Ένα από τα πιο ακραία χειμερινά σπορ

Το skijoring ήταν κάποτε ένας τρόπος ταξιδιού σε απομακρυσμένα μέρη στη διάρκεια των παγωμένων μηνών. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο ακραία χειμερινά αγωνιστικά σπορ. Στο skijoring, ειδικά εκπαιδευμένα αγωνιστικά άλογα χωρίς αναβάτη τραβούν ένα άτομο που φορά πέδιλα του σκι και κρατιέται από τα ηνία. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ταχύτητες που κόβουν την ανάσα, φτάνοντας τα 50 χλμ./ώρα.

Το skijoring ήταν άθλημα επίδειξης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 και σήμερα διοργανώνονται αγώνες σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και μέρη της Σκανδιναβίας. Το μήκος της διαδρομής στους περισσότερους αγώνες είναι από 5 έως 20 χιλιόμετρα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα άλογα εκτρέφονται και εκπαιδεύονται ώστε να παραμένουν ήρεμα στις αγωνιστικές συνθήκες, καθώς και για να αισθάνονται άνετα με τα ηνία και τον σκιέρ πίσω τους.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τη μαγεία και την αδρεναλίνη του skijoring, ακολουθήσαμε τον 55χρονο Franco Moro –κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου και ενθουσιώδη λάτρη της ταχύτητας και του χιονιού– στη διάρκεια των προπονήσεών του στην Αργεντινή. Ασχολείται εντατικά με το skijoring εδώ και 31 χρόνια και αυτό το πάθος του αποκαλύπτει έναν διαφορετικό τρόπο για να ζήσετε την εμπειρία της πιο κρύας περιόδου του χρόνου: να χαρείτε τα ακραία χειμερινά σπορ, αντί να βυθιστείτε στη χειμερία νάρκη του σπιτιού σας. Come and see.

© Οπτικού υλικού Richard Walch. Canon Ambassador