Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Φωτογράφιση time-lapse: δίνοντας ζωή στα τοπία

Η φωτογράφιση time-lapse (βαθμιαία παρέλευση χρόνου) περιλαμβάνει τη λήψη εκατοντάδων, ή και χιλιάδων, στατικών εικόνων που αναπαράγονται διαδοχικά για να μετατραπούν σε βίντεο συμπιεσμένου χρόνου. Ως εντυπωσιακή μορφή τέχνης, μπορεί να δώσει νέα πνοή στην παραδοσιακή φωτογράφιση τοπίων. «Η φωτογράφιση time-lapse σάς επιτρέπει να αποκαλύψετε μια νέα δυναμική σε ένα τοπίο», αναφέρει ο Alex Nail, επαγγελματίας φωτογράφος τοπίων και κινηματογραφιστής time-lapse, ο οποίος δημιουργεί οπτικό υλικό για οργανισμούς όπως ο Visit Britain και ο Woodland Trust.
«Με λήψεις τοπίων δύσκολα θα εντυπωσιάσετε τον θεατή, αλλά μόλις συμπεριλάβετε κίνηση, η σκηνή ζωντανεύει. Αν βγείτε για φωτογράφιση μια όμορφη καλοκαιρινή ημέρα, το δυνατό φως μπορεί να μην είναι πολύ καλό για στατικές εικόνες, αλλά μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται ή να περνούν σύννεφα στον ουρανό, έχετε την ιδανική ευκαιρία για φωτογράφιση time-lapse.»
Η ανατολή του ήλιου, το τρεχούμενο νερό σε ένα ρυάκι, τα κύματα στην ακτή ή ακόμα και η διερχόμενη κυκλοφορία στον δρόμο μιας πόλης μπορούν να μετατραπούν σε μαγευτικά πλάνα, με ελάχιστα λεπτά ρυθμίσεων και λήψης.
Χρησιμοποιώντας την Canon EOS RP, μια μικρή, ελαφριά και έξυπνη mirrorless μηχανή full-frame (πλήρους καρέ), ιδανική για δημιουργικές λήψεις εν κινήσει, ο Alex μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες συμβουλές του για λήψεις τοπίων time-lapse.

1. Ξεκινήστε με το σωστό κιτ

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Για τον Alex, η μικρή, ελαφριά και πανίσχυρη Canon EOS RP ήταν ιδανική για φωτογράφιση τοπίων time-lapse σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τη λήψη τοπίων με την τεχνική του time-lapse, ο Alex χρησιμοποιεί ένα τρίποδο, έναν ευρυγώνιο ή μεσαίου εύρους φακό ζουμ και συνήθως ένα ιντερβαλόμετρο για τη ρύθμιση των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των καρέ. Ωστόσο, αρκετές μηχανές Canon διαθέτουν ενσωματωμένο ιντερβαλόμετρο και κατάσταση Ταινίας timelapse –μεταξύ άλλων τα μοντέλα EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II και EOS RP– και μπορούν να απαθανατίσουν πλάνα με time-lapse σε 4K. Η EOS RP σάς επιτρέπει να φωτογραφίζετε με μεσοδιάστημα ενός δευτερολέπτου ή περισσότερο, με συνολική διάρκεια έως 3.600 καρέ, σε 4K UHD ή Full HD, και κάνει τη διαδικασία πανεύκολη: εσείς απλώς ρυθμίζετε τη μηχανή, αποφασίζετε το διάστημα που επιθυμείτε μεταξύ των λήψεων και τη διάρκεια της λήψης και η μηχανή αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, ενώνοντας τις εικόνες σε μια ακολουθία βίντεο στη μηχανή.

«Με την Canon EOS RP, απλώς ρυθμίζετε τη μηχανή και την αφήνετε να κάνει τη δουλειά της καθώς αλλάζει μπροστά σας η σκηνή», περιγράφει ο Alex.

Ο Alex συνδυάζει τη δική του Canon EOS RP με έναν φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM. «Ο φακός αυτός ταιριάζει στη φωτογράφιση time-lapse, καθώς παρέχει πολύ χρήσιμες εστιακές αποστάσεις. Τραβάω πολλές από τις λήψεις τοπίων time-lapse στα 24mm, αλλά με αυτόν τον φακό έχω το περιθώριο να καταγράψω και πιο μακρινές σκηνές», εξηγεί. Εκτός από τους επόμενης γενιάς φακούς RF, η Canon EOS RP είναι επίσης συμβατή με την γκάμα φακών EF και EF-S της Canon, μέσω ενός Προσαρμογέα βάσης EF-EOS R.

2. Ρυθμίστε τη μηχανή σας

Η τεχνολογία Σταθεροποιητή εικόνας 5 στοπ στον φακό Canon RF 24-105mm F4L IS USM είναι χρήσιμη κατά τη φωτογράφιση χωρίς τρίποδο, όμως ο Alex μάς συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε τρίποδο για τις λήψεις time-lapse. «Αν ο φακός σας έχει διακόπτη Σταθεροποιητή εικόνας (IS), μην ξεχνάτε να απενεργοποιείτε τον σταθεροποιητή όταν χρησιμοποιείτε τρίποδο, γιατί μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση», μας προειδοποιεί. Η επιλογή της κατάστασης Ταινίας timelapse στην Canon EOS RP θα απενεργοποιήσει το σύστημα IS του φακού.

Για να αυξηθεί η ευκρίνεια και η συνέπεια, ο Alex μάς συμβουλεύει επίσης να κλειδώνουμε τις ρυθμίσεις. «Πάντα μου διαφεύγει να αλλάξω σε χειροκίνητη εστίαση. Αν αλλάξει η σκηνή ή η ένταση φωτός, ή προκύψει η παραμικρή μετατόπιση της εστίασης, μπορεί να προκληθούν προβλήματα, οπότε κλειδώστε τα όλα –μηχανή και ρυθμίσεις– και εστιάστε χειροκίνητα.» Απλώς μετακινήστε τον διακόπτη AF/MF στη θέση MF στον φακό σας.

3. Εξοικειωθείτε με την έκθεση

Τα τοπία εξαρτώνται από το φυσικό φως, το οποίο μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα σε λίγα δευτερόλεπτα, οπότε η έκθεση παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτογράφιση time-lapse. Όταν δεν φωτογραφίζει απευθείας στον ήλιο, ο Alex φωτογραφίζει την ανατολή ή τη δύση του ηλίου σε κατάσταση Προτεραιότητας κλείστρου, το οποίο σημαίνει ότι η μηχανή ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα με το φως. «Οι αλλαγές στην έκθεση μεταξύ των καρέ είναι πολύ μικρές», εξηγεί, «άρα το τρεμόπαιγμα είναι μικρότερο από ό,τι θα περιμένατε.» Ωστόσο, αν θέλετε να απαθανατίσετε με φυσικό τρόπο τις αλλαγές της έκθεσης, ο Alex προτείνει να αλλάξετε σε χειροκίνητη κατάσταση. «Είναι ο απλούστερος τρόπος φωτογράφισης time-lapse, γιατί μπορείτε να ρυθμίσετε τη μηχανή και μετά να είστε ήσυχοι.»

Στην κατάσταση Ταινίας timelapse της Canon EOS RP, μπορείτε να τραβήξετε μια δοκιμαστική λήψη για να αξιολογήσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης πριν πατήσετε το πλήκτρο λήψης ταινίας για την έναρξη εγγραφής της ακολουθίας εικόνων time-lapse.

4. Επιλέξτε τη διάρκεια που ταιριάζει στη σκηνή

Για να καθορίσετε τα διαστήματα μεταξύ των λήψεων, αναλογιστείτε την ταχύτητα αλλαγής της σκηνής. Το τρεχούμενο νερό, τα κύματα στην ακτή και η διερχόμενη κυκλοφορία οχημάτων κινούνται αρκετά γρήγορα, οπότε τα συντομότερα μεσοδιαστήματα θα καταγράψουν αυτές τις σκηνές χωρίς απότομες αλλαγές. Για σύννεφα που κινούνται γρήγορα μια μέρα που φυσάει, συνήθως είναι επαρκές ένα μεσοδιάστημα από 1 έως 4 δευτερόλεπτα.

Για τη δημιουργία ενός κλιπ τεσσάρων έως έξι δευτερολέπτων, ο Alex στοχεύει σε πλάνα 10 έως 12 δευτερολέπτων: «δεν ξέρεις ποιο ακριβώς σημείο θα έχει ενδιαφέρον», μας εξηγεί. Αν κάνετε το επόμενο βήμα και περάσετε στη δημιουργία υλικού time-lapse χειροκίνητα σε λογισμικό, μπορείτε επίσης να επιταχύνετε την αναπαραγωγή και «ο διπλασιασμός του αριθμού των καρέ σάς επιτρέπει επίσης να διπλασιάσετε την ταχύτητα αν παρατηρήσετε ότι το time-lapse αλλάζει πολύ αργά.» Οι περισσότερες ακολουθίες του Alex ξεκινούν με περίπου 300 καρέ, που σημαίνει πλάνα 12 δευτερολέπτων κατά την προβολή με 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps).

Όσο αναπτύσσονται οι δεξιότητές σας, ο Alex συμβουλεύει να πειραματιστείτε με τη μετάβαση σε λυκόφως και έπειτα με τον έναστρο ουρανό. «Για να πραγματοποιήσετε λήψη time-lapse του νυχτερινού ουρανού και να δείτε τα άστρα να περιστρέφονται γύρω από τον πολικό αστέρα, φωτογραφίστε με μεσοδιαστήματα 40 δευτερολέπτων και ταχύτητα κλείστρου 30 δευτερολέπτων», μάς συμβουλεύει. «Θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι για να φωτογραφίσετε σύννεφα.»

Η διάρκεια της μπαταρίας είναι σίγουρα ένα ζήτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τις λήψεις τη νύχτα. «Διαπίστωσα ότι οι μπαταρίες της Canon είναι πολύ αξιόπιστες, ακόμα κι όταν κάνει κρύο», μας λέει ο Alex· όμως, να έχετε υπόψη ότι η απόδοση των μπαταριών θα μειωθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για μεγάλης διάρκειας ή ολονύχτιες λήψεις με την Canon EOS RP, μπορεί να χρειαστεί να συνδέσετε τη μηχανή με μια πηγή ρεύματος χρησιμοποιώντας προαιρετικά αξεσουάρ, όπως το τροφοδοτικό AC AC-E6N, ο μετατροπέας DC DR-E18 ή το κιτ τροφοδοτικού AC ACK-E18.

5. Δημιουργήστε μια συναρπαστική σύνθεση

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Κατά τη λήψη στατικών εικόνων τοπίων, ο Alex προτιμάει να ενσωματώνει έντονα γραφικά στοιχεία στο προσκήνιο, όπως βράχους, δέντρα ή νερό, αλλά η σύνθεση λήψεων time-lapse απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. «Τα επιτυχημένα πλάνα time-lapse επιζητούν την απλούστευση του κάδρου, ώστε να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του. Κατά τη λήψη στατικών εικόνων, είμαι πολύ ακριβής με τη σύνθεση, αλλά με το time-lapse οι λήψεις μου είναι λίγο ευρύτερες, επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί, ενώ αργότερα κατά την επεξεργασία μπορώ να κόψω το κάδρο αν θέλω. Ο φακός Canon RF 24-105mm F4L IS USM είναι ιδανικός: μπορώ να τραβήξω ευρυγώνιες λήψεις, αλλά είμαι και πάλι καλυμμένος αν η σκηνή απαιτεί πιο σφικτό κάδρο, για παράδειγμα όταν το φεγγάρι ή ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα.»

Οπότε την επόμενη φορά που θα βγείτε για φωτογράφιση, αναζητήστε ευκαιρίες για να ζωντανέψετε το τοπίο – η δημιουργία time-lapse δεν παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από το στήσιμο ενός τρίποδου για μια στατική φωτογραφία τοπίου, ενώ μια μηχανή με κατάσταση λήψης time-lapse, όπως η Canon EOS RP, διευκολύνει πολύ τη διαδικασία.Σύνταξη: Natalie Denton

Σχετικά άρθρα
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Πρόκληση: φακοί για τοπία

Η επαγγελματίας Verity Milligan μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της στη δημιουργική φωτογράφιση τοπίων με δύο ελαφριούς φακούς.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ TIME-LAPSE

Σύλληψη της κίνησης σε βίντεο time-lapse

Αλάνθαστες τεχνικές για λήψη βίντεο time-lapse, hyper-lapse και αργής κίνησης.

Create light trails

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

Δημιουργήστε ίχνη φωτός

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μακρά έκθεση για να δημιουργήστε ίχνη φωτός: Συμβουλές από τον νικητή της Redline Challenge της Canon.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές