μια ωραία αλλαγή από αυτό που κάνουμε συνήθως.»

Επιλέξτε τα πρότυπά σας

Χέρι που κρατάει ένα smartphone, στο οποίο φαίνεται ένα πρότυπο για χάρτινα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από την εφαρμογή Creative Park. Στο φόντο διακρίνεται ένας εκτυπωτής Canon PIXMA με ένα πρότυπο από το Creative Park στον δίσκο του εκτυπωτή

«Ήθελα ένα πρότυπο αστεριού για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, επειδή έχουμε πολλές χριστουγεννιάτικες μπάλες και αναζητούσα ένα διαφορετικό σχήμα», λέει ο Chris. «Έκανα αναζήτηση στην κατηγορία Decoration (Διακόσμηση) της χριστουγεννιάτικης ενότητας και επέλεξα τα δύο χρώματα που μου άρεσαν περισσότερο – κόκκινο και χρυσό.»

Ο Chris και ο Eli επέλεξαν τα αστέρια και τις χιονονιφάδες ως κύριο θέμα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Για να βρείτε πρότυπα, αναζητήστε απλώς τη λέξη «ornaments» (στολίδια) στο Creative Park ή τη λέξη «Christmas» (Χριστούγεννα) για περισσότερα αποτελέσματα. Αν δεν σας αρέσει κανένα από τα πρότυπα στολιδιών, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σχέδιο και να του κάνετε μια τρύπα για να περάσετε την κλωστή από μέσα και να το κρεμάσετε στο δέντρο σας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μη παραδοσιακό θέμα με πεταλούδες και να βάλετε μια θηλιά από κορδέλα σε κάθε στολίδι. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να σας καθοδηγήσει.

Τα πρότυπα του Creative Park μπορούν να αποτελέσουν μια διασκεδαστική και χαλαρωτική δραστηριότητα για φίλους και συγγενείς, ενώ είναι μια δημιουργική επιλογή για τα απογεύματα των σχολικών διακοπών, βάζοντας τους πάντες στο κλίμα των γιορτών.

Εκτύπωση των προτύπων σας

Πρότυπο ενός χάρτινου αστεριού από το Creative Park που εξέρχεται από έναν εκτυπωτή Canon PIXMA.

Ο Chris συνέδεσε τον εκτυπωτή PIXMA TS7650i στο δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού του και συνδέθηκε μέσω του smartphone του και της εφαρμογής Creative Park. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε και μπορείτε να εκτυπώσετε το ίδιο πρότυπο πολλές φορές, αν γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα, όπως διαπίστωσε ο Chris με τα αστέρια.

Τα χέρια ενός αγοριού που κόβουν προσεκτικά ένα πρότυπο ενός χάρτινου αστεριού από το Creative Park.

Τα πιο απλά έργα, όπως αυτά τα αστέρια, είναι ιδανικά για να βάλετε και τα παιδιά να συμμετέχουν, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο κόψιμο και κόλλημα για να δημιουργηθεί ένα όμορφο ολοκληρωμένο διακοσμητικό.

Μπορείτε να συνδεθείτε στον εκτυπωτή PIXMA μέσω του smartphone σας και να εκτυπώσετε τα πρότυπα που έχετε κατεβάσει είτε από την εφαρμογή Creative Park είτε από τον ιστότοπο. Θυμηθείτε να μην τα εκτυπώσετε κατά λάθος σε διπλή όψη.

«Εντυπωσιάστηκα πολύ με τα χρώματα του εκτυπωτή PIXMA, καθώς ήταν τόσο ζωηρά και η υφή του γκλίτερ στα πρότυπα των αστεριών ήταν πραγματικά ρεαλιστική», αναφέρει ο Chris.

Αφού επιλέξετε και εκτυπώσετε τα πρότυπά σας, είναι ώρα να ξεκινήσετε το κόψιμο – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή κοπίδι χειροτεχνίας και μια επιφάνεια κοπής για τα πιο περίπλοκα σχέδια. Αφού κόψετε όλα σας τα σχέδια, διπλώστε τα προσεκτικά κατά μήκος των γραμμών χρησιμοποιώντας τις online οδηγίες για δείτε τι είδους πτυχώσεις πρέπει να κάνετε. Τσακίστε τις γραμμές στις πτυχώσεις χρησιμοποιώντας έναν χάρακα, ώστε τα πρότυπα να ταιριάζουν τέλεια όταν αρχίσετε να τα κολλάτε. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα την τσάκιση των πτυχώσεων», λέει ο Chris. «Τα σχήματά σας θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και ευδιάκριτα όταν τελειώσετε.»

Μετά την τσάκιση, μπορείτε να συναρμολογήσετε με κόλλα τα πρότυπά σας, ακολουθώντας την online καθοδήγηση. Μπορείτε μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε δισκάκια κόλλας, κολλά σε στικ, PVA, πιστόλι κόλλας ή μια εναλλακτική λύση φιλική προς το περιβάλλον, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τα σχέδιά σας να στεγνώσουν προτού προχωρήσετε. Η κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί επίσης να καθορίσει αν θα μπορείτε να ανακυκλώσετε τα διακοσμητικά σας. Αν φτιάχνετε τις χειροτεχνίες μαζί με μικρά παιδιά, τα πιστόλια κόλλας μπορεί να ζεσταθούν πολύ, οπότε ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε το PVA για να μπορούν κι εκείνα να συμμετάσχουν. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα σχέδιά σας θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν.

Συναρμολογήστε τα διακοσμητικά σας

Ο Chris βοηθά τον γιο του να περάσει τον σπάγκο μέσα από μια τρύπα στην κορυφή του χάρτινου διακοσμητικού αστεριού του.

Θα μπορούσατε επίσης να μετατρέψετε τη δημιουργία χάρτινων διακοσμητικών σε έναν διασκεδαστικό, δημιουργικό διαγωνισμό για την οικογένεια και τους φίλους σας, με ζεστή σοκολάτα και γλυκά για ένα γιορτινό απόγευμα.

Δύο χέρια που κρατάνε ένα χάρτινο στολίδι για το δέντρο σε μορφή Άγιου Βασίλη, το οποίο κρέμεται από μια θηλιά από ριγέ κλωστή.

Η εκτύπωση χάρτινων διακοσμητικών, όπως αυτές οι χαριτωμένες φιγούρες του Άγιου Βασίλη, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για πλαστικά στολίδια. Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας σχέδια την επόμενη χρονιά ή να τα ανακυκλώσετε με ευκολία.

Αφού τα συναρμολογήσετε και στεγνώσουν, μπορείτε να προσθέσετε την κορδέλα ή την κλωστή στα αντικείμενά σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διατρητικό ή να περάσετε την κλωστή μέσα από το επάνω μέρος του σχεδίου σας, αν υπάρχει χώρος. Μπορείτε επίσης να εξατομικεύσετε ακόμα περισσότερο τα στολίδια σας, διακοσμώντας τα με στυλό, μπογιά ή αυτοκόλλητα.

«Η τοποθέτηση της κλωστής στα διακοσμητικά μας ήταν μια πολύ απλή διαδικασία», λέει ο Chris. «Πίστευα ότι θα ήταν πιο περίπλοκο, αλλά το μόνο που χρειάστηκε ήταν να κάνουμε απλώς μια τρύπα και να περάσουμε το νήμα από μέσα. Ήταν πολύ εύκολο να τα κρεμάσουμε στο δέντρο». Ο Chris και ο Eli χρησιμοποίησαν μια ριγέ κλωστή χειροτεχνίας, αλλά εσείς μπορείτε να εξατομικεύσετε τα στολίδια σας με όποιο υλικό σας αρέσει, από καφέ σπάγκο μέχρι κόκκινη κορδέλα ή ακόμα και λεπτές γιρλάντες.

Ο Chris περιέγραψε τη δημιουργία των προτύπων ως μια αρκετά χαλαρωτική εμπειρία. «Υπάρχει κάτι πραγματικά ευχάριστο στο να κόβεις αστέρια και χιονονιφάδες. Συμμετέχεις τόσο ενεργά – από το κόψιμο μέχρι τη συναρμολόγηση των τελικών δημιουργιών.»

Για τον Eli, αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της διαδικασίας, αλλά τα κατάφερε μια χαρά με λίγη βοήθεια. «Ορισμένα σημεία ήταν δύσκολα και κάπως περίπλοκα, όπως το κόψιμο, αλλά ο μπαμπάς με βοήθησε», λέει.

Ξεκινήστε τη διακόσμηση!

Αγόρι που κρεμάει ένα χάρτινο στολίδι σε σχήμα αστεριού σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο Chris και η οικογένειά του λατρεύουν τα Χριστούγεννα και συνήθως τα περνάνε με συγγενείς στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, προτού καταλήξουν στο σπίτι τους στην Ουαλία για να χαλαρώσουν. «Έχουμε δύο γάτες μέσα στο σπίτι, τις οποίες δεν θέλουμε να αφήνουμε μόνες τους για πολύ καιρό, μιας και είναι και για αυτές Χριστούγεννα», λέει γελώντας.

Χάρτινο αστέρι από το Canon Creative Park, που κρέμεται από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, με θολά φώτα στο φόντο.

«Σίγουρα θα ξαναέφτιαχνα χάρτινα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή διακοσμητικά για το σπίτι για όλη τη διάρκεια του χρόνου», λέει ο Chris. «Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω ανοιξιάτικες χειροτεχνίες, επειδή ελπίζω ότι τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά θα κρατήσουν για μερικά χρόνια τουλάχιστον.»

Μόλις τελειώσετε τα σχέδιά σας προσθέτοντας την κορδέλα ή τις θηλιές από σπάγκο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας γνωρίζοντας ότι φτιάξατε τα στολίδια σας μόνοι σας. Τοποθετήστε το αγαπημένο σας στολίδι σε περίοπτη θέση, ενώ μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάτι για την κορυφή του δέντρου σας για να ολοκληρώσετε το έργο σας.

«Νομίζω ότι φαίνονται υπέροχα στο δέντρο», λέει ο Chris. «Τα στολίδια είναι πραγματικά πολύχρωμα και η γνώση του ότι τα έφτιαξα με τον γιο μου, τα κάνουν πολύ πιο ουσιαστικά από τα διακοσμητικά που θα αγόραζα από κατάστημα. Μου φάνηκε πραγματικά απολαυστικό, όχι μόνο επειδή διακόσμησα το δέντρο με ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά επειδή τα δημιούργησα από το μηδέν, μαζί με την οικογένειά μου. Δεν βάζεις απλώς ένα αστέρι στο δέντρο – το διακοσμείς με αγάπη.»

Φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω μιας μηχανής Canon πάνω σε έναν εκτυπωτή Canon PIXMA, με ένα κολλάζ φωτογραφιών στο φόντο.

CANON CLUB

Μια αποκλειστική κοινότητα για δημιουργούς όπως εσείς. Κυνηγήστε το πάθος σας με υποστήριξη, έμπνευση, προνόμια και πολλά ακόμη. Η συμμετοχή είναι εύκολη. Αγοράστε ένα προϊόν. Εγγραφείτε. Γίνετε μέλος του Canon Club.

Ο Chris λέει ότι πλέον, αυτός και η οικογένειά του, έχουν κολλήσει με τις χειροτεχνίες. «Είναι κάτι που θα ξανακάνουμε σίγουρα», λέει. «Μου άρεσε πολύ που πέρασα αυτόν τον χρόνο με τον γιο μου, που καθίσαμε στο τραπέζι και δημιουργήσαμε κάτι μαζί, αντί να απορροφηθούμε στα τηλέφωνά μας.» Ο Eli απόλαυσε εξίσου τη διαδικασία και ελπίζει ότι στο μέλλον θα δημιουργήσει κι άλλα σχέδια από το Creative Park με τον μπαμπά του.

Τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πέρα από μια διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, αποτελούν και έναν τρόπο για να δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα. Θα μπορούσατε επίσης να δώσετε τα χάρτινα διακοσμητικά σας στους φίλους και τους συγγενείς – άλλωστε, τα χειροποίητα δώρα είναι συνήθως τα πιο ουσιαστικά.

Αν σας αρέσει η ιδέα του συνδυασμού της χειροτεχνίας με τη διακόσμηση του σπιτιού, ρίξτε μια ματιά στα υπόλοιπα επεισόδια αυτής της σειράς για να δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τα πρότυπα του Creative Park. Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας στο Pinterest για να αντλήσετε έμπνευση και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας χρησιμοποιώντας το hashtag #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Σχετικά προϊόντα

 • PIXMA TS7650i

  Οικιακοί εκτυπωτές

  PIXMA TS7650i

  Ένας γρήγορος εκτυπωτής υψηλής ποιότητας που χωράει εύκολα στη ζωή σας, χάρη στο μικρό του μέγεθος και την απλή του χρήση.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Matte Photo Paper MP-101

  Το Ματ φωτογραφικό χαρτί παράγει εκτυπώσεις φωτογραφιών, γραφικών και κειμένου υψηλής ποιότητας με ματ φινίρισμα. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για πιο δημιουργικές χρήσεις, όπως ευχετήριες κάρτες, πλακάτ και χειροτεχνίες από χαρτί.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Matte Photo Paper MP-101D

  Κάντε τις ιδέες σας πραγματικότητα με αυτό το ευέλικτο υλικό. Ιδανικό για χόμπι και χειροτεχνίες, είναι η τέλεια επιλογή για τη δημιουργία των δικών σας ευχετήριων καρτών, προσθηκών για τα λευκώματά σας ή χειροτεχνιών από το Creative Park.

Σχετικά άρθρα