Sunset Photography

Φακοί για φωτογράφιση τοπίων

Βρείτε την προοπτική σας

Αν προσπαθείτε να καταγράψετε τον πλούτο της φύσης, ως φωτογράφος τοπίων θα πρέπει πιθανώς να κάνετε κάμπινγκ, εκδρομές ή ορειβασία. Έτσι, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε σοβαρά την επιλογή του φακού σας για τις διαφορετικές τοποθεσίες.


Όταν φωτογραφίζετε τοπία, συνήθως θα χρειάζεστε ευρυγώνιες ή υπερευρυγώνιες εστιακές αποστάσεις που προσφέρουν ευρεία προοπτική και τη δυνατότητα καταγραφής τεράστιων εκτάσεων. Για να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε τον σωστό φακό για το δικό σας στυλ φωτογράφισης τοπίων, θα πρέπει να εξετάσετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές εστιακών αποστάσεων και να εργαστείτε στο εύρος που ταιριάζει με τις εικόνες που θέλετε να τραβήξετε.

Seaside Photography

Υπερευρυγώνιοι

Οι φακοί με εύρος εστιακών αποστάσεων από 11mm έως 20mm (όταν χρησιμοποιούνται σε φωτογραφική μηχανή πλήρους καρέ) παρέχουν εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο, που υπερβαίνει την ανθρώπινη προοπτική. Είναι ιδανικοί για τη μεγαλοποίηση της απόστασης ανάμεσα στο προσκήνιο και το φόντο, ενώ απεικονίζουν με ευρεία προοπτική τον χώρο που βρίσκεται μπροστά από τη μηχανή. Οι υπερευρυγώνιοι φακοί είναι πολύ αποτελεσματικοί για το γέμισμα του κάδρου με μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά θέματα και εσωτερικούς χώρους.

Desert Photography

Τυπικοί ευρυγώνιοι

Οι τυπικοί ευρυγώνιοι φακοί καλύπτουν εύρος από 24mm έως 35mm, προσφέροντας επίσης ευρύ οπτικό πεδίο, αλλά με πιο περιορισμένη μεγαλοποίηση της προοπτικής συγκριτικά με τους υπερευρυγώνιους φακούς. Αυτό το εύρος είναι κατάλληλο για πιο σφιχτές συνθέσεις και είναι χρήσιμο όταν δεν θέλετε το φόντο σας να εμφανίζεται συρρικνωμένο σε σύγκριση με το προσκήνιο.

Mountain Landscape

Τηλεφακοί

Η χρήση μεγαλύτερης εστιακής απόστασης μπορεί να φέρει τα στοιχεία της σύνθεσής σας πιο κοντά μεταξύ τους, εξομαλύνοντας την προοπτική και συμπιέζοντας την κλίμακα της σκηνής, δίνοντας την εντύπωση ότι το προσκήνιο και το φόντο βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους. Όταν εργάζεστε με στοιχεία του τοπίου που εκτείνονται σε πολλά επίπεδα, όπως δάση με βουνά και ήλιο, αυτή η τεχνική μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οποιοσδήποτε φακός πέρα από τα 85mm θεωρείται τηλεφακός.

Forest Photography

Υπερευρυγώνιες λήψεις

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω σκηνή, ένας υπερευρυγώνιος φακός περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία στο κάδρο, ενώ τα απομακρυσμένα στοιχεία δείχνουν ακόμα πιο μακρινά και το προσκήνιο διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τον ουρανό. Καθώς αυξάνεται η εστιακή απόσταση, μπορείτε να δείτε το αντίθετο αποτέλεσμα: το οπτικό πεδίο στενεύει και τα στοιχεία έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους.


Σημείωση: Οι παραπάνω εστιακές αποστάσεις θα πολλαπλασιαστούν επί 1,6 κατά τη λήψη με μια φωτογραφική μηχανή APS-C.

Lighthouse Photography

16mm

Lighthouse Photography

35mm

Lighthouse Photography

47mm

Lighthouse Photography

75mm

Πώς μπορεί να επηρεάσει η μηχανή την επιλογή φακού

Οι φακοί EF-S της Canon έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μηχανές με αισθητήρα APS-C, όπως η EOS 760D, και δεν είναι συμβατοί με τα μοντέλα πλήρους καρέ, όπως η σειρά μηχανών EOS 5D.


Οι φακοί EF μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή EOS, αλλά όταν ένας φακός EF χρησιμοποιείται σε μια EOS τύπου APS-C, παρέχει γωνία θέασης ισοδύναμη με έναν φακό με εστιακή απόσταση μεγαλύτερη κατά 1,6x σε μια μηχανή πλήρους καρέ. Για παράδειγμα, ένας φακός EF 28mm f/2.8 IS USM σε μια EOS 760D παρέχει γωνία θέασης ισοδύναμη με έναν φακό 45mm σε μια μηχανή πλήρους καρέ. Αυτό πρέπει να το θυμάστε στις ευρυγώνιες λήψεις τοπίων.

Forest With Full Frame Sensor

Λήψη στα 11mm με αισθητήρα πλήρους καρέ

Forest With Aps-C Sensor

Λήψη στα 11mm με αισθητήρα APS-C

Σταθερός φακός ή φακός ζουμ;

Ίσως η πρόταση ενός "σταθερού" φακού να ακούγεται περίεργη. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτούς τους φακούς καθώς έχουν πιο απλά οπτικά και μικρότερο βάρος συγκριτικά με τους φακούς ζουμ, ενώ παράλληλα προσφέρουν κορυφαία ποιότητα εικόνας. Επιπλέον, σας ενθαρρύνουν να κινηθείτε εσείς για να συνθέσετε το κάδρο, αντί να βασίζεστε στο ζουμ.


Ωστόσο, η μεταφορά πολλών σταθερών φακών δεν είναι συχνά πρακτική όταν βρίσκεστε εν κινήσει. Για αυτές τις περιπτώσεις, ένας ελαφρύτερος ευρυγώνιος ή υπερευρυγώνιος φακός ζουμ μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία χωρίς να χρειάζεται να αλλάζετε φακούς.

Κατανόηση του διαφράγματος

Τις περισσότερες φορές οι λήψεις τοπίων πραγματοποιούνται με μικρό διάφραγμα, π.χ. με ρύθμιση f/8 ή μεγαλύτερη, για σαφή εστίαση στο προσκήνιο και στο φόντο. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να φωτογραφίσετε τοπία σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού ή να εξερευνήσετε τη φωτογράφιση τοπίων με αστέρια, αξίζει να δοκιμάσετε φακούς με μεγαλύτερο διάφραγμα (έναν φακό ζουμ f/2.8 ή έναν σταθερό φακό με ακόμα ευρύτερο διάφραγμα f/1.4). Αυτοί οι φακοί είναι επίσης ιδανικοί όταν θέλετε να καταγράψετε κίνηση χωρίς θάμπωμα – όπως τη στιγμή της απογείωσης των πουλιών.

Ocean Photography

Επιλογή του σωστού φακού

Αφού λάβετε υπόψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για τη λήψη σας και ποιο στυλ προσπαθείτε να πετύχετε.


  • Θέλετε να γεμίσετε το κάδρο σας με αχανή τοπία; Σε αυτήν την περίπτωση, ένας υπερευρυγώνιος φακός με εύρος εστιακών αποστάσεων 11-20mm θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να το καταφέρετε.
  • Θέλετε να εργαστείτε με στοιχεία του τοπίου που εκτείνονται σε πολλά επίπεδα, όπως δάση και ορεινά τοπία; Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προσανατολιστείτε προς έναν τηλεφακό που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε πιο επίπεδη προοπτική της σκηνής και θα μειώσει την απόσταση ανάμεσα στο φόντο και στο προσκήνιο.
  • Θέλετε να αποτυπώνετε φυσικά τοπία; Τότε θα πρέπει να αναζητήσετε έναν φακό με εύρος εστιακών αποστάσεων 24-35mm, που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε πιο φυσική προοπτική.

Sunset Photography

Το επόμενο επίπεδο στη λήψη τοπίων

Οι προοπτικές στην παραδοσιακή φωτογράφιση τοπίων περιλαμβάνουν συνήθως εικόνες τεράστιων εκτάσεων, μεγάλου πλάτους.


Για να περάσετε στο επόμενο επίπεδο φωτογράφισης τοπίων, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις. Αυτή μπορεί να φέρει τα στοιχεία της σύνθεσης πιο κοντά μεταξύ τους, απλώνοντας την προοπτική και συμπιέζοντας την κλίμακα της σκηνής, δίνοντας την εντύπωση ότι το προσκήνιο και το φόντο βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όταν εργάζεστε με στοιχεία του τοπίου που εκτείνονται σε πολλά επίπεδα, όπως δάση με βουνά και ήλιο ή κοιλάδες και θαλασσινά τοπία, αυτή η τεχνική μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Υπάρχουν επίσης ορισμένοι ειδικοί τύποι φακών που μπορούν να προσφέρουν μοναδική εμφάνιση στη σκηνή σας. Μπορείτε να διευρύνετε τη συλλογή σας με φακούς fisheye ή tilt&shift, ώστε να δώσετε στις εικόνες σας μια νέα προοπτική.

Fisheye

Η προσέγγιση της κυκλικής προοπτικής μπορεί να φαίνεται κάπως αβέβαιη, αλλά το ευρύ οπτικό πεδίο των 180° του φακού μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με μοναδικό στυλ και να σας επιτρέψει να μετατρέψετε ένα τυπικό τοπίο σε εντυπωσιακή φωτογραφία. Μπορείτε να επιλέξετε έναν φακό για το ξεχωριστό συνολικό του στυλ, εξαιτίας της ημισφαιρικής εμφάνισης που μπορεί να προσφέρει στις εικόνες σας.

Fisheye Photography

Tilt&Shift

Οι φακοί Tilt&Shift (TS-E) χρησιμοποιούνται συνήθως για αστικά τοπία και αρχιτεκτονικά θέματα, καθώς έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των προβλημάτων προοπτικής που προκαλούνται κατά τη λήψη εικόνων υπό γωνία. Η κλίση (tilt) και η μετατόπιση (shift) του φακού ελέγχονται ανεξάρτητα και προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα στις εικόνες σας.

Museum Photography

Με εφαρμογή μετατόπισης

Museum Photography

Χωρίς εφαρμογή μετατόπισης

Η απόλυτη επιλογή φακού για φωτογράφιση τοπίων

EF 11-24mm f/4L USM

Αυτός ο επαγγελματικός, υπερευρυγώνιος φακός ζουμ ανήκει στη διάσημη σειρά L της Canon και διαθέτει εντυπωσιακό εύρος εστιακών αποστάσεων 11-24mm με ελάχιστη παραμόρφωση, ακόμη και στην ευρύτερη ρύθμιση. Χάρη στη στεγανοποιημένη κατασκευή για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, είναι ανθεκτικός στη σκόνη και στο νερό και αποτελεί την ιδανική επιλογή για λήψεις σε αντίξοες συνθήκες. Το κυκλικό του διάφραγμα 9 λεπίδων θαμπώνει ελκυστικά το φόντο.

Προβολή λεπτομερειών

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...