A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Πάρτε τη φωτογραφική μηχανή σας στον αγώνα: 7 συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες σε αθλητικές διοργανώσεις

Η λήψη φωτογραφιών σε αθλητικές διοργανώσεις προσφέρει άπειρες δημιουργικές δυνατότητες και μια εξαιρετική ευκαιρία για να δοκιμάσετε κάποιες από τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της φωτογραφικής μηχανής σας τα οποία ίσως δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια αθλητική διοργάνωση, γιατί δεν δοκιμάζετε τη λήψη διαδοχικών εικόνων δράσης ή το "πάγωμα" της εικόνας, για να απαθανατίσετε με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού; Αυτές οι επτά συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες της φωτογραφικής μηχανής σας σε αγώνες, είτε χρησιμοποιείτε μια μηχανή μικρών διαστάσεων ή ενδιάμεσης κατηγορίας, όπως η Canon PowerShot SX70 HS, είτε μια DSLR, όπως η Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Βρείτε μια διαφορετική γωνία

Στις αθλητικές διοργανώσεις οι περισσότεροι φωτογράφοι τραβούν τις λήψεις τους από την ίδια γωνία, επομένως σκεφτείτε τρόπους για να διαφοροποιήσετε τις φωτογραφίες σας. Θα μπορούσατε να ξαπλώσετε στο έδαφος και να φωτογραφίσετε από χαμηλά. Ή ίσως να φωτογραφίσετε τη συμμετρική σύνθεση των παικτών από κάποιο ψηλό σημείο. Συχνά, οι λήψεις από τα πλάγια του αγωνιστικού χώρου είναι καλύτερες σε σχέση με αυτές πίσω από το τέρμα.

Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικές εστιακές αποστάσεις. Αν χρησιμοποιείτε φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, ένας τηλεφακός ζουμ, όπως ο Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, σάς επιτρέπει να βρεθείτε πιο κοντά στη δράση, ενώ διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας που αντισταθμίζει την αστάθεια της μηχανής.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Επιλέξτε την κατάσταση συνεχούς λήψης

Τις περισσότερες φορές θα τραβάτε μεμονωμένα καρέ, αλλά κατά τις λήψεις σε αθλήματα με έντονη δράση, όπως το ποδόσφαιρο ή το ράγκμπι, σίγουρα θα θέλετε να απαθανατίσετε με τον καλύτερο τρόπο τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του παιχνιδιού. Για αυτόν τον λόγο οι φωτογράφοι αθλητικών διοργανώσεων προτιμούν την κατάσταση συνεχούς λήψης ή ριπής.

Για να την ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στο μενού καταστάσεων Προώθησης της φωτογραφικής μηχανής σας. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν έναν επιλογέα στο επάνω μέρος, από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε απευθείας αυτήν την κατάσταση. Διαφορετικά, μπορείτε να βρείτε τις καταστάσεις προώθησης στο σύστημα μενού της φωτογραφικής μηχανής. Η κατάσταση μεμονωμένων λήψεων απεικονίζεται στον επιλογέα με ένα μεμονωμένο ορθογώνιο πλαίσιο, ενώ η συνεχής λήψη με πολλαπλά πλαίσια.

Η λειτουργία ριπής στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές επιτρέπει τη λήψη 5 έως 12 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Έτσι μπορείτε να μελετήσετε λεπτομερώς όλες τις λήψεις στο τέλος και να βρείτε αυτές που αποδίδουν καλύτερα τις μοναδικές στιγμές του αγώνα, όπως ένα γκολ ή μια εντυπωσιακή απόκρουση.

Η Canon PowerShot SX70 HS επιτρέπει τη λήψη 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε κατάσταση ριπής, ενώ διαθέτει εύχρηστη οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας για να φωτογραφίζετε άνετα ακόμα κι όταν βρίσκεστε στο έδαφος ή στέκεστε σε μια «δύσκολη» θέση. Μια ακόμα καλή επιλογή είναι η Canon PowerShot G7 X Mark II, με δυνατότητα λήψης 8 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Διαθέτει σύστημα αυτόματης εστίασης 31 σημείων, που επιτρέπει τη ρύθμιση της εστίασης και την παρακολούθηση προσώπων και αντικειμένων αγγίζοντάς τα στην οθόνη.

Σχετικά άρθρα
An action-packed photoshoot with a pro

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Φωτογράφιση σκηνών δράσης: συμβουλές από έναν επαγγελματία

Μάθετε περισσότερα για τη φωτογράφιση σπορ δράσης με αυτό το μάθημα από έναν ειδικό στην ορεινή ποδηλασία.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Συμβουλές και μυστικά για φωτογραφίες κατά τις χειμερινές διακοπές

Ο επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων Richard Walch μάς δίνει τις συμβουλές του, ως ειδικός, για εκπληκτικές φωτογραφίες τον χειμώνα – από την επιλογή μηχανής έως τις καλύτερες ρυθμίσεις.

Best lenses for action

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

Οι καλύτεροι φακοί για σκηνές δράσης

Ο οδηγός μας με τους καλύτερους φακούς για φωτογράφιση σκηνών δράσης.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Χρησιμοποιήστε την Αυτόματη ισορροπία λευκού

Η ρύθμιση της Αυτόματης ισορροπίας λευκού (ΑΙΣΛ, AWB) είναι ιδανική για την αναπαραγωγή των τόνων και των χρωμάτων με ακρίβεια. Είτε φωτογραφίζετε ένα παιχνίδι στη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας, επιλέξτε τη ρύθμιση AWB και αφήστε τη φωτογραφική μηχανή να προσαρμόζεται αυτόματα στο φως καθώς αυτό αλλάζει. Επίσης, ενεργοποιώντας τη ρύθμιση AWB μπορείτε να επικεντρωθείτε απρόσκοπτα στη σύνθεση του κάδρου σας και στη φωτογράφιση των πιο σημαντικών στιγμών του αγώνα.

Συνήθως μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Αυτόματη ισορροπία λευκού πατώντας το κουμπί WB στο πίσω μέρος της φωτογραφικής μηχανής ή από την οθόνη LCD, εάν διαθέτει λειτουργία αφής. Πατήστε επανειλημμένα το κουμπί για να μεταβείτε διαδοχικά στις διάφορες επιλογές.

4. Τραβήξτε σε JPEG

Συχνά ζητείται από τους φωτογράφους να αποθηκεύουν τις λήψεις σε αρχεία RAW ή JPEG + RAW· ωστόσο, στη φωτογράφιση αθλητικών διοργανώσεων αυτός ο κανόνας συχνά καταστρατηγείται. Πολλοί φωτογράφοι που επιλέγουν την κατάσταση ριπής (κυρίως φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι αθλητικών διοργανώσεων και άγριας φύσης) τραβάνε σε μορφή JPEG, επειδή συνήθως η φωτογραφική μηχανή καταγράφει περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο σε αρχεία JPEG συγκριτικά με τα αρχεία RAW.

Τα αρχεία RAW είναι μεγαλύτερου μεγέθους και περιέχουν περισσότερα δεδομένα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εκκαθάριση της ενδιάμεσης μνήμης σε ορισμένες φωτογραφικές μηχανές. Τα JPEG είναι μικρότερα αρχεία, που σημαίνει ότι η εγγραφή τους στην κάρτα μνήμης πραγματοποιείται ταχύτερα και είναι εφικτή η καταγραφή περισσότερων στιγμών. Η ρύθμιση JPEG θα είναι πιθανότατα ενεργοποιημένη από προεπιλογή στη φωτογραφική μηχανή σας, επομένως, αν δεν έχετε κάνει αλλαγές στις ρυθμίσεις, είστε έτοιμοι.

Ακόμα κι αν φωτογραφίζετε σε κατάσταση συνεχούς λήψης και αποθηκεύετε τις εικόνες σε μορφή JPEG, χρησιμοποιήστε μικρές ριπές: πατήστε το κουμπί του κλείστρου για ένα–δύο δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το. Αν συνεχίσετε να το πιέζετε για περισσότερο χρόνο, η ενδιάμεση μνήμη της φωτογραφικής μηχανής θα γεμίσει και θα μειωθεί η ταχύτητα λήψης.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Μην επικεντρώνεστε μόνο στους παίκτες

Η μοναδική εμπειρία ενός αγώνα δεν περιορίζεται μόνο σε όσα συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο όταν το παιχνίδι κορυφώνεται.

Δοκιμάστε να στρέψετε τη μηχανή σας προς τους φιλάθλους για να απαθανατίσετε τα έντονα συναισθήματα στα πρόσωπά τους και τις πιο ευφάνταστες εμφανίσεις ή εστιάστε στις αγχωμένες εκφράσεις των παικτών ή στον τρόπο που αγκαλιάζονται πριν την έναρξη του αγώνα.

Αν χρησιμοποιείτε μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, ένας φακός όπως ο Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM είναι μια καλή επιλογή για τέτοιες λήψεις, επειδή η εστιακή του απόσταση εξασφαλίζει εντυπωσιακές απεικονίσεις ολόκληρου του γηπέδου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την εστίαση σε συγκεκριμένους παίκτες ή την παρακολούθηση της δράσης.

6. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση Servo AF ή παρακολούθησης θεμάτων

Αν δεν έχει γίνει καμία πρόσθετη διαμόρφωση στη μηχανή σας, η αυτόματη εστίαση είναι συνήθως ρυθμισμένη σε AF μεμονωμένων λήψεων, η οποία είναι και αυτή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φωτογράφοι. Ωστόσο, όταν φωτογραφίζετε κινούμενα θέματα σε έναν αγωνιστικό χώρο, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε την κατάσταση Servo AF.

Συνήθως υπάρχει κάποιος μηχανισμός άμεσης επιλογής αυτής της κατάστασης AF στο πίσω μέρος της μηχανής – είτε κάποιο πλήκτρο είτε μια επιλογή στην οθόνη αφής.

Η κατάσταση Servo AF, γνωστή επίσης και ως συνεχής αυτόματη εστίαση, προσφέρει σταθερή εστίαση στο σημείο AF που έχετε καθορίσει για όσο χρόνο κρατάτε πατημένο το κουμπί του κλείστρου μέχρι το μέσον. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη λήψη φωτογραφιών σε αθλητικές διοργανώσεις, καθώς μπορείτε να εστιάζετε σε σημεία όπου αναμένετε έντονη δράση –όπως γύρω από το τέρμα– και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για τη λήψη σας.

Η κατάσταση AF με Παρακολούθηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Αφού επιλέξετε την κατάσταση Παρακολούθησης, αγγίξτε απλώς το σημείο AF στην οθόνη LCD (αν η μηχανή σας διαθέτει οθόνη αφής) ή πατήστε μέχρι το μέσον το κουμπί του κλείστρου για να κλειδώσετε την εστίαση στο θέμα σας. Στη συνέχεια, το σημείο AF θα αρχίσει να ακολουθεί την κίνηση του συγκεκριμένου θέματος καθώς κινείται στο κάδρο. Αυτή είναι μια εξαιρετική δυνατότητα για να παρακολουθείτε τη δράση σε έναν συνωστισμένο αγωνιστικό χώρο.

Αν έχετε μια μηχανή DSLR ή mirrorless, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Canon Photo Companion για να μάθετε περισσότερα για τις λειτουργίες της μηχανής σας.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Παγώστε τη δράση με γρήγορες ταχύτητες κλείστρου

Στόχος κάθε φωτογράφου αθλητικών διοργανώσεων είναι να «παγώσει» τη δράση, απαθανατίζοντας εντυπωσιακές εικόνες· και ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχετε, είναι η χρήση γρήγορων ταχυτήτων κλείστρου. Ιδανικά, θα πρέπει να φωτογραφίζετε με ταχύτητα της τάξης του 1/1000 δευτ. – σε κάθε περίπτωση, όχι χαμηλότερη από 1/500 δευτ.

Ένας καλός τρόπος για να επιτύχετε τέτοιες ταχύτητες κλείστρου είναι να χρησιμοποιήσετε τον επιλογέα κατάστασης και να αλλάξετε την κατάσταση έκθεσης σε Προτεραιότητα κλείστρου (Tv). Αυτό σας επιτρέπει να καθορίσετε την επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου και, στη συνέχεια, η μηχανή θα προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις διαφράγματος και ISO σε αυτήν την ταχύτητα.

Σύνταξη: Jeff Meyer

Σχετικά προϊόντα

Σχετικά άρθρα

Η ενότητα "Πηγές έμπνευσης" περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές φωτογραφίας, οδηγούς αγορών και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις – ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να βρείτε την καλύτερη μηχανή ή τον καλύτερο εκτυπωτή για εσάς και να δώσετε ζωή στην επόμενη δημιουργική ιδέα σας.

Επιστροφή σε όλες τις συμβουλές και τεχνικές