ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αγκαλιάστε την επίγνωση μέσω ενός δημιουργικού ημερολογίου

Η συγγραφέας και εικονογράφος Kia Marie Hunt μοιράζεται μαζί μας την άποψή της για το πώς η τήρηση ημερολογίου μπορεί να αποτελέσει τρόπο έκφρασης της δημιουργικότητας και να ενισχύσει την ψυχική μας υγεία.
Άτομο που γράφει σε ένα λεύκωμα, οι σελίδες του οποίου περιέχουν φωτογραφίες και αυτοκόλλητα.

Η έκφραση των σκέψεών σας στη σελίδα ενός ημερολογίου μπορεί να οδηγήσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα, γεμάτο έμπνευση, ενώ είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να σκεφτείτε πώς νιώθετε. Αν ασχολείστε μόλις 20 λεπτά την ημέρα με ένα ημερολόγιο, μπορείτε να ενισχύσετε την αίσθηση ευεξίας σας, ειδικά γνωρίζοντας ότι μόνο εσείς μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα. Και το πιο εντυπωσιακό; Μπορούν να το κάνουν όλοι. Δεν υπάρχουν κανόνες, παρά μόνο το χαρτί μπροστά σας, έτοιμο να απεικονίσει ό,τι νιώθετε εκείνη την ημέρα – είτε πρόκειται για λέξεις, σχέδια, κολλάζ είτε για εκτύπωση των φωτογραφιών σας.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Kia Marie Hunt, η οποία διατηρεί ημερολόγιο, είναι η δημιουργός μιας σειράς για ημερολόγια με παιδικές δραστηριότητες, με τίτλο My Awesome Year. Επίσης, διατηρεί το δικό της κατάστημα γραφικής ύλης στο Etsy και δημιουργεί κιτ ημερολογίων κάθε μήνα για την κοινότητά της, το Journal Club, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Για την Kia, αυτό ήταν μια δημιουργική διέξοδος για όλη της τη ζωή. «Παλαιότερα έλεγα ότι ξεκίνησα να κρατάω ημερολόγιο για να καταγράφω τις αναμνήσεις μου στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουρουγουάη και στη Βραζιλία που κράτησε έναν χρόνο,» λέει. «Πρόσφατα, όμως, ανακάλυψα πλήθος χειροποίητων ημερολογίων από την παιδική μου ηλικία. Προφανώς πάντα μου άρεσαν τα δημιουργικά ημερολόγια. Έπρεπε απλώς να βρω ξανά τον τρόπο να το κάνω.»

Το ημερολόγιο είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσετε τον εαυτό σας, λέει η Kia, η οποία έχει 15,7 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, στον λογαριασμό της @kia.creates, ενώ διατηρεί επίσης στο Instagram τη σελίδα @inspiringjournals. «Το να διατηρείς ένα ημερολόγιο, σαν χώρο απόλυτης έκφρασης, χωρίς προσδοκίες ή περιορισμούς, είναι πολύ απελευθερωτικό, ενώ είναι επίσης και μια δραστηριότητα κάθαρσης. Σταδιακά μαθαίνεις όλο και περισσότερα για τον εαυτό σου, κάθε φορά που δημιουργείς», λέει.

1. Βρείτε το στυλ ημερολογίου που σας ταιριάζει

Άτομο που κρατά ένα ανοιχτό ημερολόγιο, γεμάτο με πολύχρωμα σχέδια και αυτοκόλλητα, μπροστά από ένα γεμάτο ράφι βιβλιοθήκης.

«Κρατώντας ημερολόγιο, απαθανατίζουμε τις στιγμές και τις διατηρούμε για να μπορούμε να τις ξαναζήσουμε στο μέλλον», λέει η Kia, «ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε το παρόν.»

Γυναίκα πληκτρολογεί σε ένα ροζ και λευκό πληκτρολόγιο υπολογιστή.

«Το ημερολόγιο είναι σαν δακτυλικό αποτύπωμα: είναι μοναδικό και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να το κάνεις», αναφέρει η Kia. «Για μένα, η καταχώριση σε ένα ημερολόγιο αρχίζει με την προσθήκη χρώματος στη σελίδα, συνήθως με διακοσμητικά που σχετίζονται με το θέμα. Αφιερώνω πολύ χρόνο στην εκτύπωση φωτογραφιών και στην επιλογή αυτοκόλλητων και Washi [διακοσμητική αυτοκόλλητη ταινία]», εξηγεί.

Είτε το στυλ σου είναι μινιμαλιστικό και εντυπωσιακό είτε λατρεύεις την πολυχρωμία, άφησε την προσωπικότητά σου να λάμψει – και αυτό μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που ανοίγεις το ημερολόγιό σου.

«Για να ολοκληρώσω ένα σαλόνι, γεμίζω τον χώρο με σκίτσα και περισσότερα αυτοκόλλητα», προσθέτει η Kia. «Πραγματικά δεν σταματάω μέχρι να γεμίσει η σελίδα – μου αρέσει έτσι. Για μένα, όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Φυσικά, όμως, δεν έχουμε όλοι το ίδιο γούστο!»

2. Επιλέξτε ένα θέμα

Εικόνα από επάνω προς τα κάτω, η οποία δείχνει το οργανωμένο γραφείο μιας γυναίκας, με διακοσμητικές αυτοκόλλητες ταινίες δίπλα σε ένα ανοιχτό ημερολόγιο.
Άτομο που ξεκολλάει ένα αυτοκόλλητο για να το τοποθετήσει σε ένα ημερολόγιο.

Υπάρχουν διάφορα είδη συγγραφής ημερολογίων –καταγραφή ονείρων, καταχωρίσεις της μίας γραμμής κάθε μέρα, γράμματα που δεν στάλθηκαν ποτέ– και μπορείτε να πειραματιστείτε στην πορεία ή να διατηρείτε διαφορετικά σημειωματάρια για κάθε ένα από αυτά.

«Υπάρχουν τόσες πολλές υποκατηγορίες κοινοτήτων που ασχολούνται με τα ημερολόγια», αναφέρει η Kia. «Η καταχώριση σε ημερολόγιο με κουκκίδες μπορεί να είναι απλή και μινιμαλιστική, επικεντρωμένη στο σχεδιασμό των ημερών, των εβδομάδων ή των μηνών σας και στην παρακολούθηση συνηθειών και στόχων. Η πρόχειρη συγγραφή ημερολογίου είναι όταν χρησιμοποιείτε το ημερολόγιό σας σαν λεύκωμα, κολλώντας μέσα τα πάντα: φυλλάδια, εισιτήρια, κορδόνια, κλωστές, χαρτί, διάφορα υλικά – ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!»

Ένα ημερήσιο αρχείο καταγραφής ευγνωμοσύνης μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσετε μια αύρα θετικότητας στη ζωή σας. «Είναι ένας τρόπος να καταγράφετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, μεγάλα ή μικρά», λέει η Kia. «Ακούγεται απλό, αλλά η μετάβαση σε αυτόν τον τρόπο σκέψης μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις το αγαπημένο σου είδος ημερολογίου είναι να πειραματίζεσαι», προσθέτει. «Δοκιμάστε τα πάντα και μην περιοριστείτε – δεν είστε υποχρεωμένοι να επιλέξετε μόνο ένα στυλ ημερολογίου. Η ποικιλία είναι διασκεδαστική.»

3. Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας με εκτυπώσεις

Γυναίκα με φόρεμα με ηλιοτρόπια που κρατά μια εκτύπωση από τον εκτυπωτή PIXMA της.

«Μου αρέσει η υψηλή ποιότητα εκτύπωσης των εκτυπωτών της σειράς Canon PIXMA TS5350. Η εκτύπωση, η δημιουργία και η χρήση των δικών μου σχεδίων αυτοκόλλητων στο ημερολόγιό μου είναι κάτι που μου προσφέρει πραγματική ικανοποίηση», αναφέρει η Kia.

Άτομο που κρατά μια Canon Zoemini καθώς εκτυπώνει εικόνες.

Οι εκτυπώσεις 2x3 ιντσών που παράγονται από την Canon Zoemini είναι ιδανικές για προσθήκη σε ημερολόγιο, ενώ επίσης εκτυπώνονται σε αυτοκόλλητο χαρτί, για να μην χρειάζεστε κόλλα.

Όσοι ασχολούνται με ημερολόγια και χειροτεχνίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τους οικιακούς εκτυπωτές τους για να δημιουργούν άπειρα νέα και ευφάνταστα υλικά για το ημερολόγιό τους, όπως ακριβώς κάνει και η Kia με τον εκτυπωτή της σειράς Canon PIXMA TS5350.

«Μερικές φορές δημιουργώ σχέδια ψηφιακά με το Adobe® Illustrator®* και τα στέλνω απευθείας στον εκτυπωτή ασύρματα. Άλλες φορές, δημιουργώ τα σχέδιά μου στο χέρι και χρησιμοποιώ τον PIXMA για να τα σαρώσω πριν από την επεξεργασία. Είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις ένα σχέδιο ενός φύλλου με αυτοκόλλητα να ξεκινάει από μια απλή ιδέα και μετά να παίρνει σάρκα και οστά.

«Μου αρέσει να προσθέτω φωτογραφίες στις σελίδες του ημερολογίου μου», λέει. «Ξεκίνησα με φωτογραφίες από ταξίδια ή από εκδρομές όταν κρατούσα ημερολόγιο με ταξιδιωτικές αναμνήσεις, αλλά έχω αρχίσει να εκτυπώνω όλο και περισσότερα, απαθανατίζοντας κάθε είδους στιγμές, όπως λουλούδια σε μια βόλτα ή τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται ο ήλιος στο στούντιο μου ένα συγκεκριμένο απόγευμα.»

Η Kia χρησιμοποιεί τον Bluetooth εκτυπωτή τσέπης Canon Zoemini για να δημιουργήσει άμεσα εκτυπώσεις 2x3 ιντσών σε αυτοκόλλητο χαρτί και να τις κολλήσει στις σελίδες της, απλά συνδέοντάς τον σε ένα smartphone.

«Είναι εκπληκτικό που μπορώ να τραβήξω μια φωτογραφία με το τηλέφωνό μου, να προσθέσω ένα φίλτρο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canon Mini Print, να τη στείλω άμεσα απευθείας στον Canon Zoemini και να την εκτυπώσω κατευθείαν σε αυτοκόλλητο χαρτί. Προσθέτει μια πολύ ωραία αίσθηση συνέργειας στη διαδικασία – μπορώ να αποτυπώσω μια στιγμή και να την προσθέσω στο ημερολόγιό μου σχεδόν αμέσως.»

Η εφαρμογή Canon Mini Print διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προσαρμόσιμων αυτοκόλλητων, περιγραμμάτων και γραμματοσειρών κειμένου, ώστε να μπορείτε να πειραματιστείτε με τις εικόνες σας και να τις εξατομικεύσετε πριν τις εκτυπώσετε.

4. Φτιάξτε κάτι αποκλειστικά δικό σας

Άτομο που πιέζει μια σφραγίδα μελάνης σε μια γεμάτη σελίδα ημερολογίου.
Γυναίκα που φωτογραφίζει το ανοιχτό της ημερολόγιο με την Canon PowerShot G7 X Mark III.

«Χρησιμοποιώ την Canon PowerShot G7 X Mark III για να καταγράφω μικρά κλιπ από τη διαδικασία συγγραφής του ημερολογίου μου και για να φωτογραφίζω τις ολοκληρωμένες σελίδες μου», αναφέρει η Kia. «Μπορώ να συνδεθώ στο τηλέφωνό μου ασύρματα και να μεταφέρω εύκολα φωτογραφίες ή βίντεο. Στη συνέχεια, κάνω ό, τι επεξεργασία χρειάζεται στο τηλέφωνό μου και κοινοποιώ το περιεχόμενο του ημερολογίου μου στην κοινότητά μου την ίδια ημέρα.»

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Mini Print, η οποία είναι συμβατή με την Canon Zoemini και την Canon Zoemini S, για να αναδείξετε την προσωπικότητα και τη διάθεσή σας με πλαίσια, φίλτρα, σκίτσα και πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν σταματά μόνο στα αυτοκόλλητα και στις φωτογραφίες – η Kia δημιουργεί το δικό της ημερολόγιο με κάθε είδους πρωτότυπα αντικείμενα.

«Μου αρέσει να δημιουργώ υφές προσθέτοντας εκτυπωμένα υλικά, όπως διπλωμένες σελίδες ή φακέλους. Είναι ωραίο να προσθέτει κανείς διαδραστικά στοιχεία στη σελίδα», λέει. «Έχω ένα πρόχειρο ημερολόγιο που το χρησιμοποιώ μόνο τον Οκτώβριο και είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο Halloween Journal Challenge που διοργανώνω κάθε χρόνο. Έχει πολλές διαφορετικές υφές, με σκισμένες σελίδες που έχουν λεκέδες από τσάι, με κορδόνια, σφραγίδες από κερί και τρομακτικά μοτίβα και είναι δεμένο με κλωστή!»

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να αφήσετε την εσωτερική δημιουργικότητά σας ελεύθερη και οι σελίδες της Kia αποδεικνύουν πώς οι φωτογραφίες, τα χειροποίητα αυτοκόλλητα και ο όμορφος γραφικός χαρακτήρας της δίνουν προσωπικότητα στο ημερολόγιό της.

«Μόλις διακοσμηθεί η σελίδα, παίρνω ένα στυλό και ξεκινάω να γράφω. Συνήθως δεν το σκέφτομαι πολύ. Γράφω ελεύθερα και γεμίζω το χώρο με τις λέξεις που μου έρχονται στο νου. Μην το πολυσκέφτεστε και μην ανησυχείτε αν είναι τσαπατσούλικο ή έχει ορθογραφικά λάθη. Δεν έχει σημασία.»

«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να μπορώ να μοιράζομαι τη δημιουργική μου διαδικασία και τις ολοκληρωμένες σελίδες του ημερολογίου μου με την κοινότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί έτσι έρχομαι σε επαφή με άτομα που τους αρέσει η τήρηση ημερολογίου», λέει η Kia.

Το υπέροχο στο ημερολόγιο είναι ότι η διαδικασία συγγραφής ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σημειωματάριο... και μπορείτε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τη δική σας μαγεία.

Σύνταξη: Lorna Dockerill

*Οι επωνυμίες Adobe και Illustrator είναι σήματα κατατεθέντα ή εμπορικά σήματα της Adobe στις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και σε άλλες χώρες.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Τεκμηρίωση ενός έργου

  Τεκμηριώστε 100 ημέρες ενός προσωπικού έργου με τον Canon Zoemini 2 και ένα πακέτο φωτογραφικού χαρτιού 100 φύλλων.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Φτιάξτε τα δικά σας παιχνίδια fidget

  Τα χάρτινα παιχνίδια fidget είναι διασκεδαστικά και προσφέρουν ηρεμία στα μονίμως απασχολημένα μυαλά.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Οι καλύτεροι φορητοί εκτυπωτές Canon

  Εξερευνήστε τη σειρά compact εκτυπωτών της Canon και ανακαλύψτε ποιος είναι ο κατάλληλος για εσάς.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Ταξιδιωτικά ημερολόγια επαγγελματικού επιπέδου

  Μετατρέψτε τις φωτογραφίες που βγάλατε στις διακοπές με τον Canon Zoemini S2 σε ένα δημιουργικό προσωπικό ημερολόγιο.