Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ

11 συμβουλές για φωτογράφιση αποδράσεων σε πόλεις

Οι μίνι αποδράσεις σε άλλες πόλεις είναι μια εκπληκτική ευκαιρία να εξασκήσετε τις ικανότητές σας στη φωτογράφιση. Με γεμάτους ζωή δρόμους, μαγευτικά μνημεία και πολιτισμικές ιδιοσυγκρασίες που αλλάζουν από πόλη σε πόλη, οι ενθουσιώδεις φωτογράφοι μπορούν να καταγράψουν μοναδικές και εντυπωσιακές εικόνες που κανένας άλλος δεν έχει προσέξει στο παρελθόν, καθώς και να αποκτήσουν μερικές πολύτιμες γνώσεις από πρώτο χέρι για τα είδη της φωτογράφισης δρόμου, αρχιτεκτονικών θεμάτων και ταξιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες συμβουλές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλες τις φωτογραφικές ευκαιρίες στις αστικές εξορμήσεις σας.

1. Κινηθείτε χωρίς πολλά βάρη

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε μια πόλη, αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινήστε με ελάχιστο εξοπλισμό. Είναι καλύτερα να έχετε μόνο λίγα βασικά αντικείμενα που μπορείτε να αποθηκεύσετε σε μια ελαφριά τσάντα μηχανής, όπως:

  • Μια compact μηχανή, όπως π.χ. η Canon PowerShot SX740 HS
  • Εφεδρικές μπαταρίες
  • Εφεδρικές, διαμορφωμένες κάρτες μνήμης
  • Μια φορητή συσκευή για να μοιράζεστε τις εικόνες σας εν κινήσει
  • Ένα ύφασμα καθαρισμού φακών
Και, τέλος, βεβαιωθείτε ότι φοράτε ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα και ότι έχετε ένα μπουκάλι νερό στην τσάντα σας, καθώς πιθανότατα θα περπατάτε αρκετές ώρες.

2. Κάντε έξυπνη έρευνα

Αν ψάξετε λίγο για εικόνες πριν από το ταξίδι σας, θα δείτε ποια είναι τα πιο δημοφιλή σημεία φωτογράφισης μιας πόλης και θα έχετε μια ιδέα για τις περιοχές που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί από κάθε τουρίστα με μηχανή, ώστε να έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε τις δικές σας μοναδικές λήψεις.

Προτού ξεκινήσετε, κάντε αναζητήσεις σε τοποθεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών για να δείτε ποιες τοποθεσίες είναι δημοφιλείς και ποιες παραμελούνται. Είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι καιρό θα κάνει και τι φως θα έχει τη στιγμή της επίσκεψής σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε αναλόγως. 

Για να διευκολυνθείτε στην έρευνά σας, γιατί δεν ελέγχετε αν η πόλη όπου θα πάτε περιλαμβάνεται στην ενότητα "City Stories" (Ιστορίες πόλεων) της εφαρμογής Canon Photo Companion; Εμπνευστείτε από συλλογές εκπληκτικών εικόνων που τράβηξαν έμπειροι φωτογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονται από συμβουλές, ταξιδιωτικές ιστορίες, τοποθεσίες στον χάρτη και ανάλυση των ρυθμίσεων λήψης που χρησιμοποίησαν για κάθε λήψη. Με περισσότερες από 15 πόλεις για να επιλέξετε, είναι μια εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφοριών πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

3. Αποτυπώστε το απροσδόκητο

Σχετικό άρθρο
Vlogging how-to: winning vlogging tips

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΟΜΟΥ

Ανακαλύψτε την αφηρημένη φωτογράφιση δρόμου

Δημιουργήστε εντυπωσιακά έργα τέχνης από πεζά θέματα με αυτές τις απλές τεχνικές για σουρεαλιστικές αστικές εικόνες.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

ΑΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις ευκαιρίες αστικής φωτογράφισης με τις κορυφαίες συμβουλές μας

Απαθανατίστε εντυπωσιακά αστικά τοπία και λεπτομερείς αστικές σκηνές. Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε όλες τις συμβουλές, τις τεχνικές και την έμπνευση που χρειάζεστε.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Ενώ μπορεί να είναι συναρπαστικό να φωτογραφίζετε διάσημα ορόσημα, όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι ή το Κολοσσαίο στη Ρώμη, πολλοί φωτογράφοι νιώθουν ότι τραβούν τις πιο μοναδικές και εντυπωσιακές φωτογραφίες τους όταν εξερευνούν τα μη τουριστικά μέρη μιας πόλης. 

Στις γειτονιές όπου ζουν οι κάτοικοι, μπορείτε να εξερευνήσετε την ψυχή της πόλης – σε καφετέριες, αγορές, πάρκα και δρομάκια. Αναζητήστε ασυνήθιστα γκράφιτι και πινακίδες, ιδιαίτερα οχήματα και άτομα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην καθημερινή τους ζωή. Δοκιμάστε να "χαθείτε" λίγο – αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιστρέψετε από το ταξίδι σας με πρωτοφανείς εικόνες!

4. Αφήστε τις καταστάσεις λειτουργίας της μηχανής να σας βοηθήσουν

Αν η μηχανή σας παρέχει ειδικές καταστάσεις λειτουργίας ή ρυθμίσεις, αξιοποιήστε τες στο έπακρο για να τραβήξετε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες. Τα περισσότερα μοντέλα Canon PowerShot διαθέτουν καταστάσεις Σκηνής που βελτιστοποιούν τη μηχανή για την αποτύπωση της συνεχούς κίνησης μιας πόλης. 

Η κατάσταση Σπορ, για παράδειγμα, αυξάνει το ISO και διατηρεί την ταχύτητα κλείστρου σε υψηλό επίπεδο, ώστε να μπορέσετε να παγώσετε την κίνηση σε μια σκηνή "φορτωμένη" με πολλά στοιχεία. Οι επιλογές Σκηνής (SCN) βρίσκονται στον επιλογέα κατάστασης, στο επάνω μέρος της μηχανής.

5. Γευτείτε την πραγματική αίσθηση μιας πόλης

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Για να πάρετε μια αληθινή γεύση από μια πόλη, δείτε τους ανθρώπους της. Οι αυθόρμητες λήψεις των κατοίκων μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτα καθηλωτικές εικόνες. Για να πετύχετε πραγματικά αυθόρμητες σκηνές, η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό είναι χρήσιμο να τραβάτε λήψεις με μια compact μηχανή με πραγματικά καλό ζουμ, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτυπώσετε γρήγορα τη στιγμή. Εναλλακτικά, αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο προσεκτική προσέγγιση και να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο, αναζητήστε ένα ενδιαφέρον θέμα, ζητήστε άδεια και δοκιμάστε τις ικανότητές σας στα πορτραίτα δρόμου.

6. Η σταθεροποίηση εικόνας είναι πρωταρχικής σημασίας

Πιθανώς θα τραβάτε λήψεις χωρίς τρίποδο στο μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής σας στην πόλη και μπορεί να είναι δύσκολο να τραβήξετε ευκρινείς φωτογραφίες σε καθεδρικούς, σκοτεινούς δρόμους και άλλες σκηνές όπου το φως είναι ασθενές. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας έχει καλή σταθεροποίηση εικόνας (IS). 

Η Canon PowerShot G7 X Mark II είναι εξοπλισμένη με έναν πανίσχυρο οπτικό σταθεροποιητή εικόνας 4 στοπ, που σας επιτρέπει να τραβάτε ευκρινείς εικόνες χωρίς τρίποδο σε ασθενή φωτισμό, ακόμα κι όταν κάνετε ζουμ στο θέμα σας.

7. Αναδείξτε τη δημιουργικότητά σας χρησιμοποιώντας φλουτάρισμα κίνησης

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Όταν εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις της μηχανής σας για το πάγωμα της κίνησης, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να κάνετε το αντίθετο: να αποτυπώνετε την κίνηση της γεμάτης ζωής πόλης με δημιουργικές, φλουταρισμένες φωτογραφίες. 

Ρυθμίστε την κατάσταση Σκηνής σε Πανοραμική μετατόπιση ή γυρίστε τον επιλογέα κατάστασης σε Προτεραιότητα κλείστρου (Tv), προσαρμόστε την ταχύτητα κλείστρου σε 1/30 δευτερόλεπτα και κατόπιν αποτυπώστε με φλουτάρισμα κίνησης τα πλήθη και τα οχήματα που περνούν από μπροστά σας. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μηχανής σας για να δείτε αν διαθέτει άλλες δημιουργικές καταστάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να τραβήξετε μοναδικές και ευφάνταστες λήψεις.

8. Ελάτε πιο κοντά

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Ο φακός ζουμ είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για να αποκαλύψετε κρυμμένα διαμάντια σε αστικές τοποθεσίες, όπως αφηρημένα μοτίβα και διακοσμητικά υψηλής λεπτομέρειας σε κτήρια. Η Canon PowerShot SX740 HS σχεδιάστηκε ώστε να πετυχαίνει οπτικό ζουμ 40x, ενώ η τεχνολογία ZoomPlus διπλασιάζει ψηφιακά το οπτικό ζουμ, φτάνοντας στο 80x με μικρή απώλεια ποιότητας σε σύγκριση με άλλα συστήματα ψηφιακού ζουμ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποτυπώσετε καθαρές και ευκρινείς λεπτομέρειες που βρίσκονται πολύ ψηλά σε κτήρια μεγάλου ύψους ή σε μεγάλη απόσταση.

9. Φωτογραφίστε με κάθε καιρό

Ο κακός καιρός δεν είναι δικαιολογία για να μείνετε μέσα. Όλες οι καιρικές συνθήκες έχουν τα δικά τους προτερήματα. Μια καλή ασπρόμαυρη εικόνα που τραβήχτηκε στη βροχή μπορεί να είναι πολύ ατμοσφαιρική, ενώ η ασπρόμαυρη κατάσταση λήψης της μηχανής μπορεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα το μουντό φως υπό βροχερές συνθήκες. 

Ένα κτήριο που θεωρούσατε αδιάφορο σε μια μέρα με καθαρό ουρανό μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον ή δυσοίωνο αν το τραβήξετε με σκοτεινά, απειλητικά σύννεφα. Αν η μέρα είναι συννεφιασμένη, το φως θα είναι διάχυτο και ιδανικό για πιο κολακευτικά πορτραίτα δρόμου, ιδιαίτερα με την υποβοήθηση του ενσωματωμένου φλας. Εναλλακτικά, επωφεληθείτε στο έπακρο από τα χρώματα και τα φώτα που αντανακλώνται στους βρεγμένους δρόμους τη νύχτα. Φροντίστε να προστατεύσετε τη μηχανή σας από την υγρασία και τη σκόνη.

10. Προσθέστε ανθρώπους για αίσθηση της κλίμακας

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Η πρώτη σας σκέψη όταν φωτογραφίζετε ένα εμβληματικό κτήριο ή μια δεξιοτεχνικά λαξευμένη γέφυρα ίσως είναι να περιμένετε μέχρι να μην υπάρχουν περαστικοί στη σκηνή. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα μιας πόλης εμφανιστούν στις φωτογραφίες σας, ο θεατής θα έχει μια αίσθηση της κλίμακας, και αυτό μπορεί να κάνει την εικόνα σας πιο εντυπωσιακή – ειδικά αν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία έχουν επιβλητικό μέγεθος και οι άνθρωποι στην εικόνα φαίνονται μικροσκοπικοί. Αδιαμφισβήτητα, συμπεριλαμβάνοντας περαστικούς, θα αποτυπώσετε και κάτι που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό που οραματίστηκε ο αρχιτέκτονας: έναν ζωντανό χώρο που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της πόλης.

11. Μοιραστείτε τις εικόνες σας καθώς ταξιδεύετε

Όταν μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας με φίλους και συγγενείς, τους δίνετε τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στις περιπέτειές σας. Ευτυχώς, οι νέες μηχανές Canon είναι εξοπλισμένες με ενσωματωμένες δυνατότητες διασύνδεσης, για να μπορείτε να τραβάτε, να μοιράζεστε, να εκτυπώνετε και να αποθηκεύετε με ευκολία τις εικόνες σας τη στιγμή της λήψης τους. Οι λειτουργίες Bluetooth® και Wi-Fi της Canon PowerShot SX740 HS και της Canon EOS M50 επιτρέπουν την αποστολή εικόνων από τη μηχανή –μαζί με τη θέση στην οποία βρίσκεστε– στο τηλέφωνό σας μέσω της εφαρμογής Canon Camera Connect, για να μπορείτε να τις δημοσιεύετε στο blog ή στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων της επιλογής σας, ώστε να τις απολαμβάνουν όλοι οι φίλοι, οι συγγενείς και οι ακόλουθοί σας.

Ανακαλύψτε τη δύναμη και την ευελιξία της σειράς 4K της Canon

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα «Πηγές έμπνευσης» περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές