Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης: καταγράψτε εικόνες ζώων ακριβώς έξω από την πόρτα σας

Η φωτογράφιση σκηνών φύσης δεν αποτελεί προνόμιο μόνο εκείνων που ζουν στην ύπαιθρο. Αν ρίξετε μια ματιά στον κήπο σας, στους δρόμους, κάτω από βράχους, γύρω από μικρές λιμνούλες και στα πάρκα της πόλης, θα βρείτε την τέλεια ευκαιρία για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης, ακριβώς έξω από την πόρτα σας.

Ο νεαρός Φινλανδός φωτογράφος Ossi Saarinen έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εξαψήφιο αριθμό θαυμαστών στο Instagram, φωτογραφίζοντας σκηνές φύσης στην πόλη, που απεικονίζουν χαριτωμένους σκίουρους, ποντίκια και αλεπούδες που κοιτάζουν απευθείας στον φακό, αλλά και αστεία πουλιά με ολοστρόγγυλο σχήμα και δυναμικό χαρακτήρα. Σε αυτό το άρθρο μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές του για τη φωτογράφιση σκηνών φύσης στην πόλη, όπως και τα καλύτερα μέρη για να βρίσκετε αλεπούδες, τις αγαπημένες του ρυθμίσεις μηχανής και τη σύνθεση που καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο ιδιόμορφους χαρακτήρες στην πραγματική ζωή.

1. Κατανοήστε το ζώο

Στο Ελσίνκι, ο Ossi συναντά τυχαία κάποια ζώα ορισμένες φορές, αλλά κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα ζώα που προσπαθεί να φωτογραφίσει, ξέρει πού να ψάξει και πότε. «Την άνοιξη, προσπαθώ να βρω φωλιές αλεπούδων σε μέρη που δεν είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους. Προσπαθώ να βρω τρύπες στο έδαφος όπου μπορεί να έχουν φτιάξει μια φωλιά και αναζητώ ίχνη από τη γούνα ή την έντονη οσμή τους», αναφέρει ο Ossi.

«Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη φωτογράφιση ζώων είναι να γνωρίζεις τις συνήθειες του ζώου. Αν βρω μια φωλιά αλεπούς με μικρά στο εσωτερικό της, ξέρω ότι περνούν όλον τον χρόνο τους εκεί, έτσι απλώς κάθομαι κάπου κοντά και φωτογραφίζω τα μωρά καθώς παίζουν. Οι ενήλικες αλεπούδες κυκλοφορούν στη διάρκεια της νύχτας και, ορισμένες φορές, ακόμα και το απόγευμα. Συνήθως χρησιμοποιούν συνεχώς τον ίδιο δρόμο, έτσι μπορώ να τις ακολουθήσω για να δω τις διαδρομές που χρησιμοποιούν και την επόμενη φορά μπορώ να κάτσω στη μέση του συγκεκριμένου δρόμου και να περιμένω την αλεπού να έρθει.»

2. Επιλέξτε προσεκτικά την ώρα της ημέρας

Οι γεμάτοι ζωή, πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης και οι ήχοι του πολιτισμού έρχονται σε αντίθεση με τη φωτογράφιση σκηνών φύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέματα δεν βρίσκονται εκεί, περιμένοντας να κάνουν την εμφάνισή τους καθώς απομακρύνονται οι άνθρωποι. «Δεν φωτογραφίζω ποτέ στη μέση της ημέρας», αναφέρει ο Ossi. «Πολλά ζώα είναι πιο ενεργά τη νύχτα, αλλά η λήψη φωτογραφιών στο σκοτάδι είναι πιο δύσκολη, οπότε έτσι φωτογραφίζω κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης του ήλιου. Το φως είναι καλύτερο εκείνες τις ώρες, έτσι οι φωτογραφίες έχουν πιο δυναμική εμφάνιση.»

Παρόλο που μια μηχανή πλήρους καρέ (όπως η Canon EOS 6D) θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε υψηλές ρυθμίσεις ISO, μπορείτε να τραβήξετε εξαιρετικές φωτογραφίες σκηνών φύσης και με μια μηχανή με αισθητήρα μεγέθους APS-C (όπως η Canon EOS 7D Mark II), αναφέρει ο Ossi. «Για τα πουλιά και τις μέλισσες, αν δεν μπορείς να πλησιάσεις πολύ κοντά, οι αισθητήρες μικρότερου μεγέθους μπορούν μάλιστα να κάνουν το ζώο να φαίνεται μεγαλύτερο στο καρέ», εξαιτίας του περιορισμένου οπτικού πεδίου ενός αισθητήρα περικοπής καρέ.

Σχετικά άρθρα
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Η ιστορία της φωτογράφισης σκηνών αστικής φύσης από τον Ossi Saarinen

Μόλις τρία χρόνια αφού ξεκίνησε να χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή, οι γεμάτες χαρακτήρα φωτογραφίες ζώων του Ossi έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιράζεται μαζί μας το πώς ξεκίνησε και ανέπτυξε το χόμπι του.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας ζωής

Συμβουλές και τεχνικές για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση άγριας ζωής και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μηχανή σας και τους φακούς Canon.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Από βραβευμένοι νικητές, επαγγελματίες

Δύο νικητές του βραβείου Καλύτερου Νεαρού Φωτογράφου Άγριας Φύσης μάς εξηγούν τι σημαίνει για αυτούς η πρώιμη επιτυχία.

3. Πλησιάστε κοντά ή χρησιμοποιήστε φακό μεγάλης εστιακής απόστασης

«Αν θέλετε να πλησιάσετε πραγματικά κοντά, συνήθως πρέπει να αφήσετε το ζώο να σας δει» εξηγεί ο Ossi. «Το σημαντικό είναι να αφιερώσετε πολύ χρόνο με το ζώο, ώστε να συνηθίσει την παρουσία σας. Πρέπει να ενεργείτε πολύ ήρεμα – μην κάνετε απότομες κινήσεις. Μπορείτε να μάθετε πώς συμπεριφέρονται και αντιδρούν στις κινήσεις σας, καθώς και πόσο κοντά μπορείτε να πλησιάσετε πριν απομακρυνθούν.»

Για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης, στον Ossi αρέσει να χρησιμοποιεί φακούς ζουμ «επειδή η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και το ζώο μπορεί να είναι πολύ κοντά, αλλά στη συνέχεια να κινηθεί ξαφνικά. Με τον φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L USM μπορώ να τραβάω φωτογραφίες από πολύ κοντά ή από κάποια απόσταση εκμεταλλευόμενος πλήρως την εστιακή απόσταση των 200mm. Όταν ξεκινάς να φωτογραφίζεις σκηνές φύσης ιδιαίτερα, είναι δύσκολο να πλησιάσεις κοντά στα ζώα. Γι' αυτό είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με έναν φακό μεγάλης εστιακής απόστασης, όπως έναν 300mm ή 400mm.» Ο Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III είναι ένας δημοφιλής φακός με μεγάλη εμβέλεια, ενώ για όσους θέλουν μια ακόμα πιο μικρή και οικονομικά προσιτή λύση, το πανίσχυρο οπτικό ζουμ 40x της μηχανής Canon PowerShot SX740 HS προσφέρει επίσης τις δυνατότητες μεγέθυνσης και σμίκρυνσης εύκολα και γρήγορα.

4. Αυξήστε την ταχύτητα ISO και φωτογραφίστε με μέγιστο διάφραγμα

Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες της φύσης εμφανίζονται συχνά νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν το φως της ημέρας εξασθενεί. Συνεπώς, η δυνατότητα φωτογράφισης σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ossi προτιμά να χρησιμοποιεί μια μηχανή πλήρους καρέ όπως η Canon EOS 6D για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης. Διαθέτει μεγάλο εύρος ISO και σύστημα αυτόματης εστίασης 11 σημείων που είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να λειτουργεί με το φως του φεγγαριού, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας για καθαρές λήψεις. Ο διάδοχός της, η Canon EOS 6D Mark II, προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, με 45 σημεία αυτόματης εστίασης τύπου σταυρού και ακόμα μεγαλύτερο εύρος ISO.

Ωστόσο, η μέθοδός του Ossi έχει καλά αποτελέσματα και με μηχανές μικρότερου αισθητήρα: ο ίδιος προτείνει την αύξηση του ISO και τη χρήση μέγιστου διαφράγματος για τη λήψη της φωτογραφίας. «Αν χρειάζεται, επιλέγω πολύ υψηλό ISO – είναι καλύτερα να έχεις μια φωτογραφία με λίγο παραπάνω θόρυβο, παρά να μην έχεις τίποτα.», αναφέρει. Ο Ossi προσθέτει ότι του αρέσει να μην υπερβαίνει την τιμή ISO 10.000 με τη μηχανή του, αλλά επειδή οι μηχανές δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές συνθήκες, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με αυτά που εσείς και η μηχανή σας μπορείτε να αποτυπώσετε στην περιοχή σας.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Εστιάστε γρήγορα και παγώστε τα ζώα σε κίνηση

Ο Ossi συμβουλεύει τους φωτογράφους που θέλουν να καταγράψουν σκηνές φύσης στην πόλη να επιλέξουν μια μηχανή με γρήγορη αυτόματη εστίαση – «όσο πιο γρήγορη τόσο το καλύτερο» – αλλά και σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Η Canon EOS 7D Mark II διαθέτει σύστημα αυτόματης εστίασης 65 σημείων τύπου σταυρού, καθώς και Dual Pixel CMOS AF, που αυξάνει τις πιθανότητες εστίασης σε κινούμενα θέματα, ακόμα και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Η χρήση του ευρύτερου δυνατού διαφράγματος του φακού σας θα επιτρέψει την είσοδο της μέγιστης ποσότητας φωτός στη μηχανή και θα σας επιτρέψει να αυξήσετε την ταχύτητα κλείστρου: «Προτιμώ φακούς με ευρύ διάφραγμα, επειδή χρειάζεσαι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου για να παγώσεις τα ζώα σε κίνηση», αναφέρει ο Ossi.

6. Κάντε το θέμα σας να ξεχωρίζει

Για το χαρακτηριστικό του στυλ με ευρύ διάφραγμα, το οποίο επιτρέπει την καταγραφή των θεμάτων του με εξαιρετική ευκρίνεια, απομονωμένα από το συνωστισμένο φόντο, ο Ossi χρησιμοποιεί την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (κατάσταση Av) και ευρύ διάφραγμα. Επίσης, επεξεργάζεται τις εικόνες του μετά τη λήψη: «Χρησιμοποιώ βασική επεξεργασία για τη φωτεινότητα και την αντίθεση, καθώς και μερικές ρυθμίσεις στο χρώμα. Προσπαθώ συχνά να κάνω το ζώο να ξεχωρίζει καλύτερα από το φόντο, αυξάνοντας τη φωτεινότητα του ζώου ή κάνοντας το φόντο πιο σκοτεινό. Προσπαθώ να διατηρώ τις φωτογραφίες μου όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές.»

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Δείτε όλα τα άρθρα

Σχετικά προϊόντα