Ossi Saarinen's urban nature photography story: a fox stares at us through a gap in a bush, which is out of focus.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο: φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης από τον Ossi Saarinen

Ο Ossi Saarinen έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές στο Instagram χάρη στις φωτογραφίες του με σκηνές αστικής φύσης, οι οποίες περιλαμβάνουν συχνότερα εικόνες με όμορφα ζωάκια που καταγράφει στους δρόμους της πόλης του Ελσίνκι, αλλά και του κοντινού Εσπού, στη Φινλανδία.

Σε μια προσπάθεια να προσφέρει το αντίδοτο στις πιέσεις της σύγχρονης ζωής στο αστικό τοπίο, ο 22χρονος αναζητά τα θέματά του στα προάστια της πόλης κάθε εβδομάδα, δημιουργώντας μια συλλογή με οικεία και εξαιρετικά εκφραστικά πορτραίτα ζώων: «Όταν βγαίνω έξω, όλα τα μικρά προβλήματα εξαφανίζονται από το μυαλό μου και μπορώ να χαλαρώσω, ακόμα και όταν τραβώ φωτογραφίες. Λατρεύω κάθε στιγμή στη φύση», αναφέρει. Σε αυτό το άρθρο, ο Ossi μοιράζεται τη δική του ιστορία για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης, από την πρώτη στιγμή που στάθηκε απέναντι σε τέσσερις μικρές αλεπούδες, μέχρι την άνοδό του στο Instagram (όπου μπορείτε να τον εντοπίσετε με το όνομα @soosseli) λίγα χρόνια μετά. Επιπλέον, δίνει συμβουλές για το πώς μπορείτε να αναπτύξετε το κοινό των θαυμαστών σας στο Instagram.

Ανεξάρτητα από το εάν το κοντινότερο σε εσάς «πράσινο» σημείο είναι ένα πάρκο ή διάσπαρτες περιοχές με μικρούς θάμνους στους δρόμους της πόλης, η ιστορία και οι συμβουλές του Ossi θα σας δώσουν έμπνευση για να φωτογραφίσετε με τη μηχανή σας σκηνές της φύσης που σας περιβάλλει. Επειδή τα ζώα της πόλης είναι περισσότερο εξοικειωμένα με τους ανθρώπους συγκριτικά με τα ζώα των αγρών, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με το τέλειο θέμα πιο σύντομα από όσο νομίζετε.

Πότε άρχισε να σε ενδιαφέρει η φωτογράφιση σκηνών φύσης;

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η φύση, και ιδιαίτερα τα ζώα, με ενδιέφεραν πολύ. Πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν 18 ετών, τράβηξα την πρώτη μου φωτογραφία και συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να αποτυπώσω τις στιγμές που απολαμβάνω στη φύση.»

Πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που φωτογραφίζουν τη φύση;

«Ναι. Πιστεύω ότι η δημοτικότητα αυτού του είδους φωτογράφισης αυξάνεται πολύ γρήγορα – τουλάχιστον απ' όσα έχω δει στο Instagram, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά νέα προφίλ. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη φύση, ίσως επειδή βλέπουν τις πολλές και καλές φωτογραφίες που υπάρχουν.

«Απολαμβάνω να τραβάω φωτογραφίες με σκηνές φύσης, επειδή μπορώ να αποθηκεύσω μια στιγμή και να την επισκεφτώ ξανά αργότερα. Επίσης, μου αρέσει η πρόκληση. Καθημερινά, προσπαθώ να τραβήξω μια καλύτερη φωτογραφία από την προηγούμενη ημέρα.»

Τι εξοπλισμό είχες όταν ξεκίνησες να τραβάς φωτογραφίες;

«Ο πατέρας μου είχε μια Canon EOS 100D που μου δάνεισε. Χρησιμοποίησα αυτήν τη μηχανή για ένα ή δύο χρόνια. Επίσης, μαζί με τη μηχανή χρησιμοποίησα έναν φακό Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, ο οποίος δεν ήταν πολύ ακριβός. Σήμερα έχω έναν φακό Canon EF 70-200mm f/2.8L USM και μια Canon EOS 6D πλήρους καρέ.»

Πώς βρίσκεις τόσα πολλά ζώα να φωτογραφίσεις, αφού ζεις σε μια πόλη;

«Δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά για να βρεις θέματα της φύσης στην πόλη. Στην πίσω αυλή του παλιού μου διαμερίσματος στο Εσπού είχε τη φωλιά της μια αλεπού, ενώ ακόμα και στο κέντρο του Ελσίνκι μπορεί να δεις σκίουρους, ρακούν και κουκουβάγιες. Όλα τα μέρη –ακόμα και εκείνα όπου τα στοιχεία της φύσης είναι περιορισμένα, όπως μερικοί διάσπαρτοι θάμνοι– προσελκύουν γύρω τους ζώα. Μπορείς να βρεις άγρια ζωή ακόμα και στα πιο μικρά πάρκα.»

Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ κάμερες παρακολούθησης ζώων;

«Χρησιμοποίησα μια φορά μια κάμερα παρακολούθησης σε ένα δάσος κοντά σε μια φωλιά αλεπούς για να δω πώς λειτουργεί, αλλά και επειδή ήθελα να δω τι θα συνέβαινε στη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από αυτήν την περίπτωση, δεν τις έχω χρησιμοποιήσει αλλού. Πιθανώς θα τις χρησιμοποιήσω περισσότερο στο μέλλον, αν θελήσω να φωτογραφίσω είδη που δεν είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο σε αγροτικές περιοχές, αλλά με τα ζώα της πόλης δεν τις χρειάζομαι.»

Σχετικά άρθρα
canon-get-inspired-ossi-saarinen-urban-nature-photography-story-related1-185x94

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΦΥΣΗΣ

Πώς να καταγράψετε σκηνές φύσης στην πόλη

Ο Ossi Saarinen μοιράζεται μαζί μας τις καλύτερες ρυθμίσεις για τη φωτογραφική μηχανή και δημιουργικές τεχνικές για τη φωτογράφιση σκηνών αστικής φύσης.

An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Οι καλύτεροι φακοί για άγρια ζωή

Καταγράψτε εντυπωσιακές εικόνες άγριων ζώων και πουλιών με αυτούς τους φακούς, σταθερούς και ζουμ.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Συμβουλές για τη φωτογράφιση άγριας φύσης

Η επαγγελματίας φωτογράφος Dani Connor μοιράζεται με έναν φιλόδοξο, νεαρό φωτογράφο άγριας φύσης τις καλύτερες συμβουλές της για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.

Υπάρχει κάποια φωτογραφία που θεωρείς την αγαπημένη σου;

«Η αγαπημένη μου φωτογραφία ήταν αυτή που τράβηξα την πρώτη ημέρα που φωτογράφισα αλεπούδες. Οδηγούσα στην ύπαιθρο και είχα προγραμματίσει να φωτογραφίσω μερικά λουλούδια νωρίς το πρωί. Αλλά μετά από μια κρύα νύχτα, τα λουλούδια δεν είχαν ανοίξει, και έτσι αποφάσισα να γυρίσω στο σπίτι. Στη διαδρομή, είδα μερικά μικρά ζώα να διασχίζουν τον δρόμο.

«Δεν ήμουν σίγουρος τι ήταν, έτσι σταμάτησα το αυτοκίνητό μου, βγήκα έξω προσεκτικά και είδα τα μικρά ζωάκια να μπαίνουν κάτω από μια παλιά καλύβα. Κάθισα στο έδαφος σε απόσταση λίγων μέτρων και περίμενα να δω τι θα συνέβαινε. Μετά από λίγη ώρα, εμφανίστηκαν αυτά τα μικροσκοπικά αλεπουδάκια. Δεν φαίνονταν να με φοβούνται και έπαιζαν γύρω από την καλύβα. Τράβηξα ίσως και 200-300 φωτογραφίες εκεί, και η αγαπημένη μου είναι αυτή όπου και τα τέσσερα μικρά είναι στην ίδια λήψη και μοιάζουν να πλησιάζουν προς τη μηχανή [εμφανίζεται παραπάνω]. Νομίζω ότι η φωτογράφιση σκηνών φύσης με έκανε υπομονετικό, καθώς πρέπει να έχεις υπομονή για να πετύχεις τη λήψη.»

Το στυλ σου είναι πολύ ξεχωριστό, καθώς φωτογραφίζεις συχνά με μικρό βάθος πεδίου και υπό γωνίες που κάνουν τα θέματά σου να φαίνονται πολύ χαριτωμένα. Είναι κάτι που σκέφτεσαι όταν φωτογραφίζεις;

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου όταν τραβάω φωτογραφίες. Ωστόσο, όταν επιλέγω ποιες φωτογραφίες θα μοιραστώ, προσπαθώ να διαλέξω εκείνες όπου το θέμα ξεχωρίζει και μοιάζει σχεδόν να 'χορεύει' και να διαχωρίζεται από το φόντο. Επιτυγχάνω αυτό το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μεγάλο διάφραγμα, ώστε το φόντο να είναι εκτός εστίασης.

«Χρησιμοποιώ συνήθως την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (κατάσταση Av) και επιλέγω όσο το δυνατόν πιο μεγάλο διάφραγμα, π.χ. f/2.8, ανάλογα με τον φακό. Μερικές φορές χρησιμοποιώ τη Χειροκίνητη κατάσταση, αλλά συχνά το φως αλλάζει τόσο γρήγορα και τα ζώα κινούνται ξαφνικά προς άλλη κατεύθυνση, έτσι η κατάσταση Av είναι πιο εύκολη στη χρήση από τη Χειροκίνητη, καθώς επιτρέπει ταχύτερη απόκριση.

«Στην αρχή δεν προσπαθούσα να κάνω τα θέματα μου να μοιάζουν χαριτωμένα – νομίζω ότι δείχνουν έτσι επειδή η ουρά των πουλιών συχνά δεν είναι ορατή στις φωτογραφίες, οπότε φαίνονται πιο στρογγυλά. Επίσης, προσπαθώ συχνά να τα φωτογραφίζω όταν κοιτάζουν απευθείας στη μηχανή. Τραβάω πολλές φωτογραφίες μαζί και προσπαθώ να επιλέγω εκείνες που έχουν μια αστεία έκφραση προσώπου ή μια ιδιορρυθμία.»

A small mouse surrounded by autumn leaves on the ground takes a nut from a man's hand.

Τι θα έλεγες σε όσους σκέφτονται αν πρέπει να αγοράσουν φωτογραφική μηχανή ή να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους;

«Τα τηλέφωνα μπορεί να δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα για μερικές λήψεις τοπίων, αλλά για τη φωτογράφιση ζώων, δεν μπορείς να πλησιάσεις όσο κοντά χρειάζεται με την περιορισμένη εμβέλεια του φακού ενός τηλεφώνου. Επίσης, τα ζώα κινούνται γρήγορα και η κάμερα ενός τηλεφώνου δεν είναι αρκετά καλή ώστε να παγώσει τη στιγμή. Επιπλέον, δεν μπορείς να φωτογραφίσεις στο σκοτάδι με ένα τηλέφωνο.»

Ποιο κομμάτι του εξοπλισμού σου είναι το αγαπημένο σου για τη φωτογράφιση σκηνών φύσης;

«Θα έλεγα ότι είναι ο φακός Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, τον οποίο χρησιμοποιώ με την Canon EOS 6D που διαθέτω. Το ζουμ μού επιτρέπει να φωτογραφίζω τα ζώα από κοντά αλλά και από πιο μακρινή απόσταση, ενώ το διάφραγμα f/2.8 είναι εξαιρετικό για συνθήκες ασθενούς φωτισμού. Προτιμώ τους φακούς με μεγάλο διάφραγμα όπως αυτός, επειδή χρειάζεσαι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου για να παγώσεις τα ζώα σε κίνηση. Επιπλέον, ο φακός δεν έχει υπερβολικά μεγάλο μέγεθος ή βάρος που να δυσκολεύουν τη μεταφορά του. Θα ήθελα να κάνω αναβάθμιση στη δεύτερη ή στην τρίτη έκδοση κάποια στιγμή [και οι δύο προσφέρουν επιπλέον Σταθεροποιητή εικόνας, που συμβάλλει στη λήψη ευκρινών εικόνων], αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο για εμένα είναι ότι η αυτόματη εστίαση είναι γρήγορη.»

Έχεις μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο Instagram, με πάνω από 100.000 θαυμαστές. Πώς κατάφερες να αποκτήσεις ένα τόσο μεγάλο κοινό;

«Δημοσίευα πάντα τις αγαπημένες μου φωτογραφίες εκεί. Ο κόσμος ξεκίνησε να δείχνει ενδιαφέρον από τις πρώτες μου φωτογραφίες με αλεπούδες που κοινοποιήθηκαν από μερικούς άλλους λογαριασμούς στο Instagram, στους οποίους παρουσιάζεται η δουλειά άλλων ατόμων [ο Ossi χρησιμοποιεί δημοφιλή hashtag, καθώς και hashtag που σχετίζονται με αυτούς τους λογαριασμούς όταν ανεβάζει τις φωτογραφίες του, γεγονός που βοηθά αυτούς τους λογαριασμούς να εντοπίζουν τη δουλειά του]. Όταν μοιράζονται τις εικόνες μου, αποκτώ περισσότερους θαυμαστές.

«Σήμερα, οι φωτογραφίες μου κοινοποιούνται επίσης από ιστοτόπους και γράφονται άρθρα για αυτές. Πριν από μερικές ημέρες, ένας ιστότοπος κοινοποίησε τις φωτογραφίες μου σε ένα άρθρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία [με 467.000 προβολές έως τη στιγμή της σύνταξης αυτού του άρθρου]. Απέκτησα περίπου 15.000 νέους θαυμαστές μέσα σε τρεις ημέρες.»

Για τη σύνθεση των φωτογραφιών σου, λαμβάνεις υπόψη το Instagram – για παράδειγμα, τοποθετώντας το ζώο στη μέση του καρέ;

«Ναι. Πρόσφατα, άρχισα να σκέφτομαι το πώς θα φαίνονται οι φωτογραφίες μου στο Instagram, επειδή είναι το κύριο κανάλι για την κοινοποίηση των φωτογραφιών μου. Έτσι, συνήθως προσπαθώ να τοποθετώ τα ζώα στο κέντρο της φωτογραφίας. Τραβάω τόσο οριζόντιες όσο και κατακόρυφες φωτογραφίες, αλλά αν σκέφτομαι μόνο το Instagram, τότε οι κατακόρυφες λήψεις είναι καλύτερες. Για να διατηρήσω το ενδιαφέρον των θαυμαστών μου, μοιράζομαι μόνο καινούργιες φωτογραφίες και δεν αναδημοσιεύω απλώς τις πιο παλιές. Όλα τα χαριτωμένα ζωάκια, όπως οι μικρές αλεπούδες και άλλα μωρά ζώα, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.»

Σύνταξη: Kathrine Anker και David Clark

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις Ιστορίες