Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Κινηματογράφηση με ευκρίνεια και ακρίβεια

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorer


Ο Christian Anderl, εμπορικός φωτογράφος, κινηματογραφιστής και Canon Explorer, μιλά για την κορυφαία απόδοση της EOS 5D Mark IV κατά την κινηματογράφηση και για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της στη φωτογράφιση θεμάτων από τα παρασκήνια.

"Αυτή η μηχανή έχει όλα όσα χρειάζομαι. Συνδυάζει ιδανικά τεχνολογία χαμηλού φωτισμού και πρακτικό χειρισμό, κάνοντας τη δουλειά μου σκέτη απόλαυση", λέει χαρακτηριστικά. Ο ενθουσιασμός του Christian για την EOS 5D Mark IV φαίνεται από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να μιλά για αυτήν. Χρησιμοποιεί μοντέλα της σειράς 5D εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να κινηματογραφεί με την 5D Mark II και έκτοτε ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις της Canon.

"Η Canon ξέρει τι χρειάζονται τα άτομα σαν εμένα", αναφέρει. "Εκεί που νομίζω ότι μια μηχανή δεν μπορεί να γίνει καλύτερη, εκείνοι βρίσκουν τρόπο και τη βελτιώνουν! Και πρέπει να πω ότι αυτό ήταν μακράν το μεγαλύτερο άλμα. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό."

Οι μικρές και εύστοχες αλλαγές που έγιναν στην EOS 5D Mark IV έχουν επηρεάσει σημαντικά τη δουλειά του Christian. Ένα παράδειγμα είναι το πλήκτρο εναλλαγής της αυτόματης εστίασης στην πλάτη της μηχανής. Πρόκειται για ένα νέο στοιχείο, που προστέθηκε στο πιο βολικό σημείο για τον αντίχειρα, δεξιά από την οθόνη LCD. "Αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο για μένα σε αυτήν τη μηχανή!" αναφωνεί. "Τραβούσα τα παρασκήνια από ένα μουσικό βίντεο χρησιμοποιώντας μόνο την αυτόματη εστίαση. Πρώτη φορά έκανα κάτι τέτοιο. Μόλις ξεκίνησα, έμεινα έκπληκτος. Λειτουργούσε τέλεια! Με τον νέο μηχανισμό για την αυτόματη εστίαση στο πίσω μέρος, δίπλα στην LCD, μπορούσα να αλλάζω τα σημεία εστίασης για τη λειτουργία ανίχνευσης προσώπων από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα."

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Συνεχίζει, λέγοντας: "Ακόμα και όταν γύριζα ταινίες με πολύ ασθενή φωτισμό και πίστευα ότι η εστίαση δεν θα ήταν καλή, αυτή η μηχανή απέδιδε εξαιρετικά. Από την άποψη της φωτογραφίας, η τεχνολογία Dual Pixel RAW ήταν επίσης απίστευτη. Είχα μια φωτογραφία που μου άρεσε πολύ αλλά δεν ήταν αρκετά ευκρινής στα μάτια,·την προσάρμοσα με το λογισμικό Digital Photo Professional της Canon και –ως δια μαγείας– έγινε τέλεια!"

"Πιστεύω ότι αυτό είναι το ξεκίνημα μιας φανταστικής επανάστασης από την Canon", λέει ενθουσιασμένος. "Ο αισθητήρας των 30 Megapixel έχει εκπληκτικό δυναμικό εύρος και στην πεντακάθαρη οθόνη LCD της μηχανής έβλεπα αμέσως τη διαφορά στις εικόνες."

"Πιστεύω ότι αυτό είναι το ξεκίνημα μιας φανταστικής επανάστασης από την Canon."

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Χρησιμοποιώντας την EOS 5D Mark IV για να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο από τα παρασκήνια, ο Christian κατάλαβε ότι το έργο του ήταν δύσκολο. Ήταν πρόκληση να κάνει και τα δύο πράγματα με μία μηχανή. "Κανονικά θα χρησιμοποιούσα δύο μηχανές, μία για βίντεο και μία για φωτογραφίες, αλλά στον περιορισμένο χώρο του πλατό κάτι τέτοιο θα με δυσκόλευε, καθώς ο μεγάλος όγκος δεν θα μου επέτρεπε να κινούμαι γρήγορα. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η μηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φωτογραφίες όσο και για βίντεο σε καταστάσεις όπου οι γρήγορες αντιδράσεις και η άμεση εστίαση παίζουν καθοριστικό ρόλο."

Λέει, αναπολώντας: "Αρχικά νόμιζα ότι θα έβγαζα μόνο τα πορτραίτα των μελών του συγκροτήματος, αλλά το συνεργείο μού ζήτησε να κινηματογραφήσω επίσης. Έτσι βρέθηκα σε μια κατάσταση όπου έπρεπε να τραβάω και φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή ήταν η υπέρταση δοκιμασία."

"Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα παρασκήνια αποτελούν πρόκληση. Πρέπει να τραβάς υλικό σαν τρελός – εδώ είναι που βοηθά πολύ η αυτόματη εστίαση. Εγώ είχα επικεντρωθεί στο καδράρισμα και η αυτόματη εστίαση έκανε τη δουλειά της, ενώ με εκείνον τον φανταστικό μηχανισμό στην πλάτη της μηχανής μπορούσα να κατευθύνω την εστίαση όπου ήθελα."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Ο Christian είχε βάλει τη μηχανή σε ένα πολύ απλό rig χειρός. Επειδή τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες, ήταν αδύνατον να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο πλαίσιο στήριξης, όπως θα έκανε αν τραβούσε μόνο βίντεο.

"Εκείνο το μικρό rig ήταν αρκετό", λέει. "Ο χειρισμός ήταν ένα στοιχείο που λάτρευα στην παλιά μου Mark III. Όμως, στην EOS 5D Mark IV τον λατρεύω ακόμα περισσότερο. Είναι πιο ελαφριά από το παλιότερο μοντέλο, πράγμα πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό ήταν άλλο ένα νέο στοιχείο: το Wi-Fi!"

Συνεχίζει, λέγοντας: "Το Wi-Fi σε μια μηχανή DSLR δεν είναι πια ένα στοιχείο εντυπωσιασμού. Είναι μια πραγματικά χρήσιμη προσθήκη. Συνδέσαμε τη μηχανή με ένα tablet, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την αυτόματη εστίαση εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των λήψεων και αυτό ήταν φοβερό. Έτσι, σε συγκεκριμένες στιγμές, εγώ επικεντρωνόμουν στο καδράρισμα, ενώ ένας βοηθός αναλάμβανε την εστίαση. Και οι δύο μπορούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, αλλά σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς καθυστερήσεις και μπερδέματα. Τέλειο αποτέλεσμα!" "Μόλις πέρυσι αγόρασα την EOS 5D Mark III, επειδή λάτρευα την 5D Mark II και έκανε όλα όσα χρειαζόμουν. Αλλά τώρα που βγήκε η Mark IV; Τη θέλω τώρα. Την έχω ήδη παραγγείλει!"

"Ο νέος αισθητήρας των 30 Megapixel έχει εκπληκτικό δυναμικό εύρος και στην πεντακάθαρη οθόνη LCD της μηχανής έβλεπα αμέσως τη διαφορά στις εικόνες."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Σκέψεις και συμπεράσματα

Κοιτάζοντας το υλικό που τράβηξε, ο Christian διέκρινε αμέσως τα πλεονεκτήματα της EOS 5D Mark IV. "Ως εργαλείο κινηματογράφησης, προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες των δύο προηγούμενων γενεών μοντέλων σε συνδυασμό με βίντεο 4K και μια απίστευτη σειρά από εργαλεία διόρθωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν κινήσει, όπως η Ψηφιακή βελτιστοποίηση φακού και άλλες διορθώσεις παρεκκλίσεων του φακού και το Στυλ εικόνας "Υψηλή λεπτομέρεια". Επίσης, όταν επιστρέφεις στο γραφείο σου, η κατάσταση Dual Pixel RAW είναι απλά απίστευτη."

"Μου άρεσε επίσης πολύ η αυτόματη εστίαση στην κατάσταση λήψης βίντεο, οι υψηλές επιδόσεις ISO και το χαμηλό επίπεδο κόκκου. Τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και ο θόρυβος σε χαμηλό φωτισμό με ISO 6400 ήταν απλά απίστευτος λίγος. Μοιάζει με ένα όμορφο εφέ κόκκου φιλμ. Είναι κάτι που θα μπορούσες να προσθέσεις ως φίλτρο κατά την επεξεργασία, τόσο καλό είναι!"

Συμπερασματικά, λέει: "Δεν είμαι από τους φωτογράφους που έχουν μανία με την τεχνολογία. Όμως, αυτό είναι για μένα ένα εργαλείο που δουλεύει ακριβώς όπως θέλω. Ποτέ δεν είχα μια τέτοια μηχανή, που μπορούσα να την χρησιμοποιήσω αμέσως. Πραγματικά λυπήθηκα που την έδωσα πίσω!"

Οι Ambassador και οι ιστορίες τους

Ο Canon Ambassador Lorenzio Agius χρησιμοποιεί την EOS 5D Mark IV

Έμπνευση

Ανακαλύψτε τις επιδόσεις της EOS 5D Mark IV στα χέρια επαγγελματιών φωτογράφων

Δείτε περισσότερα