ΑΡΘΡΟ

Canon EOS-1D X Mark III: Ποιότητα εικόνας

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – Canon Ambassador

Καλός φωτισμός, κακός φωτισμός, κυριολεκτικά καθόλου φωτισμός… όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, η Canon EOS-1D X Mark III παρέχει κορυφαία ποιότητα εικόνας. Από το βάθος της λεπτομέρειας στις σκιές έως την ακρίβεια των χρωμάτων, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι εικόνες που καταγράφετε θα είναι απόλυτα εντυπωσιακές.

Ειδικά σχεδιασμένος αισθητήρας CMOS 20,1 megapixel

Στην Canon EOS-1D X Mark III χρησιμοποιείται η νέα γενιά της προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης CMOS. Ο ειδικά σχεδιασμένος αισθητήρας πλήρους καρέ διαθέτει ανάλυση 20,1 megapixel, ώστε να παρέχει την ιδανική ισορροπία μεταξύ ποιότητας εικόνας, απόδοσης και ταχύτητας ροής εργασιών.

Canon EOS-1D X Mark III

Σε σύγκριση με τους προκατόχους της, η Canon EOS-1D X Mark III παρέχει αυξημένο δυναμικό εύρος, πιο προηγμένη μείωση θορύβου σε όλες τις ευαισθησίες ISO και ταχύτερη ανάγνωση των δεδομένων απεικόνισης. Η εγγενής ευαισθησία ISO κυμαίνεται πλέον από ISO 100 έως ISO 102.400 και έχει δυνατότητα επέκτασης έως το εκπληκτικό εύρος ISO 50-819.200 δημιουργώντας νέα πρότυπα επιδόσεων σε ασθενή φωτισμό.

Η Canon EOS-1D X Mark III διαθέτει επίσης χαμηλοπερατό φίλτρο Gaussian (LPF), το οποίο μειώνει το μουαρέ αποτελεσματικότερα συγκριτικά με τα LPF τυπικής σχεδίασης και ταυτόχρονα παρέχει ευκρινέστερη, πιο λεπτομερή εικόνα.

Επεξεργαστής εικόνας DIGIC X

Η Canon EOS-1D X Mark III διαθέτει μονό επεξεργαστή DIGIC X, ο οποίος προσφέρει νέα επίπεδα απόδοσης στους φωτογράφους που δεν δέχονται συμβιβασμούς. Θέτει επίσης νέα πρότυπα όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Στη πραγματικότητα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι υπερδιπλάσια από εκείνη της EOS-1D X Mark II.*

Η ταχύτητα λήψης φτάνει τα 20fps σε κατάσταση Άμεσης προβολής και τα 16fps με το οπτικό σκόπευτρο της Canon EOS-1D X Mark III, ενώ και στις δύο ταχύτητες υποστηρίζεται συνεχής AF και AE, σε συνδυασμό με μνήμη προσωρινής αποθήκευσης 1000+ λήψεων. Ωστόσο, ο DIGIC X δεν προσφέρει μόνο ταχύτητα.

Ο DIGIC X παρέχει επίσης χαμηλότερη στάθμη θορύβου σε όλες τις ευαισθησίες ISO, βελτιωμένη οξύτητα με την ολοκαίνουργια ρύθμιση καθαρότητας και αυξημένο δυναμικό εύρος χάρη στη βελτιωμένη Αυτόματη βελτιστοποίηση φωτισμού (ALO) και την τεχνολογία Προτεραιότητας φωτεινών τόνων+.

*Βάσει των προτύπων CIPA

Canon EOS-1D X Mark III

Ο DIGIC X είναι επίσης ο "εγκέφαλος" πίσω από τις λειτουργίες εξειδικευμένης μάθησης της Canon EOS-1D X Mark III για την AF, ενώ υποστηρίζει επίσης τις ενσωματωμένες δυνατότητες ψηφιακής βελτιστοποίησης φακού. Αυτή η διαδικασία επεξεργασίας της εικόνας εξαλείφει οποιαδήποτε οπτικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι δυνατό να διορθωθούν από τη σχεδίαση του φακού και μόνο, όπως οι παρεκκλίσεις και η περίθλαση. Καθώς η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού δεν καθυστερεί καθόλου τις επιδόσεις της Canon EOS-1D X Mark III, μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται από τους φωτογράφους ειδήσεων, αθλητικών διοργανώσεων και άγριας ζωής που κάνουν λήψεις με μέγιστες ταχύτητες.

Μεγάλη ποικιλία μορφών αρχείων

Η Canon EOS-1D X Mark III παρέχει πολλές επιλογές ανάμεσα στις διάφορες μορφές αρχείων εικόνας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καταλληλότερη για την εκάστοτε εργασία.

Αρχεία CR3 Raw

Η μορφή αρχείων CR3 Raw έρχεται πλέον στη σειρά EOS-1D.

  • Οι λήψεις μπορούν να γίνονται χωρίς συμπίεση, ώστε να μεγιστοποιείται η ποιότητα της εικόνας με τεράστιο δυναμικό εύρος και 16.384 διαβαθμίσεις ανά κανάλι χρώματος. Ιδανική για την περίπτωση όπου οι εικόνες θα υποβληθούν σε εκτεταμένη επεξεργασία μετά τη λήψη.
  • Ή, ως συμπιεσμένο αρχείο, για εξοικονόμηση έως 40% του κανονικού μεγέθους των αρχείων με ελάχιστη αισθητή μείωση της ποιότητας της εικόνας απευθείας από τη φωτογραφική μηχανή.

Τα αρχεία CR3 Raw υποστηρίζονται πλήρως από το λογισμικό Digital Photo Professional, το οποίο παρέχεται δωρεάν μαζί με τη Canon EOS-1D X Mark III, καθώς και από σημαντικούς τρίτους κατασκευαστές λογισμικού, όπως η Adobe και η Apple.

Αρχεία JPEG και HEIF

Όταν χρειάζεται να μεταδώσετε τις εικόνες σας γρήγορα, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αρχεία JPEG ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Η Canon EOS-1D X Mark III επιτρέπει επίσης τη λήψη αρχείων HEIF (High Efficiency Image Format - Μορφή αρχείων υψηλής απόδοσης), τα οποία βασίζονται στην κωδικοποίηση βίντεο HVEC.

Τα αρχεία HEIF παρέχουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με τα αρχεία JPEG, αλλά περίπου το ίδιο μέγεθος αρχείου. Αυτή η μορφή επιτρέπει τη χρήση χρώματος 10bit για μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, επιτρέποντας τη λήψη εικόνων HDR PQ.

Η συμβατότητα των αρχείων HEIF αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχει επίσης δυνατότητα επεξεργασίας αυτών των αρχείων από τη φωτογραφική μηχανή για τη δημιουργία τυπικών αρχείων JPEG.

Υπερ-ακριβής μέτρηση έκθεσης

Ένας ειδικός αισθητήρας μέτρησης RGB+IR 400k ανεβάζει σε νέα επίπεδα την ακρίβεια της έκθεσης, με 400.000 pixel ομαδοποιημένα σε 216 ζώνες μέτρησης. Όταν χρησιμοποιείτε το οπτικό σκόπευτρο της φωτογραφικής μηχανής, γίνεται αξιολόγηση της φωτεινότητας σε κάθε ζώνη και η έκθεση υπολογίζεται με απόλυτη ακρίβεια.

Πρόκειται για έναν αισθητήρα έκθεσης που "βλέπει" όπως εσείς, με πλήρες χρώμα. Μπορεί να εντοπίζει πρόσωπα και άλλα αντικείμενα και βοηθά το σύστημα AF της μηχανής να τα διατηρεί τέλεια εστιασμένα καθώς κινούνται μέσα στο κάδρο.

Canon EOS-1D X Mark III

Ο αισθητήρας εντοπίζει το υπέρυθρο αλλά και το ορατό φως, γεγονός που του επιτρέπει να αναγνωρίζει θέματα που ανακλούν έντονα την υπέρυθρη ακτινοβολία και να αντισταθμίζει αυτήν τη συμπεριφορά κατά τον υπολογισμό της έκθεσης. Η ευαισθησία στην υπέρυθρη ακτινοβολία συμβάλλει επίσης στην αποτροπή των σφαλμάτων αυτόματης εστίασης σε μικτές συνθήκες φωτισμού και βελτιώνει την ακρίβεια των τεχνολογιών Αυτόματης ισορροπίας λευκού, Αυτόματου στυλ εικόνας, Αυτόματης βελτιστοποίησης φωτισμού και Ανίχνευσης τρεμοπαίγματος.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marino Cano

Ισορροπία E-TTL

Ο αισθητήρας μέτρησης RGB+IR 400k της Canon EOS-1D X Mark III επιτρέπει επίσης την ακριβή μέτρηση της έκθεσης με φλας, ενώ έχει προστεθεί μια νέα επιλογή ισορροπίας E-TTL ώστε οι φωτογράφοι να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο συνδυασμού του φλας και του φωτισμού περιβάλλοντος.

Η αναλογία φωτισμού μπορεί να μεταβάλλεται μεταξύ της ρύθμισης Προτεραιότητα ατμόσφαιρας (όπου το φυσικό φως είναι η κυρίαρχη πηγή φωτός και το φλας είναι το συμπληρωματικό φως) και της ρύθμισης Προτεραιότητα φλας (όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται). Υπάρχει επίσης διαθέσιμη μια στάνταρ κατάσταση, στην οποία το φλας και ο φωτισμός περιβάλλοντος έχουν ισοδύναμη στάθμιση, όπως στις υπάρχουσες φωτογραφικές μηχανές EOS.


< Επιστροφή στην επισκόπηση της Canon EOS-1D X Mark III

Σχετικά άρθρα