VLOGGING

Συνταγή για επιτυχία: ο διάσημος αρτοποιός Matt Adlard δοκιμάζει την Canon EOS M50 Mark II

Ο αυτοδίδακτος αρτοποιός και σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Matt Adlard παίρνει μια γεύση της Canon EOS M50 Mark II, μιας mirrorless μηχανής πλούσιας σε δυνατότητες, ιδανική για βίντεο ζωντανής ροής.
Ο διάσημος αρτοποιός Matt Adlard φωτογραφίζει ένα επιδόρπιο σοκολάτας με την Canon EOS M50 Mark II.

Ο Matt είναι πολυάσχολος. Φωτογραφίζει, επεξεργάζεται και δημιουργεί τα πάντα μόνος του, επομένως χρειάζεται μια εύχρηστη μηχανή που δεν θα τον καθυστερεί. «Αυτήν τη στιγμή, πιθανότατα τραβάω 10 έως 15 βίντεο τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων τριών βίντεο διάρκειας 10 λεπτών για τη διαδικτυακή σχολή μου αρτοποιίας και δύο βίντεο την εβδομάδα για το Instagram και το TikTok. Επίσης, τραβάω καθημερινά ιστορίες για το Instagram.»

Προκαλέσαμε τον αυτοδίδακτο αρτοποιό και σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Matt Adlard να χρησιμοποιήσει την EOS M50 Mark II σε μια ζωντανή βιντεοσκόπηση. Όπως πολλοί δημιουργοί περιεχομένου, ο Matt ξεκίνησε την κινηματογράφηση με ένα smartphone, προτού αναβαθμιστεί σε μια απλή φωτογραφική μηχανή και, αργότερα, στην Canon EOS 70D (την οποία διαδέχτηκε πλέον η Canon EOS 90D). Η EOS M50 Mark II του έδωσε μια γεύση από την ποιότητα και την ευκολία που προσφέρει μια mirrorless μηχανή EOS M.

Σχεδίαση με έμφαση στη φορητότητα

Hero Lifestyle Film

Η Canon EOS M50 Mark II περιλαμβάνει μια σειρά από δυνατότητες που απλοποιούν το vlogging, συμπεριλαμβανομένης της AF με Αναγνώριση ματιών για ευκρινείς selfie, η οποία λειτουργεί στην κατάσταση ταινιών και servo, ενώ έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σύγκριση με την Canon EOS M50. «Είναι επίσης πολύ ευέλικτη και ελαφριά», αναφέρει ο Matt. «Αυτό είναι σημαντικό για μένα, γιατί συνεχώς μετακινώ τη μηχανή, τη βγάζω από τη βάση, αλλάζω θέσεις, την περιστρέφω και ούτω καθεξής.»

«Ακόμα και η οθόνη μεταβλητής γωνίας της EOS M50 Mark II είναι τεχνολογικά ένα βήμα ανώτερη για μένα» συνεχίζει. «Για παράδειγμα, όταν καταγράφω υλικό από πάνω προς τα κάτω με το τηλέφωνό μου, δεν βλέπω την οθόνη. Επομένως, δεν ξέρω αν έχω το πλάνο που χρειάζομαι. Αλλά με την EOS M50 Mark II, μπορώ να αναποδογυρίσω την οθόνη, να κοιτάξω τα τρόφιμα κάτω από μένα και να βεβαιωθώ ότι αυτό που τραβάω είναι σωστό.»

Λειτουργίες εξοικονόμησης χρόνου

Ο Matt Adlard κοιτάζει στην οθόνη μεταβλητής γωνίας της Canon EOS M50 Mark II. Η μηχανή είναι τοποθετημένη σε τρίποδο και στραμμένη προς τα κάτω για την καταγραφή πλάνων με αντικείμενα επάνω σε επιφάνειες.

Εκτός από την ευέλικτη οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας, και η Canon EOS M50 Mark II διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο υψηλής ανάλυσης που παρέχει ευκρινή εικόνα σε δυνατό φως.

Άντρας διακοσμεί μια τούρτα με σακούλα γλασαρίσματος, ενώ η μηχανή Canon EOS M50 Mark II σε ένα τρίποδο κινηματογραφεί τη σκηνή από ψηλά.

Η Canon EOS M50 Mark II είναι συμβατή με τον Προσαρμογέα βάσης Canon EF-EOS M, που σημαίνει ότι μπορείτε να εργάζεστε με υπάρχοντες φακούς EF και EF-S, καθώς και με φακούς EF-M.

Τον τελευταίο καιρό, ο Matt χρησιμοποιούσε την Canon EOS 70D με φακό κιτ και ένα smartphone για την εγγραφή των βίντεό του. «Χρησιμοποιώ το τηλέφωνό μου σε βάση πάνω από τα τρόφιμα, ώστε να μπορώ να έχω αυτές τις απόψεις από πάνω προς τα κάτω, και την EOS 70D στο πλάι. Καταλήγω να κάνω μικροδιορθώσεις στα πλάνα με το Adobe® Premiere® Pro, επειδή τα κλιπ έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς: τοπίου από τη μηχανή Canon και πορτραίτου από το τηλέφωνο. Επομένως, πρέπει να περιστρέφω και να προσαρμόζω τα μεγέθη του βίντεο, κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των pixel».

«Ωστόσο, η EOS M50 Mark II ανιχνεύει αυτόματα την εγγραφή βίντεο σε κατακόρυφο προσανατολισμό. Επομένως, κατά τη μεταφορά αρχείων, ο προσανατολισμός ρυθμίζεται αυτόματα σε κατακόρυφο και όχι οριζόντιο, κάτι που είναι ιδανικό για ιστορίες στο Instagram, το IGTV και το TikTok. Θα έλεγα ότι αυτές τις μέρες περίπου το 60% του περιεχομένου μου δημιουργείται σε βίντεο με κατακόρυφο προσανατολισμό, επομένως αυτή η επιλογή πραγματικά εξοικονομεί χρόνο.»

Μία επιπλέον δυνατότητα της EOS M50 Mark II που εξοικονομεί χρόνο και αρέσει στον Matt είναι η δυνατότητα μεταφοράς φωτογραφιών και βίντεο στο image.canon ή στην εφαρμογή Canon Camera Connect. «Αυτό είναι υπέροχο όταν βρίσκομαι σε εξωτερικό χώρο για λήψεις ή ταξίδια, καθώς σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχω τον φορητό υπολογιστή μαζί μου. Μπορώ απλώς να συνδεθώ στην εφαρμογή Camera Connect στο τηλέφωνό μου και να ανεβάσω το υλικό απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Ζωντανή ροή στο YouTube

Η πίσω οθόνη μιας μηχανής Canon EOS M50 Mark II, με ορατή τη σύνδεση HDMI.

Η είσοδος μικροφώνου και η καθαρή έξοδος HDMI καθιστούν την Canon EOS M50 Mark II μια μηχανή με την οποία μπορείτε να εξελιχθείτε, καθώς αναπτύσσετε τις δεξιότητες και τις φιλοδοξίες σας.

Ο Matt Adlard κρατά ένα τηλέφωνο δίπλα σε ένα φυτό μέντας και ένα μικρό τσιζκέικ πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Η Canon EOS M50 Mark II διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες σύνδεσης, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε φωτογραφίες και βίντεο στο image.canon ή στην εφαρμογή Canon Camera Connect στο τηλέφωνό σας χωρίς να απαιτείται φορητός υπολογιστής.

Ο Matt αρχικά διαπίστωσε ότι η επιτυχία στο YouTube, η εξέλιξη του Instagram και του TikTok –και η έναρξη των δικών του διαδικτυακών μαθημάτων Bake it Better– σήμαινε ότι έχει απομακρυνθεί λίγο από την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, αλλά η EOS M50 Mark II έστρεψε ξανά την προσοχή του στην πλατφόρμα. «Νομίζω ότι μπήκα στη νοοτροπία της δημιουργίας περιεχομένου για το κυνήγι των προβολών και όχι για χάρη της δημιουργίας περιεχομένου που μου άρεσε να φτιάχνω», παραδέχεται. «Είναι κάτι που σίγουρα θα κοιτάξω ξανά, τώρα που έκανα ένα διάλειμμα από αυτό.»

Ένα χαρακτηριστικό της EOS M50 Mark II που βοηθάει σε αυτό είναι η δυνατότητα της μηχανής να μεταδίδει ζωντανή ροή απευθείας στο YouTube* σε οποιοδήποτε δίκτυο είναι συνδεδεμένο στο Internet. «Το δοκιμάσαμε συνδέοντάς την με το OBS (Open Broadcaster Software®), το λογισμικό που χρησιμοποιούμε, και ήταν πολύ διασκεδαστικό», λέει ο Matt. «Τώρα που βίωσα αυτήν την εμπειρία, είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω περισσότερο – ειδικά με τη σχολή αρτοποιίας, όπου θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αρτοσκευάσματα ζωντανά παράλληλα με το κοινό. Βλέποντας πόσο εύκολη και γρήγορη ήταν η ρύθμιση της μηχανής για ζωντανή ροή, μου δίνει πραγματικά την ώθηση να το κάνω.»

«Η είσοδος μικροφώνου θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ήχου για ζωντανή ροή ή vlogging», αναφέρει. «Η προσθήκη voice-over στο υλικό μου είναι σημαντική για μένα αυτήν τη στιγμή, επομένως η δυνατότητα σύνδεσης μικροφώνου και η ηχογράφηση χωρίς ηχώ και διακοπές είναι πολύ σημαντικά.»

Εύκολη χρήση

Η πίσω οθόνη της μηχανής Canon EOS M50 Mark II, που δείχνει την κατάσταση φωτογράφισης Τρόφιμα.

Η Canon EOS M50 Mark II έχει ταχύτητα συνεχούς λήψης 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να εστιάσει σε συνθήκες πιο ασθενούς φωτισμού από την Canon EOS M50, γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο για φωτογραφίες και βίντεο. Διαθέτει επίσης κατάσταση φωτογράφισης Τρόφιμα, η οποία εντοπίζει έξυπνα το αντικείμενο ενδιαφέροντος και προσαρμόζει ανάλογα τις ρυθμίσεις.

Άντρας φωτογραφίζει ένα επιδόρπιο σοκολάτας σε ένα πιάτο με ξηρό πάγο γύρω του.

Ο Matt αναφέρει ότι η χρήση της Canon EOS M50 Mark II αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα και τον βοηθά στη λήψη κοντινών λεπτομερειών για τις συνταγές του.

Ο Matt περιγράφει τον εαυτό του ως «ουσιαστικά αρχάριο στον τομέα των μηχανών», αλλά αναφέρει ότι η EOS M50 Mark II είναι πολύ διαισθητική στη χρήση. «Για κάποιον σαν εμένα που δεν διαβάζει απαραιτήτως το εγχειρίδιο χρήσης, μπορώ να κινηθώ εύκολα στη μηχανή, χάρη στον τρόπο διαμόρφωσης των μενού με εικόνες και τους μηχανισμούς ελέγχου της οθόνης αφής. Το χρονόμετρο αυτο-φωτογράφισης ήταν επίσης μια χρήσιμη δυνατότητα, καθώς μπορούσα πραγματικά να προετοιμαστώ πριν προχωρήσω κατευθείαν στην εγγραφή του βίντεο.

Ο Matt παραδέχεται ότι «δεν καταλαβαίνω πραγματικά τις ρυθμίσεις όπως το διάφραγμα ή το ISO, αλλά η EOS M50 Mark II διαθέτει μια κατάσταση σκηνής Τρόφιμα που εντοπίζει αυτόματα ότι το θέμα είναι φαγητό και, στη συνέχεια, προσαρμόζει τα χρώματα και όλες τις ρυθμίσεις», συνεχίζει. «Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να προχωρήσω κατευθείαν στην εγγραφή και ξέρω ότι το υλικό μου θα είναι υπέροχο.»

«Υπάρχουν τόσα πολλά άτομα που δημιουργούν περιεχόμενο τώρα, οπότε πιστεύω ότι μπορείτε να διαφοροποιηθείτε αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα της εικόνας. Η δυνατότητα λήψης σε 4K και η προσθήκη ενός φακού macro στη μηχανή για κοντινές λήψεις λεπτομερειών και υφών [είναι φανταστική]. Νομίζω ότι θα με βοηθήσει να ξεχωρίσω λίγο περισσότερο από όλους τους άλλους.»


Κείμενο του Marcus Hawkins


*Απαιτείται ασύρματο δίκτυο με σύνδεση στο Internet και ταχύτητα τουλάχιστον 6Mbs, καθώς και λογαριασμός YouTube με τουλάχιστον 1.000 συνδρομητές και λογαριασμός στο image.canon.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

 • Γυναίκα με καλοκαιρινό φόρεμα και καπέλο, η οποία κρατάει την Canon EOS R10 μπροστά στο πρόσωπο της για να κοιτάξει μέσα από το σκόπευτρο, καθώς στέκεται μπροστά από ένα οικοδόμημα γεμάτο λεπτομέρειες της ισπανικής αρχιτεκτονικής.

  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Βόλτα στη Σεβίλλη με την EOS R10

  Η blogger Diana Millos ανακαλύπτει γιατί αυτή η δημιουργική μηχανή είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ταξίδια σας.

 • VLOGGING

  Ταξιδιωτικό vlogging με εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό

  Η Chloe Gunning, vlogger με θέμα τα ταξίδια, φωτογραφίζει κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής βόλτας στην πόλη με τον Canon RF 16mm F2.8 STM.

 • Η Fatou N'Diaye, influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκύβει και χαμογελάει μπροστά από μια μηχανή Canon EOS R50 που βρίσκεται πάνω σε τρίποδο, φορώντας ένα φουσκωτό καφέ παλτό.

  VLOGGING

  Δημιουργία περιεχομένου με την EOS R50

  Αναβαθμίστε το υλικό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την Canon EOS R50.

 • Πιτσιλιές τσαγιού στον αέρα από μια ψηλή κούπα με μοτίβα πάνω σε πιατάκι.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

  Η πορεία ενός food influencer

  Συμβουλές για τη φωτογράφιση τροφίμων και φαγητού από την influencer στο Instagram και Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.