Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Ο Markus Varesvuo εξηγεί για ποιο λόγο η Canon EOS 90D είναι η ιδανική μηχανή για τη φωτογράφιση της άγριας φύσης

Ζώντας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο βραβευμένος φωτογράφος Markus Varesvuo βρίσκεται πάντα κοντά στην άγρια φύση που τόσο λατρεύει.

Ο Markus λάτρευε την άγρια φύση ήδη από τα εφηβικά του χρόνια και ήταν δεινός παρατηρητής πουλιών και φωτογράφος. Το 2005, αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα, οπότε παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη διαχείριση επιχειρήσεων για να γίνει επαγγελματίας φωτογράφος άγριας φύσης.

Ο Markus χρησιμοποιούσε προϊόντα Canon ήδη από τις πρώτες του φωτογραφικές περιπέτειες, ξεκινώντας από μηχανές με φιλμ. Τώρα, ως επιτυχημένος φωτογράφος και συγγραφέας διάφορων βιβλίων φωτογράφισης πουλιών, συνήθως χρησιμοποιεί την ταχύτατη, επαγγελματικού επιπέδου μηχανή Canon EOS-1D X Mark II και σούπερ τηλεφακούς.

Ο Markus ήταν ο πρώτος φωτογράφος στην Ευρώπη που δοκίμασε διεξοδικά κάθε δυνατότητα της προηγμένης DSLR Canon EOS 90D. Εδώ, εξηγεί πώς αυτή η μηχανή τον βοήθησε να αποτυπώσει τις λήψεις που λατρεύει και αποκαλύπτει πώς οι φιλόδοξοι φωτογράφοι άγριας ζωής και οι λάτρεις της φύσης μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές της.

Με αισθητήρα CMOS APS-C 32,5 megapixel και πανίσχυρο επεξεργαστή στο μικρών διαστάσεων σώμα μιας μηχανής DSLR, η Canon EOS 90D είναι ένα μοντέλο εξαιρετικής απόκρισης που επέτρεψε στον Markus να καταγράφει κάθε συναρπαστική λεπτομέρεια. Ο αισθητήρας APS-C σάς φέρνει πιο κοντά στο θέμα αυξάνοντας την ενεργή εμβέλεια του τηλεφακού, ενώ η διαχείριση της αυτόματης εστίασης (AF) γίνεται από ένα ευέλικτο και γρήγορο σύστημα 45 σημεία τύπου σταυρού. Η συνολική περιοχή εστίασης χωρίζεται σε ζώνες, ή μεμονωμένα σημεία, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε απευθείας με το τζόιστικ.

Η γρήγορη, συνεχής λήψη σε ταχύτητες έως 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με τη λειτουργία εστίασης «Έξυπνη παρακολούθηση και αναγνώριση (iTR)» καθιστούν την Canon EOS 90D ιδανική επιλογή για φωτογράφους άγριας φύσης, όπως ο Markus, για τον οποίο η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας.

Είτε πρόκειται για ένα χελιδόνι που ετοιμάζεται να πετάξει, μια αρκούδα που κυνηγά ή ένα πουλί που βουτάει στο νερό, μόλις ο Markus αντιληφθεί μια ευκαιρία για μια σπουδαία φωτογραφία, πρέπει να την αρπάξει. «Η Canon EOS 90D είναι μια γρήγορη μηχανή», λέει. «Φωτογράφιζα κυρίως με την επαγγελματικού επιπέδου Canon EOS-1D X Mark II, και η ταχύτητα εστίασης είναι συγκρίσιμη.»

Σχετικά άρθρα
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Οι καλύτεροι φακοί για άγρια ζωή

Καταγράψτε εντυπωσιακές εικόνες άγριων ζώων και πουλιών με αυτούς τους φακούς, σταθερούς και ζουμ.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

Η επαγγελματίας φωτογράφος Dani Connor μοιράζεται με έναν φιλόδοξο, νεαρό φωτογράφο άγριας φύσης τις καλύτερες συμβουλές της για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας ζωής

Συμβουλές και τεχνικές για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση άγριας ζωής και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μηχανή σας και τους φακούς Canon.

Όταν πρέπει να αποφασίσω σε τι θα εστιάσω, είναι εύκολο να βρω σημεία της άγριας φύσης με υπέροχα θέματα στη Φινλανδία, λέει ο Markus. Σπεύδει ωστόσο να καθησυχάσει τους φιλόδοξους φωτογράφους άγριας φύσης, καθώς «όπου κι αν βρίσκεστε, έχετε την ευκαιρία να βρείτε όμορφα μέρη. Όσον αφορά ιδίως τα πουλιά, μπορείτε να τα βρείτε παντού – στην πόλη, ίσως σε κάποιο πάρκο ή σε κάποια ακτή. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε εκατοντάδες χιλιόμετρα, είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζετε.»

Η καλή γνώση της περιοχής είναι βασική και αν επιστρέψετε σε μια περιοχή που έχετε επισκεφτεί ξανά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και να επαναπροσδιορίσετε ιδέες χρησιμοποιώντας διαφορετικό φωτισμό και γωνίες. «Το πιο σημαντικό στοιχείο στη φωτογράφιση πουλιών είναι να γνωρίζω το είδος που φωτογραφίζω. Πόσο κοντά μπορώ να πλησιάσω; Πρέπει να κρυφτώ; Αν ενοχλήσετε τα πουλιά, δεν θα καταφέρετε να τα φωτογραφήσετε», λέει.

Οι συμβουλές του Markus για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

1. Χρησιμοποιήστε κάθε σημείο εστίασης

Ο Markus μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για ώρες ή ακόμα και ημέρες για την κατάλληλη στιγμή, αλλά η υπομονή είναι μια από τις βασικές αρετές που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος άγριας φύσης. Πρέπει επίσης να έχετε γρήγορα αντανακλαστικά, επειδή η δράση μπορεί να τελειώσει μέσα σε δευτερόλεπτα. «Έχω πολύ γρήγορα αντανακλαστικά», εξηγεί. «Αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει ο εξοπλισμός της μηχανής και οι φακοί. Όσα περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο μπορεί να τραβήξει η μηχανή, τόσο το καλύτερο, και [το ίδιο ισχύει] για την αυτόματη εστίαση.»

Όπως θα σας πει και κάθε εκκολαπτόμενος φωτογράφος πουλιών, η λήψη ευκρινών εικόνων, ιδίως πουλιών την ώρα που πετούν, είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα αυτόματης εστίασης οποιασδήποτε μηχανής.

«Κατά κανόνα, όταν βγάζω φωτογραφίες πουλιών που πετούν, χρησιμοποιώ όλα τα σημεία εστίασης της μηχανής – η Canon EOS 90D έχει 45. Η αυτόματη εστίαση τόσο καλή και ευέλικτη, που δεν είναι δύσκολο να διατηρώ το πουλί εντός της περιοχής εστίασης. Το μόνο που αλλάζω συνήθως είναι η ευαισθησία ιχνηλάτησης. Αν υπάρχει έντονη κίνηση στο φόντο, μειώνω την τιμή της», μας λέει.

2. Ακολουθήστε την κίνηση με την κατάσταση AI Servo

Ένα από τα πουλιά που λατρεύει να φωτογραφίζει ο Markus είναι το λαμπροβούτι. Αν και αυτά τα πουλιά κολυμπούν με χάρη στην επιφάνεια του νερού, η αντίθεση μεταξύ των καλοκαιρινών γκρι φτερών στο κεφάλι του πουλιού με το σκούρο φόντο που λατρεύει ο Markus είναι πολύ μικρή.

Ωστόσο, η Canon EOS 90D μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τα ζωηρά κόκκινα μάτια του πουλιού και να εστιάσει σε αυτά. «Το λαμπροβούτι κινείται αρκετά αργά στο νερό, επομένως χρησιμοποιώ εννέα σημεία εστίασης», λέει ο Markus. «Χρησιμοποιώ την κατάσταση AI Servo για να παρακολουθήσω το πουλί και να διατηρήσω ευκρινή την εικόνα, και το τζόιστικ για να επιλέγω τα διάφορα σημεία εστίασης. Οι συνθήκες στη φωτογράφιση πουλιών αλλάζουν αστραπιαία, επομένως το τζόιστικ με εξυπηρετεί πάρα πολύ», προσθέτει.

3. Παγώστε τη δράση με μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου

Οι υψηλοί ρυθμοί ριπής είναι ζωτικής σημασίας για την αποτύπωση των φευγαλέων στιγμών, όταν τα πουλιά αποκαλύπτουν την πραγματική φύση τους, όπως όταν πιάνουν θηράματα ή κατά τη διάρκεια μιας χαρακτηριστικής σκηνής ζευγαρώματος. «Για να πετύχω την τέλεια λήψη, πρέπει τα πουλιά να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση και σε αυτό με βοηθούν ιδιαίτερα τα 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο», λέει ο Markus.

Τα πουλιά δεν βγαίνουν πάντα από την κρυψώνα τους όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι ιδανικές και, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ατελείωτων καλοκαιρινών ημερών στη Φινλανδία, ο Markus αρκετές φορές εργάζεται υπό συνθήκες ασθενούς φωτισμού. «Σε αυτές τις συνθήκες, για να μπορέσει κανείς να παγώσει τη δράση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια υψηλή ρύθμιση ISO. Χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά τη ρύθμιση ISO 6.400, ή ακόμα υψηλότερη», λέει ο Markus. Η Canon EOS 90D προσφέρει μέγιστη τιμή ISO 25.600, που εξυπηρετεί ιδιαίτερα στις λήψεις υπό συνθήκες ασθενούς φωτισμού.

Χρειάζεστε επίσης γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, αλλά ακόμα και αυτό εξαρτάται από το είδος του πουλιού. «Για τα σταβλοχελίδονα, χρειάζομαι ταχύτητα 1/3200 δευτ. Οι μεγάλες γκρι κουκουβάγιες δεν είναι πολύ γρήγορες, επομένως μια ταχύτητα 1/2000 δευτ. ή ακόμα και 1/1000 δευτ. μπορεί να είναι αρκετή. Ακόμα και με καλό φωτισμό, χρειάζεστε αρκετά υψηλή ρύθμιση ISO για να φτάσετε αυτήν την ταχύτητα κλείστρου», προσθέτει.

4. Εξασφαλίστε περισσότερες λήψεις με μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας

Είτε ο Markus φωτογραφίζει υδρόβια πουλιά στην επιφάνεια μιας λίμνης είτε κουκουβάγιες κάτω από το πυκνό φύλλωμα των δασών της Φινλανδίας, συχνά βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένα μέρη, επομένως πρέπει να έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας. Αν και είναι αρκετά εύκολο να ξεκινήσει κανείς με αρκετές πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, είναι πολύ σημαντικό οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται να έχουν μεγάλη διάρκεια χρήσης.

Η μπαταρία της Canon EOS 90D διαρκεί για έως 1.300 λήψεις και, σύμφωνα με τον Markus, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες μία μπαταρία μπορεί να διαρκέσει για όλη τη μέρα.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Βγάζετε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Ο Markus παρέχει τις φωτογραφίες του σε εκδότες περιοδικών και βιβλίων, επομένως το μέγεθος της εικόνας που απαιτείται μπορεί να διαφέρει σημαντικά, αλλά η ποιότητα πρέπει να είναι πάντα κορυφαίου επιπέδου. «Οι φωτογραφίες μου καταλήγουν σε διάφορα μέρη και χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους. Οι εκτυπώσεις για εκθέσεις πρέπει να έχουν πλάτος το λιγότερο ένα μέτρο», λέει.

Και ο αισθητήρας 32,5 megapixel της Canon EOS 90D δεν παρέχει απλώς στον Markus τη δυνατότητα να προσφέρει αρχεία εικόνων για μεγάλες εκτυπώσεις, αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι θα έχουν επαρκή ανάλυση ακόμη και μετά την κοπή τους κατά την επεξεργασία. «Αυτό μου παρέχει μεγάλη ελευθερία για να συνθέσω την εικόνα αργότερα στον υπολογιστή, όπως εγώ θέλω.»

Κείμενο του Kevin Carter

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες