Meet food photographer Mike Tsang who’s capturing mouth-watering motion

Φωτογράφος τροφίμων και φαγητού

Γνωρίστε τον φωτογράφο τροφίμων και φαγητού Mike Tsang, που αποτυπώνει "γευστικές" ιστορίες με κίνηση

Mike Tsang
Mike Tsang

Φωτογράφος τροφίμων και φαγητού @freshmikeeats


Ο Mike Tsang πάντα γοητευόταν από την αποτύπωση της κίνησης και, σε συνδυασμό με την αγάπη του για το φαγητό, δημιούργησε μια δική του μοναδική προοπτική όσον αφορά τη φωτογράφιση της γκουρμέ μαγειρικής.

Μιλήσαμε με το φαινόμενο του Instagram και για τις λαχταριστές και δυναμικές ιστορίες του.

Πες μας λίγα λόγια για σένα, Mike. Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Μεγάλωσα με φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης. Στην οικογένειά μας φωτογραφίζαμε τις περιπέτειές μας και τις βάζαμε σε άλμπουμ. Θυμάμαι ότι είχα τη δική μου μηχανή και αγχωνόμουν πολύ όταν τραβούσα φωτογραφίες, επειδή κάθε φιλμ είχε μόνο 25 λήψεις. Οπότε φωτογράφιζα μόνο όταν θεωρούσα ότι είχα βρει την τέλεια λήψη.

Αγόρασα την πρώτη μου DSLR όταν ήμουν 25. Συνήθως κατέγραφα την καθημερινή μου ζωή, έφτιαχνα αναμνήσεις και έδειχνα στον κόσμο τη δική μου οπτική γωνία. Με τους φίλους μου πηγαίναμε για φωτογραφικές εξορμήσεις. Βρίσκαμε εγκαταλελειμμένα κτήρια και περνούσαμε ώρες φωτογραφίζοντας τις μικρές λεπτομέρειες και όψεις του αστικού τοπίου.

Μου αρέσει να βρίσκω την ομορφιά σε αναπάντεχα μέρη και μετά να τη μοιράζομαι με τον κόσμο.

"Τα πάντα στη ζωή συμβαίνουν πολύ γρήγορα και το ότι κατάφερα να παγώσω αυτήν τη μοναδική στιγμή και να δω ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια με ενέπνευσε να συνεχίσω."

Οι φωτογραφίες σου επικεντρώνονται στην "αποτύπωση της κίνησης" των τροφίμων. Πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον για την κίνηση και τα τρόφιμα;

Αρχικά δεν ήμουν φωτογράφος φαγητού – προτιμούσα να απαθανατίζω ιστορίες δρόμου και καθημερινότητας. Ήθελα να φωτογραφίζω την αστική πλευρά του Λονδίνου και με ενδιέφερε κυρίως να αποτυπώνω την ατμόσφαιρα του σκότους σε ένα κτήριο.

Άρχισα να φωτογραφίζω φαγητά όταν γνώρισα την κοπέλα μου – ξέρει από καλό φαγητό. Αυτή μου έμαθε ό,τι ξέρω για το φαγητό. Και τότε άρχισα να μπλέκω τη φωτογραφία δρόμου με τη φωτογραφία φαγητού.

Μεγαλώνοντας, μου άρεσε να δίνω κίνηση στα πράγματα. Συνήθιζα να φτιάχνω flipbook – δεν έβγαζαν πολύ νόημα αλλά συνέθεταν μια ιστορία, ίσως κάποιον που πετούσε χαρταετό. Για μένα το παν ήταν να δημιουργώ κίνηση. Έκτοτε ήθελα να δημιουργώ κίνηση και επαγγελματικά, οπότε πλέον είμαι motion designer. Αυτό είναι το υπόβαθρο που ενσωμάτωσα στο στυλ της φωτογραφίας μου. Μου αρέσει να φωτογραφίζω πράγματα που αποτυπώνονται δύσκολα, όπως το πάγωμα του χρόνου.

canon-get-inspired-food-2-1920x1080

Οι ιστορίες σου φαίνονται αυθόρμητες, αλλά πόσος προγραμματισμός χρειάζεται για να τις αποτυπώσεις;

Με την κοπέλα μου ξεκινάμε με την επιλογή του μέρους όπου θα φάμε. Έπειτα πηγαίνουμε στην περιοχή και φωτογραφίζω τη διαδρομή μέχρι το εστιατόριο ή την καντίνα για να έχω μια αίσθηση της ατμόσφαιρας.

Συχνά τραβάω και βίντεο. Η λήψη βίντεο με εμπνέει. Παρατηρώ την κίνηση την οποία μετά προσπαθώ να απαθανατίσω ως στατική εικόνα. Από εκεί κι έπειτα κυριαρχεί ο αυθορμητισμός. Παίζει ρόλο και το συναίσθημα, πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου και να νιώθεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τραβήξεις τη φωτογραφία.

Όσον αφορά την Canon EOS M5 που χρησιμοποιείς, ποιες λειτουργίες και ρυθμίσεις επιλέγεις για να αποτυπώσεις αυτά τα στιγμιότυπα του φαγητού;

Φωτογραφίζω με χειροκίνητες ρυθμίσεις, επειδή νιώθω ότι έτσι ελέγχω καλύτερα τις ιστορίες μου. Μπορώ να ελέγχω τον φωτισμό, την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα. Μου αρέσει να φωτογραφίζω σε RAW, επειδή μετά, αν θέλω, έχω τη δυνατότητα να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες μου στο Lightroom. Οι ιστορίες μου συνήθως βγαίνουν κάπως μελαγχολικές, κάτι που είναι κατάλοιπο από τη φωτογραφία δρόμου, το παρελθόν μου με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Όταν στοχεύω να παγώσω την κίνηση, φωτογραφίζω με χειροκίνητες ρυθμίσεις και μετά με f/1.0 όταν προσπαθώ να εστιάσω σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Όσον αφορά στην ταχύτητα κλείστρου και στο διάφραγμα, τα αλλάζω γρήγορα μέχρι να βρω αυτό που μου αρέσει.

Σχετικά άρθρα
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Οι καλύτεροι φακοί για φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού

Δημιουργήστε λαχταριστές φωτογραφίες τροφίμων, με φακούς Canon που δεν πρέπει να λείπουν από το κιτ σας.

Master the art of food photography

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Τελειοποιήστε την τέχνη της φωτογράφισης τροφίμων

Η φωτογράφος και μπλόγκερ Lina Lomelino σάς αποκαλύπτει τις κορυφαίες συμβουλές της για να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας στη φωτογράφιση τροφίμων.

canon-get-inspired-food-3-1920x1080

Για ποια ιστορία, ή συλλογή ιστοριών, αισθάνεσαι πιο περήφανος;

Ξεχωρίζω μια συγκεκριμένη ιστορία, όταν πέτυχα μια νέα τεχνική για πρώτη φορά. Ήταν στο Finks Salt & Sweet στο βόρειο Λονδίνο, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, και ο φωτισμός ήταν άψογος. Σκέφτηκα ότι θα ήταν τέλειο να τραβήξω τον καφέ που πετάγεται όταν πέφτει μέσα ο κύβος της ζάχαρης. Πέτυχα τη λήψη με την πρώτη και ένιωσα σαν να είχα κερδίσει το λόττο. Τα πάντα στη ζωή συμβαίνουν πολύ γρήγορα και το ότι κατάφερα να παγώσω αυτήν τη μοναδική στιγμή και να δω ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια με ενέπνευσε να συνεχίσω.

Μας έχεις βάλει σε σκέψεις σε ποια φεστιβάλ φαγητού να πάμε φέτος. Τι έχεις στο πρόγραμμά σου;

Πήγα πρόσφατα στο Market Hall, μια καινούρια αγορά στο Fulham Broadway, η πρώτη από τις τρεις που άνοιξε. Είναι μια αγορά εμπνευσμένη από την Ανατολή που πουλάει κυρίως ασιατικό street food με πολύ χώρο για να καθίσεις. Είναι ιδανικό μέρος για να αγοράσεις φαγητό στο χέρι και υπάρχει κάπου να καθίσεις και να φωτογραφίσεις.

Πέρυσι πήγα στη Meatopia, όπου συμμετέχουν διάσημοι σεφ που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα. Θέλω να ξαναπάω φέτος γιατί έχει ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι σεφ κάνουν τις προετοιμασίες και μαγειρεύουν μπροστά σου, οπότε υπάρχει πολύ υλικό για φωτογράφιση κίνησης.

Η Cheese Street είναι ένα άλλο φεστιβάλ φαγητού που σχεδιάζω να επισκεφτώ φέτος το καλοκαίρι. Θεωρώ το τυρί εξαιρετικό τρόφιμο για φωτογράφιση της κίνησης (όλοι έχουμε δει φωτογραφίες πίτσας με λιωμένο τυρί να τεντώνεται και ψημένου τοστ με κρεμώδες τυρί).

Εκτός από την Canon EOS M5, ποιον άλλο εξοπλισμό και πλατφόρμες χρησιμοποιείς για να μοιραστείς τις ιστορίες σου;

Χρησιμοποιώ πολύ το Instagram για να μοιραστώ τις ιστορίες μου, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ hashtag για να συνδεθώ με άλλους φωτογράφους και λάτρεις του φαγητού. Είναι επίσης τρομερό εργαλείο για να μάθεις τι κάνουν οι άλλοι και πώς να βρίσκεις νέα στέκια για φαγητό.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, έχω μια Canon EOS 2000D που είναι τέλεια για λήψεις εν κινήσει. Καμιά φορά χρησιμοποιώ τρίποδο για πιο σταθερές λήψεις, πρόσθετο φωτισμό για να τονίσω τα επιθυμητά στοιχεία (αν και συνήθως προειδοποιώ το προσωπικό του εστιατορίου), καθώς και εφεδρικές μπαταρίες. Έχε πάντα, μα πάντα, μαζί σου μια εφεδρική μπαταρία.

canon-get-inspired-food-4-1920x1080

Πρέπει να έχεις φωτογραφίσει πολλά φαγητά μέχρι τώρα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Δύσκολη ερώτηση. Μου αρέσει πολύ το ασιατικό φαγητό, ό,τι έχει ρύζι ή νουντλ. Πρόσφατα πήγα σε ιαπωνικό εστιατόριο και ερωτεύτηκα την κουζίνα του, όπως το σούσι και το ράμεν. Το φαγητό περιβάλλεται από πολλά στοιχεία πολιτισμού, η παρασκευή του παίρνει πολλή ώρα και πραγματικά γεύεσαι την αγάπη.

Τι θα ήθελες να κάνεις μελλοντικά και ποια θεωρείς ότι θα είναι η πορεία σου στη δυναμική φωτογραφία τροφίμων;

Θέλω να είμαι πιο περιπετειώδης με τις λήψεις μου, ίσως ρίχνοντας το φαγητό και μετά προσπαθώντας να αποτυπώσω τη φυσική ροή και πτώση του.

Ακόμα μαθαίνω και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι λήψεις μου δεν είναι όσο ομαλές θα ήθελα και είναι μεγάλο ζήτημα να το μάθω. Είναι θέμα εξάσκησης, όσο φωτογραφίζεις τόσο βελτιώνεται το αποτέλεσμα. Οι πρόσφατες ιστορίες μου είναι κλάσεις ανώτερες σε σχέση με την πρώτη μου. Οπότε φαντάζομαι ότι οι φωτογραφίες μου θα εξελιχθούν φυσικά και θα συμβαδίζουν με τις νέες τεχνικές όσο μαθαίνω.

Σύνταξη: Sasha Newbury

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες