CANON EOS R5

Η επανάσταση στη βιντεοσκόπηση. Ξανά.

Στην Canon είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίσαμε στη μεταμόρφωση της κινηματογράφησης με προϊόντα όπως η σειρά μηχανών DSLR EOS 5D και η σειρά μηχανών και φακών Cinema EOS. Η EOS R5 συνεχίζει αυτήν την παράδοση, με επαναστατικές επιδόσεις βιντεοσκόπησης που επανακαθορίζουν τις προσδοκίες των κινηματογραφιστών από μια μηχανή μικρού μεγέθους.

Η επανάσταση στη βιντεοσκόπηση. Ξανά.

Το 8K RAW είναι εδώ

Η EOS R5 μπορεί να καταγράψει εντυπωσιακά βίντεο 8K DCI RAW εσωτερικά σε μια κάρτα CFexpress, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το πλάτος του αισθητήρα full-frame που ενσωματώνει, για πραγματικά κινηματογραφική αίσθηση. Διαθέτει επίσης δυνατότητα παρακολούθησης εστίασης, για πλάνα που είναι τόσο καλά που θα πιστέψετε ότι γυρίστηκαν με προϋπολογισμό ταινιών του Χόλυγουντ.

Εκτός από το ότι προσφέρει ποιότητα ρεαλιστικής εικόνας, η ανάλυση 8K επιτρέπει στους μοντέρ να παραδίδουν υλικό 4K ακόμη και μετά από περικοπή των πλάνων.

Στη EOS R5 υπάρχουν πολλές επιλογές για λήψη 8K:
• RAW 12bit,
• 10bit 4:2:2 MP4/H.265
• 8bit 4:2:0 MP4/H.265,

Με αναλογίες DCI ή UHD, μέθοδο συμπίεσης ALL-I, IPB και IPB χαμηλού ρυθμού bit, καθώς και με επιλογή μεταξύ Canon Log 1 και 3 ή HDR PQ. Διατίθενται ρυθμοί καρέ 23,98p, 24p, 25p ή 29,97p, οι οποίοι σας βοηθούν να πετύχετε την εμφάνιση και την αίσθηση που θέλετε. Το υλικό 8K μπορεί ακόμα και να εγγραφεί σε κάρτες SD υψηλής ταχύτητας (v90) κατά τη χρήση επιλογών συμπίεσης IPB.

Η μορφή 8K RAW προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας εικόνας και ευελιξίας: αποτυπώστε τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με την 4K και αλλάξτε παραμέτρους όπως η ισορροπία λευκού μετά τη λήψη των πλάνων, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Canon Cinema RAW Development ή την εφαρμογή μη γραμμικής επεξεργασίας που προτιμάτε.* Η μορφή 8K RAW διατίθεται για στάνταρ εγγραφή ή με συμπίεση, για μικρά αρχεία βίντεο αλλά πάντα με ευελιξία RAW.

Μπορείτε επίσης να εξάγετε στατικά καρέ από πλάνα 8K, ως μεμονωμένα αρχεία JPEG 35 megapixel (ή αρχεία HEIF αν το πλάνο έχει καταγραφεί με HDR PQ), δυνατότητα ιδανική για καταστάσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε πλάνα βίντεο και στατικές εικόνες από την ίδια εκδήλωση.

*Η συμβατότητα και η διαθεσιμότητα ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή του λογισμικού
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Πρωτόγνωρες επιδόσεις 4K, έως 120fps

Παράλληλα με τις επαναστατικές δυνατότητες 8K, η EOS R5 θέτει νέα πρότυπα για κινηματογραφιστές που πραγματοποιούν λήψεις 4K. Αποτυπώστε υλικό 4K DCI (full frame) και 4K UHD σε ρυθμούς καρέ έως και 120p (119,88fps) με ποιότητα 4:2:2/10bit, για απόλυτα ομαλή αργή κίνηση με εντυπωσιακά υψηλή ανάλυση. Σε ρυθμούς καρέ έως και 59,94fps, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το πλάτος του αισθητήρα της μηχανής ή κοπή 1,6x, η οποία μοιάζει σε μέγεθος με το Super 35mm.

Για όσους χρειάζονται τη μέγιστη ποιότητα 4K, η κατάσταση 4K HQ της EOS R5 αναπαράγει εντυπωσιακές λεπτομέρειες σε ρυθμούς καρέ έως και 30p, με υπερδειγματοληψία πλάνων 8K. Τα αποτελέσματα πρέπει να τα δείτε για να τα πιστέψετε.
Οι μυριάδες επιλογές ανάλυσης, ρυθμού καρέ κ.λπ. που προσφέρει η EOS R5 είναι διαθέσιμες μέσα από ένα επανασχεδιασμένο μενού κατάστασης ταινίας, το οποίο σας διευκολύνει να βρίσκετε το συνδυασμό των ρυθμίσεων που αναζητάτε.

Dual Pixel CMOS AF II

Το αναβαθμισμένο σύστημα Dual Pixel CMOS AF II προσφέρει ομαλή και συνεχή εστίαση ακριβείας σε όλες τις καταστάσεις εγγραφής, ενώ διαθέτει δυνατότητα Αναγνώρισης προσώπων και ματιών, κάτι που το καθιστά ιδανικό για ντοκιμαντέρ και κινηματογράφηση με γρήγορο στιλ. Επιπλέον, μπορεί να αναγνωρίζει γάτες, σκύλους και πτηνά και να τα παρακολουθεί καθώς κινούνται στο κάδρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε με ευκολία εφέ pull-focus τα οποία μεταφέρουν την προσοχή του κοινού από το ένα σημείο στο άλλο – απλώς αγγίξτε την οθόνη αφής της μηχανής και η EOS R5 θα εστιάσει ξανά, με ταχύτητα την οποία καθορίζετε εσείς.

Όταν επιλέγετε χειροκίνητη εστίαση, η EOS R5 προσφέρει διάφορα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε εξαιρετική ευκρίνεια με ακρίβεια. Ο Τονισμός περιγραμμάτων τονίζει τα άκρα των αντικειμένων στα οποία έγινε εστίαση με ένα χρώμα της επιλογής σας, ενώ ο Οδηγός εστίασης Dual Pixel χρησιμοποιεί μια γραφική ένδειξη για να σας δείξει κατά πόσον η εστίαση έχει γίνει εμπρός/πίσω από το θέμα και γίνεται πράσινη όταν επιτευχθεί η σωστή εστίαση.

© Robert Marc Lehmann

Σταθεροποίηση εικόνας

Το ίδιο σύστημα Έξυπνης σταθεροποίησης εικόνας που προστατεύει τις στατικές εικόνες από την αστάθεια μηχανής τίθεται σε λειτουργία και όταν η EOS R5 χρησιμοποιείται για την εγγραφή βίντεο, εξομαλύνοντας τις ακούσιες κινήσεις της μηχανής. Όταν συνδυάζεται με το ηλεκτρονικό σύστημα του ψηφιακού σταθεροποιητή εικόνας σε ταινία,* το οποίο προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο απόδοσης, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, με πλάνα που μοιάζουν σαν να γυρίστηκαν με gimbal ή dolly.

*Το σύστημα Movie Digital IS δεν είναι διαθέσιμο για λήψεις 8K RAW

8K time-lapse

Όπως η ανάλυση 8K αποκαλύπτει τις πιο δυσδιάκριτες λεπτομέρειες και την υψηλότερη ευκρίνεια, έτσι και η φωτογράφιση time-lapse μπορεί να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της κίνησης σε μια εντελώς σε διαφορετική χρονική κλίμακα. Συνδυάστε αυτά τα δύο μεταξύ τους και έχετε ένα οπτικό υπερθέαμα – ένα αποτέλεσμα χάρμα οφθαλμών.

Με τη EOS R5 είναι ευκολότερο από ποτέ να αποτυπώσετε time-lapse με τόσο υψηλή ανάλυση. Η λήψη μπορεί να γίνει και σε 4K, με την ταινία να δημιουργείται μέσα στη μηχανή. Μπορείτε να καθορίσετε τον χρόνο μεταξύ των καρέ, ενώ έχετε και τη δυνατότητα να καθορίσετε αν η έκθεση θα κλειδώνει στην αρχή της ακολουθίας ή αν θα υπολογίζεται εκ νέου για κάθε λήψη.

Εύκολος χειρισμός για να νιώθετε πιο κοντά στο θέμα

Η EOS R5 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο χειρισμός της να είναι εύκολος και φυσικός κατά την κινηματογράφηση, οπότε μπορείτε να συγκεντρώνεστε στο θέμα σας και στο δημιουργικό όραμά σας. Η οθόνη μεταβλητής γωνίας ανοίγει μακριά από το σώμα της μηχανής και έχει δυνατότητα περιστροφής 270˚, κάτι που συμβάλλει στην άνετη λήψη υπό διαφορετικές γωνίες. Η υπερέκθεση μπορεί να επισημανθεί με δείκτες μοτίβου ζέβρας, οι οποίοι σας προειδοποιούν για περιοχές πολύ υψηλής φωτεινότητας.

Μια καθαρή έξοδος HDMI είναι διαθέσιμη στα 4K/60p, επιτρέποντας τη χρήση εξωτερικών συσκευών εγγραφής και την ταυτόχρονη εσωτερική/εξωτερική εγγραφή.

Χρόνοι λήψης

Η EOS R5 προσφέρει κορυφαία αυτόματη εστίαση μαζί με υψηλή ανάλυση και επιλογές εγγραφής βίντεο υψηλού ρυθμού καρέ με χρήση του μέγιστου πλάτους του αισθητήρα πλήρους καρέ σε υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης bit. Αυτός ο συνδυασμός λειτουργιών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία κατ’ επέκταση θα περιορίσει τον χρόνο εγγραφής. Οι κατά προσέγγιση χρόνοι λήψης για τις διαθέσιμες αναλύσεις και ρυθμούς καρέ σε περιβάλλον 23°C/73°F από εκκίνηση εν ψυχρώ περιγράφονται παρακάτω.
8K 30P
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα: 20 λεπτά
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα RAW: 20 λεπτά

4K 120P
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα: 15 λεπτά *1

4K 60P
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα: 35 λεπτά *2
- Περικοπή APS-C (υπερδειγματοληψία 5,1K): 25 λεπτά

4K 30P
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα: δεν περιορίζεται από τη θερμότητα *2
- Πλήρες πλάτος αισθητήρα Υψηλή ποιότητα (υπερδειγματοληψία 8,2K): 30 λεπτά
- Περικοπή APS-C (υπερδειγματοληψία 5,1K): δεν περιορίζεται από τη θερμότητα *2
*1 Η εγγραφή διακόπτεται στα 7 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για βίντεο υψηλού ρυθμού καρέ. Υποδεικνύει το χρόνο κατά τον οποίο η εγγραφή μπορεί να συνεχιστεί αμέσως.
*2 Η εγγραφή περιορίζεται στα 29 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Υποδεικνύει το χρόνο κατά τον οποίο η εγγραφή μπορεί να συνεχιστεί αμέσως.

Αν η μηχανή φτάσει το όριο θερμοκρασίας, συνιστάται να την απενεργοποιήσετε για να πραγματοποιηθεί διάχυση της θερμότητας.
Οι κατά προσέγγιση χρόνοι επαναφοράς για περιβάλλον 23°C/73°F εμφανίζονται παρακάτω αλλά επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η συνεχής λειτουργία της μηχανής και η επιλεγμένη ανάλυση λήψης. Ο χρόνος μέχρι τον πλήρη χρόνο εγγραφής ποικίλλει ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

8K 30P
- Η μείωση θερμοκρασίας για 10 λεπτά εξασφαλίζει περίπου 3 λεπτά χρόνου εγγραφής
- Η μείωση θερμοκρασίας για 20 λεπτά εξασφαλίζει περίπου 8 λεπτά χρόνου εγγραφής

4K 60P
- Η μείωση θερμοκρασίας για 10 λεπτά εξασφαλίζει περίπου 10 λεπτά χρόνου εγγραφής
Πρόσθετες λειτουργίες με το πιο πρόσφατο firmware

Το πιο πρόσφατο firmware της EOS R5 προσφέρει διάφορες χρήσιμες ενημερώσεις, ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για κινηματογραφιστές. Υποστηρίζονται πλέον κινηματογραφικοί φακοί ζουμ EOS με ενσωματωμένα μοτέρ. Ο έλεγχος του ζουμ γίνεται με ένα κουμπί στη μηχανή. Κατά τη λήψη σε 8K RAW, είναι πλέον δυνατή η λήψη RAW 12bit Prores με συνδεδεμένη μια συσκευή εγγραφής Atomos. Χάρη σε αυτήν την ενημέρωση firmware, υποστηρίζονται επίσης οι κάρτες VPG400 CFExpress. Ελέγξτε τις σελίδες υποστήριξης για λήψη.

Σχετικά άρθρα

 • ΑΡΘΡΟ

  Πρώτες λήψεις με την Canon EOS R5: απαθανάτιση της φύσης με όμορφες λεπτομέρειες

  Η Ulla Lohmann και ο Robert Marc Lehmann εξηγούν πώς ο αισθητήρας 45MP και η λειτουργία AF με παρακολούθηση ματιών της Canon EOS R5 τους βοήθησε να βγάλουν εντυπωσιακές φωτογραφίες στην ύπαιθρο.

 • Ένας ποδηλάτης βουνού εκτελεί μια φιγούρα στον αέρα κόντρα στον ήλιο. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από χαμηλή γωνία και πλαισιώθηκε με τις κόκκινες παπαρούνες και τα χορτάρια στην πλαγιά του λόφου

  ΑΡΘΡΟ

  Φωτογράφιση 8K και υπερδειγματοληψία 4K με την Canon EOS R5

  Στις πρώτες λήψεις βίντεο με την Canon EOS R5, ο Martin Bissig και ο Ivan D’Antonio εξερεύνησαν πώς οι δυνατότητες 8K της μηχανής μειώνουν τη διάρκεια της λήψης και διευρύνουν τις δημιουργικές επιλογές.

 • ΑΡΘΡΟ

  Canon EOS R5: 10 δυνατότητες που δεν πρέπει να χάσετε

  Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που κάνουν τη EOS R5 να αλλάζει τα δεδομένα, όπως τη δυνατότητα λήψης στατικών εικόνων 45MP με ρυθμό έως και 20fps και πλάνων βίντεο 8K RAW.

 • Άνδρας που κρατά μια Canon EOS R6 στο πλάι του.

  ΑΡΘΡΟ

  Canon EOS R5 ή EOS R6 – ποια είναι η κατάλληλη για εσάς;

  Η Canon παρουσιάζει όχι μία, αλλά δύο mirrorless φωτογραφικές μηχανές full frame. Ποια είναι η κατάλληλη για εσάς; Συγκρίνουμε τις EOS R5 και EOS R6.