ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δημιουργικές συμβουλές για καλλιτεχνικά εφέ bokeh

Τα bokeh είναι κάτι παραπάνω από φλουταρισμένο φόντο. Η Rosie Lugg, δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πειραματιστείτε με το φως και δικά σας κομμένα σχήματα για να κάνετε τις εικόνες σας μοναδικές.
Άτομο που τοποθετεί το χέρι του στη γυαλιστερή πλευρά ενός CD, με σχήματα bokeh σε μορφή αστεριών γύρω του.

Το bokeh είναι η νέα τάση στους δημιουργικούς κύκλους. Προέρχεται από την ιαπωνική λέξη για το «θόλωμα» και περιγράφει το χαρακτηριστικό των περιοχών εκτός εστίασης μέσα στις εικόνες. Το καλό bokeh είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τεχνική απομόνωσης του κύριου σημείου ενδιαφέροντος σε μια σκηνή, φλουτάροντας το γύρω περιβάλλον. Επομένως, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα πορτραίτα και στις εικόνες νεκρής φύσης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στον οδηγό bokeh για νέους χρήστες.

Τα όμορφα bokeh αποτελούν κεντρικό στοιχείο του στυλ φωτογράφισης της Rosie Lugg. Εκτός από επιτυχημένη φωτογράφος, η Rosie είναι μια ενθουσιώδης δημιουργός του TikTok, η οποία δημοσιεύει χρήσιμα βίντεο με νέες συμβουλές και κόλπα για επίδοξους φωτογράφους, βήμα προς βήμα. Εδώ εξηγεί πώς μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με το bokeh, αναβαθμίζοντάς το από ένα απλό φλουτάρισμα σε κάτι πραγματικά καλλιτεχνικό.

1. Διαλέξτε τον εξοπλισμό σας

Η δυνατότητα αποεστίασης περιοχών στο προσκήνιο ή στο φόντο μιας σκηνής είναι ζωτικής σημασίας για το εφέ bokeh. Χρειάζεστε μικρό βάθος πεδίου, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να πετύχετε εύκολα αν φωτογραφίζετε με smartphone. Μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα bokeh χρησιμοποιώντας μια μηχανή με μεγάλο αισθητήρα εικόνας, όπως αυτός που υπάρχει σε πολλές mirrorless μηχανές της Canon, ή χρησιμοποιώντας φακούς με μεγάλο διάφραγμα ή ακόμη και τηλεφακούς.

Όλες οι μηχανές Canon μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες με καλό bokeh και η Rosie βασίζεται στην Canon EOS 200D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 250D) για το συγκεκριμένο εφέ, αλλά μια μηχανή full-frame –όπως η Canon EOS RP ή η EOS R6– είναι εξίσου κατάλληλη. Οι γρήγοροι σταθεροί φακοί είναι ιδανικοί και υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές επιλογές, όπως ο Canon EF 50mm F1.8 STM.

Οι επιλογές του Συστήματος EOS R περιλαμβάνουν τον Canon RF 50mm F1.8 STM, ο οποίος προσφέρει πολύ φυσική προοπτική. Για ευρύτερη γωνία θέασης, ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM είναι καλή επιλογή, ενώ για πορτραίτα είναι τέλειος ο Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Η μικρή εστιακή απόσταση τηλεφακού επιτρέπει άνετη απόσταση λήψης, χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός στο θέμα σας, ενώ προσφέρει κολακευτική, ελαφρώς επίπεδη προοπτική. Και οι δύο αυτοί φακοί macro έχουν πολύ μικρή ελάχιστη απόσταση εστίασης, η οποία προσφέρει επίσης πραγματικά μικρό βάθος πεδίου.

Η εμφάνιση του bokeh επηρεάζεται επίσης από τον αριθμό των λεπίδων που έχει το διάφραγμα του φακού σας – γενικά, όσες περισσότερες είναι οι λεπίδες, τόσο πιο ελκυστικό και κυκλικό βγαίνει το bokeh. Οι Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM και Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM έχουν εννέα λεπίδες διαφράγματος, ενώ ο Canon RF 50mm F1.8 STM διαθέτει επτά.

2. Κόψτε και κολλήστε

Χέρι που σχεδιάζει το περίγραμμα ενός φακού, ο οποίος είναι τοποθετημένος με την εμπρός όψη προς τα κάτω σε ένα φύλλο χαρτιού.

Η Rosie λέει: «Το πατρόν πρέπει να ταιριάζει στο εμπρός μέρος του φακού σας, οπότε είναι ευκολότερο να σχεδιάσετε απλά μια γραμμή γύρω του και να το κόψετε.» © Rosie Lugg

Χέρι που κρατάει μια Canon EOS 200D μπροστά από έναν τοίχο που καλύπτεται από φωτάκια. Πάνω στο φακό έχει τοποθετηθεί ένα κομμένο σχήμα αστεριού.

Για να αποφύγετε τη μονωτική ταινία, που κάνει τον φακό να κολλάει αφού την αφαιρέσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο της δίπλωσης που προτείνει η Rosie. «Κόβω το πατρόν μου με αναδιπλούμενες προεξοχές και το στερεώνω στη θέση του με μια κορδέλα μαλλιών.» © Rosie Lugg

«Μου αρέσει πολύ να προσθέτω μια αίσθηση μαγείας στις λήψεις μου, με στοιχεία bokeh σε δικά μου σχήματα», συνεχίζει η Rosie. «Και μπορεί κανείς να τα φτιάξει πολύ εύκολα. Πάρτε ένα φύλλο χαρτί ή χαρτόνι και τοποθετήστε το πάνω σε ένα τραπέζι. Έπειτα, τοποθετήστε τον φακό από πάνω, με το εμπρός μέρος του προς τα κάτω, και σχεδιάστε την περιφέρειά του. Στη συνέχεια, κόψτε το περίγραμμα, αφήνοντας προεξοχές που μπορείτε να διπλώσετε πάνω από την άκρη του φακού. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να σταθεροποιήσετε το πατρόν με ένα λαστιχάκι.»

«Έχω χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικά κομμένα σχήματα για αυτό το έργο», λέει η Rosie. «Για τη λήψη της αχνιστής κούπας με τις καρδιές (κάτω), έφτιαξα ένα περίγραμμα καρδιάς, ενώ για την αυτοπροσωπογραφία μου διάλεξα ένα αστέρι.» Το bokeh σε σχήμα καρδιάς μπορεί να δώσει μια πραγματικά ρομαντική αίσθηση στις φωτογραφίες του γάμου σας ή σε αυτές της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ τα αστέρια είναι μια διασκεδαστική προσθήκη στις φωτογραφίες γενεθλίων ή εποχιακών εορτών.

«Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα και να κάνετε λάθη μέχρι να βρείτε το σωστό μέγεθος σχήματος για το καλύτερο αποτέλεσμα, ανάλογα με τη μηχανή και τον φακό που χρησιμοποιείτε, αλλά στο τέλος θα αξίζει τον κόπο», προσθέτει η Rosie. «Για φακούς με μικρότερη εστιακή απόσταση, όπως ο Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα κομμένα σχήματα.»

3. Προσθέστε φως

Ίχνος με bokeh από καρδιές, που μοιάζουν σαν να αιωρούνται πάνω από τον αχνό που υψώνεται από μια ασπρόμαυρη κούπα.

Γι’ αυτήν την ατμοσφαιρική λήψη, η Rosie τοποθέτησε μια αχνιστή κούπα μπροστά μια σειρά από φωτάκια, δημιουργώντας bokeh σε σχήμα καρδιάς, χάρη στο προσεκτικά κομμένο σχήμα που τοποθετήθηκε πάνω στο φακό. Λήψη με EOS 200D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 250D) και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/250 δευτ., f/1.4 και ISO400. © Rosie Lugg

Μηχανή πάνω σε τρίποδο, τοποθετημένη μπροστά από μια κούπα και μια σειρά από φωτάκια.

Η Rosie χρησιμοποίησε μία πηγή φωτός για την κούπα και τοποθέτησε τη μηχανή σε ένα τρίποδο εκεί κοντά. Επέλεξε ευρύ διάφραγμα, το οποίο συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του βάθους πεδίου. «Τα φωτάκια βρίσκονται περίπου 3-4 μέτρα πίσω από την κούπα. Όσο πιο μακριά τοποθετείτε τα φωτάκια, τόσο πιο θολά θα φαίνονται», αναφέρει. © Rosie Lugg

«Για να δημιουργήσετε σχήματα bokeh στην εικόνα σας, θα χρειαστείτε μερικά φώτα. Κάθε μη εστιασμένο φως θα πάρει τη μορφή του κομμένου σχήματός σας, οπότε μια σειρά από φωτάκια στο φόντο είναι ιδανική επιλογή. Κρεμάστε τα σε μια γραμμή ή βάλτε τα όλα μαζί – ό,τι είναι καλύτερο για την εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε. Για να φωτίσετε το κύριο αντικείμενο στο προσκήνιο, χρειάζεστε μόνο ένα πιο δυνατό φως. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε φωτογραφικό φωτιστικό σώμα. Ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή το φως του δωματίου είναι μια χαρά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φως της ημέρας που μπαίνει μέσα από ένα παράθυρο.»

Στη Rosie αρέσει επίσης να προσθέτει μια πινελιά χρώματος. «Ένα από τα αγαπημένα μου κόλπα είναι να χρησιμοποιώ ένα παλιό CD για να αντικατοπτρίζω το κύριο φως, με αποτέλεσμα να διαχέονται στο θέμα διάφορα χρώματα. Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση και τη γωνία του δίσκου για να προσαρμόσετε το αποτέλεσμα.»

4. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις σας

«Για να μεγιστοποιήσετε το φλουτάρισμα στο φόντο, χρησιμοποιήστε το ευρύτερο διάφραγμα του φακού σας», λέει η Rosie. «Γενικά, φωτογραφίζω στη Χειροκίνητη κατάσταση (M). Πρώτα ρυθμίστε τον μικρότερο αριθμό f και στη συνέχεια επιλέξτε μια αρκετά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να αποφύγετε το θόλωμα λόγω κίνησης. Το καλύτερο είναι να τοποθετήσετε τη μηχανή σας σε τρίποδο και να χρησιμοποιήσετε μια ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/125 δευτ. για πορτραίτα. Για εικόνες νεκρής φύσης χωρίς κίνηση, μπορείτε να επιλέξετε και χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου. Δείτε την εικόνα σε προεπισκόπηση στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) ή στην πίσω οθόνη μιας mirrorless μηχανής, ή στην πίσω οθόνη μιας DLSR σε κατάσταση Άμεσης προβολής, και αυξήστε τη ρύθμιση ISO αν η εικόνα δείχνει πολύ σκοτεινή. Προσπαθώ να μην υπερβαίνω το ISO400 με τη δική μου Canon EOS 200D, ώστε οι λήψεις να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια και λιγότερο θόρυβο, αλλά μπορείτε να πάτε και πολύ παραπάνω με τις πιο καινούριες mirrorless μηχανές του Συστήματος Canon EOS R

5. Βάλτε τον εαυτό σας στην εικόνα

Γυναίκα που κοιτάζει ένα φως στο προσκήνιο και γέρνει πάνω από μια καρέκλα, κρατώντας ένα smartphone.

Η Rosie χρησιμοποίησε την εφαρμογή Canon Camera Connect στο τηλέφωνό της για να ελέγξει την αυτόματη εστίαση της μηχανής κατά τη λήψη της αυτοπροσωπογραφίας της. © Rosie Lugg

Αυτοπροσωπογραφία γυναίκας με το κεφάλι της να γέρνει προς τη μία πλευρά και με bokeh σε σχήμα αστεριού πίσω της.

Εδώ βλέπετε την ολοκληρωμένη αυτοπροσωπογραφία, με ένα φως που φωτίζει το κεφάλι και τους ώμους της Rosie, και bokeh σε σχήμα αστεριού από φωτάκια στο φόντο. Λήψη με Canon EOS 200D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 250D) και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/125, f/1.4 και ISO200. © Rosie Lugg

«Για την αυτοπροσωπογραφία, θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει την οθόνη μεταβλητής γωνίας που υπάρχει σε πολλές μηχανές Canon, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιώ την εφαρμογή Canon Camera Connect στο τηλέφωνό μου», λέει η Rosie. «Τα κάνει όλα πολύ εύκολα. Μπορείτε να δείτε την εικόνα σε προεπισκόπηση στο τηλέφωνό σας σε πραγματικό χρόνο και να πατήσετε στην οθόνη για να επιλέξετε το επιθυμητό σημείο αυτόματης εστίασης. Στα πορτραίτα, πρόκειται συνήθως για το μάτι που βρίσκεται πιο κοντά στη μηχανή. Είναι επίσης χρήσιμο το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης της μηχανής, με καθυστέρηση των δύο δευτερολέπτων. Σας δίνει αρκετό χρόνο να αφήσετε το τηλέφωνο και να πάρετε πόζα πριν από την καταγραφή της λήψης.»

6. Ώρα για παιχνίδι

Αυτοπροσωπογραφία γυναίκας, με bokeh σε σχήμα αστεριού από φωτάκια σκορπισμένα πίσω της, με την αντανάκλαση του προσώπου της ορατή στο προσκήνιο.

Η Rosie χρησιμοποίησε ένα παλιό CD γι’ αυτήν την εκδοχή της αυτοπροσωπογραφίας της: «Δεν προσθέτει απλώς χρώμα, αλλά δημιουργεί κιόλας μια αντανάκλαση που προσθέτει ένα επιπλέον δημιουργικό στοιχείο στη φωτογραφία.» Λήψη με Canon EOS 200D και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/125, f/1.4 και ISO200. © Rosie Lugg

Δύο χέρια με δαχτυλίδια, με bokeh σε σχήμα αστεριού στο φόντο.

Η Rosie είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του πειραματισμού. «Τα χέρια μπορούν να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον και εκφραστικό θέμα στο προσκήνιο», εξηγεί. «Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικές χειρονομίες και σχήματα.» Λήψη με Canon EOS 200D και φακό Canon EF 35mm f/1.4L II USM, με 1/125, f/1.4 και ISO200. © Rosie Lugg

Αφού μάθετε τα βασικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες τεχνικές για να δώσετε ξεχωριστή εμφάνιση στα πορτραίτα των φίλων και της οικογένειάς σας. Η Rosie λέει ότι αξίζει να πειραματίζεστε με το στήσιμο. «Μπορείτε να αλλάξετε δραματικά την εμφάνιση και την αίσθηση των εικόνων, αλλάζοντας ελαφρώς τη θέση του θέματος και της μηχανής ή πραγματοποιώντας τη λήψη από διαφορετικές γωνίες. Αλλάζοντας την απόσταση ανάμεσα στο αντικείμενο που βρίσκεται στο προσκήνιο και στα φωτάκια στο φόντο, μπορείτε να επηρεάσετε ακόμα περισσότερο την εικόνα. Μου αρέσει να προσθέτω επιπλέον αντικείμενα και φωτισμό διαφορετικού χρώματος για να φτιάχνω την ατμόσφαιρα. Αφήστε απλώς τη φαντασία σας να καλπάσει.»

Σας εμπνέουν αυτές οι δημιουργικές τεχνικές; Δείτε τις συμβουλές της Rosie σχετικά με τη χρήση σχημάτων bokeh για τη δημιουργία όμορφων εφέ φωτισμού στο TikTok και δοκιμάστε και μόνοι σας, προσθέτοντας διασκεδαστικά εφέ στις δικές σας εικόνες. Μοιραστείτε τα αποτελέσματα με το hashtag #FreeYourStory και προσθέστε την ετικέτα @canonemea.


Σύνταξη: Matthew Richards

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

  Δημιουργικές τεχνικές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  Δύο φωτογράφοι του TikTok μοιράζονται μαζί σας τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία εικόνων που ξεχωρίζουν.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ

  Παραμυθένια πορτραίτα

  Δέκα συμβουλές για τη δημιουργία αξέχαστων παραμυθένιων εικόνων από την ειδικό Rosie Hardy.

 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Δημιουργήστε το δικό σας οικιακό στούντιο

  Ανακαλύψτε δημιουργικούς τρόπους χρήσης του φλας και δημιουργήστε εντυπωσιακά πορτραίτα με ελάχιστο κόστος.

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Πώς να δημιουργήσετε εντυπωσιακό εφέ bokeh

  Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα για να δώσετε στο φόντο σας ένα όμορφο φλουτάρισμα.