CANON EOS R5

Προηγμένη τεχνολογία αυτόματης εστίασης

Η EOS R5 εστιάζει με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια – μπορεί να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί θέματα τα οποία κινούνται μέσα στη σκηνή. Αποτυπώστε εικόνες με απίστευτη οπτική οξύτητα και σαφήνεια, γεμάτες λεπτομέρεια.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF II με 5.940 περιοχές και πλήρη κάλυψη

Όπου και αν βρίσκεται το θέμα σας, η EOS R5 μπορεί να το εντοπίσει και να εστιάσει σε αυτό γρήγορα, χρησιμοποιώντας 5.940 περιοχές AF που καλύπτουν πρακτικά το 100 τοις εκατό του κάδρου. Αυτές οι περιοχές εστίασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί, ξεχωριστά ή σε ζώνες που μπορούν να μετακινηθούν στο κάδρο, ανάλογα με το πού βρίσκεται η δράση.

Μπορείτε να επιλέξετε τα σημεία AF με έναν ειδικό επιλογέα πολλαπλών χρήσεων στο πίσω μέρος της μηχανής ή χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής – πατήστε στην οθόνη όταν βρίσκεστε σε κατάσταση άμεσης προβολής ή χρησιμοποιήστε την ως επιφάνεια αφής όταν κρατάτε τη μηχανή στο μάτι σας.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Τεχνητή νοημοσύνη βαθιάς μάθησης και αναγνώριση θεμάτων

Το σύστημα αυτόματης εστίασης EOS ITR AF X στην EOS R5 έχει προγραμματιστεί με τη χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης, και το οποίο είχε αναπτυχθεί για την επαναστατική μηχανή EOS-1D X Mark III DSLR. Στην κατάσταση Αναγνώρισης προσώπου/ματιών, το σύστημα αναγνωρίζει με ακρίβεια τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων προσώπων σε προφίλ όπου είναι ορατό μόνο το ένα μάτι. Έτσι, διασφαλίζεται ότι τα θέματα θα έχουν κορυφαία ευκρίνεια, ακόμη κι όταν κινούνται απρόβλεπτα και το βάθος πεδίου είναι μικρό. Και αν κάποιος στρίψει το πρόσωπό του στιγμιαία προς την άλλη πλευρά, η μηχανή εξακολουθεί να παρακολουθεί το κεφάλι του, έτσι ώστε όταν γυρίσει ξανά το πρόσωπό του προς τη μηχανή η εικόνα να είναι ευκρινής.

Επιπλέον, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της EOS R5 με τεχνολογία βαθιάς εκμάθησης έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί οχήματα, καθώς επίσης και γάτες, σκύλους και πτηνά – εστιάζοντας είτε στο σώμα, είτε στο κεφάλι ή στα μάτια τους. Αυτό κάνει τη φωτογράφιση αθλητικών γεγονότων και άγριας φύσης ευκολότερη από ποτέ, ειδικά για θέματα όπως πτηνά που πετούν. Κατά τη φωτογράφιση διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού, η EOS R5 μπορεί να αναγνωρίσει μοτοσικλέτες και αγωνιστικά αυτοκίνητα, διακρίνοντας ακόμα και ανάμεσα σε ανοιχτές και κλειστές καμπίνες, υποδεικνύοντας το κράνος του οδηγού όταν είναι ορατό.

© Robert Marc Lehmann

Γρήγορη εστίαση υψηλής ευαισθησίας

Η EOS R5 μπορεί να εστιάζει σε έως και 0,05 δευτ. – κορυφαία απόδοση για μια mirrorless φωτογραφική μηχανή full-frame.1 Η αυτόματη εστίαση είναι λειτουργική και σε επίπεδο φωτισμού τόσο χαμηλό όσο τα -6EV,2 σχεδόν το φως που ρίχνει το μισογεμάτο φεγγάρι.

Αυτή η απίστευτη ευαισθησία στο φως δίνει στη EOS R5 τη δυνατότητα να εστιάζει με μέγιστο διάφραγμα τόσο χαμηλό όσο το f/22, επιτρέποντας τη χρήση μετατροπέων τηλεφακού με φακούς σχετικά αργών διαφραγμάτων, καθώς και με εξαιρετικά μικρού μεγέθους σούπερ-τηλεφακούς, όπως ο RF 600mm F11 IS STM και ο RF 800mm F11 IS STM.

Υποστήριξη πλήρως χειροκίνητης ρύθμισης φακού

Βελτιστοποιήστε ή παρακάμψτε χειροκίνητα την εστίαση σε κατάσταση AF χωρίς να αλλάξετε τη θέση κάποιου διακόπτη. Αυτή η δυνατότητα είναι δημοφιλής μεταξύ των χρηστών παλαιότερων φακών EF USM και έχει ανασχεδιαστεί για φακούς RF και τη νεότερη γενιά κινητήρων εστίασης.

Συμπεριφορά AF με ιχνηλάτηση

Η συμπεριφορά της λειτουργίας ιχνηλάτησης και αυτόματης εστίασης AI Servo της μηχανής προσαρμόζεται με τη ρύθμιση παραμέτρων όπως η «Ευαισθησία ιχνηλάτησης» ή η «Επιτάχυνση/επιβράδυνση ιχνηλάτησης», ή με την επιλογή μίας από τις τέσσερις «περιπτώσεις» – διαμορφώσεις ρυθμίσεων ιδανικές για διάφορους τύπους φωτογράφισης.

Η EOS R5 περιλαμβάνει την Περίπτωση A, η οποία επιλέγει αυτόματα μία από τις τέσσερις περιπτώσεις AF με συγκεκριμένο θέμα, ανάλογα με το τι φωτογραφίζετε.

Η EOS R5 περιλαμβάνει πλέον την Περίπτωση A, η οποία επιλέγει αυτόματα μία από τις τέσσερις περιπτώσεις AF με συγκεκριμένο θέμα, ανάλογα με το τι φωτογραφίζετε.

Χειροκίνητη εστίαση

Κατά τη χειροκίνητη εστίαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρεις μέθοδοι υποβοήθησης της εστίασης, για να διασφαλιστεί ότι το σημείο της κρίσιμης εστίασης είναι εκεί που θέλετε.

• Μεγέθυνση για εστίαση
Εφαρμόζοντας μεγέθυνση, πρώτα κατά 6x και μετά κατά 15x, μπορείτε να δείτε καλύτερα την εικόνα και να αξιολογήσετε την εστίαση.

• Τονισμός περιγραμμάτων
Η περίμετρος των εστιασμένων περιοχών της σκηνής εμφανίζεται με περίγραμμα του χρώματος που επιλέγετε.

• Οδηγός εστίασης Dual Pixel
Ο Οδηγός εστίασης Dual Pixel, ο οποίος παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη μηχανή Cinema EOS C300 Mark II, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dual Pixel CMOS AF II της μηχανής για να υπολογίζει με ακρίβεια την απόσταση του θέματος από τη μηχανή και να συγκρίνει την τιμή αυτή με την τρέχουσα ρύθμιση χειροκίνητης εστίασης. Ένας οδηγός με γραφικά δείχνει το κατά πόσον το σημείο της εστίασης βρίσκεται μπροστά ή πίσω από την τιμή μέτρησης της μηχανής και το πλαίσιο γίνεται πράσινο όταν οι δύο τιμές συμπίπτουν, κάτι που σημαίνει ότι η εστίαση είναι ακριβής.

Το σύστημα κάνει την χειροκίνητη αλλαγή της εστίασης ευκολότερη και ακριβέστερη, ενώ προσφέρει στους κινηματογραφιστές την ακρίβεια ζωτικής σημασίας που χρειάζονται για αναλύσεις 4K και 8K.

Αυτά τα τρία εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με συμβατούς φακούς RF, φακούς EF ή κινηματογραφικούς φακούς χειροκίνητης εστίασης.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Σχετικά άρθρα

 • ΑΡΘΡΟ

  Πρώτες λήψεις με την Canon EOS R5: απαθανάτιση της φύσης με όμορφες λεπτομέρειες

  Η Ulla Lohmann και ο Robert Marc Lehmann εξηγούν πώς ο αισθητήρας 45MP και η λειτουργία AF με παρακολούθηση ματιών της Canon EOS R5 τους βοήθησε να βγάλουν εντυπωσιακές φωτογραφίες στην ύπαιθρο.

 • ΑΡΘΡΟ

  Φωτογράφιση 8K και υπερδειγματοληψία 4K με την Canon EOS R5

  Στις πρώτες λήψεις βίντεο με την Canon EOS R5, ο Martin Bissig και ο Ivan D’Antonio εξερεύνησαν πώς οι δυνατότητες 8K της μηχανής μειώνουν τη διάρκεια της λήψης και διευρύνουν τις δημιουργικές επιλογές.

 • ΑΡΘΡΟ

  Canon EOS R5: 10 δυνατότητες που δεν πρέπει να χάσετε

  Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που κάνουν τη EOS R5 να αλλάζει τα δεδομένα, όπως τη δυνατότητα λήψης στατικών εικόνων 45MP με ρυθμό έως και 20fps και πλάνων βίντεο 8K RAW.

 • ΑΡΘΡΟ

  Canon EOS R5 ή EOS R6 – ποια είναι η κατάλληλη για εσάς;

  Η Canon παρουσιάζει όχι μία, αλλά δύο mirrorless φωτογραφικές μηχανές full frame. Ποια είναι η κατάλληλη για εσάς; Συγκρίνουμε τις EOS R5 και EOS R6.

  1. Στις 3 Ιουνίου 2020, μεταξύ mirrorless ψηφιακών μηχανών με εναλλάξιμους φακούς και αισθητήρα εικόνας ισοδύναμο με 35mm full-frame, AF με ανίχνευση αντίθεσης και AF με ανίχνευση φάσης στο επίπεδο εικόνας. Υπολογίστηκε από τα αποτελέσματα της μετρηθείσας ταχύτητας AF, βάσει των οδηγιών CIPA (διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες λήψης και τον φακό που χρησιμοποιείται). Μέτρηση με χρήση εσωτερικών μεθόδων. Συνθήκες μέτρησης: EV12 (θερμοκρασία περιβάλλοντος/ISO 100), Χειροκίνητη κατάσταση, με χρήση του RF 24-105mm F4L IS USM (σε εστιακή απόσταση 24mm) με τις εξής ρυθμίσεις: ελευθέρωση κλείστρου με χρήση του κουμπιού κλείστρου, AF 1 σημείου (AF κέντρου), One-Shot AF.
  2. Κατά τη λήψη στατικών εικόνων, με φακό f/1.2, Κεντρικό σημείο AF, One-Shot AF, στους 23 °C/73 °F, ISO100. Εξαιρουμένων των φακών RF με επικάλυψη Defocus Smoothing