A father and son flick through the pages of a recipe book together.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ

Όλα τα συστατικά που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το δικό σας βιβλίο συνταγών

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μερικές ξεχωριστές, αγαπημένες συνταγές – μπορεί να είναι κάποια δημιουργική παραλλαγή που κάνατε σε ένα κλασικό πιάτο ή ένα αγαπημένο φαγητό της οικογένειας που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Η καταγραφή αυτών των χαρακτηριστικών πιάτων στο προσωπικό σας βιβλίο συνταγών είναι ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό έργο εκτύπωσης, το οποίο μπορείτε να φέρετε εύκολα σε πέρας από την άνεση του σπιτιού σας.

Η φωτογράφος τροφίμων και ποτών Natasha Alipour-Faridani, με έδρα στο Λονδίνο, είναι ειδική στη λήψη «νόστιμων» εικόνων και έχει συγκεντρώσει πολλές χρήσιμες συμβουλές για φωτογραφίσεις τροφίμων που κάνουν αίσθηση. Και όταν έρθει η ώρα να εκτυπώσετε τις εικόνες σας και να συνθέσετε το δικό σας βιβλίο φωτογραφιών, ένας ασύρματος εκτυπωτής –όπως αυτοί της Σειράς Canon PIXMA TS3350– διευκολύνει την επιλογή των εικόνων και τη δημιουργία εκτυπώσεων υψηλής ποιότητας.

Επιλογή των συνταγών σας

Επιλέξτε συνταγές ή συστατικά με γνώμονα την οπτική εντύπωση που προκαλούν. Αυτά τα μύρτιλα –ένα συστατικό της συνταγής για μάφιν πρωινού– δείχνουν θαυμάσια σε μια κοντινή λήψη.

Η Natasha επέλεξε ένα μάφιν πρωινού για το δικό της βιβλίο συνταγών, επειδή ήθελε να συμπεριλάβει μερικές λήψεις των συστατικών. «Για να προσθέσετε ποικιλία και χρώμα στο βιβλίο σας, μην περιοριστείτε μόνο σε φωτογραφίες του τελικού αποτελέσματος», μας λέει. «Για τη συνταγή του μάφιν πρωινού επικεντρώθηκα στα μύρτιλα. Μου αρέσουν πολύ οι κοντινές λήψεις τροφίμων.»

Επέλεξε επίσης μια συνταγή για μια τάρτα με κολοκύθα και ρικότα, γαρνιρισμένη με φύλλα ρόκας. «Ήθελα συνταγές με φωτεινά χρώματα», εξηγεί.

Για τη φωτογράφιση η Natasha χρησιμοποίησε μια Canon EOS 5D Mark IV και δύο φακούς – έναν Canon EF 50mm f/1.8 STM και έναν Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. «Ο φακός macro είναι εξαιρετικός όταν θέλετε να έρθετε πραγματικά κοντά στο θέμα σας», εξηγεί. Ο EF 100mm f/2.8L Macro IS USM έχει μέγιστη μεγέθυνση 1:1 ή 1x, που σημαίνει ότι τα θέματα απεικονίζονται σε φυσικό μέγεθος στον αισθητήρα. Η ικανότητα συνδυασμού μικρής απόστασης λήψης και ανοικτού διαφράγματος, όπως ο πολύ χαμηλός αριθμός f του Canon EF 50mm f/1.8 STM, σημαίνει ότι ο φακός μπορεί να δημιουργήσει πολύ μικρό βάθος πεδίου. Όπως εξηγεί η Natasha, «Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να πετύχω ένα ελκυστικό θόλωμα που σβήνει ομαλά στο φόντο.»

Ο φακός Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM είναι μια πιο οικονομική εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με τον Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM και επιτυγχάνει αποτελέσματα εξαιρετικής ευκρίνειας.

Λήψη των εικόνων σας

Η προσθήκη ποτηριών με νερό και η τοποθέτηση αντικειμένων όπως μαχαιροπίρουνα στο άκρο του κάδρου προσδίδει αυθεντικότητα και βοηθά την εικόνα να δίνει την αίσθηση ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σκηνής.

Η Natasha χρησιμοποίησε ένα τρίποδο και διασύνδεσε τη μηχανή με τον υπολογιστή της ώστε να μπορεί να ελέγχει άμεσα τα αποτελέσματα και να κάνει προσαρμογές στη σύνθεση. Ρύθμισε το διάφραγμα σε f/8 ή f/9 για τις περισσότερες λήψεις, κάτι που της επέτρεψε να διατηρήσει το θέμα της τέλεια εστιασμένο.

«Ελέγξτε τα συστατικά σας και εξερευνήστε όλες τις γωνίες πριν ξεκινήσετε», μας λέει. «Εάν το φαγητό δείχνει ‘επίπεδο’, μια λήψη από ψηλά είναι καλή επιλογή. Φροντίζω πάντα να έχω κάτι που εκτείνεται πέρα από τα άκρα του κάδρου – μπορεί να είναι απλώς το άκρο του πιάτου, αλλά εντείνει την ιδέα ότι είναι μια σκηνή υπό εξέλιξη.»

Όσον αφορά τον φωτισμό, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό για αποτελέσματα με επαγγελματική εμφάνιση. «Τράβηξα αυτές τις εικόνες στο σπίτι, με φωτισμό από ένα μεγάλο παράθυρο, και χρησιμοποίησα έναν ανακλαστήρα για να φωτίσω ορισμένες από τις πιο σκοτεινές σκιές», μας λέει. «Λατρεύω να δουλεύω με φυσικό φως. Εάν μπαίνει μέσα στον χώρο το φως του ήλιου, μπορείτε να καταγράψετε αυτήν την όμορφη φωτεινή λάμψη. Εάν θέλετε η εικόνα σας να είναι πιο απαλή και μελαγχολική, το ασθενές φως του πρωινού ή του δειλινού κάνει καλή δουλειά. Παρατηρήστε πώς και πότε μπαίνει το φως στο σπίτι σας για να πετύχετε τα αποτελέσματα που επιδιώκετε.»

Εκτύπωση των φωτογραφιών σας

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Η Natasha χρησιμοποίησε την επιλογή εκτύπωσης χωρίς περιθώρια του εκτυπωτή της Canon PIXMA TS3350, οπότε οι εικόνες της ήταν έτοιμες να κολληθούν αμέσως μόλις εκτυπώθηκαν – χωρίς κόψιμο.

Η Natasha εκτύπωσε τις εικόνες της σε ένα μοντέλο της Σειράς Canon PIXMA TS3350, το οποίο διαθέτει λειτουργία ασύρματης επικοινωνίας για γρήγορη και αποδοτική εκτύπωση. «Αυτός ο εκτυπωτής είναι θαυμάσιος», μας λέει. «Γρήγορος και εύκολος στη διαμόρφωση. Τα φυσίγγια μελανιού εγκαθίστανται εύκολα και παράγουν ζωντανά, ακριβή χρώματα.»

Η Natasha διάλεξε το υλικό Photo Paper Plus Glossy II της Canon για ποιοτική εκτύπωση και πειραματίστηκε με διάφορα μεγέθη χαρτιού. «Εκτύπωσα μερικές εικόνες σε διαστάσεις 13x18cm, 10x15cm και 13x13cm, ενώ χάρη στη λειτουργία εκτύπωσης χωρίς περιθώρια δεν χρειάστηκε να κόψω τα άκρα τους.» Η επιλογή εκτύπωσης χωρίς περιθώρια στα μοντέλα της Σειράς Canon PIXMA TS3350 είναι διαθέσιμη σε μέγεθος έως και 13x18cm, ενώ ο εκτυπωτής υποστηρίζει πληθώρα μεγεθών χαρτιού έως και A4· όλα τα μεγέθη τροφοδοτούνται μέσω του ρυθμιζόμενου πίσω δίσκου χαρτιού.

Όπως και όλοι οι ασύρματοι εκτυπωτές PIXMA της Canon, τα μοντέλα της Σειράς PIXMA TS3350 είναι συμβατά με διάφορες εφαρμογές εκτύπωσης της Canon. Η εφαρμογή Canon Easy-PhotoPrint Editor προσφέρει πολλές δημιουργικές επιλογές διάταξης, καθώς και πρότυπα που μπορούν να προσαρμοστούν για βιβλία συνταγών, ενώ είναι συμβατή με smartphone και tablet. Υπάρχει επίσης μια έκδοση για χρήστες υπολογιστών Mac ή PC.

«Η εκτύπωση μέσω της εφαρμογής Canon Easy-PhotoPrint Editor είναι γρήγορη και εύκολη», λέει η Natasha. «Χρησιμοποίησα την επιλογή 'Browse' (Αναζήτηση) για να συνδεθώ στον υπολογιστή μου και στις εικόνες τροφίμων και φαγητών που έχω εκεί.» Η εφαρμογή μπορεί επίσης να συνδεθεί σε πολλές άλλες πλατφόρμες cloud και κοινωνικών μέσων, όπως τα Google Drive και Instagram.

Το τελικό προϊόν

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Η φωτογράφιση των αγαπημένων σας μαγειρικών δημιουργιών και η φύλαξή τους σε ένα λαχταριστό βιβλίο συνταγών είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για τη δημιουργία ενός οικογενειακού αναμνηστικού.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στην κουζίνα, σκεφτείτε τις ξεχωριστές συνταγές που θα θέλατε να καταγράψετε και να δώσετε σε μέλη της οικογένειας και φίλους. Όχι μόνο θα διασκεδάσετε φωτογραφίζοντας και συνθέτοντας το βιβλίο των συνταγών σας, αλλά και θα δημιουργήσετε ένα πολύτιμο αναμνηστικό γεμάτο με νόστιμα γεύματα και ορεκτικές εικόνες που θα εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές.

Κείμενο της Claire Gillo

Σχετικά άρθρα
A young girl creating a face out of food on a plate.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας με τα τρόφιμα

Διασκεδάστε με τη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού και δημιουργήστε μοναδικές εικόνες νεκρής φύσης.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Οι καλύτεροι φακοί για φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού

Δημιουργήστε λαχταριστές φωτογραφίες τροφίμων, με φακούς Canon που δεν πρέπει να λείπουν από το κιτ σας.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Τελειοποιήστε την τέχνη της φωτογράφισης τροφίμων

Η φωτογράφος και μπλόγκερ Lina Lomelino σάς αποκαλύπτει τις κορυφαίες συμβουλές της για να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας στη φωτογράφιση τροφίμων.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές