ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Γίνετε μέρος της φύσης με την Canon PowerShot ZOOM

Μικρών διαστάσεων, πανίσχυρη και εύχρηστη: ανακαλύψτε τον λόγο που αυτή η φορητή μηχανή είναι ιδανική για έναν φωτογράφο άγριας ζωής που δεν θέλει να χάνει καμία σημαντική στιγμή.
Άνδρας που στέκεται ανάμεσα σε δέντρα και χρησιμοποιεί την PowerShot ZOOM.

Οποιοσδήποτε λάτρης της άγριας φύσης γνωρίζει ότι η απόσταση είναι το παν. Μεγάλη απόσταση; Χάνεις τη δράση. Μικρή απόσταση; Κινδυνεύεις να τρομάξεις το ζώο και να φύγει. Ωστόσο, εκτός κι αν είστε επαγγελματίας με μεγάλο τηλεφακό, θα δυσκολεύεστε να πάρετε μαζί σας αυτά τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα. Γι’ αυτό χρειάζεστε την Canon PowerShot ZOOM. Αυτή η μηχανή μονοφθάλμιου τύπου διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε. Αθόρυβη και διακριτική, με εξαιρετική δυνατότητα ζουμ, σας επιτρέπει να βλέπετε περισσότερα, καθώς και να φωτογραφίζετε και να βιντεοσκοπείτε την άγρια φύση. Αρκετά μικρή ώστε να κρατιέται με το ένα χέρι και πλήρως αυτόματη, αναλαμβάνει τη διαδικασία της φωτογράφισης και σας επιτρέπει να ζήσετε σε βάθος κάθε εμπειρία.

Ο νεαρός οικολόγος, μπλόγκερ και φωτορεπόρτερ Tolga Aktas έκανε μια δοκιμή με την Canon PowerShot ZOOM σε μια βόλτα στον ποταμό Severn στο Γκλόστερσαιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ζει. Ο Tolga, με καταγωγή από το νότιο Λονδίνο, πλέον παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εφαρμοσμένη Οικολογία, στο Πανεπιστήμιο του Γκλόστερσαιρ. Είναι 28 ετών και έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα με ομάδες προστασίας της φύσης, όπως η Wildlife ACT και η Mammal Society. Μοιράζεται το πάθος του για τη φύση με τον κόσμο μέσω της συγγραφής και της φωτογραφίας, μέσα από το ιστολόγιό του, Ways of the Natural World. «Ο φυσικός κόσμος με ενέπνευσε με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορώ να σας πω», λέει. «Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φύση και αυτό είναι κάτι μερικές φορές το ξεχνάμε.»

Τα απαραίτητα για την άγρια φύση: ελαφρύς εξοπλισμός

Άνδρας που στέκεται δίπλα σε κανάλι κρατώντας μια Canon PowerShot ZOOM.

Ελαφριά και μικρών διαστάσεων, η PowerShot ZOOM μπορεί να κρατηθεί στο ένα χέρι ή να κρεμαστεί από τον ιμάντα καρπού που τη συνοδεύει. Έτσι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με μεγάλη αμεσότητα, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του όγκου και του βάρους του εξοπλισμού σας.

Συρφίδα που κάθεται πάνω σε μια Canon PowerShot ZOOM, η οποία βρίσκεται πάνω σε έναν κομμένο κορμό δέντρου.

Η Canon PowerShot ZOOM είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, έτσι ώστε όταν εντοπίζετε κάτι μαγικό, να το φωτογραφίζετε άμεσα και απλά. «Μου αρέσει να αποτυπώνω στιγμές όταν είμαι έξω με τη μηχανή μου», λέει ο Tolga. "Ειδικά όταν έχω την ευλογία να παρατηρώ σπάνιες μορφές άγριας φύσης ή όταν περιβάλλομαι από εντυπωσιακά φυσικά τοπία.»

Έξω στη φύση, ο Tolga προτιμά να ταξιδεύει με λιγοστό βάρος. «Τείνω να προτιμώ ένα μινιμαλιστικό κιτ που μου επιτρέπει να εστιάζω στο περιβάλλον και όχι σε αυτά που έχω στην τσάντα μου», λέει. Τα απαραίτητα είναι ανθεκτικά παπούτσια, αδιάβροχα, σημειωματάριο και στυλό, σνακ, νερό, καφές και ένα πολυεργαλείο. Φυσικά, συνήθως έχει μαζί του κιάλια και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

Εξερευνώντας τα κανάλια, τα χωράφια και τα φυσικά καταφύγια του Γκλόστερσαιρ με την Canon PowerShot ZOOM, ο Tolga μπορεί να μειώσει τον όγκο του εξοπλισμού του, χάρη στην ευελιξία του κιτ του. «Η PowerShot ZOOM ήταν τόσο η μηχανή όσο και τα κιάλια μου, κάτι που με βοήθησε να γλιτώσω πολύ βάρος.»

Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση μέσω καλωδίου USB, η PowerShot ZOOM μπορεί να πραγματοποιήσει και να αποθηκεύσει έως και 150 λήψεις ή 60 λεπτά βίντεο (ανά 10 λεπτά τη φορά) μέχρι να χρειαστεί ξανά φόρτιση. Μπορείτε να τραβήξετε και να αποθηκεύσετε περισσότερες εικόνες, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε κάρτα microSD, microSDHC ή microSDXCon.

Μπορείτε επίσης να φορτίσετε την PowerShot ZOOM σας με powerbank, ενώ μπορείτε να τη φορτίσετε ακόμα και όταν βρίσκεστε εν κινήσει στο αυτοκίνητο με το καλώδιο USB*. Μπορείτε να μεταφέρετε τις εικόνες στο smartphone σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Camera Connect.

Προσεκτικές συναντήσεις με την άγρια φύση

Άνδρας που περπατάει ανάμεσα σε δέντρα στο ψηλό γρασίδι, κρατώντας μια PowerShot ZOOM στο ένα του χέρι.

Στο πλαίσιο του έργου του για την προστασία της φύσης, ο Tolga έχει μάθει από την εμπειρία του ότι είναι σημαντικό να «βυθίζεσαι» στο περιβάλλον, αντί να βιάζεσαι και να φωτογραφίζεις όλα όσα βλέπεις μπροστά σου. «Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μπορέσεις να επιστρέψεις σε ένα μέρος, οπότε απλώς αποτύπωσέ το εξαρχής», λέει.

Κοντινή λήψη θηλυκής πρασινοκέφαλης πάπιας.

Ο Tolga εντόπισε αυτήν τη θηλυκή πρασινοκέφαλη πάπια που αναπαύεται κοντά σε ένα κανάλι. «Οι πάπιες είναι ένα από τα πολλά είδη υδρόβιων πτηνών που είτε επισκέπτονται για λίγο την περιοχή είτε κατοικούν σε αυτήν όλο τον χρόνο», αναφέρει. Χάρη στην εσωτερική σταθεροποίηση εικόνας, η Canon PowerShot ZOOM προσφέρει καθαρές εικόνες κατά τη λήψη εν κινήσει, αφήνοντάς σας να γίνετε ένα με τη στιγμή. Λήψη με Canon PowerShot ZOOM στα 800mm, με 1/500 δευτ., f/6.3 και ISO100. © Tolga Aktas

Για τον Tolga, η παρατήρηση της άγριας φύσης έχει να κάνει με την αργή κίνηση και την προσοχή. "Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αφιερώνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας παρακολουθώντας απλώς τον φυσικό κόσμο γύρω σας», εξηγεί ο Tolga, "ακούγοντας τους ήχους, μυρίζοντας τα διαφορετικά αρώματα από το περιβάλλον ή αγγίζοντας διαφορετικές βιολογικές δομές, με μοναδική αίσθηση η κάθε μια.»

Αυτό το κατανόησε πραγματικά σε ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική το 2018 για την έρευνα ειδών υπό εξαφάνιση. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που ήμουν εκεί. Φωτογράφιζα κυριολεκτικά τα πάντα! Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χάσετε πολλές άλλες όμορφες στιγμές», αναφέρει.

Όταν ο Tolga επέστρεψε στη Νότια Αφρική ένα χρόνο αργότερα, για ένα έργο για την προστασία άγριων σκύλων και λιονταριών, ζούσε περισσότερο τη στιγμή. "Δεν κουβαλούσα πολύ εξοπλισμό μαζί μου και μπορούσα να έρθω σε επαφή με τον φυσικό κόσμο και να δω όλη την ομορφιά που είχε να μου προσφέρει η Νότια Αφρική.»

Η PowerShot ZOOM είναι απλή στη χρήση και συμβάλλει σε μια πιο εσωτερική εμπειρία παρακολούθησης της άγριας φύσης.

Παρατήρηση από μακριά

Νούφαρα που επιπλέουν στην επιφάνεια μιας λιμνούλας.

Η PowerShot ZOOM σάς επιτρέπει να εστιάζετε σε μικρές λεπτομέρειες χωρίς να πλησιάζετε κοντά, κάτι που είναι ιδανικό για να φωτογραφίζετε ζωηρά και απρόβλεπτα άγρια ζώα. Λήψη με Canon PowerShot ZOOM στα 100mm, με 1/640 δευτ., f/5.6 και ISO100. © Tolga Aktas

Πράσινη λιβελούλα που ξεκουράζεται πάνω σε ένα κλαδάκι που επιπλέει, μέσα σε μια ήσυχη λιμνούλα καλυμμένη από ανθισμένα νούφαρα.

Αυτή η λήψη της λιβελούλας στο νερό έγινε με ζουμ στα 400mm, αλλά η PowerShot ZOOM μπορεί να σας φέρει ακόμη πιο κοντά. Λήψη με Canon PowerShot ZOOM στα 400mm, με 1/500 δευτ., f/6.3 και ISO125. © Tolga Aktas

Είτε βρίσκεται σε μια μακρινή τοποθεσία είτε κοντά στο σπίτι του, ο Tolga αντιμετωπίζει τα άγρια ζώα με την ίδια αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγει ξαφνικούς ήχους ή κινήσεις που θα μπορούσαν να τα τρομάξουν, δεν αναστατώνει ποτέ το φυσικό τους περιβάλλον και πάντα τους δίνει χώρο. «Δεν χρειάζεται ποτέ να αγγίζουμε τα ζώα ή να απειλούμε την ασφάλεια ενός είδους μόνο προς δικό μας όφελος», τονίζει. «Είναι καλύτερα να θαυμάζουμε τα πράγματα από απόσταση και να μην πλησιάζουμε πολύ κοντά.»

Κοντινή λήψη μιας πράσινης λιβελούλας με τα φτερά της υψωμένα στον αέρα, που ξεκουράζεται σε ένα κλαδάκι που επιπλέει σε μια λιμνούλα.

Στη μέγιστη δυνατότητα ζουμ, η PowerShot ZOOM έχει δυνατότητα λήψης στα 800mm, προσφέροντας μια ευκρινή και λεπτομερή εικόνα της λιβελούλας, σε σύγκριση με την εικόνα που τραβήχτηκε στα 100mm. Λήψη με Canon PowerShot ZOOM στα 800mm, με 1/500 δευτ., f/6.3 και ISO160. © Tolga Aktas

Άνδρας που κρατάει μια Canon PowerShot ZOOM στο ένα του χέρι.

Η PowerShot ZOOM διαθέτει δυνατότητα διόρθωσης της διοπτρίας για το σκόπευτρο, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ματιών σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε χέρι ή μάτι, ώστε να είναι πιο προσβάσιμο για περισσότερα άτομα.

Ο Tolga εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η Canon PowerShot ZOOM, παρά το μικρό της μέγεθος, διαθέτει ισχυρές δυνατότητες ζουμ, αντίστοιχες με έναν τηλεφακό 400 mm, με δυνατότητα χρήσης ψηφιακού ζουμ έως τα 800 mm. «Ήταν ελαφριά και έτοιμη για χρήση αμέσως μόλις την ενεργοποιούσα, χωρίς να ενοχλεί την άγρια ζωή. Και με δυνατότητα ζουμ μεταξύ 100mm, 400mm και 800mm, στα οποία μεταβαίνετε πατώντας ένα κουμπί, η ελευθερία είναι απίστευτη!»

Καταγράψτε κάθε λεπτομέρεια

Κοντινή λήψη δύο γλάρων που ξεκουράζονται σε μια στέγη.

Όπως λέει ο Tolga, «Όλα γύρω μας στη φύση έχουν το ίδιο δικαίωμα να βρίσκονται εδώ όπως κι εμείς.» Αν το θέμα σας είναι ψηλά και δεν είναι προσβάσιμο, είτε βρίσκεται μέσα σε ένα δέντρο είτε είναι σκαρφαλωμένο σε μια στέγη, μπορείτε να τραβήξετε λεπτομερείς λήψεις χάρη στις δυνατότητες ζουμ που προσφέρει αυτό το μικρό πολυεργαλείο. Λήψη με Canon PowerShot ZOOM στα 800mm, με 1/640 δευτ., f/6.3 και ISO100. © Tolga Aktas

Το μικρό μέγεθος και η έξυπνη λειτουργικότητα της PowerShot ZOOM προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες προβολής και λήψης εικόνων, με ηλεκτρονικό σκόπευτρο παρόμοιο με αυτό των mirrorless μηχανών της Canon. Αυτό σήμαινε ότι ο Tolga μπορούσε να καταγράψει εικόνες υψηλής ανάλυσης από πλάσματα που περιπλανιόταν σε μεγάλο ύψος ή από περίπλοκα σχέδια δέντρων. «Αν θέλω να φωτογραφίσω έναν γλάρο σε μια στέγη με ζουμ 400 ή 800mm, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ή, αν θέλω να αποτυπώσω τις λεπτομέρειες ενός κουκουναριού πάνω σε ένα πεύκο, αυτή η μικρή μηχανή δεν με απογοητεύει», λέει. «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η οπτική σταθεροποίηση εικόνας, η οποία μου επέτρεπε να τραβάω εξαιρετικά ευκρινείς φωτογραφίες και βίντεο. Συνήθως τα χέρια μου τρέμουν, οπότε χαιρόμουν που ήξερα ότι η Canon φροντίζει γι’ αυτό.»

Απολαύστε τη στιγμή

Άνδρας σε εξωτερικό χώρο, που κοιτάζει φωτογραφίες άγριας φύσης στο τηλέφωνό του, κρατώντας μια Canon PowerShot ZOOM

Αν συνδέσετε το smartphone σας με την εφαρμογή Canon Camera Connect, μπορείτε να βλέπετε, να κατεβάζετε και να μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας ενώ βρίσκεστε ακόμη έξω στη φύση.

Άνδρας στο δάσος που βάζει μια Canon PowerShot ZOOM στην τσέπη του πουκαμίσου του.

Η μικρών διαστάσεων Canon PowerShot ZOOM είναι ιδανική για περπάτημα στην άγρια φύση, ενώ χωρά εύκολα στην τσάντα ή ακόμη και στην τσέπη σας.

Μπορείτε να μεταφέρετε τη μηχανή μονοφθάλμιου τύπου Canon PowerShot ZOOM χωρίς να την κρατάτε στα χέρια σας, χάρη στον πρακτικό ιμάντα καρπού και στο μικρό βάρος της, μόλις 145 γραμμάρια – ζυγίζει λιγότερο από πολλά smartphone. Σχεδιασμένη για ευκολία στη χρήση, είναι πλήρως αυτόματη, με λειτουργία αυτόματης εστίασης που σας βοηθά να τραβάτε καθαρές, ευκρινείς λήψεις ακόμη και των πιο νευρικών άγριων ζώων.

Σε αντίθεση με τα smartphone, η Canon PowerShot ZOOM δεν διαθέτει εφαρμογές που χαλάνε τη συγκέντρωσή σας και μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή σας από τη στιγμή. Ωστόσο, αν επιλέξετε να πάρετε μαζί το τηλέφωνό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζωντανή προβολή στην εφαρμογή Canon Camera Connect για να μοιραστείτε την εμπειρία σας με έναν άλλο παρατηρητή, ενώ το άτομο που χειρίζεται τη μηχανή θα βλέπει τα πάντα μέσω του σκοπεύτρου.

Μπορείτε επίσης να δείτε τις εικόνες σας στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο της PowerShot ZOOM και, χάρη στην ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi, μπορείτε να μοιραστείτε τις στιγμές σας με τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν θα είστε έτοιμοι να συνδεθείτε ξανά.

Επιλογές για όλους

Άνδρας που κάνει πεζοπορία και κοιτάζει μέσα από μια Canon PowerShot ZOOM.

Ο Tolga απόλαυσε τον περίπατό του στη φύση με την PowerShot ZOOM, καθώς έκανε καλύτερη την εμπειρία του και του έδωσε τη δυνατότητα να παρατηρεί από κοντά χωρίς να τρομάζει τα ζώα. «Μπορείς απλώς να την ενεργοποιείς και να απολαμβάνεις αυτά που μπορεί να σου προσφέρει, αποτυπώνοντας τις στιγμές που σου αρέσουν περισσότερο», λέει.

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας οικολόγος ή έμπειρος φωτογράφος για να βρείτε χρήσιμη την Canon PowerShot ZOOM. «Από τη σκοπιά ενός λάτρη της φύσης και της παρατήρησης πουλιών, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βελτιώσετε την εμπειρία σας, μαζί με οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό έχετε συνήθως μαζί σας», λέει ο Tolga. «Αλλά δεν είναι εκλεκτική, σε καμία περίπτωση: είναι ένα πολυτάλαντο εργαλείο, που θα το συνιστούσα σε οποιονδήποτε αγαπά τους εξωτερικούς χώρους.»


Σύνταξη: Rachel Segal Hamilton


*Δυνατότητα φόρτισης/τροφοδοσίας από τη θύρα USB Type-C. Δεν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη μηχανή. Η ελάχιστη απαίτηση φόρτισης είναι μια πηγή ρεύματος συμβατή με USB PD που παρέχει τουλάχιστον 5V, 1,5A με έξοδο USB Type-C και με χρήση του παρεχόμενου καλωδίου USB Type-C σε Type-C.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

  • ΦΟΡΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

    Δείτε πιο μακριά: PowerShot ZOOM

    Μάθετε γιατί αυτή η φωτογραφική μηχανή τσέπης είναι ιδανική για οικογενειακές περιπέτειες.

  • ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

    Μηχανή μονοφθάλμιου τύπου ή κιάλια – τι είναι καλύτερο για την παρατήρηση πτηνών;

    Η PowerShot ZOOM της Canon είναι μια μηχανή τσέπης μονοφθάλμιου τύπου, ιδανική για παρατήρηση πτηνών. Ωστόσο, πώς συγκρίνεται με τα κιάλια της Canon;

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΥΣΗΣ

    Η φύση σε άσπρο και μαύρο

    Δημιουργήστε εντυπωσιακές ασπρόμαυρες εικόνες της φύσης με την PowerShot G7 X Mark III.

  • ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

    Πώς να φωτογραφίσετε πτηνά

    Συμβουλές και το καλύτερο κιτ για αρχάριους στη φωτογραφία πτηνών.