Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Τραβήξτε πετυχημένες λήψεις σε αθλητικές διοργανώσεις με τις φωτογραφικές συμβουλές από τους ειδικούς

Στα 40 χρόνια της σταδιοδρομίας του, ο Dave Rogers (φωτογράφος του πρακτορείου Getty) έχει τραβήξει μερικές από τις πιο εμβληματικές λήψεις στην ιστορία του ράγκμπι. Παρευρίσκεται σε κάθε αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι από το 1987 και φέτος στην Ιαπωνία θα βρίσκεται καθημερινά με την αγγλική ομάδα. Όποιο άθλημα κι αν προτιμάτε, διαβάστε τις κορυφαίες 10 συμβουλές και τεχνικές του Dave για καλύτερες φωτογραφίες σε αθλητικές διοργανώσεις.

Το ενδιαφέρον του Dave για τη φωτογραφία άρχισε να καλλιεργείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν παρακολουθούσε το παιχνίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας Wolverhampton Wanderers. Θυμάται ότι δεν τον ενδιέφερε μόνο το παιχνίδι αλλά και τα παρασκήνια – ιδίως οι φωτογράφοι στις πλάγιες γραμμές.

Από την πρώτη του δουλειά σε τοπική εφημερίδα –την οποία βρήκε με συνδυασμό προσόντων, αποφασιστικότητας και λίγης καλής τύχης, όπως λέει– ο Dave κέρδισε μια θέση στο πάνθεον της φωτογράφισης αθλημάτων. Φωτογράφισε τον παίκτη της Νέας Ζηλανδίας Jonah Lomu να αφήνει πίσω τον Mike Catt της Αγγλίας στην αναμέτρηση του 1995 για το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι· τον Nelson Mandela να απονέμει το τρόπαιο του 1995 στον αρχηγό των Springboks Francois Pienaar, ενώνοντας τη Νότια Αφρική μετά από μια μακρά ιστορία φυλετικών διακρίσεων· το κρίσιμο drop goal του Jonny Wilkinson στην παράταση με το οποίο η Αγγλία κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι του 2003 και πολλά άλλα.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Η φωτογραφία του Dave που έχει μείνει αξέχαστη τραβήχτηκε στο παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι του 2003. Σε αυτήν, ο τότε αρχηγός της Αγγλίας Martin Johnson ορθώνεται πάνω από τον φωτογράφο, σηκώνοντας ψηλά το τρόπαιο λίγο μετά τη νίκη της ομάδας στο τουρνουά. Σχεδόν τον ακούμε να βρυχάται με ενθουσιασμό καθώς οι συναθλητές του και οι φίλαθλοι πανηγυρίζουν τη νίκη τους. Στα τεράστια χέρια του παίκτη ράγκμπι, το τρόπαιο μοιάζει με παιχνίδι και δημιουργεί ωραίες λάμψεις από τα φώτα που έχουν κατακλύσει το σημείο.

Όταν συναντήσαμε τον Dave, ξεκινούσε τις ετοιμασίες για το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι του 2019 στην Ιαπωνία, όπου θα βρίσκεται με την αγγλική ομάδα. Στα πλαίσια της προετοιμασίας του, οργάνωνε το δρομολόγιο και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του, και φρόντιζε για τις άδειες που θα του έδιναν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τηλεχειριστήρια ελέγχου των μηχανών στα στάδια. Εκτός από τρία σώματα επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών, φακούς, τρίποδα και μονόποδα, μας είπε ότι θα έπαιρνε επίσης αρκετό εξοπλισμό για τις βροχερές μέρες.

Επιπλέον, ήδη σκεφτόταν τις λήψεις που ήλπιζε να τραβήξει. Από τις χιλιάδες φωτογραφίες που προβλέπει ότι θα τραβήξει κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ελπίζει για μια συγκεκριμένη: «Η λήψη των ονείρων μου είναι η ομάδα της Αγγλίας να σηκώνει ξανά το τρόπαιο Webb Ellis, το παγκόσμιο κύπελλο!»

Εδώ μοιράζεται μαζί μας εξειδικευμένες συμβουλές για τη βελτίωση της φωτογράφισης αθλητικών διοργανώσεων, που έχουν εφαρμογή για όποιο άθλημα κι αν φωτογραφίζετε.

1. Μάθετε τα πάντα για το άθλημα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να γνωρίσεις το άθλημα», λέει ο Dave. «Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού, ώστε να ξέρετε τι προσπαθούν να κάνουν οι παίκτες.» Αν δεν είστε σε θέση να προβλέψετε την επόμενη κίνηση ενός παίκτη, θα δυσκολευτείτε να τον παρακολουθήσετε.

Κάθε άθλημα είναι διαφορετικό. Συγκριτικά με το ράγκμπι, «ο ρυθμός του παιχνιδιού και της φωτογράφισης είναι πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο», μας λέει. Από την άλλη, όμως, ενώ το ράγκμπι έχει περισσότερους παίκτες και άτομα που μπορεί να παρεμποδίσουν την ορατότητά σας και να μπουν μπροστά από μια καλή λήψη, στο ποδόσφαιρο «υπάρχουν λιγότεροι παίκτες στο γήπεδο, οπότε έχετε πιο καθαρή εικόνα.»

2. Αγοράστε τον καλύτερο εξοπλισμό που μπορείτε

Όταν πρωτοξεκίνησε ο Dave, είχε ξεχωρίσει σε ένα σεμινάριο στο Βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο για την εκπαίδευση δημοσιογράφων παρόλο που δεν είχε μηχανή. Έπρεπε να αγοράσει ό,τι μπορούσε εκείνο τον καιρό: μια παλιά μηχανή με φιλμ 35mm. Αν ξεκινάτε τώρα, προτείνει να σκεφτείτε ως βασικούς παράγοντες μια μηχανή «εύχρηστη, αξιόπιστη που να αξίζει τα λεφτά της». «Απλώς αγοράστε ό,τι καλύτερο μπορείτε», μας λέει, και προσέχετε μην παραπλανηθείτε από τις προσφορές.

Αν ένα πλήρες κιτ DSLR σάς φαίνεται δύσχρηστο ή άφταστο, στοχεύστε σε μια μηχανή compact ή ενδιάμεσης κατηγορίας με χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της φωτογράφισης αθλητικών διοργανώσεων. Η Canon PowerShot SX70 HS, το κορυφαίο μοντέλο ενδιάμεσης κατηγορίας της Canon, έχει οπτικό ζουμ 65x, μπορεί να φωτογραφίζει με ρυθμό 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο και έχει γρήγορη, ακριβή αυτόματη εστίαση (AF), καθώς και δυνατότητα συνεχούς AF που σας βοηθά να αποτυπώσετε τη δράση.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μεγάλη συλλογή φακών της Canon, μπορείτε να επενδύσετε σε μια μηχανή DSLR όπως η Canon EOS 80D, που είναι εξαιρετική επιλογή για φωτογράφιση αθλημάτων.

3. Επιλέξτε ανθεκτικό φακό

«Ο συνηθισμένος φακός για φωτογράφιση αθλημάτων είναι ο Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [και η ελαφρύτερη και πιο καινούρια έκδοση αυτού του φακού, ο Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], που είναι κορυφαίος· εγώ χρησιμοποιώ επίσης πολύ τον Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Είναι αξιόπιστοι και αντέχουν σε χτυπήματα. Όταν φωτογραφίζετε αθλήματα, αφήνετε γρήγορα τις μηχανές και τρέχετε πέρα-δώθε – πρέπει να είναι αρκετά στιβαρές για να αντέξουν.

«Αν ξεκινάτε τώρα, ο 70-200mm είναι πιο χρήσιμος. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον φακό 400mm μόνο αφού αποκτήσουν πείρα.»

Για να πετύχετε παρόμοια αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα, μπορείτε να επιλέξετε τον Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ή τον Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Και οι δύο ενσωματώνουν τη διάσημη τεχνολογία Σταθεροποιητή εικόνας (IS) της Canon που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θολών εικόνων λόγω της αστάθειας της μηχανής. Αν τα χέρια σας δεν είναι σταθερά, κινείται και ένα στοιχείο μέσα στον φακό για να εξουδετερώσει την αστάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν φωτογραφίζετε χωρίς τρίποδο, οι εικόνες σας θα έχουν μεγάλη ευκρίνεια.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Εστιάστε στη δράση, όχι στο φόντο

«Επιλέξτε υψηλή ταχύτητα κλείστρου και ανοιχτό διάφραγμα [μικρότερο αριθμό f], επειδή στο φόντο μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που αποσπούν την προσοχή – διαφημιστικές πινακίδες και τα λοιπά. Να θυμάστε ότι όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα τόσο λιγότερο θα είναι εστιασμένο. Απλώς θολώστε το φορτωμένο φόντο και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη μέγιστη εστιακή απόσταση του φακού όσο γίνεται. Επιλέξτε πολύ χαμηλή ρύθμιση ISO, για να πρέπει να χρησιμοποιήσετε υψηλή ταχύτητα κλείστρου με χαμηλή τιμή διαφράγματος.»

Ένα κόλπο που μας προτείνει ο Dave για την πλήρη εξάλειψη του φόντου είναι «να ανεβούμε λίγο ψηλότερα ώστε να κοιτάζουμε από ψηλά το γήπεδο. Αν τραβάτε από ψηλά, το αποτέλεσμα θα είναι ένα καθαρό πράσινο φόντο.»

5. Καθίστε στον ήλιο

Οι καλύτερες συνθήκες φωτογράφισης είναι με «φωτεινή συννεφιά», σύμφωνα με τον Dave, επειδή το φως θα είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλο το γήπεδο, οπότε δεν θα χρειάζεται να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις έκθεσης τόσο συχνά. Αλλά αν φωτογραφίζετε μια ηλιόλουστη μέρα με έντονη αντίθεση μεταξύ περιοχών με σκιά και ήλιο, «επιλέξτε να καθίσετε από την πλευρά που έχει ήλιο και να τραβάτε τη σκιασμένη πλευρά», μας περιγράφει. Έτσι θα δουλεύετε με το φως πίσω σας. «Αν κάθεστε στη σκιά και τραβάτε λήψεις κόντρα στον ήλιο, μπορεί να είναι δύσκολο. Πολύ συχνά βγαίνει απλώς η φιγούρα ενός παίκτη σε φωτεινό φόντο. Οπότε, πάντα να είστε από την πλευρά που έχει ήλιο. Έτσι θα πετύχετε και πιο ωραία χρώματα.»

Αυτό είναι ευκολότερο σε μικρές τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, όπου οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να στέκονται και να περπατούν σε όλο το γήπεδο ή τον χώρο. Εκεί κοιτάτε τριγύρω μέχρι να βρείτε το ιδανικό σημείο. Σε διοργανώσεις με αριθμημένες θέσεις, ίσως να μπορείτε να επιλέξετε πού θα θέλατε να καθίσετε στον χώρο. Εξακριβώστε τον προσανατολισμό του χώρου και ποια ώρα της ημέρας λαμβάνει χώρα ο αγώνας, για να επιλέξετε μια θέση που θα βρίσκεται στον ήλιο εκείνη την ώρα. Μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης της θέσης του ήλιου για φωτογράφους ώστε να βοηθηθείτε.

6. Προτιμήστε τη σιλουέτα

Πάντως, μερικές φορές θέλετε να πετύχετε το εφέ της σιλουέτας. Για να το πετύχετε, μειώστε την τιμή ISO, αυξήστε την ταχύτητα κλείστρου και κλείστε το διάφραγμα (χρησιμοποιήστε υψηλότερο αριθμό f). «Θα χρειαστείτε φωτεινό φόντο», μας συμβουλεύει ο Dave. «Χρησιμοποιήστε υποέκθεση. Μια σιλουέτα έχει νόημα αν δεν τραβάτε πολύ συχνά τέτοιες φωτογραφίες. Αλλιώς γίνεται κλισέ.»

7. Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας χρησιμοποιώντας φλουτάρισμα

Αφού τραβήξετε αρκετές βασικές λήψεις, ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί. Ορισμένοι αρχάριοι φωτογράφοι αθλημάτων επιμένουν να παγώνουν τη δράση, αλλά ο Dave προτείνει το φλουτάρισμα για τον τονισμό της ταχύτητας. Για να το πετύχετε, προσπαθήστε να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου σε 1/15 δευτ. Ωστόσο, επισημαίνει, «δεν θέλετε τόσο φλουτάρισμα ώστε να μην διακρίνεται τι κάνουν οι αθλητές. Τα πρόσωπά τους πρέπει να φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα.»

Ιδίως σε αθλήματα με προβλέψιμη, γραμμική κίνηση, όπως οι ιπποδρομίες, ο στίβος ή οι αγώνες αυτοκινήτων, η οριζόντια μετατόπιση μαζί με τη δράση (μετακινώντας τη μηχανή για να ακολουθήσετε ένα πρόσωπο ή όχημα σε κίνηση) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το θέμα σας σχετικά ευκρινές και θαμπά όλα τα υπόλοιπα, δημιουργώντας την αίσθηση της ταχύτητας.

8. Κατεβείτε χαμηλά

Για πιο δραματικές λήψεις, ο Dave προτείνει να «χαμηλώσετε τη γωνία σας. Αν κατεβείτε χαμηλά όταν ένας παίκτης βουτάει προς το μέρος σας, φαίνεται σαν να πετάει στον αέρα.»

Πρόκειται για τη στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Dave για την αξέχαστη φωτογραφία του με τον Άγγλο αρχηγό Martin Johnson να κρατάει το παγκόσμιο κύπελλο ράγκμπι το 2003. Επειδή στάθηκε χαμηλότερα από τον Martin, η προοπτική τόνισε το ήδη εντυπωσιακό ύψος και τη δύναμη του παίκτη του ράγκμπι.

Σχετικά άρθρα
An action-packed photoshoot with a pro

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Φωτογράφιση σκηνών δράσης: συμβουλές από έναν επαγγελματία

Μάθετε περισσότερα για τη φωτογράφιση σπορ δράσης με αυτό το μάθημα από έναν ειδικό στην ορεινή ποδηλασία.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

ΔΡΑΣΗ

«Να κάνετε πάντα ό,τι χρειάζεται για να πετύχετε τη φωτογραφία που θέλετε»

Ο φωτογράφος ακραίων σπορ Richard Walch μάς λέει τι τον ωθεί να τραβάει εντυπωσιακές λήψεις σκι και σνόουμπορντ.

The story behind the shot

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η ιστορία πίσω από τη λήψη

Πέντε επαγγελματίες φωτογράφοι αθλητικών διοργανώσεων προσφέρουν συμβουλές για το πώς να πραγματοποιήσετε λήψεις που ξεχωρίζουν σε αθλητικές διοργανώσεις.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

«Παίρνω δύο μηχανές ή πολύ συχνά αυτές τις μέρες τρεις, σε περίπτωση που τις χρειαστώ. Αν βρέχει, τις έχω όσο πιο καλά τυλιγμένες γίνεται. Πολλοί κουβαλούν σκληρές θήκες, αλλά εγώ έχω μόνο ένα σακίδιο πλάτης. Παίρνω έναν φακό Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, έναν Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, δύο σώματα μηχανής και δύο μικρούς φακούς ζουμ. Παίρνω επίσης τρεις ή τέσσερις εφεδρικές μπαταρίες, ιδίως όταν κάνει κρύο, καθώς εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα. Πάρτε αδιάβροχο εξοπλισμό και καλύμματα φακού, πάντα είναι χρήσιμα. Αν δεν έχετε, τυλίξτε τον εξοπλισμό σας με πλαστική σακούλα. Θα γλιτώσετε πολλά λεφτά από τις επισκευές.»

Ο Dave χρησιμοποιεί την υψηλών προδιαγραφών Canon EOS-1D X Mark II, αλλά η πιο οικονομική Canon EOS 80D έχει σασί από κράμα μαγνησίου και είναι ανθεκτική σε σκόνη και υγρασία, κάτι που την καθιστά αξιόπιστη σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης 45 σημείων και γρήγορη ταχύτητα συνεχούς λήψης 7 καρέ ανά δευτερόλεπτο με παρακολούθηση θέματος, επομένως είναι ιδανική για φωτογραφία αθλημάτων γρήγορης δράσης.

10. Να είστε υπομονετικοί και μην σταματάτε να φωτογραφίζετε

Κατά μέσο όρο, ο Dave τραβάει περίπου 2.000 φωτογραφίες σε κάθε αγώνα ράγκμπι για να πετύχει τις λίγες που τον ικανοποιούν, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν οι πρώτες σας λήψεις δεν είναι τόσο υπέροχες όσο ελπίζατε. «Το χειρότερό μου είναι όταν ο κόσμος στέκεται κάπου μπροστά μου, οπότε δεν μπορώ να δω, ή διέρχονται κατά τη λήψη και έτσι μπλοκάρουν το οπτικό πεδίο», μας λέει. Ο Dave πρέπει να διαγράψει πολλές από αυτές τις εικόνες αλλά συνεχίζει τις λήψεις, περιμένοντας να έρθει η κατάλληλη στιγμή. «Γίνεται μεγάλη σπατάλη εικόνων, αλλά πλέον με τις ψηφιακές μηχανές ξέρεις τι τραβάς και μπορείς να το δεις στο πίσω μέρος της οθόνης.»

Μόλις δείτε την πετυχημένη λήψη στην οθόνη στην πλάτη της μηχανής, θα ανταμειφθείτε για την επιμονή σας. Με υπομονή, φαντασία και τον κατάλληλο εξοπλισμό στην τσάντα σας (η DSLR Canon EOS 80D με τον φακό Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ή τον Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, ή η μηχανή ενδιάμεσης κατηγορίας Canon PowerShot SX70 HS που είναι από τις κορυφαίες προτάσεις μας) μπορείτε κι εσείς να βγάλετε φωτογραφίες σε αθλητικές διοργανώσεις, τις οποίες αξίζει να μοιραστείτε!

Σύνταξη: Matthew Bowen

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές