ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μεταμορφώστε έξυπνα το σπίτι σας: ανακαλύψτε την τέχνη της κοπής χαρτιού

Η Aimee Graham, καλλιτέχνιδα και δημιουργός χειροτεχνιών από χαρτί, μοιράζεται μαζί μας αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία εντυπωσιακών έργων τέχνης μέσω κοπής χαρτιού.
Εκτυπωτής Canon Σειράς PIXMA TS8350 σε τραπέζι, με πλαισιωμένο έργο τέχνης από χαρτί.

Για τη δημιουργό χειροτεχνιών Aimee Graham, το ψαλίδι και το χαρτί είναι ένας τρόπος να ρίξει τους τόνους: μια εγκεφαλική μέθοδος δημιουργίας πολύχρωμων έργων τέχνης, που είναι προσωπικά και ευφάνταστα. Από αφηρημένα σχήματα και μοτίβα μέχρι σιλουέτες ζώων και σκηνές παραλίας, η δημιουργία στρωμάτων με κομμένα σχέδια από χαρτί είναι διασκεδαστική για όλη την οικογένεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης τοίχου, ή ακόμη και ευχετήριων καρτών.

Η Aimee δημιούργησε την πρώτη της χειροτεχνία μετά από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου σαγηνεύτηκε από την αρχαία τέχνη του origami. Εδώ εξηγεί πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εκτυπωτή Canon της Σειράς PIXMA TS8350 και μερικές γνώσεις χειροτεχνίας για να δημιουργήσετε εμπνευσμένα έργα τέχνης, ιδανικά για να στολίσετε το σπίτι σας.

1. Ονειρευτείτε μια πρωτότυπη και δημιουργική ιδέα

Ένα πλαισιωμένο δάσος από κομμένο χαρτί σε πορτοκαλί φόντο.

Το πρώτο βήμα της Aimee ήταν να σκεφτεί μια ιδέα. Χρησιμοποιεί τη φύση ως πηγή έμπνευσης και ενθαρρύνει τη διαδικτυακή αναζήτηση εικόνων και σιλουετών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να ξεπατικωθούν.

«Μου αρέσει να δουλεύω με χαρτί, επειδή είναι τόσο ευέλικτο», αναφέρει η Aimee. «Είναι ένα φυσικό προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δισδιάστατα ή τρισδιάστατα έργα και δεν χρειάζεστε ειδικές ικανότητες για να ξεκινήσετε τις δημιουργίες σας.»

Η Aimee ξεκίνησε αναζητώντας απλά σχήματα στο διαδίκτυο, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σιλουέτες. «Ζω δίπλα στη θάλασσα και μου αρέσει να είμαι έξω στη φύση. Γι' αυτό ξεκίνησα αναζητώντας εικόνες από τους ωκεανούς και τα δάση», εξηγεί.

«Η διαδικασία ξεκινά πάντα με την αναζήτηση έμπνευσης. Οι ιδέες σας γίνονται μοναδικές όταν χάνεστε στη διαδικασία και αναλαμβάνει τα ηνία η δημιουργικότητά σας. Τότε συμβαίνει η μαγεία.»

2. Επιλέξτε πρότυπα για εκτύπωση

Γυναίκα χρησιμοποιεί το τηλέφωνό της για να τοποθετήσει δύο εικόνες σε ένα κομμάτι χαρτί για εκτύπωση

Η Aimee χρησιμοποίησε την εφαρμογή Easy-PhotoPrint Editor για γρήγορη διευθέτηση των εκτυπώσεών της στο χαρτί από το smartphone της.

Γυναίκα παίρνει ένα κομμάτι χαρτί με εκτυπωμένες εικόνες από έναν εκτυπωτή

«Ο εκτυπωτής ήταν πραγματικά εύχρηστος», αναφέρει η Aimee. «Εγκατέστησα την εφαρμογή Canon PRINT στο τηλέφωνό μου, και η σύνδεση μέσω Wi-Fi ήταν πολύ απλή.»

Η Aimee βρήκε τις δικές της σιλουέτες ζώων, ανθρώπων, δέντρων και αχτίδων ήλιου κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ιδέες για έμπνευση στο Creative Park.

Η Aimee διευθέτησε τις εικόνες σε μια σελίδα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Easy-PhotoPrint Editor και τις εκτύπωσε σε εκτυπωτή Canon Σειράς PIXMA TS8350. «Ο εκτυπωτής βοήθησε πραγματικά, επειδή μόλις δημιούργησα τις σιλουέτες που μου άρεσαν, μπόρεσα να τις προσθέσω στην εφαρμογή και να τις εκτυπώσω απευθείας. Η ύπαρξη χειροπιαστών εκτυπώσεων σάς διευκολύνει κατά τα πρώτα σας βήματα. Αυτό το έργο ήταν αρχικά μια πρόκληση. Συνήθως δουλεύω με τρισδιάστατες χειροτεχνίες από χαρτί, οπότε ήταν λίγο διαφορετικό να σκεφτώ σε δύο διαστάσεις.»

3. Επιλέξτε το κατάλληλο χαρτί για το δημιούργημά σας

Εκτυπωτής Canon PIXMA σε πέτρινο δάπεδο, με επιφάνεια κοπής και μεγάλη ποικιλία χαρτιού και γραφικής ύλης.

Η Aimee χρησιμοποίησε Ματ φωτογραφικό χαρτί, καθώς το θεώρησε ιδανικό για κοπή ενώ παράλληλα διατηρεί την αντοχή του, χωρίς σημάδια αναδίπλωσης ή σκισίματος. Ωστόσο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γυαλιστερό χαρτί, ή ακόμα και να τα συνδυάσετε.

Για να δημιουργήσετε το έργο τέχνης σας από χαρτί, θα χρειαστείτε μια επιφάνεια κοπής, ένα μαχαίρι κατασκευών ή νυστέρι, ψαλίδι και έναν συνδυασμό χαρτιών ή χαρτονιών.

«Το χαρτί πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να διατηρεί το σχήμα του αφού κοπεί, αρκετά ανθεκτικό ώστε να μην σκίζεται, αλλά όχι πολύ χοντρό ώστε να σας δυσκολεύει στην κοπή», εξηγεί η Aimee. «Χρησιμοποίησα Ματ φωτογραφικό χαρτί για την εκτύπωση των σιλουετών μου, επειδή είναι αρκετά ανθεκτικό για να δουλέψω με αυτό, αλλά όχι δύσκολο να το κόψω.»

4. Κόψτε με προσοχή

Άτομο συναρμολογεί ένα κομμάτι κομμένου χαρτιού και προσθέτει στρώματα κομμένου «χιονιού» πάνω σε μερικά βουνά.

Η Aimee προσαρμόστηκε ώστε να εργάζεται σε δύο διαστάσεις, προσθέτοντας στρώματα με διαφορετικά κομμένα σχήματα σε έντονα χρώματα, ώστε η δουλειά της να έχει μεγαλύτερο βάθος.

Άτομο που κόβει προσεκτικά τη σιλουέτα μιας γυναίκας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με πιο απλά σχήματα προτού προχωρήσετε στην κοπή αυτών των πιο λεπτομερών μοντέλων που απαιτούν ακρίβεια.

«Ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω μερικές διαφορετικές σκηνές που θα εμφανίζονταν μέσα σε πλαίσια», αναφέρει. «Χρησιμοποιώντας τα πλαίσια ως οδηγό μεγέθους, άρχισα να δημιουργώ στρώματα με τα κομμένα κομμάτια, παίζοντας με τη σύνθεση και διαλέγοντας χρωματικούς συνδυασμούς.»

Η ακριβής κοπή απαιτεί υπομονή και εξάσκηση. Γι' αυτό, η Aimee συνιστά να ξεκινήσετε πρώτα με εύκολα σχήματα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι κατασκευών.

«Δημιουργώ κρεπ χάρτινα λουλούδια, γι' αυτό έχω ένα ψαλίδι που είναι πολύ μικρό και πραγματικά κοφτερό – ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά. Ξεκίνησα κόβοντας πρώτα τα πιο απλά σχήματα, δουλεύοντας με ψαλίδι και με μαχαίρι κατασκευών», αναφέρει.

«Το πλεονέκτημα της χρήσης μαχαιριού κατασκευών συγκριτικά με ένα ψαλίδι είναι ότι μπορείτε να κρατήσετε τόσο το περίγραμμα όσο και το ίδιο το σχήμα που κόβετε, με την προϋπόθεση ότι οι κοπές είναι καθαρές. Το χρησιμοποίησα με τα περιγράμματα της λευκής σημύδας και με ενέπνευσε για ένα εντελώς νέο κομμάτι, το οικογενειακό δέντρο», αναφέρει.

5. Ολοκληρώστε τα σχέδιά σας

Ένα λευκό κομμάτι χαρτί πάνω σε τραπέζι, με κομμένα σχέδια λευκής σημύδας.

Μετά την κοπή αυτών των δέντρων, το χαρτί που απέμεινε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φόντο για κάποιο άλλο έργο.

Πράσινη και λευκή σκηνή σε δάσος από χαρτί, με ονόματα που έχουν γραφτεί δίπλα σε δέντρα.

Μία από τις ιδέες της Aimee ήταν μια σκηνή σε δάσος διακοσμημένη με ονόματα μελών οικογένειας, ως μια σύγχρονη εκδοχή ενός «οικογενειακού δέντρου».

Η ενσωμάτωση των περιγραμμάτων από τα χάρτινα κομμένα σχέδια επέτρεψε στην Aimee να προσθέσει μια νέα διάσταση στο σχέδιο του οικογενειακού δέντρου της.

«Έξυσα ένα λεπτό στρώμα λευκής και καφέ βαφής στο κέντρο του χαρτιού βάσης, τοποθέτησα το περίγραμμα του δέντρου πάνω από το επάνω μέρος και στη συνέχεια πρόσθεσα το ξεχωριστό κομμένο σχέδιο του δέντρου. Σε αυτό το στάδιο, το φανταζόμουν ως ένα είδος οικογενειακού δέντρου, οπότε έφτιαξα μερικά κομμένα σχήματα με ονόματα, σχεδιάζοντας τα περιγράμματα με το χέρι, για να ολοκληρώσω το έργο.»

6. Κάντε το οικογενειακή υπόθεση

Μια σειρά από πλαισιωμένα έργα τέχνης από χαρτί διαφορετικών μεγεθών πάνω σε ένα γραφείο.

«Αυτό το έργο δείχνει πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τέχνη κόβοντας βασικά σχήματα, διατηρώντας τα απλά και συνδυάζοντάς τα σε πιο περίπλοκες μορφές, όπως λεπτομερείς σιλουέτες», αναφέρει η Aimee.

Η Aimee χρησιμοποίησε περίπλοκα σχήματα για τα σχέδιά της, κόβοντάς τα με ακρίβεια με το μαχαίρι κατασκευών. Ωστόσο, μπορείτε να πετύχετε εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας πιο απλά σχήματα και ένα συνηθισμένο ψαλίδι. Με αυτόν τον τρόπο, η κοπή χαρτιού μπορεί να γίνει μια υπέροχη οικογενειακή δραστηριότητα.

«Για τα παιδιά, η κοπή σχημάτων βοηθά πραγματικά στη βελτίωση του συντονισμού των ματιών και των χεριών, καθώς και στην ενίσχυση των κινητικών ικανοτήτων. Επομένως, εφόσον είναι ασφαλές και επιτηρούνται, τους κάνει καλό.

«Πάντα ήμουν δημιουργική. Η μητέρα μου ήταν καλλιτεχνική φύση και ο πατέρας μου μπορούσε να κατασκευάσει οτιδήποτε», αναφέρει. «Αισθάνομαι μια βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μου όταν δημιουργώ. Βγάζω το παιδί που κρύβω μέσα μου, ενώ η εργασία αυτή με ηρεμεί και με γεμίζει ικανοποίηση.»

Για περισσότερες ιδέες χειροτεχνιών με χαρτί, ακολουθήστε μας στο Pinterest. Και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #MadeWithPIXMA.Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι εκτυπωτές για χειροτεχνίες

  Από οικογενειακά πρότζεκτ μέχρι υλικά με επαγγελματικό φινίρισμα, η Canon έχει τον ιδανικό εκτυπωτή για εσάς.

 • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

  Ιδέες για μίνι ζωγραφική με τον Canon SELPHY Square QX10

  Δημιουργήστε μια μίνι γκαλερί, με συμβουλές και κόλπα από τους Ole Friedrich και Esther Mora Chavarria, ειδικούς στα διοράματα.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Χειροποίητα διακοσμητικά τραπεζιού από χαρτί

  Δημιουργήστε όμορφα διακοσμητικά τραπεζιού για κάθε περίσταση με το Creative Park.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Χειροτεχνίες με μνημεία και ορόσημα

  Τιμήστε τις ξεχωριστές τοποθεσίες με έναν εκτυπωτή Canon PIXMA και την εφαρμογή Creative Park.