2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

Απαθανατίζοντας θεαματικές εικόνες δράσης παρκούρ με τον Samo Vidic

Ο Samo Vidic ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία αθλημάτων για σχεδόν 20 χρόνια. Ως Canon Ambassador, συχνά καλύπτει σημαντικά αθλητικά γεγονότα για περιοδικά και εφημερίδες και αναλαμβάνει τη φωτογράφιση πορτραίτων κορυφαίων αθλητικών αστέρων, καθώς και φωτογραφίσεις για διαφημιστικές εκστρατείες γνωστών επωνυμιών. Από το 2005 φωτογραφίζει αθλητικά γεγονότα για λογαριασμό της Red Bull.

Ο Samo πρόσφατα φωτογράφισε την ομάδα παρκούρ Storror στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και απαθανάτισε θεαματικές στιγμές των αθλητών που κάνουν άλματα, περνούν πάνω από εμπόδια και διασχίζουν επιφάνειες σε διαφορετικά επίπεδα. Τον ρωτήσαμε τι θα συμβούλευε τους φωτογράφους που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της φωτογράφισης freerunning και άλλων εξαιρετικά δυναμικών αθλημάτων πόλης.

Κυνήγησε την καλύτερη οπτική

"Η προετοιμασία πριν από τη φωτογράφιση είναι απαραίτητη, ιδίως για τα γρήγορα και απρόβλεπτα αθλήματα όπως το παρκούρ", αναφέρει ο Samo. "Φαίνεται προφανές, αλλά πριν ξεκινήσεις πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως τους σωστούς φακούς, φορτισμένες μπαταρίες και εφεδρικές κάρτες μνήμης." 

Την ημέρα της φωτογράφισης, ο Samo θεωρεί σημαντικό να σχεδιάσεις τι σκοπεύεις να κάνεις. "Πριν βγάλω από τη θήκη την Canon EOS-1D X Mark II, μιλάω με τους αθλητές και παρατηρώ τον χώρο ώστε να ξέρω πού ακριβώς είναι τα καλύτερα σημεία για να πετύχω την τέλεια λήψη", περιγράφει. 

Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή των σωστών φακών. "Είναι σημαντικό να φωτογραφίζεις με τους πιο ευέλικτους και στιβαρούς φακούς, καθώς ο φωτογραφικός εξοπλισμός μπορεί να δεχτεί μερικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της λήψης," εξηγεί ο Samo.

"Βγάλε φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και από διαφορετικές γωνίες και προοπτικές."

Τράβηξε γρήγορες λήψεις και ψάξε τις λεπτομέρειες

"Για την κάλυψη γρήγορων αθλημάτων πόλης προτείνω έναν ευρυγώνιο φακό, όπως ο EF 16-35mm f/2.8L III USM της Canon, για σιγουριά και ευελιξία. Για φωτογραφίες από απόσταση, ο EF 70-200mm f/2.8L IS II USM της Canon είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι ιδανικός για εστίαση σε λεπτομέρειες και την απομόνωση του αθλητή από το φόντο."
Οι αθλητές παρκούρ βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αποτύπωση της αθλητικής δράσης με τη φωτογραφική μηχανή. Για καλύτερα αποτελέσματα, ο Samo προτείνει την ανάληψη του ελέγχου των ρυθμίσεων έκθεσης.

Σχετικά άρθρα
canon-get-inspired-storror-samo-realted-sidebar-1-185x94

ΤΑΞΙΔΙΑ

11 συμβουλές για φωτογράφιση αστικών αποδράσεων

Πώς να επωφεληθείτε στο έπακρο από τη μηχανή σας κατά τις αστικές αποδράσεις σας, αποτυπώνοντας το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της αστικής ζούγκλας με μερικές εύκολες συμβουλές και κόλπα.

canon-get-inspired-city-break-related-sidebar-2-185x94

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πώς ο Munro Moonwalker τραβά ορεινές λήψεις

Δείτε πώς ο Alan Rowan χρησιμοποιεί την Canon EC801 στη φύση για τέλειες λήψεις, από πολύχρωμες εικόνες macro μέχρι ομιχλώδεις βουνοκορφές.

4 men running up a crane on to shipping containers

"Για να αποτυπωθεί όλη η δράση, προτείνω φωτογράφιση με τη μεγαλύτερη εφικτή ταχύτητα κλείστρου", αναφέρει. "Η ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα είναι 1/1000 δευτ. ή μεγαλύτερη, με την αυτόματη εστίαση ρυθμισμένη σε AI Servo και με χρήση του ταχύτερου δυνατού ρυθμού καρέ."

Αν είστε αρχάριοι στην αθλητική φωτογραφία, ο Samo συστήνει ως μια καλή επιλογή τη νεότερη φωτογραφική μηχανή χωρίς καθρέπτη της Canon, EOS M50. "Είναι ελαφριά, φωτογραφίζει έως 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο, καταγράφει βίντεο με πλούσια ανάλυση 4K και μεταφέρει απρόσκοπτα εικόνες στο cloud ή στο smartphone", αναφέρει.

Εξασκήστε τις τεχνικές σας

Ωστόσο, αν θέλετε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση παρκούρ ή άλλου αθλήματος πόλης, η συμβουλή του Samo είναι η ίδια: πρέπει να εξασκείστε όσο το δυνατόν περισσότερο. "Βγάλε φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και από διαφορετικές γωνίες και προοπτικές", συμβουλεύει.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Πήγαινε στον πιο κοντινό αθλητικό σύλλογο, καθώς εκεί θα έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις τις φωτογραφικές σου δεξιότητες και να κατανοήσεις τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες της φωτογραφικής σου μηχανής. Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη, οπότε η εξάσκηση είναι απαραίτητη. Ξέφυγε από τα συνηθισμένα, δοκίμασε νέα πράγματα και κάνε κάτι διαφορετικό."
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του Canon Ambassador Samo Vidic, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του και το έργο του για αθλητές με αναπηρία που παρουσιάζεται εδώ.

Σύνταξη: David Clark
Αρθρογράφος και δημοσιογράφος για τη φωτογραφία

Ανακαλύψτε τη δύναμη και την ευελιξία της σειράς 4K της Canon

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές