A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Ηλιόλουστες, πανέμορφες καλοκαιρινές φωτογραφίες με την Canon EOS 250D

Οι καλοκαιρινές λήψεις της φωτογράφου Hannah Clark από τη Σουηδία ξυπνούν αναμνήσεις από τις χαλαρές ημέρες στον ήλιο. Το φυσικό της στυλ στη φωτογράφιση φίλων και συγγενών έχει όμορφο φωτισμό και ζεστή αισθητική.

Για χρόνια, η Hannah ασχολούνταν με τη φωτογραφία ως χόμπι, χρησιμοποιώντας compact μηχανές και απαθανατίζοντας τα πάντα, από πολύχρωμους δρόμους της Στοκχόλμης μέχρι τεράστια τοπία στα ταξίδια της. Πρόσφατα, αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τη φωτογραφία, επενδύοντας σε μια μηχανή DSLR της Canon για να μετατρέψει το χόμπι της σε μια μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία διατηρεί πλέον παράλληλα με την καθημερινή εργασία της.

Για να εκσυγχρονιστεί, η Hannah επέλεξε την ελαφριά και εύχρηστη Canon EOS 250D, η οποία διαθέτει πολλές δυνατότητες που δεν είχαν οι παλιές της compact μηχανές, όπως συμβατότητα με τους φακούς του συστήματος EOS και τα φλας Speedlite, οπτικό σκόπευτρο και περιβάλλον χειρισμού (GUI) με καθοδήγηση.

Με την Canon EOS 250D και τους φακούς Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM και Canon EF 50mm f/1.8 STM στην τσάντα της, η Hannah «κυνήγησε» μια σειρά από φωτογραφικές προκλήσεις για να αναπτύξει τις δεξιότητές της. Αυτές οι προκλήσεις κυμαίνονταν από την αναθεώρηση του τρόπου σύνθεσης του κάδρου μέχρι τη δοκιμή διαφορετικών εστιακών αποστάσεων, ώστε να διευρύνει τα δημιουργικά της όρια και να εξοικειωθεί με τον νέο της εξοπλισμό. Διαβάστε όλα όσα έμαθε και μερικές τεχνικές από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση όταν αποτυπώνετε τις δικές σας στιγμές καλοκαιρινής διασκέδασης στις διακοπές.

1. Κάντε λήψεις από ασυνήθιστες γωνίες

Η αποτύπωση λήψεων από αντισυμβατικές γωνίες είναι κάτι που η Hannah απολαμβάνει να εξερευνά στις φωτογραφίες της. «Σκέφτομαι πολύ τη σύνθεση», αναφέρει. «Οραματίζομαι τον συνηθισμένο τρόπο που τραβάω φωτογραφίες και έπειτα παίζω με τον φακό τραβώντας από ψηλά ή χαμηλά και τοποθετώντας τους ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία στο κάδρο. Αν μετακινηθώ έστω και λίγο, μπορώ να δημιουργήσω μια εντελώς καινούργια φωτογραφία.»

Η Canon EOS 250D είναι η πιο ελαφριά DSLR με κινούμενη οθόνη* – ένα πολύ πρακτικό χαρακτηριστικό όταν την κρατάτε πάνω από το κεφάλι σας ή σκύβετε στο έδαφος για να τραβήξετε μια πιο ενδιαφέρουσα λήψη.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Χρησιμοποιήστε την Αυτόματη εστίαση ματιού για μάτια με απόλυτη ευκρίνεια

Η επίτευξη αποτελεσμάτων υψηλής ευκρίνειας είναι εύκολη υπόθεση με το σύστημα αυτόματης εστίασης της Canon EOS 250D. Η λειτουργία «Αυτόματη εστίαση ματιού» διασφαλίζει ότι τα μάτια του θέματος είναι εστιασμένα κατά τη χρήση της οθόνης σε Άμεση προβολή, η οποία ενεργοποιείται εύκολα πατώντας το κουμπί Άμεσης προβολής στο πίσω μέρος της μηχανής.

«Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα την κατάσταση Αυτόματης εστίασης ματιού κατά τη φωτογράφιση παιδιών που παίζουν, καθώς ανεξάρτητα με αυτό που κάνουν, τα μάτια είναι το πιο εκφραστικό χαρακτηριστικό τους», αναφέρει η Hannah.

"Αναλογίζομαι τον συνηθισμένο τρόπο που τραβάω φωτογραφίες και έπειτα παίζω με παραλλαγές του."

3. Παίξτε με διαφορετικές εστιακές αποστάσεις

Η Hannah έχει πειραματιστεί με σταθερούς φακούς (σταθερής εστιακής απόστασης) και με φακούς με ζουμ, και πιο συγκεκριμένα με τον σταθερό φακό Canon EF 50mm f/1.8 STM και με τον φακό ζουμ Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Παρόλο που απολαμβάνει να αλλάζει θέσεις για να καδράρει λήψεις με τον σταθερό φακό, αναφέρει ότι είναι διασκεδαστικό να χρησιμοποιεί τον φακό ζουμ επειδή μπορεί να επιλέγει διαφορετικές γωνίες όταν απαθανατίζει παιδιά σε δράση, ακόμα κι όταν είναι σε μακρινή απόσταση.

Ενώ δοκίμαζε τον φακό Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM φωτογραφίζοντας τα παιδιά της σε καταπράσινα λιβάδια και δίπλα σε μια λίμνη, συνειδητοποίησε ότι το χαμηλό βάρος του είναι καταλυτικό. «Μου αρέσει να παίζω με τον Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM», αναφέρει. «Είναι πολύ ελαφρύς, γεγονός που με εξέπληξε. Θα τον πάρω μαζί μου στις διακοπές και σίγουρα θα τον χρησιμοποιήσω πολύ.»

Ωστόσο, ο φακός Canon EF 50mm f/1.8 STM επέτρεψε στη Hannah να επιτύχει μικρό βάθος πεδίου και να δημιουργήσει φλουταρισμένο φόντο στα πορτραίτα της, γεγονός που της επιβεβαίωσε ότι αυτός ο φακός αξίζει να έχει μια θέση στην τσάντα με τον εξοπλισμό της. «Ο φακός 50mm έχει μεγαλύτερο διάφραγμα. Έτσι, είναι ιδανικός όταν το περιβάλλον είναι λίγο πιο σκοτεινό ή αν θέλω να δημιουργήσω θολό φόντο. Σε συνδυασμό με την Canon EOS 250D, ο φακός 50mm είναι εξαιρετικός για πορτραίτα. Αν έπρεπε να επιλέξω μόνο έναν φακό για να δουλεύω, τότε θα ήταν αυτός», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πώς να πετύχετε τέλειες οικογενειακές φωτογραφίες με την EOS 250D

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την Canon EOS 250D για να τραβάτε οικογενειακές φωτογραφίες με καλύτερη σύνθεση, τέλεια έκθεση, αλλά και με προσωπικό στυλ.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Πώς να τραβάτε φυσικά και ευφάνταστα οικογενειακά πορτραίτα

Ο επαγγελματίας στη φωτογράφιση πορτραίτων Christian Anderl μοιράζεται τις γνώσεις του αναφορικά με τη χρήση μηχανών Canon για την αποτύπωση αυθόρμητων στιγμιότυπων οικογενειακής χαράς.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Λήψη καλύτερων πορτραίτων: οι προκλήσεις της φωτογράφισης χαρούμενων οικογενειακών στιγμών

Η Katja Gaskell, που διατηρεί blog με θέμα τις οικογένειες, άλλαξε το smartphone της με μια Canon EOS M50 και ενθουσιάστηκε με τα αποτελέσματα. Ανακαλύψτε κι εσείς τις εκπληκτικές δυνατότητες δοκιμάζοντας αυτές τις νέες τεχνικές.

A baby sits with an abacus.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΩΡΩΝ

12 συμβουλές για τη φωτογράφιση μωρών που μπορείτε να ακολουθήσετε σήμερα

Διαφυλάξτε τις πολύτιμες στιγμές και καταγράψτε την ανάπτυξη του μωρού σας με τους έξυπνους τρόπους που σας προτείνουμε για να έχετε διασκεδαστικά και μοναδικά αποτελέσματα

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Τραβήξτε ένα πορτραίτο σε ασθενή φωτισμό

Ο απαλός φωτισμός δημιουργείται όταν ο ήλιος είναι σχετικά χαμηλά στον ουρανό, ειδικά κατά το ξημέρωμα και το σούρουπο στη διάρκεια της «χρυσής ώρας», είναι δημοφιλής στους φωτογράφους. Αυτός ο ήπιος φωτισμός είναι μέρος της προσωπικής φωτογραφικής χρωματικής παλέτας της Hannah και δημιουργεί μια ζεστή οπτική αίσθηση με τη λάμψη του ήλιου να φωτίζει όμορφα τους τόνους του δέρματος.

«Μου αρέσει το απογευματινό φως και προτιμώ να κάνω λήψεις σε ασθενή φωτισμό παρά με το έντονο φως του ήλιου – είναι πιο ήπιο», αναφέρει. Ωστόσο, η φωτογράφιση θεμάτων σε εσωτερικό χώρο ή κατά τη δύση του ήλιου είναι εύκολη υπόθεση με την Canon EOS 250D. «Έχω δοκιμάσει μέχρι και ISO 3200 και οι εικόνες δεν έχουν θόρυβο», αναφέρει η Hannah. «Μου αρέσει να παίζω με το ISO. Το αυξάνω για να μπορώ να χρησιμοποιώ υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου και να καταγράφω την κίνηση ακόμα και σε ασθενή φωτισμό. Έχω ακούσει ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αυξήσουν το ISO, αλλά η Canon EOS 250D προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα σε υψηλότερες τιμές ISO.»

Επιπλέον, η αυτόματη εστίαση της Canon EOS 250D λειτουργεί σε επίπεδα που τα μάτια σας θα θεωρούσαν πολύ σκοτεινά (έως -4EV σε Άμεση προβολή). Η μηχανή βλέπει καλύτερα τη νύχτα σε σχέση με εσάς, γι' αυτό εμπιστευτείτε την για να διακρίνετε το θέμα σας.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Ανακαλύψτε τις δυνατότητες της Αυτόματης κατάστασης

Καθώς η Hannah εξέλισσε τις φωτογραφικές της δεξιότητες, στράφηκε κυρίως στις λήψεις σε Χειροκίνητη κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί πολύτιμες τις αυτόματες ρυθμίσεις, καθώς προσφέρουν αποτελέσματα υψηλής ποιότητας μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού και βοηθούν στην εκμάθηση κατά τη χρήση. Η Hannah εξερεύνησε τις ρυθμίσεις Αυτόματης κατάστασης στην Canon EOS 250D, όπως την πλήρως αυτοματοποιημένη «Έξυπνη αυτόματη σκηνή», η οποία αναλύει τη σκηνή που έχετε μπροστά σας και επιλέγει τις βέλτιστες ρυθμίσεις ανάλογα με το περιβάλλον.

«Στην αρχή χρησιμοποίησα τις ρυθμίσεις σκηνής, ώστε κατόπιν να μεταβώ ευκολότερα στη χρήση της Χειροκίνητης κατάστασης», αναφέρει. «Είναι ιδανικές για κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει μια μηχανή εδώ και καιρό ή δεν είχε ποτέ πριν DSLR. Η μηχανή επιλέγει τις ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιηθούν και έτσι μπορείς να μάθεις πολλά. Όταν απέκτησα τη μηχανή, χρησιμοποιούσα την κατάσταση σκηνής Σπορ για να εστιάζω σε παιδιά που κινούνται, καθώς και τη ρύθμιση Πορτραίτο.»

Η Hannah απολαμβάνει να καταγράφει τις μικρές λεπτομέρειες στις φωτογραφίες της. Έτσι, ρύθμισε τη μηχανή στην Αυτόματη κατάσταση για να τραβήξει τον γιο της να πλένει τα χέρια του σε έναν κουβά νερό που είχε ζωηρό ροζ χρώμα. «Μου αρέσει να αποτυπώνω λεπτομέρειες και να δημιουργώ μια ιστορία με τις εικόνες», αναφέρει. «Μπορεί να είναι χέρια που ακουμπούν έναν ώμο, πόδια, γυαλιά ηλίου σε ένα τραπέζι, ένα καπέλο σε μια παραλία – μικρές λεπτομέρειες από μια μεγαλύτερη σκηνή.» Σε αυτήν την περίπτωση, οι ρυθμίσεις Αυτόματης κατάστασης έκαναν λήψεις στα f/5.6, 1/500 δευτ. και ISO 200. Η υψηλή ταχύτητα κλείστρου των 1/500 δευτ. σήμαινε ότι μπορούσε να παγώσει τις σταγόνες νερού που έπεφταν στα χέρια.

6. Μην χάνετε δευτερόλεπτο από τη δράση

«Το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει είναι ότι πρέπει να έχω τη μηχανή πάντα μαζί μου», αναφέρει. «Αν την έχω μαζί μου, πάντα μαθαίνω κάτι καινούργιο και εξοικειώνομαι περισσότερο με τη μηχανή, με αποτέλεσμα να έχω πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση.» Όταν φωτογράφιζε την οικογένειά της για αυτές τις προκλήσεις, η Hannah ακολουθούσε συχνά τα παιδιά της όπου την οδηγούσαν και τα άφηνε να παίζουν φυσικά. Προτιμά να φωτογραφίζει τους ανθρώπους όταν απολαμβάνουν τις στιγμές, παρά να τους ζητά να ποζάρουν. «Απλώς αφήνω τα πράγματα να κυλήσουν φυσικά και να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ έχω τη μηχανή πάντα μαζί μου. Οι καλύτερες λήψεις με παιδιά που παίζουν απαθανατίζονται όταν δεν εστιάζουν τόσο στη μηχανή.»

Για να είναι σίγουρη ότι δεν χάνει στιγμή, η Hannah τραβάει ριπές στην κατάσταση Συνεχούς λήψης, η οποία καταγράφει πέντε καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) στην Canon EOS 250D. «Έχω πάντα ενεργή τη ρύθμιση ριπής για να αποτυπώνονται πολλές εικόνες ανά δευτερόλεπτο», αναφέρει η Hannah. «Αν έχεις μια σειρά από καρέ, έχεις περισσότερες πιθανότητες να τραβήξεις μια εξαιρετική φωτογραφία. Λατρεύω αυτήν τη λήψη (παρακάτω), με τις σταγόνες στο πλάι. Εκπέμπει τρομερή ενέργεια.»

7. Χρησιμοποιήστε τη συνδεσιμότητα της μηχανής

Όταν τραβάτε φωτογραφίες σε εκδρομές, είναι σπουδαίο να μπορείτε να τις μοιράζεστε με φίλους και συγγενείς. Η Canon EOS 250D μπορεί να συνδεθεί εύκολα στο smartphone ή στο tablet σας μέσω Bluetooth ή Wi-Fi και στην εφαρμογή Canon Camera Connect, επιτρέποντάς σας να μεταφέρετε εικόνες και να τις ανεβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τις στέλνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

«Συχνά θέλω να ανεβάσω τις φωτογραφίες που τραβάω στο Instagram. Είναι ιδανικό να μπορώ να τις μεταφέρω από τη μηχανή στο τηλέφωνό μου και έπειτα να τις δημοσιεύω», αναφέρει η Hannah. «Χρησιμοποιώ αυτήν τη δυνατότητα με την Canon EOS 250D και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απλή και εύχρηστη. Φανταστείτε ότι δεν έχω τεχνικές γνώσεις! Υπάρχει επίσης ένας οδηγός στην εφαρμογή Canon Camera Connect, που παρέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης της μηχανής.»

Για περαιτέρω συμβουλές σχετικά με το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες της μηχανής σας, η εφαρμογή Canon Photo Companion περιλαμβάνει συμβουλές για επιτυχημένες λήψεις σε κάθε είδος φωτογραφίας, με συμβουλές από ειδικούς, εκπαιδευτικά μαθήματα και προσαρμοσμένες συμβουλές για το μοντέλο μηχανής που διαθέτετε.

Κείμενο της Lucy Fulford

*Η EOS 250D (Μαύρο/Ασημί) είναι η πιο ελαφριά φωτογραφική μηχανή DSLR στον κόσμο με αισθητήρα μεγέθους APS-C και πλήρως αρθρωτή οθόνη LCD. Με μπαταρία και κάρτα μνήμης, σύμφωνα με τις οδηγίες CIPA. Στις 9 Απριλίου 2019 (μετά από έρευνα της Canon).

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες