ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πιέστε τον εαυτό σας και δείτε τι μπορείτε να φωτογραφίσετε σε επτά συνεχόμενες ημέρες

Θα εκπλαγείτε με όσα μπορείτε να καταγράψετε σε μια εβδομάδα. Φωτογραφίστε κάτι διαφορετικό καθημερινά για επτά ημέρες και ξεπεράστε τα δημιουργικά σας όρια.
Canon Camera

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγετε από τη ρουτίνα σας, αλλά αν θέλετε να αναζωπυρώσετε τη δημιουργικότητά σας και να δοκιμάσετε κάτι νέο, μια επταήμερη πρόκληση είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε. Δεσμευτείτε να φωτογραφίζετε ένα διαφορετικό θέμα καθημερινά για επτά ημέρες και μπορεί να ανακαλύψετε ξανά όλους τους λόγους για τους οποίους ασχοληθήκατε αρχικά με τη φωτογραφία.

Θέλοντας να αποτυπώσει όμορφες στιγμές, ο φωτογράφος Ellis Reed χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μια Canon EOS 550D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 850D) πριν από οκτώ χρόνια, στην ηλικία των 18 ετών. Τώρα, με τη βοήθεια της Canon EOS R, ειδικεύεται στη φωτογράφιση ταξιδιών, εικόνων lifestyle και τοπίων, θέτοντας διαρκώς προκλήσεις στη δημιουργικότητά του.

Το πάθος του Ellis για την περιοχή του και η ικανότητά του να βλέπει οικεία περιβάλλοντα με μια νέα ματιά τον ανέδειξαν στον ιδανικό φωτογράφο για να αντιμετωπίσει τη φωτογραφική πρόκληση των επτά ημερών. Δημιούργησε επτά διαφορετικές εικόνες μέσα σε επτά ημέρες, επιλέγοντας το θέμα της ενσυνειδητότητας ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε κάθε όμορφη στιγμή του ταξιδιού του – ένα θέμα που θεώρησε ότι είναι αλληλένδετο με την εκ νέου ανακάλυψη.

Σε αυτό το άρθρο αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε, και προσφέρει συμβουλές για το πώς μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δική σας επταήμερη φωτογραφική πρόκληση.

Πρώτη ημέρα: φωτογραφίστε την ανατολή του ήλιου

Το φως του πρωινού ήλιου που λάμπει σε ένα από τα παράθυρα μιας σειράς σπιτιών σε διάταξη μισοφέγγαρου.

«Αν πιέσετε τον εαυτό σας ώστε να βγείτε έξω με τη μηχανή και να κάνετε κάτι δημιουργικό νωρίς το πρωί, τη στιγμή που δεν κυκλοφορεί κανείς άλλος, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει πραγματικά», λέει ο Ellis, ο οποίος κατέγραψε αυτήν την ατμοσφαιρική λήψη με το φως του ήλιου να αντανακλάται σε ένα παράθυρο νωρίς το πρωί. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 57mm, με 1/800 δευτ., f/2.8 και ISO100. © Ellis Reed

Η γέφυρα Pulteney με τις μελί αποχρώσεις αντανακλάται στα ήρεμα νερά του ποταμού που διασχίζει.

Ο Ellis τράβηξε αυτήν την εικόνα της εντυπωσιακής γέφυρας Pulteney στην πόλη καταγωγής του, το Μπαθ, την ώρα της ανατολής του ήλιου. Τι θα μπορούσατε εσείς να φωτογραφίσετε κοντά στο σπίτι σας; Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 26mm, με 1/400 δευτ., f/2.8 και ISO160. © Ellis Reed

Η φωτογράφιση την αυγή είναι ο ιδανικός τρόπος για να επικεντρωθείτε στη δημιουργικότητα, λέει ο Ellis.

«Ένας περίπατος ενώ είσαι μόνος σου νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι, είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος για να καθαρίσεις το μυαλό σου και σε βοηθά να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου όχι μόνο για την υπόλοιπη ημέρα, αλλά και για την υπόλοιπη πρόκληση. Αυτό το ξεκίνημα είναι απίστευτα ωφέλιμο όταν προσπαθείς να μην επηρεαστείς και να μην αγχωθείς από την πίεση που βιώνεις καθημερινά από τη δουλειά ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει.

Ο Ellis έφυγε από το σπίτι του για να φωτογραφίσει την ανατολή του ηλίου μόνο με την Canon EOS R και τον φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, ένα δίδυμο που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απίστευτα ευέλικτο. «Θα πρότεινα να αφήσετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι, να ζήσετε τη στιγμή και να απολαύσετε τον περίπατο με την ανατολή του ήλιου.»

«Ο φακός που προτιμώ είναι ο RF 24-70mm F2.8L IS USM, τον οποίο θεωρώ απόλυτα αξιόπιστο και τον χρησιμοποιώ στο 90% των περιπτώσεων για τα θέματα που φωτογραφίζω, ενώ το μέγεθος της EOS R είναι πολύ πιο άνετο συγκριτικά με μια τυπική DSLR.»

Δεύτερη ημέρα: ωθήστε τον εξοπλισμό σας στα όριά του

Κοντινή λήψη ενός λευκού άνθους που αναπτύσσεται πάνω σε κλαδί.

Για αυτήν την πρόκληση, ο Ellis χρησιμοποίησε τον φακό του RF 24-70mm F2.8L IS USM, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται συνήθως σε λήψεις macro, για να επιχειρήσει κοντινές λήψεις λουλουδιών που ανθίζουν στα δέντρα της περιοχής. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 1/2.000 δευτ., f/2.8 και ISO1000. © Ellis Reed

Ροζ άνθος που αναπτύσσεται πάνω σε δέντρο.

Ο γρήγορος αλλά μικρού μεγέθους φακός Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM επιτρέπει στον Ellis να αποτυπώνει εξαιρετικές λεπτομέρειες, είτε φωτογραφίζει πορτραίτα υψηλής ευκρίνειας είτε τα χαρακτηριστικά του τοπία σε πορτοκαλί αποχρώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποίησε το χαρακτηριστικό του στυλ σε κάτι διαφορετικό –στα λουλούδια που ανθίζουν– για να φτάσει τον εξοπλισμό του στα όριά του.
Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 1/2.000 δευτ., f/2.8 και ISO250. © Ellis Reed

Σύμφωνα με τον Ellis, το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βιώσει νέες δυνατότητες με έναν μόνο φακό μπορεί να αποδειχτεί ένας απλός τρόπος για να δεις τον κόσμο γύρω σου με ανανεωμένη οπτική. Ο ίδιος χρησιμοποίησε αποκλειστικά τον ευέλικτο φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM για όλες τις ημέρες της πρόκλησης.

«Η ιδέα ήταν να αναγκαστώ να φωτογραφίσω τα πάντα με έναν φακό, αντί να κουβαλάω συγκεκριμένους φακούς για συγκεκριμένα θέματα», αναφέρει. «Είτε καταγράφω ευρυγώνιες λήψεις της πόλης είτε κοντινά πλάνα, το θέμα είναι να προσπαθήσω να καταλάβω πώς θα αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητες του συγκεκριμένου φακού.»

Τρίτη ημέρα: φωτογραφίστε κάτι με συναισθηματική αξία

Φακός Canon EF 85mm f/1.8 USM, τηλέφωνο και Canon Zoemini S πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια ενός τραπεζιού.

Για τον Ellis, το αντικείμενο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία που χρησιμοποίησε για τη λήψη της τρίτης ημέρας ήταν ένας φακός Canon. «Ο παππούς μου ήταν επίσης φωτογράφος και λάτρης της Canon, οπότε η Canon αποτελεί κομμάτι της οικογένειάς μου. Ο Canon EF 85mm f/1.8 USM μού θυμίζει τις στιγμές που έζησα μαζί με τον παππού μου, έτσι μοιάζει με τατουάζ, σαν κάτι που κουβαλώ παντού μαζί μου», λέει ο Ellis. © Ellis Reed

«Ο φακός Canon EF 85mm f/1.8 USM ανήκε στον παππού μου και, παρ’ όλο που είναι λίγο φθαρμένος, είναι κάτι που μου έδωσε ο ίδιος πριν πεθάνει.»

Η φωτογράφιση ενός θέματος που σημαίνει πολλά για εσάς μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τις αναμνήσεις σας με έναν ξεχωριστό τρόπο.

«Είναι ένας παλιός φακός, αλλά μου αρέσει να τον χρησιμοποιώ», λέει. «Δεν θα ήθελα να τον αποχωριστώ ποτέ, επειδή είναι κάτι που λατρεύω. Κάθε φορά που τον κρατώ στα χέρια μου θυμάμαι τον παππού μου, αλλά και ότι η φωτογραφία αποτελεί παράδοση στην οικογένειά μας εδώ και πολλά χρόνια.»

Αν και δεν χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο φακό για την επταήμερη πρόκληση, ο Ellis φωτογραφίζει συχνά με αυτόν στην EOS R του, χρησιμοποιώντας έναν Προσαρμογέα βάσης EF-EOS R της Canon.

Εκτός από τη φωτογράφιση αυτού του πολυαγαπημένου φακού, ο Ellis χρησιμοποίησε την Canon Zoemini S για να δημιουργήσει προσωπικές εκτυπώσεις που θα μπορέσει να δείξει σε άλλους και να τις φυλάξει σε λεύκωμα.

Ημέρα τέταρτη: κάντε κάποιον να χαμογελάσει

Άνδρας που αγκαλιάζει μια γυναίκα, η οποία κρατά στο χέρι της μια εκτυπωμένη φωτογραφία με τον εαυτό της και τον άνδρα.

«Πιστεύω ότι είναι ωραίο να έχεις μερικές φωτογραφίες όπου απλώς σταματάς ό,τι κάνεις για ένα λεπτό και απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου», λέει ο Ellis αναφορικά με αυτήν την εικόνα των φίλων του που τράβηξε ο ίδιος. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 46mm, με 1/100 δευτ., f/2.8 και ISO800. © Ellis Reed

Άνδρας που στέκεται πίσω από μια γυναίκα και την αγκαλιάζει σε σοκάκι που περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια.

«Χρησιμοποίησα την απίστευτα γρήγορη, αξιόπιστη και ακριβή λειτουργία Αυτόματης εστίασης με αναγνώριση ματιών της Canon EOS R για να διασφαλίσω ότι τα πορτραίτα θα είναι όσο το δυνατόν πιο ευκρινή, αλλά και την τιμή f/2.8 για το διάφραγμα, ώστε να απομονώσω το ζευγάρι επιτυγχάνοντας αυτό το ωραίο βάθος πεδίου», λέει ο Ellis. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 1/100 δευτ., f/2.8 και ISO800. © Ellis Reed

Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιδέα ως βασικό θέμα της τέταρτης ημέρας, ο Ellis φωτογράφισε δύο από τους καλύτερους φίλους του κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης ζευγαριών και δημιούργησε μίνι εκτυπώσεις γι’ αυτούς χρησιμοποιώντας την Canon Zoemini S. Ως επαγγελματίες φωτογράφοι σπάνια έχουν την ευκαιρία να τους τραβήξει μια φωτογραφία μαζί κάποιος άλλος, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν τη λήψη.

«Το όφελος είναι διπλό: όταν κάνεις κάποιον άλλο να χαμογελάσει, γίνεσαι και εσύ πιο χαρούμενος», λέει ο Ellis. «Πιστεύω ότι η προσφορά στην κοινότητα, σε κάποιον που νοιάζεσαι ή ακόμα και σε κάποιον που δεν γνωρίζεις, σε βοηθά να αναπτύξεις πιο θετική νοοτροπία.»

«Η δυνατότητα να προσφέρω στο ζευγάρι άμεσες εκτυπώσεις, τις οποίες μπορούν να τοποθετήσουν σε κορνίζα ή να κολλήσουν σε ένα άλμπουμ, ήταν ένας υπέροχος τρόπος να ολοκληρώσω τη φωτογράφιση.»

Πέμπτη ημέρα: βγείτε έξω

Άγριο πόνι σε δρόμο στα Brecon Beacons.

Είτε βρίσκεστε σε ένα άγνωστο μέρος είτε στο αγαπημένο σας σημείο για περπάτημα, στις εξορμήσεις στην ύπαιθρο με τη μηχανή σας έχετε τη δυνατότητα να καταγράψετε τα πάντα: από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέχρι τον νυχτερινό ουρανό και τα μοτίβα που δημιουργούν τα σύννεφα. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 1/6.400 δευτ., f/2.8 και ISO320. © Ellis Reed

Δύο άγρια πόνι που στέκονται έχοντας τα κεφάλια τους κοντά μεταξύ τους στο Brecon Beacons.

Ο Ellis ταξίδεψε στην Ουαλία για τις υπαίθριες λήψεις του, αλλά η φωτογράφιση ενός κοκκινολαίμη στον κήπο σας, με τη σωστή σύνθεση, μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακή. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 1/6.400 δευτ., f/2.8 και ISO320. © Ellis Reed

Η φύση μάς προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθούμε με το περιβάλλον μας και να απομακρυνθούμε από τις οθόνες, κάτι που συμβάλλει στη θετική ψυχική υγεία. Ο Ellis ταξίδεψε στο Brecon Beacons για να φωτογραφίσει άγρια πόνι, μια πρόκληση που του χάρισε ένα απίστευτο αίσθημα ικανοποίησης.

«Αυτό σχετίζεται με το θέμα της θετικής νοοτροπίας, επειδή η φύση σε διδάσκει να έχεις υπομονή. Όταν καταφέρεις τελικά να τραβήξεις τη φωτογραφία, νιώθεις ότι η αναμονή άξιζε πραγματικά τον κόπο», προσθέτει. «Νιώθεις πραγματικά ότι τα κατάφερες και το αποτέλεσμα σε ανταμείβει.»

Έκτη ημέρα: απομακρυνθείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Λήψη τοπίου με λευκούς γκρεμούς στην ακτή και τα αστέρια που λάμπουν ψηλά στον ουρανό.

«Όταν αφήνεις πίσω σου όσα σε κάνουν να νιώθεις άνετα, η πρόκληση είναι να μάθεις από αυτήν την εμπειρία και να απολαύσεις τη διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής», λέει ο Ellis. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 24mm, με 20 δευτ., f/4 και ISO400. © Ellis Reed

Αστέρια που λάμπουν στον νυχτερινό ουρανό πάνω από βράχους και μια παραλία.

«Χρησιμοποιούσα συνήθως ρύθμιση γύρω στο ISO400, ταχύτητα κλείστρου 15 δευτ. και διάφραγμα περίπου f/5 για να εξασφαλίσω ότι θα τραβήξω λήψεις με αρκετές λεπτομέρειες και φως, αποφεύγοντας τα υπερβολικά ίχνη κίνησης των αστεριών», αναφέρει ο Ellis. «Το σκόπευτρο και η περιστρεφόμενη πίσω οθόνη είναι ιδανικά για την προεπισκόπηση των λήψεων και για να βεβαιωθώ ότι τα πάντα είναι ευθυγραμμισμένα.» Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 70mm, με 15 δευτ., f/5 και ISO400. © Ellis Reed

«Όταν κάνετε κάτι που σας τρομάζει ή για το οποίο δεν νιώθετε σίγουροι, τότε βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας, το λεγόμενο ‘comfort zone’. Πιστεύω ότι οι περιορισμοί της καραντίνας ενίσχυσαν την ανάγκη των ανθρώπων να μην βγαίνουν ποτέ από τη δική τους ζώνη άνεσης, και ομολογώ πως και σ' εμένα συνέβη το ίδιο. Το να κάνεις κάτι διαφορετικό σε βοηθά να ανανεώνεσαι, ενώ παράλληλα μπορείς να μάθεις από αυτό.»

«Οι νυχτερινές λήψεις και η αστροφωτογράφιση είναι είδη με τα οποία δεν είμαι εξοικειωμένος, αλλά ήθελα να δοκιμάσω εδώ και πολύ καιρό», λέει ο Ellis. Επισκέφτηκε τον σχηματισμό βράχων Durdle Door στο Ντόρσετ για να δώσει νέα πνοή στις εικόνες του.

Η Canon EOS R ανταποκρίθηκε τέλεια στον ασθενή φωτισμό αυτής της νυχτερινής φωτογράφισης του Ellis, χάρη στον μεγάλο αισθητήρα full-frame 30,3MP, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει εντυπωσιακές εικόνες μακράς έκθεσης. Παράλληλα, η φωτεινή οθόνη LCD διευκόλυνε τη σύνθεση των λήψεων στο σκοτάδι.

Έβδομη ημέρα: φωτογραφίστε με έναν φίλο

Δύο άνδρες στέκονται πάνω σε βράχο μπροστά από μια κοιλάδα την οποία διασχίζει ένα ποτάμι.

Η συμμετοχή ενός φίλου σε μια επταήμερη πρόκληση μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κοινωνικοποιηθείτε και να κάνετε κάτι διαφορετικό. Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 24mm, με 1/1.600 δευτ., f/2.8 και ISO250. © Ellis Reed

Χέρι που κρατά μια Canon Zoemini S με δύο εκτυπώσεις πάνω της, μπροστά από κυματιστούς λόφους.

«Αν χρησιμοποιείτε συνήθως έναν συγκεκριμένο τρόπο σύνθεσης της εικόνας, πριν ακόμα φέρετε τη μηχανή μπροστά στα μάτια σας, πιστεύω πως αυτό το χαρακτηριστικό συμβάλλει στη σύνδεση των εικόνων μεταξύ τους», αναφέρει ο Ellis. «Ένας τρόπος που μου αρέσει προσωπικά να προσπαθώ και να ‘δένω’ όλες τις εικόνες μου είναι ο τρόπος με τον οποίο τις επεξεργάζομαι, καθώς χρησιμοποιώ συνήθως ένα καθορισμένο στυλ. Αναδεικνύω τους πιο ήρεμους και ζεστούς τόνους.» Λήψη με Canon EOS R και φακό Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM στα 24mm, με 1/1.600 δευτ., f/2.8 και ISO160. © Ellis Reed

Η φωτογραφία δεν χρειάζεται να είναι πάντα μια μοναχική περιπέτεια. Σύμφωνα με τον Ellis, η εξερεύνηση με έναν φίλο μπορεί να είναι ιδανική για την ενίσχυση της θετικής νοοτροπίας και της κοινωνικής ζωής.

«Αυτό που μου έχει δώσει τόσο μεγάλη ώθηση είναι η κοινότητα, η δυνατότητα να γνωρίσω φίλους με παρόμοιες ιδέες και να αναπτύξω φιλίες μέσα από το Instagram και τις φωτογραφικές κοινότητες. Μετά από τόσους μήνες κοινωνικής απομάκρυνσης, η δυνατότητα να στείλεις ένα μήνυμα σε έναν άλλο φωτογράφο και να του ζητήσεις να συναντηθείτε για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες μαζί και να απολαύσετε παρέα τη δημιουργία ιστοριών και αναμνήσεων, είναι πραγματικά πολύ σημαντική.»

Ο Ellis αποδεικνύει στην πράξη ότι η ολοκλήρωση μιας επταήμερης φωτογραφικής πρόκλησης μπορεί να βοηθήσει έναν φωτογράφο να εξελιχθεί σε έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό αφηγητή ιστοριών. Και ενώ το θέμα της ενσυνειδητότητας που επέλεξε συνδέεται με τον στόχο του να αλλάξει τη νοοτροπία του όσον αφορά τη φωτογραφία, το δικό σας θέμα μπορεί να είναι οτιδήποτε θελήσετε.

«Μια τέτοια πρόκληση σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά», λέει ο ίδιος, «επειδή συνήθως πολλοί υιοθετούν ένα συγκεκριμένο στιλ και επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία. Θέτοντας μια πρόκληση στον εαυτό σου σε βοηθά να εξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τις τοποθεσίες και αφηγείσαι ιστορίες.»



Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

  • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

    EOS R

    Mirrorless μηχανή full frame που προσφέρει νέες ευκαιρίες δημιουργικότητας σε φωτογράφους και κινηματογραφιστές.
  • Φακοί RF

    RF 24-70mm F2.8L IS USM

    Εξασφαλίστε επαγγελματικό αποτέλεσμα στη δουλειά σας με mirrorless μηχανές full-frame χάρη στο ζουμ 24-70mm με γρήγορο διάφραγμα και στα 5 στοπ σταθεροποίησης εικόνας.
  • Φωτογραφικές μηχανές στιγμιαίας εκτύπωσης και τσέπης

    Canon Zoemini S2

    Τραβήξτε τις selfie σας με έναν φωτοεκτυπωτή σε μέγεθος τσέπης, που διαθέτει καθρέπτη, φωτεινό δακτύλιο, έλεγχο κλείστρου από απόσταση και άμεση προβολή.

Σχετικά άρθρα