Το άγριο παιχνίδι του Calcio Storico (ιστορικό ποδόσφαιρο), γνωστό και ως Calcio Fiorentino, παίζεται μόνο στη Φλωρεντία τον Ιούνιο και μόνο από τέσσερις ομάδες που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις συνοικίες της πόλης.

Το παιχνίδι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και αρχικά παιζόταν από αριστοκράτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από τον εκάστοτε Πάπα. Η εγγενής βιαιότητά του οφείλονταν στους βίαιους εκείνους καιρούς. Οι οικογενειακές αντιζηλίες στη μεσαιωνική Φλωρεντία (πατρίδα των διαβόητων Μεδίκων) κατέληγαν συχνά σε εκρήξεις χάους.

Η σύγχρονη διοργάνωση –δύο ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός– διεξάγεται στην καλυμμένη με άμμο πλατεία της εκκλησίας Santa Croce του 14ου αιώνα.

Οι κανόνες είναι απλοί. Για πενήντα λεπτά μετά από μια κανονιά, δύο ομάδες των είκοσι επτά ανδρών προσπαθούν να περάσουν μια μπάλα πάνω από έναν φράκτη ύψους 1,2 μέτρων στα δύο άκρα του γηπέδου και να βάλουν γκολ (caccia). Αν αστοχήσουν, η αντίπαλη ομάδα κερδίζει μισό caccia.

Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια και τα πόδια τους για να περάσουν την μπάλα και επιτρέπεται να ακινητοποιούν τους αντιπάλους τους με λαβές πάλης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θεωρούν κατάλληλο. Οι αιματηροί τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι. Τα πνεύματα ανάβουν. Ωστόσο, με κάποιον τρόπο, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός δεν χάνεται.

Η ομάδα που κερδίζει δεν σηκώνει ένα τεράστιο ασημένιο τρόπαιο, αλλά επιβραβεύεται με μια αγελάδα.

Το Calcio Storico είναι μόνο μία από τις συναρπαστικές, συγκινητικές και μαγικές ευκαιρίες που σας προσφέρει ο κόσμος μας αν θέλετε να εξερευνήσετε λίγο περισσότερο, να στρέψετε το βλέμμα σας σε κάτι διαφορετικό ή να ξεφύγετε από αυτά που κάνετε συνήθως. Η Canon σάς προσκαλεί να τις ανακαλύψετε και να τις καταγράψετε με στατικές ή κινούμενες εικόνες. Come and see.