ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μια νέα οπτική των γνώριμων σκηνών

Από την αποδοχή της φύσης μέχρι την αξιοποίηση του φυσικού φωτός, τρεις φωτογράφοι μοιράζονται μαζί μας τις συμβουλές τους για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε καθημερινές στιγμές σε αξέχαστες εικόνες.
Η φωτογράφος Camilla Rutherford χαμογελά στον φακό της μηχανής, με τα κύματα να σκάνε στην ακτή πίσω της.

Είναι εύκολο να θεωρήσουμε ως δεδομένη την περιοχή που ζούμε και συχνά πιστεύουμε λανθασμένα ότι πρέπει να ταξιδέψουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Ωστόσο, αν αφιερώσετε χρόνο ώστε να δείτε γνώριμες σκηνές από μια νέα οπτική, μπορεί να ανακαλύψετε έναν εξαιρετικό τρόπο για να δώσετε νέα πνοή στις εικόνες σας. Ρωτήσαμε τρεις φωτογράφους από όλο τον κόσμο πώς βρίσκουν νέες προοπτικές που δίνουν έμπνευση στους ίδιους και στο κοινό τους. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία συναρπαστικών εικόνων όταν φωτογραφίζετε κοντά στο σπίτι σας.

1. Καταγράψτε εντυπωσιακούς ορίζοντες στην πόλη με δημιουργικό τρόπο

Το Thames Barrier του Λονδίνου το σούρουπο, με τα πολύχρωμα φώτα του Canary Wharf να φαίνονται στο βάθος.

Είτε ζείτε σε μια πολυσύχναστη πόλη είτε σε μια ήσυχη αγροτική περιοχή, μπορείτε να καταγράψετε εντυπωσιακές λήψεις αν πειραματιστείτε με τη σύνθεση και τις ρυθμίσεις της μηχανής. Η λήψη αυτής της εικόνας πραγματοποιήθηκε με μακρά έκθεση.

Η Laku Davies, φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο, φωτογραφίζει σκηνές περιπέτειας στην πόλη καταγωγής της, αλλά και πέρα από αυτήν. Συνεπώς, τα θέματα που έλκουν τον φακό της Laku είναι τα αστικά τοπία και η φωτογράφιση δρόμου. Δύο από τις αγαπημένες της εικόνες συνδυάζουν εμβληματικές απόψεις του Λονδίνου με μια ιδιαίτερη, δημιουργική πινελιά.

«Είχα πάει στο Thames Barrier για να φωτογραφίσω τη δύση του ήλιου και είδα το Canary Wharf φωτισμένο στο βάθος», λέει η Laku, που χρησιμοποίησε την Canon EOS M50 με έναν Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS M και έναν τηλεφακό Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (τον οποίο διαδέχτηκε πλέον ο Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM) για να καταγράψει την εντυπωσιακή θέα.

«Χρησιμοποίησα αυτόν τον συγκεκριμένο φακό εξαιτίας της συμπίεσης που προκαλεί ένας τηλεφακός», εξηγεί. «Έχει την τάση να ‘φέρνει μέσα’ το φόντο, έτσι ήξερα ότι η εικόνα με τη θέα του Canary Wharf ανάμεσα στα φράγματα θα ήταν υπέροχη.» Ουσιαστικά, οι τηλεφακοί συμπιέζουν την προοπτική ώστε να κάνουν το φόντο και το προσκήνιο να φαίνονται πιο κοντά μεταξύ τους από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Η μακρά έκθεση και το φίλτρο ND έδωσαν περισσότερη έμφαση στη σκηνή, δημιουργώντας ένα ζωντανό, αλλά ταυτόχρονα σουρεαλιστικό εφέ. «Η έκθεση 30 δευτερολέπτων μπορεί να προκαλέσει ‘κάψιμο’ των φωτεινών τόνων, οπότε χρησιμοποίησα ένα φίλτρο ND μπροστά από τον φακό το οποίο συμβάλλει στη σωστή καταγραφή τους ώστε να μην έχουν πολύ μεγάλη υπερέκθεση στο στάδιο της επεξεργασίας», αναφέρει η Laku.

Πορτραίτο της φωτογράφου lifestyle και ταξιδιωτικών εικόνων Laku Davies.

Laku Davies

Η φωτογράφος lifestyle και ταξιδιωτικών εικόνων με έδρα το Λονδίνο απολαμβάνει να φωτογραφίζει αστικά τοπία με μια ιδιαίτερη, δημιουργική πινελιά.

2. Φωτογραφίστε τοπία από μοναδική προοπτική

Ένα διώροφο λεωφορείο διασχίζει την Tower Bridge του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα της ανατολής του ήλιου. Ο ουρανός στο φόντο έχει πορτοκαλί χρώμα.

Η Laku προτείνει να επισκέπτεστε μέρη σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να πετύχετε την τέλεια λήψη. Η ίδια τράβηξε αυτήν την εικόνα ενός διώροφου λεωφορείου που διασχίζει την Tower Bridge στις 5:30 π.μ.

Νυχτερινή λήψη του The Shard στο Λονδίνο να δεσπόζει πάνω από το Southwark, με αναμμένα τα φώτα των κτηρίων. Στο προσκήνιο φαίνεται η γέφυρα London Millennium Footbridge.

Η φωτογράφιση δρόμου και τα αστικά τοπία, όπως αυτή η απίστευτη λήψη του The Shard στο Λονδίνο, κυριαρχούν στη δουλειά της Laku. Στη φωτογράφιση τοπίων χρησιμοποιούνται συχνά ευρυγώνιοι φακοί, αλλά η χρήση ενός τηλεφακού έδωσε στη Laku τη δυνατότητα να καταγράψει μια γνώριμη τοποθεσία με ασυνήθιστο και μοναδικό τρόπο.

Όσον αφορά άλλα γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του Λονδίνου, όπως η Tower Bridge, η Laku προτείνει να αναζητάτε εναλλακτικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει να βγείτε για φωτογράφιση τις πρωινές ώρες με τη μηχανή σας. Υπήρξε μια περίπτωση στην οποία αποφάσισε να ξεκινήσει στις 5:30 π.μ. και να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αρχιτεκτονικής της διάσημης γέφυρας.

«Χρησιμοποίησα τον τηλεφακό μου για να απομονώσω τον πύργο και να αποτυπώσω τη λάμψη του ήλιου που ανέτειλε από πίσω για τη δημιουργία αυτού του εφέ φωτοστέφανου», αναφέρει. «Το πορτοκαλί χρώμα του ουρανού ήταν το στοιχείο που ολοκλήρωσε εκείνη την εικόνα, όπως και το λονδρέζικο λεωφορείο!»

Η συμβουλή της σε όσους αναζητούν έμπνευση ενώ εξερευνούν το περιβάλλον στην περιοχή τους είναι να επισκέπτονται αγαπημένες τοποθεσίες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

«Προκαλέστε τον εαυτό σας σε διάφορες ώρες της ημέρας για να δείτε πώς είναι το φως», λέει η Laku. «Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς φακούς, αλλιώς θα καταλήξετε να καταγράφετε συνεχώς την ίδια εικόνα. Διατηρήστε το ενδιαφέρον τόσο για εσάς όσο και για όσους βλέπουν τις φωτογραφίες σας.» Ένας φακός Canon EF-M 32mm f/1.4 STM αποτελεί καλή επιλογή σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού, επειδή είναι πολύ γρήγορος και αφήνει να περάσει πολύ φως. Αν προτιμάτε τις ευρυγώνιες λήψεις και θέλετε καταγράφετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος μιας σκηνής, αξίζει να δοκιμάσετε τον φακό Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.

3. Βρείτε το καλύτερο φως

Σιλουέτα φιγούρας με φόντο μια εντυπωσιακή ανατολή του ήλιου με πορτοκαλί χρώματα.

Ο Pierre Dubuis επισκέπτεται το ίδιο πάρκο ξανά και ξανά, αναζητώντας πάντα νέες γωνίες για τις φωτογραφίες τους.

Οι εξορμήσεις στο Pilat Regional Natural Park στην περιοχή Rhône-Alpes της νοτιοανατολικής Γαλλίας έφεραν μια άλλη διάσταση στις φωτογραφίες του Pierre Dubuis. Ο νεαρός φωτογράφος, που χρησιμοποιεί την Canon EOS 5D Mark III (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 5D Mark IV), τραβάει φωτογραφίες από την ηλικία των 15 ετών, αλλά η αγάπη του για τις περιπέτειες στη φύση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη φωτογραφία. Όπως λέει ο ίδιος, οι φίλοι του πυροδότησαν το πάθος του για την ύπαιθρο και αναφέρει ότι η εκ νέου ανακάλυψη τοπικών περιοχών ενισχύει τη δημιουργικότητα, κάτι που είναι προφανές από τις αγαπημένες του εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν όλες στο ίδιο πάρκο.

«Για να ανακαλύψετε όμορφα μέρη, είναι καλύτερο να πηγαίνετε για εξερεύνηση όσο πιο συχνά γίνεται. Θα συναντήσετε περισσότερα σημεία από όσα πιστεύετε», συμβουλεύει. «Ψάχνω στο Instagram για έμπνευση. Επισκεφτείτε μέρη σε διαφορετικές ώρες και δοκιμάστε να φωτογραφίσετε από διαφορετικές γωνίες για να πετύχετε την ατμόσφαιρα που θέλετε.»

Για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες, ο Pierre προτείνει να βγαίνετε έξω το πρωί ή το απόγευμα. «Οι ώρες όπου το φως είναι πραγματικά όμορφο είναι νωρίς το πρωί και στην ανατολή και τη δύση του ήλιου», αναφέρει. «Η εικόνα της σιλουέτας στη φύση (παραπάνω) τραβήχτηκε κατά τη δύση του ήλιου. Για να δημιουργήσετε αυτού του είδους τη φωτογραφία, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε από πριν για τις καιρικές συνθήκες και να φτάσετε στο σημείο 30 λεπτά νωρίτερα για να έχετε χρόνο να εντοπίσετε το μέρος και να φανταστείτε τις διαφορετικές συνθέσεις του κάδρου που θα μπορούσατε να επιλέξετε. Για αυτήν την εικόνα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω υποέκθεση αυξάνοντας την ταχύτητα κλείστρου και φωτογραφίζοντας με υψηλή τιμή διαφράγματος f/22. Αυτό το έκανα για να πετύχω μια σαφώς καθορισμένη, σκούρα σιλουέτα, ώστε να δημιουργήσω μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα.»

Πορτραίτο του Pierre Dubuis.

Pierre Dubuis

Ο 21 ετών φωτογράφος θεμάτων στη φύση απολαμβάνει να φωτογραφίζει με φυσικό φως κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

4. Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια

Κοντινή λήψη ενός φύλλου φτέρης με σκοτεινό φόντο.

Άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος για να τραβήξετε ενδιαφέρουσες λήψεις χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψετε μακριά είναι να εστιάσετε σε λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι προφανείς αρχικά. Στον Pierre αρέσει να παρατηρεί τη φύση από κοντά.

Τα φύλλα ενός δέντρου με οπίσθιο φωτισμό από τον ήλιο.

Αυτή η εικόνα με τα φύλλα ενός δέντρου που φωτίζονται από τη λάμψη του ήλιου που δύει τραβήχτηκε κοντά στον καταρράκτη Saut du Gier.

«Πρέπει να παρατηρείτε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια», λέει ο Pierre, καθώς αναφέρεται στην άλλη αγαπημένη του εικόνα που απεικονίζει με ντελικάτο τρόπο ένα φύλλο φτέρης. Οι ρυθμίσεις ISO 3200 και διαφράγματος f/4.5 τον βοήθησαν να ζωντανέψει τα σκοτεινά βάθη του δάσους. Ανοίγοντας το διάφραγμα του φακού Canon EF 70-200mm f/2.8L USM είχε τη δυνατότητα να μειώσει το βάθος πεδίου και να εστιάσει την προσοχή στην κεντρική περιοχή της φτέρης και στην υπέροχη υφή της. Η υψηλή ρύθμιση ISO ήταν απαραίτητη εξαιτίας της έλλειψης φωτός στο δάσος.

«Όταν τράβηξα αυτήν τη φωτογραφία, είχα βγει για μια σύντομη βόλτα στο δάσος», εξηγεί ο Pierre. «Ήθελα να καθαρίσω το μυαλό μου και τότε εντόπισα τη φτέρη που φωτίζονταν από μια δέσμη φωτός. Αγαπώ αυτήν την εικόνα επειδή αντιπροσωπεύει την ομορφιά και την εύθραυστη πλευρά της φύσης.»

5. Ανακαλύψτε τη μαγεία στην καθημερινότητα

Δύο μικρά αγόρια που παίζουν στην άμμο μπροστά από μια αποθήκη ξυλείας και περιβάλλονται από σκόνη.

Οι συνθήκες φωτισμού αλλάζουν με φυσικό τρόπο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η επιλογή της σωστής ώρας για τη φωτογράφιση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια εντυπωσιακή εικόνα, όπως αυτή η ατμοσφαιρική λήψη των παιδιών της Camilla, και σε μια συνηθισμένη φωτογραφία.

Η βραβευμένη επαγγελματία φωτογράφος Camilla Rutherford κατάγεται από τη Σκοτία, αλλά ξεκίνησε να παρακολουθεί τις σεζόν του σκι στη Νέα Ζηλανδία. Της αρέσει να φωτογραφίζει ιστορίες αθλητών στη φύση και πλέον ζει στη γραφική πόλη Wanaka με τον σύζυγό της, εκτροφέα προβάτων Merino, και τους δύο γιους της.

Οι φωτογραφίες σε στυλ ρεπορτάζ της Camilla δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό φως, κάτι που είναι εμφανές σε αυτήν την εικόνα με οπίσθιο φωτισμό των γιων της καθώς παίζουν στην άμμο, την οποία τράβηξε χρησιμοποιώντας την Canon EOS R με Προσαρμογέα EOS R και τον φακό που προτιμά, τον Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

«Αυτό που αγαπώ σε αυτήν την φωτογραφία είναι η έκφραση στο πρόσωπο του μικρού μου αγοριού», αναφέρει. «Διασκεδάζει απίστευτα. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτήν τη φωτογραφία είναι η απόλυτη χαρά του αδιάκοπου παιχνιδιού.

«Όταν φωτογραφίζεις παιδιά να παίζουν, μερικές φορές δεν έχεις χρόνο να αλλάξεις σε σταθερούς φακούς», προσθέτει. «Ο Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM διαθέτει την τέλεια εστιακή απόσταση ζουμ για αυτούς τους σκοπούς και η ποιότητα εικόνας προσεγγίζει το αποτέλεσμα που προσφέρει ένας σταθερός φακός.»

Σύμφωνα με την Camilla, η φωτογράφιση με τον ήλιο κόντρα στον φακό μπορεί να είναι δύσκολη και ταυτόχρονα διασκεδαστική, αλλά οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές, όπως η Canon EOS RP, προσφέρουν ένα πλεονέκτημα χάρη στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο. «Μπορείς να δεις το αποτέλεσμα της έκθεσης και να την προσαρμόσεις προς τα επάνω ή προς τα κάτω κατά μερικά στοπ, ανάλογα με την ένταση του οπίσθιου φωτισμού», εξηγεί.

Πορτραίτο της Camilla Rutherford με γυαλιά ηλίου.

Camilla Rutherford

Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ Camilla γεννήθηκε στη Σκοτία, αλλά σήμερα ζει σε ένα αγρόκτημα στη Νέα Ζηλανδία με την οικογένειά της. Ειδικεύεται στη φωτογράφιση με θέμα τα σπορ, τα ταξίδια και το lifestyle.

6. Αφηγηθείτε μια ιστορία φωτογραφίζοντας οικεία θέματα

Άνδρας σε εργαστήριο που χρησιμοποιεί γωνιακό τροχό και περιβάλλεται από εργαλεία. Ο ήλιος λάμπει μέσα από ένα άνοιγμα στον πίσω τοίχο.

Ο τρόπος που οι σπίθες από τον γωνιακό τροχό και η αναλαμπή του φωτός μιμούνται το ένα το άλλο προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση σε μια φωτογραφία η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να είναι μια εντελώς συνηθισμένη εικόνα.

Η φωτογραφία της Camilla που απεικονίζει τον άντρα της στο εργαστήριο του αγροκτήματος αντιπροσωπεύει την πλούσια ιστορία του τόπου όπου ζουν. Χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό φως και χαμηλή ταχύτητα κλείστρου, η Camilla δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά για να δημιουργήσεις μια ιστορία.

«Τα αγόρια μας είναι η πέμπτη γενιά στο αγρόκτημα και αυτό το εργαστήριο είναι ένας απίστευτος χώρος που λατρεύω να φωτογραφίζω», λέει η ίδια. «Τα αγόρια λατρεύουν να πηγαίνουν εκεί και να βλέπουν τον μπαμπά τους να διορθώνει πράγματα. Παρατήρησα τον τρόπο που ο ήλιος φώτιζε τον χώρο από τον πίσω τοίχο το πρωί και είναι αυτό το φως που έχει δημιουργήσει την έντονη αναλαμπή στην αριστερή γωνία», αναφέρει.

«Τράβηξα μια ευρυγώνια λήψη με τον φακό Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, καθώς προσπαθούσα να αφηγηθώ ολόκληρη την ιστορία. Αύξησα τη ρύθμιση ISO σε 800 για να έχω λίγο περισσότερο φως και χρησιμοποίησα ταχύτητα 1/80 δευτ. Ήταν μια καλή ταχύτητα κλείστρου για να αποτυπώσω την κίνηση του τροχού και τις σπίθες που εκτοξεύονταν στον αέρα.»

Συνεπώς, είτε περπατάτε στο δάσος είτε απολαμβάνετε έναν περίπατο στην πόλη ή την άνεση που προσφέρει το σπίτι σας, οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε κατά την εξερεύνηση της περιοχής σας δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κοινότυπες. Αν εκπαιδεύσετε τη ματιά σας ώστε να εντοπίζει τις φωτογραφικές ευκαιρίες σε συνηθισμένες σκηνές και τραβάτε φωτογραφίες που σημαίνουν κάτι για εσάς, είναι πιθανόν να δημιουργήσετε πολύ ιδιαίτερες εικόνες.


Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS R

  Mirrorless μηχανή full frame που προσφέρει νέες ευκαιρίες δημιουργικότητας σε φωτογράφους και κινηματογραφιστές.
 • Φωτογραφικές μηχανές DSLR

  EOS 5D Mark IV

  Όποιο κι αν είναι το θέμα σας, απολαύστε ασυμβίβαστη ποιότητα εικόνας και εξαιρετικές, επαγγελματικές επιδόσεις.
 • Mirrorless μηχανές (χωρίς καθρέπτη)

  EOS M50

  Γνωρίστε το μέλλον με την πρωτοποριακή τεχνολογία που προσφέρει αυτή η συναρπαστική, μικρή και με πολλές δυνατότητες σύνδεσης μηχανή χωρίς καθρέπτη.

Σχετικά άρθρα

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση περιπετειών

  Πέντε συμβουλές για να καταγράψετε τις περιπέτειές σας στην ύπαιθρο με την EOS M6 Mark II.

 • ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

  Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες τον χειμώνα

  Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την υπέροχη εποχή του χρόνου με τον φωτογράφο Vladimir Medvedev.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΠΙΩΝ

  5 κορυφαίες συμβουλές για λήψεις τοπίων time-lapse

  Δώστε ζωή σε τοπία με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές για φωτογράφιση time-lapse.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

  Φωτογράφιση σκηνών αστικής άγριας φύσης

  Οι Christine Sonvilla και Marc Graf αποκαλύπτουν τις καλύτερες συμβουλές και τεχνικές τους για τη φωτογράφιση άγριας φύσης έξω από την πόρτα σας.