ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Χειροποίητα διακοσμητικά τραπεζιού: συμβουλές και ιδέες για χάρτινες χειροτεχνίες

Δημιουργήστε τη δική σας διακόσμηση, από χάρτινα στολίδια μέχρι κρίκους για χαρτοπετσέτες και ονομαστικά ταμπελάκια, με έναν εκτυπωτή PIXMA και το Creative Park.
Κοντινή λήψη μιας τραπεζαρίας η οποία είναι στρωμένη με ένα λινό τραπεζομάντιλο και διακοσμημένη με κουκουνάρια, φύλλα και χειροτεχνίες από χαρτί.

Είτε πρόκειται για πάρτι γενεθλίων είτε για ένα εορταστικό γεύμα ή μια μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση, σε όλους αρέσει να στολίζουν το τραπέζι τους με εντυπωσιακή διακόσμηση. Δημιουργώντας τη δική σας διακόσμηση τραπεζιού εξοικονομείτε χρήματα κάθε φορά που διοργανώνετε μια συνάντηση, ενώ είναι επίσης μια καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον, καθώς μπορείτε έπειτα να ανακυκλώσετε τα χάρτινα πρότυπά σας ή να τα κρατήσετε για την επόμενη φορά.

Η Canon έθεσε στην επαγγελματία στυλίστρια Dani Tucker από το The Social Kitchen μια πρόκληση: να δημιουργήσει έναν στολισμό τραπεζιού χρησιμοποιώντας ένα μέσο νέο για αυτήν – το χαρτί. «Ο στολισμός ενός τραπεζιού πρέπει να κάνει το τραπέζι να φαίνεται πανέμορφο», εξηγεί η Dani, «αλλά δεν χρειάζεται να είναι ακριβός. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε δημιουργικοί με τη διακόσμηση του τραπεζιού σας και να βάλετε μια προσωπική πινελιά.»

Δείτε πώς υλοποίησε η Dani το έργο και ανακαλύψτε κορυφαίες συμβουλές για να δημιουργήσετε τα δικά σας χειροποίητα διακοσμητικά τραπεζιού από χαρτί.

1. Επιλογή ενός θέματος

Γυναίκα με μακριά καστανά μαλλιά, η οποία τοποθετεί κουκουνάρια σε μια τραπεζαρία με όμορφη διακόσμηση.

Μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση για το τραπέζι σας απ’ οτιδήποτε – για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπερθέαμα λουλουδιών για ένα καλοκαιρινό δείπνο ή ένα τραπέζι γενεθλίων για ένα φίλο με βάση το αγαπημένο του χρώμα ή χόμπι. Εδώ η Dani προσθέτει κουκουνάρια στο στολισμό του τραπεζιού της, που έχει θέμα το χειμώνα.

Κοντινή λήψη ενός τραπεζιού διακοσμημένου με κουκουνάρια, κεριά και χάρτινες χιονονιφάδες, αστέρια, κουκουβάγιες και ζαχαρωτά σπιτάκια, που δημιουργήθηκαν με το Creative Park.

Μόλις τελειώσει το πάρτι σας, μπορείτε να δώσετε στους καλεσμένους σας ορισμένες από τις χειροτεχνίες σας ως αποχαιρετιστήριο δώρο, μπορείτε να τις ανακυκλώσετε στον κάδο για το χαρτί ή να τις κρατήσετε για κάποια μελλοντική ιδιαίτερη περίσταση.

Για να δημιουργήσετε τον δικό σας στολισμό τραπεζιού, ξεκινήστε με ένα θέμα. Στη συνέχεια, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγο χαρτί, ένας εκτυπωτής και μια επιλογή σχεδίων. Το Creative Park είναι γεμάτο δωρεάν πρότυπα, από χάρτινα κτήρια και ζώα μέχρι διακοσμητικά, αξεσουάρ για πετσέτες φαγητού και ονομαστικά ταμπελάκια, που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Ένα φλοράλ τραπέζι, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πρότυπα λουλουδιών και πεταλούδων κολλημένα μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ράνερ ή μια γιρλάντα, σε συνδυασμό με διακοσμημένα καρτελάκια ονομάτων για μια προσωπική πινελιά.

Σε αυτήν την περίσταση, το θέμα ήταν ο χειμώνας. Η Dani περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησε η ίδια, ξεκινώντας με μια χρωματική παλέτα. «Διάλεξα χρυσό, κίτρινο και καφέ, καθώς ήθελα να έχω φυσικούς τόνους. Στη συνέχεια συγκέντρωσα στοιχεία για να δημιουργήσω την εμφάνιση, διατηρώντας την ίδια χρωματική παλέτα. Ήθελα να δίνει μια χειμωνιάτικη αίσθηση και γι' αυτό πρόσθεσα ευκάλυπτο (που χρησιμοποιείται πολύ στα χειμωνιάτικα στεφάνια) και μερικά κεριά για να ανεβάσω τη διάθεση.»

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να δημιουργήσετε τα διακοσμητικά του τραπεζιού σας. Η Dani φροντίζει να χρησιμοποιεί πάντα καθημερινά αντικείμενα. «Δεν χρησιμοποιώ τίποτα δυσεύρετο», λέει. «Έχω χρησιμοποιήσει παλιά βαζάκια μαρμελάδας για βάσεις κεριών ή βάζα που γέμισα με άλλα αξεσουάρ.»

Η Dani ξεκίνησε με τα πρότυπα χρυσού αστεριού και κίτρινων χιονονιφάδων, σε συνδυασμό με μικροσκοπικές κουκουβάγιες. Στη συνέχεια πρόσθεσε εκτυπωμένα μενού και καρτελάκια με ονόματα, καθώς και κουκουνάρια και φύλλα που είχε μαζέψει, για να δημιουργήσει αντίθεση με το χρυσό και το πράσινο.

2. Εκτύπωση των προτύπων σας

Γυναίκα με μακριά καφέ μαλλιά, η οποία αφαιρεί ένα εκτυπωμένο πρότυπο αστεριού από έναν εκτυπωτή Canon.

«Εκτύπωσα τα πρότυπα από το τηλέφωνό μου, μέσα από την εφαρμογή Creative Park – αφού ρυθμίσετε τον εκτυπωτή, είναι πραγματικά πολύ εύκολη στη χρήση», λέει η Dani.

Πριν εκτυπώσετε τα σχέδια που έχετε επιλέξει, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας τα κατάλληλα υλικά εκτύπωσης. Κάθε πρότυπο του Creative Park αναφέρει έναν συγκεκριμένο τύπο χαρτιού, με τα περισσότερα να χρειάζονται το Ματ φωτογραφικό χαρτί Canon. Πρόκειται για κάτι που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην τελική κατασκευή, καθώς το Ματ φωτογραφικό χαρτί εξασφαλίζει ένα πιο ανθεκτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το απλό χαρτί εκτύπωσης.

Μπορείτε να εκτυπώσετε απευθείας από το smartphone σας, χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο του Creative Park ή την εφαρμογή.

Αφού εκτυπώσετε όλα σας τα πρότυπα, έρχεται η στιγμή να τα κατασκευάσετε. Ανάλογα με το πόσα θέλετε να δημιουργήσετε, μπορείτε να μοιράσετε τη διαδικασία σε διαφορετικά απογεύματα, για να είστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα έχει κορυφαία ποιότητα.

3. Κατασκευή των προτύπων σας

Εικόνα τραβηγμένη από επάνω ενός ατόμου που κάθεται σε ένα γραφείο και χρησιμοποιεί το smartphone του για να δει την εικόνα μιας χάρτινης κατασκευής ενός αστεριού στον ιστότοπο του Creative Park της Canon. Επίσης, πάνω στο γραφείο, βρίσκεται μια εκτύπωση του ίδιου αστεριού.

Στο Creative Park υπάρχουν πρότυπα για όλα τα επίπεδα ικανοτήτων, ξεκινώντας από απλά σχέδια και φτάνοντας σε πιο απαιτητικές κατασκευές.

Γυναίκα που σκύβει πάνω από ένα ξύλινο τραπέζι και διπλώνει και κόβει τα χάρτινα πρότυπα για χειροτεχνίες επάνω σε μια μικρή επιφάνεια κοπής.

«Χρησιμοποίησα δισκάκια κόλλας για να συγκρατήσω μαζί τα πρότυπα», εξηγεί η Dani. «Έκοψα τα δισκάκια στη μέση, επειδή ορισμένα από τα πρότυπα ήταν αρκετά μικρά, και στερέωσα την κατασκευή κάπως έτσι.»

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες, καθώς για ορισμένα μοντέλα θα χρειαστεί να διπλώσετε το σχέδιο πριν το κόψετε. Στη συνέχεια κόψτε τα πρότυπα και διπλώστε τυχόν προεξοχές που χρειάζονται κόλλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα για να συναρμολογήσετε τα πρότυπά σας – στη συνέχεια, αφήστε τα να σταθεροποιηθούν και να στεγνώσουν.

Μπορείτε επίσης να εξατομικεύσετε τα σχέδια, κάνοντας τη διακόσμηση της γιορτής σας μοναδική. «Μπορείτε να εξατομικεύσετε τα πρότυπά σας γράφοντας ονόματα στα πρότυπα των αστεριών ή στα σπίτια», προτείνει η Dani. «Ή, αν πρόκειται για γενέθλια, μπορείτε να γράψετε την ηλικία του εορτάζοντα ή μια ευχή για χαρούμενα γενέθλια». Πιστεύω ότι ένας ωραίος γραφικός χαρακτήρας και ένα καλό στυλό μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση.» Επίσης, μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε σχέδια μέσω της εφαρμογής.

Η Dani προσάρμοσε τα πρότυπα στο θέμα του τραπεζιού της – για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το πρότυπο αστεριών χωρισμένο στη μέση, ώστε τα αστέρια να είναι επίπεδα στην επιφάνεια του τραπεζιού, και τα κόλλησε μαζί με τα πρότυπα των ζαχαρωτών σπιτιών ώστε να γίνουν μια σταθερή κατασκευή. Επίσης, τοποθέτησε τις μικρές καρτέλες του μενού σε μεγαλύτερα κομμάτια χρωματιστού χαρτονιού για να δημιουργήσει ένα περίγραμμα και χρησιμοποίησε τα πρότυπα χιονονιφάδας ανάποδα, ώστε τα χρώματα να ταιριάζουν με στο θέμα.

4. Στήσιμο του τραπεζιού

Όμορφα διακοσμημένη τραπεζαρία, η οποία είναι στρωμένη με ένα λινό τραπεζομάντιλο και διακοσμημένη με κουκουνάρια, φύλλα και χειροτεχνίες από χαρτί.

Δημιουργώντας τη δική σας διακόσμηση μπορείτε να αλλάζετε θέματα όποτε θέλετε και απλώς να εκτυπώνετε περισσότερα πρότυπα, κάτι που σας επιτρέπει να προσαρμόζετε το τραπέζι σας στις διάφορες περιστάσεις με οικονομικό τρόπο. Εκτός από τις τέσσερις εποχές, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε χειροτεχνίες για ένα πάρτι εγκυμοσύνης, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ακόμα και για ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι με θέμα τη χώρα στην οποία θα ταξιδέψει το τιμώμενο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τη σειρά αρχιτεκτονικών προτύπων από διάσημα αξιοθέατα που θα βρείτε στο Creative Park.

Τώρα που έχετε ολοκληρώσει όλα τα πρότυπά σας, είναι ώρα να τα στήσετε πάνω στο τραπέζι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ετοιμάσει τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια σας, για να μπορέσετε να στήσετε τα διακοσμητικά σας τριγύρω τους.

Η Dani συνιστά να τοποθετείτε πρώτα τα μεγαλύτερα αντικείμενα και να προχωράτε με το στήσιμο βάσει μεγέθους. «Ξεκινώ στρώνοντας το τραπεζομάντιλο πάνω στο τραπέζι», λέει, «και στη συνέχεια προσθέτω τα μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως λουλούδια μέσα σε βάζα ή λουλούδια που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι. Τέλος, τοποθετώ και τα μικρότερα.»

Στην αρχή προσθέστε τα βασικά διακοσμητικά σας στο κέντρο του τραπεζιού – ανάλογα με το θέμα σας, μπορεί να υπάρχουν λουλούδια, κομμάτια ξύλου, κουκουνάρια ή ακόμη και φρέσκα φρούτα, όπως ολόκληρα πορτοκάλια ή κολοκύθες. Στη συνέχεια, προσθέστε μικρότερα στοιχεία, όπως οι λίστες μενού και τα καρτελάκια με τα ονόματα, καθώς αυτά τοποθετούνται εύκολα δίπλα σε κάθε πιάτο.

Η Dani προτείνει να ομαδοποιείτε τα αντικείμενά σας σε μονούς αριθμούς – η ίδια προσθέτει πάντοτε διακοσμητικά σε τριάδες για μια πιο ελκυστική εμφάνιση.

Μόλις τα τακτοποιήσετε όλα αυτά, έρχεται η ώρα να τοποθετήσετε γύρω τους τα μικρότερα χειροποίητα χάρτινα διακοσμητικά, βάζοντάς τα στο τραπέζι όπως σας αρέσει. Μήπως να έχει το κάθε άτομο μια μικροσκοπική κουκουβάγια δίπλα από το ποτήρι του; Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε τις τελικές πινελιές σας, όπως για παράδειγμα κρίκους για χαρτοπετσέτες και άλλα μικρά διακοσμητικά.

Η Dani εντυπωσιάστηκε με τη διαθέσιμη σειρά δωρεάν προτύπων του Creative Park και απόλαυσε την ευκαιρία να εμπνευστεί. «Σκέφτηκα ότι η πρόκληση ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και μου έδωσε την ελευθερία να γίνω πραγματικά δημιουργική με το χαρτί και να το κάνω να φαίνεται πραγματικά όμορφο. Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει, οπότε με βοήθησε να διευρύνω τις δημιουργικές μου δεξιότητες», αναφέρει.

Αν έχετε έμπνευση και θέλετε να δοκιμάσετε, αναζητήστε το hashtag #MadeWithPixma για περισσότερες δημιουργικές ιδέες και μοιραστείτε τον δικό σας στολισμό τραπεζιού με χάρτινες χειροτεχνίες, προσθέτοντας την ετικέτα @canonemea.

Ανεξαρτήτως περίστασης, γιατί να μην διακοσμήσετε το τραπέζι σας με χειροτεχνίες;

Κείμενο της Tamzin Wilks

Σχετικά προϊόντα

 • Οικιακοί εκτυπωτές

  PIXMA TS7450a Series

  Μια κομψή συσκευή «όλα σε ένα» για χρήστες που αγαπούν την τεχνολογία, με πληθώρα δημιουργικών επιλογών εκτύπωσης, καθώς και τεχνολογία ADF που απλοποιεί τη διαδικασία αντιγραφής και σάρωσης πολλών διαφορετικών φύλλων.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Matte Photo Paper MP-101

  Το Ματ φωτογραφικό χαρτί παράγει εκτυπώσεις φωτογραφιών, γραφικών και κειμένου υψηλής ποιότητας με ματ φινίρισμα. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για πιο δημιουργικές χρήσεις, όπως ευχετήριες κάρτες, πλακάτ και χειροτεχνίες από χαρτί.
 • Εκτυπωτές inkjet

  Matte Photo Paper MP-101D

  Κάντε τις ιδέες σας πραγματικότητα με αυτό το ευέλικτο υλικό. Ιδανικό για χόμπι και χειροτεχνίες, είναι η τέλεια επιλογή για τη δημιουργία των δικών σας ευχετήριων καρτών, προσθηκών για τα λευκώματά σας ή χειροτεχνιών από το Creative Park.

Σχετικά άρθρα