ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

Άγρια ομορφιά: πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε τις λήψεις δράσεων περιπέτειας στην ύπαιθρο

Ο Jake Baggaley, φωτογράφος εικόνων lifestyle, εξερευνά τον πάγο και τα χιόνια της Σουηδίας και ανακαλύπτει γιατί η EOS M6 Mark II είναι ο καλύτερος φίλος για τους λάτρεις της περιπέτειας.
Δύο άνδρες με σακίδια διασχίζουν με παγοπέδιλα μια παγωμένη λίμνη.

Ο Jake Baggaley, φωτογράφος σκηνών στην ύπαιθρο και lifestyle, έχει πάθος με την περιπέτεια. Ως αθλητής ανώμαλου δρόμου και δεινός ορειβάτης, αντλεί επίσης έμπνευση από τα άγρια τοπία και το εντυπωσιακό σκηνικό του φυσικού κόσμου. «Μεγάλωσα στο New Forest [στη νότια Αγγλία] και λατρεύω να βρίσκομαι στη φύση», αναφέρει ο Jake. «Επίσης, πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι με φωτογραφικές μηχανές. Ο πατέρας μου είναι λέκτορας φωτογραφίας και όταν ήμουν παιδί είχαμε έναν σκοτεινό θάλαμο στην κουζίνα μας. Οπότε, αυτά τα ενδιαφέροντα συνδυάστηκαν με πολύ φυσικό τρόπο καθώς μεγάλωνα.»

Το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο έδωσε την ευκαιρία στον Jake να κάνει νέες γνωριμίες και τον βοήθησε να βρει τον δικό του τομέα εξειδίκευσης. «Δεν ξεκίνησα ποτέ με την πρόθεση να γίνω φωτογράφος σκηνών στην ύπαιθρο και το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δουλειάς μου αφορούσε τα κοινωνικά ντοκιμαντέρ, αλλά έτσι ξεκίνησα να δουλεύω στον κλάδο της περιπέτειας στην ύπαιθρο», εξηγεί. Στους πελάτες του Jake περιλαμβάνονται πλέον εταιρείες όπως οι The North Face, Another Escape και Adidas.

Η ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να φωτογραφίσει τα χιονισμένα τοπία και τις παγωμένες λίμνες της Σουηδίας με σκι και παγοπέδιλα για την εταιρεία βιώσιμων εξορμήσεων Do The North, ήταν το έργο των ονείρων του Jake. «Επισκεφτήκαμε την περιοχή Dalarna για πατινάζ και τον εθνικό δρυμό Fulufjället για σκι εκτός πίστας. Ήταν ένα πολύ απομονωμένο μέρος και ήθελα να καταγράψω τον πάγο που απλωνόταν παντού και το τεράστιο, απόμακρο τοπίο», αναφέρει.

Η χρήση μιας ελαφριάς μηχανή ήταν πολύ σημαντική, γεγονός που καθιστούσε ιδανική επιλογή την μικρών διαστάσεων Canon EOS M6 Mark II, με ανακλινόμενη οθόνη αφής 180˚, ενσωματωμένο Wi-Fi, δυνατότητα λήψης βίντεο 4K και αισθητήρα APS-C 32,5MP. Σε συνδυασμό με τον φακό Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, προσέφερε κορυφαίες δυνατότητες σε ένα μικρό και φορητό σώμα.

Εδώ, ο Jake μάς παρουσιάζει πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μηχανή σας σε κάθε περιπέτεια, ενώ δείχνει ότι μπορείτε να καταγράψετε συναρπαστικές εικόνες στη φύση χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψετε πολύ μακριά από το σπίτι.

1. Γίνετε δημιουργικοί, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες

Άνδρας με κίτρινο τζάκετ διασχίζει με παγοπέδιλα μια παγωμένη λίμνη. Μια λευκή εκκλησία στο φόντο αντανακλάται στον πάγο.

Το παιχνίδι με τις αντανακλάσεις μπορεί να προσφέρει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ομάδα σκύλων χάσκι που είναι κουλουριασμένοι στη σειρά στο χιόνι. Στο βάθος φαίνεται ένα σαλέ καλυμμένο με χιόνι.

Η φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους τον χειμώνα μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες εξαιτίας της φωτεινότητας του χιονιού, αλλά αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις και να κάνει το θέμα σας να ξεχωρίζει.

«Μια βόλτα στο βουνό είναι ένας τρόπος να νιώσεις σε επαφή με το περιβάλλον», εξηγεί ο Jake. «Η φύση με συναρπάζει και με κάνει να θέλω να φωτογραφίσω στην ύπαιθρο. Όταν είμαι έξω και τρέχω, πάντα σκέφτομαι τα πιθανά καλά σημεία για φωτογράφιση. Η εξερεύνηση της υπαίθρου τον χειμώνα μπορεί να προσφέρει ασυνήθιστες ευκαιρίες να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου», αναφέρει. «Μπορείς να παίξεις με τις γωνίες, τα φώτα και τους φακούς κεφαλής για να κάνεις το αφιλόξενο περιβάλλον πιο συναρπαστικό.»

Στη διάρκεια του μελαγχολικού χειμώνα της Σκανδιναβίας επικρατούν συνθήκες φωτισμού γεμάτες προκλήσεις, ιδανικές για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της μηχανής του Jake σε λήψεις με ασθενή φωτισμό, καθώς διαθέτει ρυθμίσεις ISO έως 25.600. «Εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που η Canon EOS M6 Mark II χειρίζεται τον ασθενή χειρισμό, ενώ το μεγάλο διάφραγμα του φακού Canon EF-M 32mm f/1.4 STM διευκόλυνε τη λήψη όταν άρχιζε να σκοτεινιάζει. Στη Σουηδία, οι ώρες που επικρατεί το φως της ημέρας είναι πολύ λίγες και δεν είχαμε αρκετό χρόνο να ρυθμίσουμε τα πάντα. Έπρεπε απλά να τραβάμε λήψεις καθώς προχωρούσαμε.»

Στα χιονισμένα, φωτεινά περιβάλλοντα, ο Jake προτείνει τη μετάβαση στη χειροκίνητη κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια των λεπτομερειών. «Το φωτόμετρο της μηχανής προσπαθεί να σκουρύνει τα πάντα, επειδή ‘βλέπει’ παντού λευκό. Είναι καλύτερο να φωτογραφίζετε στη χειροκίνητη κατάσταση, ώστε να έχετε πλήρη έλεγχο της φωτεινότητας χωρίς υπερέκθεση του χιονιού.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φωτογραφίσετε σιλουέτες. «Το ωραίο με το χιόνι είναι ότι μπορείς να πετύχεις καθαρές σιλουέτες των δέντρων», λέει. «Οι σκιές στο χιόνι δημιουργούν διαφορετικούς τόνους του λευκού, ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό με το οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε.»

2. Βελτιστοποιήστε τον εξοπλισμό σας

Γυναίκα που μεταφέρει ένα πορτοκαλί σακίδιο και διασχίζει με τα πόδια ένα τοπίο σκεπασμένο με χιόνι.

Η EOS M6 Mark II ήταν η ιδανική μηχανή για τη λήψη του Jake: ένα ελαφρύ μοντέλο με μικρές διαστάσεις, που μπορούσε να πάρει στα χέρια του με ευκολία κατά το ταξίδι.

Κατά τη φωτογράφιση δράσεων περιπέτειας, η μηχανή σας πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και να αποκρίνεται γρήγορα, διαφορετικά μπορεί να χάσετε όλες εκείνες τις αυθόρμητες στιγμές. Η Canon EOS M6 Mark II ζυγίζει μόλις 408g και μπορεί να καταγράψει έως 14 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps).

«Αυτό που με ενθουσίασε με την Canon EOS M6 Mark II ήταν το πόσο μικρή και ελαφριά είναι», λέει ο Jake. «Κάναμε πολύ σκι εκτός πίστας και πατινάζ σε παγωμένες λίμνες. Ο ογκώδης και βαρύς εξοπλισμός θα επιβράδυνε τη διαδικασία, αλλά επειδή τραβούσαμε πλάνα σκηνών δράσης, ο γρήγορος ρυθμός καρέ της Canon EOS M6 Mark II ήταν ιδανικός. Στερέωνα με κλιπ τη μηχανή στο μπροστινό μέρος του σακιδίου μου και αυτό ήταν ό,τι έπρεπε για τις ακραίες συνθήκες, επειδή δεν χρειαζόταν να σταματήσω, να βγάλω τα γάντια μου ή να ανοίξω ένα σακίδιο.»

3. Προσθέστε ενδιαφέρον με ανθρώπους ή λεπτομέρειες

Άνδρας με κίτρινο τζάκετ διασχίζει το χιόνι και κατευθύνεται σε ένα τριγωνικό σαλέ.

Ο Jake προτείνει να συμπεριλαμβάνετε ανθρώπους στις εικόνες σας για να δημιουργήσετε την αίσθηση της κλίμακας.

Εικόνα με τα πόδια δύο πατινέρ, με τα σώματά τους εκτός καρέ. Το ζευγάρι αντανακλάται στον πάγο, πάνω στον οποίο υπάρχουν τα σημάδια από τα πέδιλά τους.

Τα μοτίβα και τα σημάδια από τα πέδιλα στον πάγο προσθέτουν ενδιαφέρον στη σύνθεση, όπως και οι αντανακλάσεις των δύο πατινέρ.

«Προσπαθώ να μετατρέπω μια σύνθεση που θα μπορούσε να είναι μια απλή λήψη σε κάτι πιο συναρπαστικό, προσθέτοντας το ανθρώπινο στοιχείο», λέει ο Jake. «Η ύπαρξη ενός ατόμου που αλληλεπιδρά με το τοπίο δίνει την αίσθηση της κλίμακας.»

«Λάτρεψα τις αντανακλάσεις στον πάγο και τις γραμμές που δημιουργούσαν τα παγοπέδιλά μας. Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτά τα σημάδια για να αναδείξω τη σύνθεση και να κάνω τις εικόνες πιο ενδιαφέρουσες.»

Ο Jake χρησιμοποίησε την κατάσταση συνεχούς λήψης RAW στα 30fps της Canon EOS M6 Mark II προκειμένου να παγώσει την κίνηση των πατινέρ καθώς γλιστρούν με χάρη κατά την είσοδό τους στο οπτικό του πεδίο. «Αν δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για τη φωτογράφιση αλλά είχα μια πολύ όμορφη σκηνή μπροστά μου, χρησιμοποιούσα την κατάσταση συνεχούς λήψης στα 30fps για να διασφαλίσω ότι θα καταγράψω το σώμα του πατινέρ ακριβώς στη θέση που ήθελα. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά σε συνδυασμό με την αξιόπιστη αυτόματη εστίαση.»

4. Επιλέξτε έναν πολυτάλαντο φακό

Τρεις πατινέρ με σακίδια διασχίζουν μια τεράστια παγωμένη λίμνη. Στο βάθος φαίνονται βουνά σκεπασμένα με χιόνι.

Η οπτική οξύτητα του φακού Canon EF-M 32mm f/1.4 STM επέτρεψε στον Jake να τραβήξει ευρυγώνιες λήψεις τοπίων, διατηρώντας παράλληλα τις λεπτομέρειες στις κοντινές λήψεις και αποφεύγοντας την παραμόρφωση.

Η λεπτομέρεια και η ευκρίνεια έχουν καθοριστική σημασία για τη λήψη κορυφαίων φωτογραφιών περιπέτειας. Ο εξαιρετικά ευκρινής φακός Canon EF-M 32mm f/1.4 STM έχει στάνταρ εστιακή απόσταση ισοδύναμη με 50mm και μπορεί να καταγράψει εντυπωσιακές οροσειρές εξίσου καλά με τις δυσδιάκριτες λεπτομέρειες σε παγοπέδιλα, μπότες και τροχούς. Έτσι, ό,τι κι αν σας επιφυλάσσει η περιπέτειά σας, χρειάζεται να κουβαλάτε μόνο έναν φακό.

«Η ισοδύναμη με 50mm εστιακή απόσταση ήταν η αγαπημένη μου ρύθμιση για τις συγκεκριμένες υπαίθριες λήψεις, επειδή επιτρέπει τη σύλληψη όλου του τοπίου με ένα μικρό άτομο [στο καρέ] χωρίς την παραμόρφωση που παρατηρείται μερικές φορές στις υπερευρυγώνιες λήψεις», αναφέρει.

«Είναι μια καλή εστιακή απόσταση που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, τόσο για ευρυγώνιες λήψεις τοπίων όσο και για κοντινές λεπτομέρειες με μικρό βάθος πεδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα.»

5. Αξιοποιήστε το φως του χειμώνα

Τρεις σκιέρ μεγάλων αποστάσεων διασχίζουν ένα τοπίο σκεπασμένο με χιόνι. Οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν έναν πάσσαλο χιονιού πίσω τους.

Ο Jake προτείνει το παιχνίδι με το φως του χειμώνα, προκειμένου να κάνετε μια μουντή –κατά τ’ άλλα– σκηνή να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από drone και απεικονίζει έναν άνδρα να περπατά ανάμεσα σε κωνοφόρα δέντρα σε τοπίο σκεπασμένο με χιόνι. Πίσω του διακρίνονται τα ίχνη του στο χιόνι.

Το χρυσαφένιο φως που παρατηρείται συχνά τις ηλιόλουστες ημέρες του σκανδιναβικού χειμώνα δημιουργεί μακριές, ατμοσφαιρικές σκιές.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε –από δάση μέχρι κορυφές γκρεμών– η μαγεία της ανατολής του ήλιου τον χειμώνα προσφέρει πάντα εκπληκτικές φωτογραφίες. Και υπάρχει λόγος που οι φωτογράφοι σκηνών περιπέτειας όπως ο Jake προτιμούν αυτό το θέαμα. «Ο λόγος για τον οποίο αγαπώ την ανατολή του ήλιου τον χειμώνα είναι επειδή συμβαίνει περίπου στις 9 ή στις 10 π.μ., αντί στις 3 ή στις 4 π.μ. Έτσι, μπορείς να τεμπελιάσεις λίγο στο κρεβάτι και παρ’ όλα αυτά να προλάβεις να φωτογραφίσεις τον ήλιο καθώς ανατέλλει. Συχνά, στη διάρκεια μιας ηλιόλουστης χειμωνιάτικης ημέρας, ο ήλιος παραμένει συνεχώς χαμηλά, προσφέροντας αυτό το έντονο, απαλό φως με μακριές και βαθιές σκιές», αναφέρει.

Η ενσωμάτωση αυτού του υπέροχου χρυσαφένιου φωτός στα βίντεο 4K των περιπετειών σας γίνεται απρόσκοπτα με την Canon EOS M6 Mark II, και ο Jake ανακάλυψε ότι μπορούσε να επεξεργαστεί και να συνδυάσει το υλικό του με λήψεις βίντεο 4K από την Canon EOS R full frame που διαθέτει. «Το υλικό από την Canon EOS M6 Mark II ήταν εφάμιλλο του υλικού που είχα τραβήξει με την Canon EOS R. Μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω μαζί και είχαν εξαιρετική ευκρίνεια.»

Κείμενο της Lorna Dockerill

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Συμβουλές για λήψεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες

  Από την προστασία του εξοπλισμού σας μέχρι τη φροντίδα του ίδιου σας του εαυτού, εδώ θα βρείτε κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για την τελειοποίηση των τεχνικών φωτογραφίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΠΙΟΥ

  Εντυπωσιακές φωτογραφίες τοπίων

  Πώς να βγάλετε την τέλεια «γραφική selfie», με την influencer και φωτογράφο τοπίων Ása Steinars.

 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

  Φωτογράφιση περιπετειών στην ύπαιθρο

  Η φωτογράφος Anna Blackwell κάνει πεζοπορία στις άγριες εκτάσεις του Dartmoor με μια Canon EOS R6.

 • ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

  Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες τον χειμώνα

  Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτήν την υπέροχη εποχή του χρόνου με τον φωτογράφο Vladimir Medvedev.