ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Μηχανή μονοφθάλμιου τύπου ή κιάλια για παρατήρηση πτηνών – τι είναι πιο κατάλληλο για εσάς;

Οι μηχανές μονοφθάλμιου τύπου και τα κιάλια προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα κατά την παρακολούθηση της άγριας φύσης, αλλά τι είναι πιο κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες; Εξετάζουμε τις διάφορες επιλογές.
Άντρας που στέκεται ανάμεσα στα φυλλώματα ενός καταφύγιου πτηνών, κρατώντας μια Canon PowerShot ZOOM με το ένα χέρι και φορώντας ένα ζευγάρι κιάλια της Canon γύρω από το λαιμό του.

Η παρατήρηση πτηνών στην άγρια φύση ή στον κήπο απαιτεί να συγκεντρώνετε την προσοχή και τις αισθήσεις σας, κι έτσι ως δραστηριότητα χρειάζεται εξαιρετική ενσυνειδητότητα. Και με τόσα πολλά διαφορετικά καλέσματα, μοτίβα φτερών και συμπεριφορές, υπάρχει πάντα κάτι νέο να ανακαλύψετε. Για τους νέους λάτρεις της παρατήρησης πτηνών, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να βλέπετε και να καταγράφετε πουλιά από κοντά, αλλά ποια είναι η καλύτερη για εσάς;

Τα κιάλια είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο παρατήρησης πτηνών και προσφέρουν απίστευτο ζουμ, ενώ είναι ελαφριά και σχετικά μικρά· ωστόσο, δεν μπορούν να καταγράψουν όσα βλέπετε.

Η PowerShot ZOOM της Canon είναι μια μηχανή μονοφθάλμιου τύπου που διαθέτει έναν ισχυρό φακό μεγάλης εστιακής απόστασης, ενσωματωμένο σε ένα σώμα τόσο μικρό ώστε να χωράει στην τσέπη σας. Με ευέλικτο ζουμ σε βήματα των 100mm, 400mm και 800mm, μπορεί να φέρνει τα αγαπημένα σας θέματα πολύ πιο κοντά, αλλά και να τραβάει έγχρωμα βίντεο και φωτογραφίες με πλούσια χρώματα.

Εναλλακτικά, μια compact μηχανή, όπως η Canon PowerShot SX740 HS, συνδυάζει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με ισχυρό οπτικό ζουμ 40x και είναι ιδανική για τους παρατηρητές πτηνών που θέλουν να αναβαθμίσουν τις φωτογραφίες τους.

Εδώ θα δούμε τα διάφορα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κιάλια και οι μηχανές μονοφθάλμιου τύπου. Θα συγκρίνουμε τη Canon PowerShot ZOOM με τα κιάλια Canon 8x20 IS και Canon 10x30 IS II, καθώς και τις compact μηχανές, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για την παρατήρηση πτηνών.

Μηχανή μονοφθάλμιου τύπου και κιάλια: υπέρ και κατά

Άντρας που σκύβει στο χείλος ενός ρέματος, κρατώντας μια Canon PowerShot ZOOM κοντά στο μάτι του.

Η λιτή, εύχρηστη και μικρή Canon PowerShot ZOOM κυκλοφορεί σε λευκό και μαύρο χρώμα.

Άντρας που στηρίζεται σε ξύλινο φράχτη, κρατώντας ένα ζευγάρι κιάλια της Canon κοντά στα μάτια του.

Τα οπτικά σκόπευτρα στα κιάλια Canon 8x20 IS και Canon 10x30 IS II βοηθούν στο να μην καταπονείτε τα μάτια σας κατά τις μακρόχρονες παρατηρήσεις.

Οι μηχανές μονοφθάλμιου τύπου, όπως η Canon PowerShot ZOOM, προσφέρουν μεγέθυνση για ένα μόνο μάτι, σε αντίθεση με τα κιάλια που καλύπτουν και τα δύο. Αυτό γενικά κάνει τις μηχανές μονοφθάλμιου τύπου πιο ελαφριές και μικρές, αλλά με παρόμοιο βαθμό μεγέθυνσης με τα κιάλια.

Χάρη στο μικρό βάρος και την ευκολία μεταφοράς της, η PowerShot ZOOM μπορεί να συγκριθεί πιο εύκολα με ένα smartphone, αλλά καταγράφει πιο λεπτομερείς και ποιοτικές εικόνες από απόσταση σε σχέση με το τηλέφωνό σας. Ορισμένα smartphone ενδέχεται να διαφημίζουν δυνατότητες μεγάλου ζουμ, αλλά χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός εναλλακτικών τεχνολογιών –όπως ψηφιακό ζουμ, υβριδικό ζουμ και σχεδιασμός με αναδιπλούμενα οπτικά στοιχεία– για τη λήψη εικόνων και βίντεο από απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι η σταθεροποίηση εικόνας είναι περιορισμένη και, τις περισσότερες φορές, δεν παρέχει την ποιότητα εικόνας που θα μπορούσατε να πετύχετε με μια ειδική μηχανή. Η PowerShot ZOOM προσφέρει το μικρό βάρος και το μέγεθος τσέπης ενός smartphone, αλλά με έναν πολύ πιο ισχυρό φακό υψηλής ποιότητας.

Αν αναζητάτε την καλύτερη διαθέσιμη οπτική ποιότητα, τα κιάλια Canon 8x20 IS διαθέτουν οπτικά στοιχεία ακριβείας και την ίδια επίστρωση Super Spectra που χρησιμοποιείται και στη διάσημη σειρά φακών EF της Canon, προσφέροντας απίστευτα ζωντανή εικόνα με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια απόδοσης των χρωμάτων, ώστε να βλέπετε τα πτηνά σε ολόκληρο το μεγαλείο τους.

Με αντίστοιχα μικρό μέγεθος και βάρος, τα κιάλια Canon 10x30 IS II προσφέρουν μεγέθυνση 10x και είναι τέλεια για παρατήρηση της φύσης και σκηνών σε ταξίδια και σπορ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα κιάλια διαθέτουν την ίδια τεχνολογία οπτικού Σταθεροποιητή εικόνας που χρησιμοποιείται και στους φακούς της Canon, για να παρέχουν κορυφαία ευκρίνεια και να μειώνουν την αστάθεια, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε καθαρά τα θέματα που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις. Τα κιάλια προσφέρουν επίσης οπτική απεικόνιση, ενώ η PowerShot ZOOM διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF).

Χέρια που κρατούν μαύρα κιάλια Canon 8x20 IS μπροστά από το σώμα του ατόμου.

Τα κιάλια Canon 8x20 IS ζυγίζουν μόλις 420g, οπότε σχεδόν θα ξεχνάτε ότι κρέμονται από το λαιμό σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επικεντρώνεστε άμεσα σε κάθε μακρινή κίνηση που εντοπίζετε.

Χέρι που τοποθετεί μια Canon PowerShot ZOOM στην τσέπη ενός φουσκωτού μπεζ και κίτρινου μπουφάν.

Χάρη στο μικρό μέγεθος και βάρος –περίπου 145g (συμπεριλαμβανομένης της κάρτας) ή 144g (μόνο το σώμα)– τη φόρτιση μέσω USB-C και τον μεγάλο χρόνο λειτουργίας, μπορείτε να έχετε την Canon PowerShot ZOOM στην τσέπη ή στον καρπό σας, έτοιμη για κάθε σημαντική λήψη άγριας ζωής.

Ωστόσο, επειδή τα κιάλια έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και βάρος δεν είναι πάντα πρακτικά, ενώ τα περισσότερα δεν χωρούν σε μια τσέπη. Επίσης, δεν σας επιτρέπουν να καταγράφετε εικόνες ή να αλλάζετε το επίπεδο του ζουμ. Όταν περπατάτε στην ύπαιθρο και δεν θέλετε να έχετε μαζί σας πολύ εξοπλισμό, η PowerShot ZOOM είναι η ιδανική επιλογή. Είναι υπέροχα διακριτική και σας φέρνει πιο κοντά στα πτηνά, ενώ σας επιτρέπει επίσης να μεγεθύνετε και να φωτογραφίζετε εύκολα στη στιγμή. Απλά ενεργοποιήστε την, καδράρετε το θέμα και κάντε τη λήψη –ακόμη και με το ένα χέρι– χάρη στην απλή διάταξη των κουμπιών και την απουσία πολύπλοκων μενού.

Η ταχύτητα είναι ο τομέας στον οποίο πραγματικά διαπρέπει η PowerShot ZOOM. Με την Πλήρως αυτόματη κατάσταση λειτουργίας της, μπορείτε να εντοπίζετε το θέμα και να ξεκινάτε τη λήψη στη στιγμή, χωρίς να ψάχνετε τις καλύτερες ρυθμίσεις.

Φακός με μεγάλη εστιακή απόσταση σε σώμα τσέπης

Χαμογελαστός άνδρας που πλησιάζει την Canon PowerShot ZOOM στο πρόσωπο του, ενώ παράλληλα κοιτάζει μέσα από το παράθυρο μιας κρυψώνας για πουλιά.

Ο πανίσχυρος επεξεργαστής DIGIC 8 εξασφαλίζει την πλήρως αυτόματη λειτουργία της Canon PowerShot ZOOM και εξοικονομεί χρόνο αποφασίζοντας για εσάς, ώστε να μπορείτε ελεύθερα να καταγράψετε τη μαγική στιγμή πριν χαθεί.

Ζευγάρι χέρια που κρατάει ένα smartphone δίπλα σε μια Canon PowerShot ZOOM, η οποία φαίνεται συνδεδεμένη μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect.

Η Canon PowerShot ZOOM μπορεί να συνδεθεί με το τηλέφωνό σας μέσω Wi-Fi ή Bluetooth με την εφαρμογή Canon Camera Connect, που είναι ιδανική για την προσθήκη πληροφοριών τοποθεσίας GPS στις λήψεις σας, καθώς και για να βλέπετε άμεσα σε προεπισκόπηση τις φωτογραφίες σας και να επιλέγετε τις καλύτερες.

Η μηχανή μονοφθάλμιου τύπου Canon PowerShot ZOOM προσφέρει μοναδική εμπειρία παρατήρησης πτηνών, με πολύ μεγαλύτερη άνεση στο κράτημα σε σχέση με ένα τηλέφωνο ή μια compact μηχανή. Και σε αντίθεση με τα κιάλια, έχει δυνατότητα καταγραφής λεπτομερών εικόνων 12MP, με γρήγορο ρυθμό συνεχούς λήψης 10fps – ιδανικό για πτηνά εν πτήσει.

Για την παρατήρηση πτηνών και τη φωτογράφιση άγριας φύσης, χρειάζεστε αρκετή μεγέθυνση για να γεμίσετε το κάδρο με το φτερωτό σας θέμα. Η Canon PowerShot ZOOM υπερέχει σε αυτόν τον τομέα, καθώς υποστηρίζει λήψη φωτογραφιών και βίντεο Full HD. Διαθέτει δύο επίπεδα οπτικού ζουμ με εστιακές αποστάσεις 100mm και 400mm, καθώς και ψηφιακό μετατροπέα 2x για επέκταση έως τα 800mm. Μπορείτε να εναλλάσσεστε άμεσα μεταξύ των ρυθμίσεων ζουμ με το πάτημα ενός διακόπτη, ώστε να φέρνετε τα μακρινά θέματα πιο κοντά χωρίς να απομακρύνετε τα μάτια σας από το εξαιρετικά ευκρινές σκόπευτρο 2,36MP, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και υπό έντονο φως ημέρας χωρίς ανακλάσεις στην οθόνη. Χάρη στον ενσωματωμένο Οπτικό σταθεροποιητή εικόνας 4 αξόνων, η εικόνα δεν παρουσιάζει κραδασμούς, γεγονός που μειώνει την κόπωση των ματιών.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μονοφθάλμιες μηχανές, η PowerShot ZOOM έχει πολύ καλή συνδεσιμότητα, προσφέροντας σύνδεση Wi-Fi και Bluetooth με την εφαρμογή Canon Camera Connect για ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να τη συνδέσετε στο τηλέφωνό σας για να προσθέτετε γεωγραφικές ετικέτες σε εικόνες που έχετε καταγράψει, κάτι που είναι ιδανικό αν θέλετε να καταγράφετε τα σημεία εμφάνισης των πτηνών και να θυμάστε τη θέση τους για αργότερα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κοινή χρήση της εικόνας Άμεσης προβολής, ώστε οι άλλοι να μπορούν να βλέπουν ό,τι βλέπετε σε πραγματικό χρόνο.

Η κατάσταση Πλήρως αυτόματης λειτουργίας φροντίζει την έκθεση για εσάς και μπορείτε να αλλάξετε εύκολα ρυθμίσεις στο απλό μενού.

Μηχανή μονοφθάλμιου τύπου, κιάλια ή compact μηχανή: τι σας ταιριάζει καλύτερα;

Μια φωτογραφία με την Canon PowerShot ZOOM, κιάλια Canon και μια μηχανή Canon τοποθετημένα σε ένα ξύλινο παγκάκι σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής.

Με εύρος ζουμ 100-800mm, η μηχανή μονοφθάλμιου τύπου Canon PowerShot ZOOM μπορεί να προσφέρει απίστευτη μεγέθυνση για μικρά και μακρινά θέματα. Το σκόπευτρο EVF OLED 0,39" παρέχει καθαρή και ευκρινή παρατήρηση, με 2,36 εκατομ. κουκκίδες και ρυθμό ανανέωσης 59,94fps. Είναι η τέλεια προσθήκη στον εξοπλισμό κάθε παρατηρητή πτηνών, καθώς και μια καλή εναλλακτική λύση έναντι στον ογκώδη, βαρύ εξοπλισμό.

Τα εντυπωσιακά κιάλια με σταθεροποίηση εικόνας της Canon προσφέρουν απίστευτα επίπεδα ζουμ και ποιότητας κατά την παρατήρηση πτηνών, γι’ αυτό και αποτελούν τη σταθερή επιλογή των παρατηρητών εδώ και πολλές γενιές. Ωστόσο, αν θέλετε κάτι μικρότερο και ελαφρύτερο, με δυνατότητα λήψης εικόνων, η Canon PowerShot ZOOM προσφέρει επίπεδο μεγέθυνσης αντίστοιχο τηλεφακών, καθώς και δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο Full HD.

Τόσο η PowerShot ZOOM όσο και τα κιάλια της Canon προσφέρουν ισχυρή μεγέθυνση, αλλά η μηχανή μονοφθάλμιου τύπου της Canon προσφέρει τη δυνατότητα να καταγράφετε εικόνες των θεμάτων, και όχι απλά να τα παρατηρείτε. Προσφέρει επίσης πολύ γρήγορο χρόνο ενεργοποίησης, ώστε να φωτογραφίζετε αμέσως και να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε τη στιγμή.

Αν η λήψη φωτογραφιών είναι για εσάς το πιο σημαντικό κομμάτι της παρατήρησης πτηνών, ίσως να προτιμάτε μια compact μηχανή, όπως η Canon PowerShot SX740 HS. Το ζουμ 40x είναι ιδανικό για κοντινά πλάνα από απόσταση, ενώ ο αισθητήρας 20,3MP προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης που μπορείτε να εκτυπώνετε και να δείχνετε με υπερηφάνεια. Η PowerShot SX740 HS είναι μεγαλύτερη από την PowerShot ZOOM, αλλά διαθέτει οθόνη αντί για EVF, η οποία μπορεί να βολεύει καλύτερα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση του σκοπεύτρου.

Υπάρχουν τόσα πολλά πανέμορφα πτηνά για να φωτογραφίσετε! Όποιο από τα δύο προϊόντα PowerShot και να επιλέξετε –ίσως και ένα ζευγάρι κιάλια– θα έχετε στα χέρια σας όλα όσα χρειάζεστε. Γιατί να μην ξεκινήστε σήμερα από το δάσος στα περίχωρα της πόλης σας ή ακόμη και από την αυλή σας;Σύνταξη: Lauren Scott

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα