ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#FreeYourStory: μια μοναδική προοπτική

Δημιουργικότητα, αντίκτυπος και δύναμη στην αφήγηση μιας ιστορίας: οι νικήτριες εικόνες από έναν διαγωνισμό που σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει την επόμενη γενιά αφηγητών οπτικών ιστοριών.
Άνδρας που φορά ροζ φούτερ και κρατά μια μηχανή Canon στο πρόσωπό του. Το φλας ρίχνει πορτοκαλί φως.

Δημιουργικότητα, αντίκτυπος και δύναμη στην αφήγηση μιας ιστορίας: αυτά ελπίζουν όλοι οι φωτογράφοι να πετύχουν με τις εικόνες τους. Η δυνατότητα να δείχνεις μια μοναδική προοπτική χαρακτηρίζει έναν καλό φωτογράφο και αυτό ακριβώς ξεκίνησε η Canon να ανακαλύψει μέσω του hashtag #FreeYourStory και του διαγωνισμού που σχετίζεται με αυτό.

Για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό #FreeYourStory, οι νέοι φωτογράφοι κλήθηκαν να υποβάλουν φωτογραφίες για δύο κατηγορίες: The Mirror Selfie και Forced Perspective. Μια ομάδα ανεξάρτητων κριτών αξιολόγησε τις συμμετοχές, αναζητώντας εικόνες που ξεχώριζαν από τις υπόλοιπες. Οι κριτές του διαγωνισμού αξιολόγησαν τις εκατοντάδες συμμετοχές για να φτάσουν στις νικήτριες εικόνες και σε μια επιλογή εικόνων που διακρίθηκαν, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω. Θα ακούσετε επίσης την ιστορία πίσω από κάθε νικητή του #FreeYourStory, καθώς και ορισμένες απόψεις των κριτών: της Canon Ambassador και ειδικού στα πορτραίτα Wanda Martin, της Canon Ambassador, φωτορεπόρτερ και δημιουργού ντοκιμαντέρ Ulla Lohmann και του φωτογράφου ταξιδιωτικών εικόνων, σκηνοθέτη και influencer Michael Grey.

Η νικήτρια στο The Mirror Selfie

Ασπρόμαυρη φωτογραφία παιδιού που αντανακλάται σε ένα παράθυρο και μοιάζει σαν να είναι μέρος μιας βιτρίνας με μαριονέτες.

Η Karolina Dworzynska από την Πολωνία τράβηξε αυτήν τη φωτογραφία κατά την επίσκεψή της σε ένα παραμυθένιο χωριό με τη νέα της οικογένεια. Είχε μόνο μία ευκαιρία να τραβήξει τη φωτογραφία προτού η κόρη της βαρεθεί και φύγει. © Karolina Dworzynska

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν η νικήτρια αυτής της κατηγορίας», λέει η Karolina Dworzynska. «Δεν έχω κερδίσει ποτέ τίποτα σε όλη μου τη ζωή και αυτός ήταν ο πρώτος διαγωνισμός φωτογραφίας που συμμετείχα.»

«Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες παιδιών, καθώς οι αντιδράσεις τους είναι πάντα γνήσιες και μπορείς να δεις το συναίσθημα στα πρόσωπά τους. Στόχος μου είναι να παγώσω μια στιγμή στον χρόνο, ώστε αργότερα στη ζωή τα παιδιά μου να μπορούν να δουν πώς ήταν η παιδική τους ηλικία και να απολαύσουν ξανά εκείνες τις στιγμές. Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να το βιώσω αυτό, καθώς έχω μόνο λίγες φωτογραφίες από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι. Ίσως γι' αυτό η φωτογραφία είναι τόσο σημαντική για μένα.»

Η βραβευμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία της Karolina, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτές ως «παιχνιδιάρικη» και «αναπάντεχη», τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης σε ένα παραμυθένιο χωριό, όπου υπήρχαν μικρά σπίτια γεμάτα με χαρακτήρες animatronic. «Σταματήσαμε για να ακούσουμε την ιστορία της Σταχτοπούτας και παρατήρησα την αντανάκλαση της κόρης μου στο παράθυρο. Έμοιαζε σαν να ήταν μέρος του παραμυθιού, οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για να τραβήξω μια φωτογραφία. Προσπάθησα να τραβήξω και μια δεύτερη φωτογραφία, αλλά βαρέθηκε και έτρεξε μακριά. Αυτό ήταν όλο. Είχα μία μόνο ευκαιρία και την αξιοποίησα.»

Ασπρόμαυρη λήψη γυναίκας που απλώνει το χέρι της, με την αντανάκλασή της σε καθρέφτη.

Αυτή η εικόνα της Daria Liushnevska από την Πολωνία ήταν μια από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στην κατηγορία Mirror Selfie. © Daria Liushnevska

Αυτοπροσωπογραφία άνδρα, σκυμμένου πάνω σε βράχο, που αντανακλάται σε ένα ζευγάρι εξαγωνικών γυαλιών ηλίου.

Αυτή η φωτογραφία του Dominique De Laender, ενός ακόμη υποψηφίου που διακρίθηκε, τον δείχνει να σκύβει κρατώντας εξοπλισμό Canon και να ανακλάται σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. © Dominique De Laender

Τι λένε οι επαγγελματίες...

Η ενδιαφέρουσα λήψη της Karolina για το θέμα The Mirror Selfie εντυπωσίασε τους κριτές. «Η selfie στον καθρέφτη είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή στυλ αυτοπροσωπογραφίας στη φωτογραφία – βλέπουμε εκατοντάδες τέτοιες καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Wanda Martin, Canon Ambassador και ειδικός στα πορτραίτα. «Πειραματίστηκα με αυτοπροσωπογραφίες κατά τη διάρκεια του lockdown και πραγματικά ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που προσέγγισαν οι άλλοι το θέμα.

«Είδαμε μερικές πολύ έξυπνες και δημιουργικές οπτικές λύσεις. Ο νικητής είναι μια όμορφη ασπρόμαυρη εικόνα, όπου η αντανάκλαση του παιδιού μπαίνει στον κόσμο με τις μαριονέτες. Δεν μπορείς καν να ξεχωρίσεις τους δύο κόσμους και μας άρεσε πολύ το πώς η οπτική ψευδαίσθηση δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.»

Οι άλλοι κριτές συμφώνησαν. «Έπρεπε να κοιτάξω δύο φορές», λέει η Canon Ambassador, φωτορεπόρτερ και δημιουργός ντοκιμαντέρ Ulla Lohmann. «Υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης, με τις αντανακλάσεις τόσο του μικρού παιδιού όσο και της φωτογράφου. Ήταν σαν ένας συνδυασμός του παλιού με το νέο. Όσο περισσότερο κοιτάζεις τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται.»

«Δεν είχαμε ξαναδεί τη χρήση μιας αντανάκλασης όπως αυτή», προσθέτει ο φωτογράφος ταξιδιωτικών εικόνων, σκηνοθέτης και influencer Michael Grey. «Πραγματικά απολαύσαμε την ακρίβεια στον τρόπο που το παιδί βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τις κούκλες. Έκανε όντως τους κριτές να σταματήσουμε για λίγο και να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει, κι αυτό μας ενθουσίασε.»

Μια ασπρόμαυρη λήψη πολλαπλών εικόνων του ίδιου προσώπου με αντανάκλαση σε καθρέφτη.

Ο διακριθείς JoJanni Cosico από τα ΗΑΕ χρησιμοποίησε καθρέφτες για να αποτυπώσει πολλές εικόνες του προσώπου του. © JoJanni Cosico

Ασπρόμαυρη selfie γυναίκας που κοιτάζει στον φακό και κρατά μια μηχανή απέναντι από το πρόσωπό της.

Μια πιο συμβατική selfie από τη διακριθείσα Sepiso Dean Mwamelo από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί ωστόσο μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα. © Sepiso Dean Mwamelo

Πώς να τραβήξετε τη δική σας selfie στον καθρέφτη

Η φωτογραφία της Karolina δείχνει πόσο εύκολο είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις καθημερινές ευκαιρίες για φωτογράφιση, από τη στιγμή που θα ακολουθήσετε τη δημιουργικότητά σας. Πόσοι από εμάς περνάμε από βιτρίνες καταστημάτων καθημερινά, για παράδειγμα, και χάνουμε τη δυνατότητα για μια υπέροχη φωτογραφία; Από τεχνική άποψη, είναι εύκολο να τραβήξετε μια φωτογραφία όπως αυτή: καδράρετε το ανακλώμενο θέμα εμπρός από ένα πιο σκοτεινό μέρος της σκηνής και βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας εστιάζει στην αντανάκλαση και όχι στο φόντο. Η πρόκληση είναι να βρείτε ένα ενδιαφέρον θέμα.

Δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε μια λήψη ή να μεταφέρετε μια βαριά φωτογραφική μηχανή: με τη μικρή στιγμιαία φωτογραφική μηχανή Canon Zoemini S στην τσέπη σας θα μπορείτε να φωτογραφίζετε πιο αυθόρμητα και να αποτυπώνετε και να δημιουργείτε στιγμιαίες εκτυπώσεις εν κινήσει. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταγράψετε φευγαλέες οικογενειακές στιγμές, χάρη στον ενσωματωμένο καθρέπτη της μηχανής που κάνει παιχνιδάκι τη λήψη δημιουργικών ομαδικών selfie.

Η ασπρόμαυρη επεξεργασία που χρησιμοποίησε η Karolina για τη φωτογραφία της ενώνει τους δύο κόσμους σε κάθε πλευρά του γυαλιού, ενισχύοντας την οπτική ψευδαίσθηση. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα φίλτρο στις έγχρωμες φωτογραφίες σας πριν τις μοιραστείτε online ή τις εκτυπώσετε. Κατεβάστε στη φορητή συσκευή σας την εφαρμογή Canon Mini Print από το App Store ή το Google Play και θα μπορείτε να προσθέσετε δημοφιλή φίλτρα, κορνίζες και παραμορφώσεις για να δημιουργήσετε μοναδικές εικόνες, πριν τις εκτυπώσετε στην Canon Zoemini S. Για περισσότερη έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στο κέντρο #FreeYourStory.

Ο νικητής του Forced Perspective

Αγοράκι με καπέλο και γυαλιά ηλίου χειροκροτεί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που πραγματοποιούν επίδειξη, αφήνοντας ίχνη κόκκινου και λευκού καπνού στον ουρανό.

Η γωνία και η σύνθεση αυτής της λήψης βοήθησε τον Muhammet να νικήσει στην κατηγορία Forced Perspective. © Muhammet Samet Yılmaz

Ο Muhammet Samet Ylmaz επιλέχθηκε ως ο νικητής της κατηγορίας #FreeYourStory Forced Perspective, με αυτή την εντυπωσιακή λήψη Τούρκων πιλότων μαχητικών F-16 να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους. «Είδα ένα αγόρι να παρακολουθεί με υπερηφάνεια την επίδειξη και αυτή η εικόνα ήρθε αμέσως στο μυαλό μου. Επέλεξα γρήγορα μια ωραία γωνία και πάτησα το κουμπί ελευθέρωσης του κλείστρου.»

Στον Muhammet αρέσουν τα ταξίδια και έχει πάντα μια μηχανή μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, του δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιεί τις φωτογραφικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, κάτι που είναι σίγουρα χρήσιμο όσον αφορά την τυχαία φωτογράφιση με χειραγώγηση προοπτικής. «Χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι ήμουν ο νικητής. Στην αρχή, δεν μπορούσα να το πιστέψω, οπότε διάβαζα ξανά και ξανά το e-mail», αναφέρει.

Τι λένε οι επαγγελματίες...

«Οι συνάδελφοί μου κριτές και εγώ εκτιμήσαμε πραγματικά το προσωπικό στοιχείο του νικητή της κατηγορίας Forced Perspective», εξηγεί η Wanda. «Όπως και με τον νικητή του Mirror Selfie, είναι μια ασυνήθιστη οικογενειακή φωτογραφία, αλλά και ένα πολύ έξυπνο οπτικό παιχνίδι.»

«Είναι μια εικόνα με την οποία μπορούν όλοι να βρουν κοινά στοιχεία», προσθέτει η Ulla. «Για εμένα η τεχνική ήταν κάτι σημαντικό, ωστόσο αναζητούσα επίσης το στοιχείο της έκπληξης και της αφήγησης, το οποίο προσφέρει αυτή η εικόνα.

«Μάλιστα, χρησιμοποίησα το θέμα της χειραγώγησης προοπτικής για να προκαλέσω τους συμμετέχοντες σε ένα από τα πρόσφατα εργαστήριά μου, και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους εκείνους που διαβάζουν αυτό το άρθρο να δοκιμάσουν τόσο αυτό όσο και το θέμα της selfie στον καθρέφτη και να προκαλέσουν τον εαυτό τους να σκεφτεί διαφορετικά όσον αφορά τις φωτογραφίες τους.»

Ο Mike συμφωνεί: «Ήλπιζα να δω κάποιον που θα μπορούσε να σκεφτεί πέρα από τα καθιερωμένα, ειδικά με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές με φωτογραφίες που οι άνθρωποι είχαν τραβήξει στην αυλή τους και νομίζω ότι αυτό έδειξε ότι μπορείτε πραγματικά να είστε δημιουργικοί οπουδήποτε.

«Αυτό που μας άρεσε και στις δύο βραβευμένες εικόνες ήταν ότι απέδωσαν το ζητούμενο – η ιστορία και το συναίσθημα που αποτυπώθηκαν στη λήψη χειραγώγησης προοπτικής πραγματικά άγγιζαν όποιον την έβλεπε.»

Σιλουέτα ενός άνδρα με τεντωμένο το δάχτυλο που μοιάζει να αγγίζει τον ήλιο που δύει.

Αυτή η σιλουέτα από τον Fattih Ekmen, διακριθέντα στον διαγωνισμό Forced Perspective, προσθέτει νέο επίπεδο ενδιαφέροντος σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. © Fattih Ekmen.

Γυναίκα με αθλητική αμφίεση φαίνεται να σκαρφαλώνει σε ένα μπλε σύμπλεγμα, με λήψη από πάνω.

Η διακριθείσα στον διαγωνισμό Angelika Arkuszynska επέλεξε να τραβήξει τη λήψη από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το θέμα της σκαρφαλώνει σε κατακόρυφο τοίχο. © Angelika Arkuszynska

Πώς να τραβήξετε τις δικές σας εικόνες με χειραγώγηση προοπτικής

Η «χειραγώγηση» προοπτικής έχει να κάνει περισσότερο με την εύρεση του σωστού θέματος και της καλύτερης γωνίας λήψης για το συνταίριασμα όλων των στοιχείων παρά με την εξοικείωση με τους μηχανισμούς της μηχανής. Να είστε προετοιμασμένοι να σκύψετε ή να ξαπλώσετε στο έδαφος, ή να τραβήξετε τη φωτογραφία σας από ψηλά, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πειστικό αποτέλεσμα.

Οι απλές ιδέες συχνά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, οπότε μόλις εντοπίσετε μια ευκαιρία, αναζητήστε τρόπους για να εξαιρέσετε τμήματα της σκηνής που δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στην ιστορία σας. Δοκιμάστε να παίξετε με την κλίμακα: αν θέλετε να κάνετε ένα μικρό θέμα να φαίνεται μεγάλο σε σχέση με τις λεπτομέρειες του φόντου, θα πρέπει να πλησιάσετε με έναν ευρυγώνιο φακό ή να σταθείτε πιο μακριά και να αυξήσετε το ζουμ. Μπορείτε ακόμη και να συμπεριλάβετε τον εαυτό σας στην εικόνα. Δοκιμάστε να περάσετε ένα από τα χέρια σας μπροστά από τη μηχανή ώστε να φανεί ότι αλληλεπιδράτε με αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική και σε βίντεο. Η Canon IVY REC, εκτός του ότι πάει παντού, καταγράφει τόσο ταινίες Full HD όσο και στατικές εικόνες 13MP, προσφέροντας τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων. Ασφαλίζεται με κλιπ και είναι ανθεκτική σε κρούσεις* και στο νερό**, οπότε μπορείτε να διασκεδάζετε με λήψεις χειραγώγησης προοπτικής παντού, από την παραλία μέχρι το πάρκο για σκέιτμπορντ.

Αν κοινοποιήσετε την εικόνα και τα βίντεο χειραγώγησης προοπτικής στο Instagram, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το #FreeYourStory – θα θέλαμε πολύ να δούμε τι κάνετε!


Κείμενο του Marcus Hawkins


*Αντοχή σε κρούσεις λόγω πτώσης από έως και 2 μέτρα/6,6 πόδια. Οι μέθοδοι ελέγχου της αντοχής σε κρούσεις είναι μοναδικές για αυτό το προϊόν και δεν εγγυώνται την αποτροπή βλάβης ή δυσλειτουργίας του προϊόντος.
**Αδιάβροχη προστασία έως και 30 λεπτά σε βάθος 2 μέτρων ή 6,6 ποδιών. Ελέγχθηκε μόνο σε γλυκό νερό. Αν εκτεθεί σε μη γλυκό νερό, συνιστάται να ξεπλυθεί άμεσα με γλυκό νερό.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • Λεμόνι που αιωρείται σε εκτυπωμένη εικόνα με έναν παίκτη τένις έτοιμο να κάνει σερβίς. Χάρη στο εφέ, φαίνεται σαν να ετοιμάζεται ο παίκτης να χτυπήσει το λεμόνι.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Ζωηρές εκτυπώσεις με στυλ Paperboyo

  Δημιουργία, εκτύπωση και δημοσίευση: το αστέρι του Instagram, Paperboyo, πειραματίζεται με τον Canon SELPHY Square QX10.

 • Γάτα και κοάλα που εκτυπώθηκαν σε εκτυπωτή PIXMA TS5350

  ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

  Κατασκευάστε και δημιουργήστε με τον @paperboyo

  Μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους υλικών εκτύπωσης για να βελτιώσετε τη δημιουργικότητά σας.

 • Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας με φορητούς εκτυπωτές

  ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

  Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας με φορητούς εκτυπωτές

  Ο Joel Thorpe, influencer του Instagram, μας εξηγεί πώς χρησιμοποιεί τον Canon Zoemini S για να ενσωματώσει εκτυπώσεις στις εικόνες του.

 • get-inspired-selphy-photo-layout-app-1-hub

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

  Προγραμματίστε, παίξτε και εκτυπώστε

  Ανακαλύψτε πώς η εφαρμογή SELPHY Photo Layout μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ιδέες για συναρπαστικές χειροτεχνίες.