Άρθρο

Η ζωντανή και δυναμική πλευρά της μουσικής με την Canon EOS C200

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Ο παραγωγός Patrick Greaves και ο διευθυντής φωτογραφίας Ricky Patel κατέγραψαν μια ζωντανή μουσική παράσταση σε ποιότητα 4K HDR με κινηματογραφική αίσθηση και ελάχιστο φωτισμό χρησιμοποιώντας τη νέα EOS C200

Στην πλειονότητά τους, οι σύντομες ταινίες με μουσικούς εν δράσει δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, επειδή στα περισσότερα μουσικά βίντεο οι μουσικοί ακολουθούν το playback. Η σειρά Mahogany έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτήν την αντίληψη: στόχος της είναι η κινηματογραφική παρουσίαση μιας πραγματικής, ζωντανής παράστασης, φωτογραφημένης με ένα στυλ που αναδεικνύει την πραγματικότητα της κατάστασης, ενώ παράλληλα διατηρεί την ένταση και το ενδιαφέρον της εικόνας.

Ο παραγωγός Patrick Greaves και ο διευθυντής φωτογραφίας Ricky Patel είναι τακτικοί συνεργάτες της σειράς. Κάθε λήψη είναι και μια μοναδική παράσταση που ο Greaves περιγράφει ως προσπάθεια "να καταγράψουν κάτι πραγματικό και οργανικό. Με αυτές τις λήψεις έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα καλύτερα αναδυόμενα αλλά και καθιερωμένα ταλέντα, συνδυάζοντας το οπτικό υλικό με εντυπωσιακές ζωντανές εκτελέσεις". Στη διάρκεια μιας λήψης με τον μουσικό Alfa Mist από το Λονδίνο, οι Greaves και Patel επέλεξαν την Canon EOS C200 καθώς συνδυάζει έναν εξαιρετικό αισθητήρα με μεγάλο δυναμικό εύρος, ενσωματωμένη δυνατότητα εγγραφής σε μορφή RAW και μικρές διαστάσεις. Ο Greaves συνεχίζει, "μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με διάφορες βάσεις στήριξης, συμπεριλαμβανομένων βάσεων σταθεροποίησης όπως η Movi Pro. Η C200 είναι κατάλληλη για χρήση με διάφορους τρόπους, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον την χρειαζόμαστε".

Η C200 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Η φωτογράφιση της παραγωγής έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Normansfield Theatre, έναν χώρο εποχής στο Down Centre του Teddington. Ο Greaves περιγράφει τον χώρο με μεγάλο ενθουσιασμό, αναφερόμενος τόσο στα οπτικά όσο και στα ακουστικά κορυφαία χαρακτηριστικά του. "Είναι ένα τέλεια ανακαινισμένο, αυθεντικό θέατρο της βικτωριανής εποχής. Χάρη στην τέλεια ακουστική και τον δυναμισμό του ήχου θεωρήσαμε ότι ο χώρος ήταν τέλειος για να αναδείξουμε το χρώμα τόσο στα οπτικά στοιχεία όσο και στη μουσική". Εξαιτίας αυτών των στόχων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη διάρκεια του κομματιού, ο Greaves κατάλαβε νωρίς ότι ήταν σημαντικό να "χρησιμοποιηθεί μια όσο το δυνατόν πιο μικρή κάμερα με πολυάριθμες δυνατότητες".

Θέλοντας να αναδείξει τόσο τους μουσικούς όσο και τα ιστορικά στοιχεία του χώρου, ο Patel ανέλαβε τον φωτισμό του χώρου με τρόπο ώστε η τοποθετημένη σε gimbal C200 να μπορεί να καταγράψει σχεδόν ολόκληρη τη σκηνή, χωρίς να εμφανίζονται βάσεις ή καλωδιώσεις στη λήψη. "Ήταν μια μοναδική λήψη", αναφέρει. "Ήταν μια από τις λήψεις μας με τη μεγαλύτερη διάρκεια και θέλαμε να καταγράψουμε υλικό από κάθε γωνία". Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε προσεκτική τοποθέτηση των μουσικών αλλά και ακριβή σημάδια για την κάμερα, αν και η ένταση του φωτισμού έπρεπε να περιοριστεί επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει εξοπλισμός στον χώρο.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο Patel χρησιμοποίησε ένα φωτιστικό μπαλόνι γεμισμένο με ήλιο για τις λήψεις από ψηλά, ενώ για τα υπόλοιπα πλάνα χρειάστηκε απλώς ένα μονό Skypanel. "Χρησιμοποιήσαμε μόνο αυτό το φωτιστικό μπαλόνι με το ήλιο και ένα Skypanel για να τραβήξουμε τα πλάνα του ντράμερ, ενώ αξιοποιήσαμε το παιχνίδι με τα στόρια για να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα που ήταν ικανοποιητικό για όλους". Ο ίδιος χρησιμοποίησε επίσης εφέ ομίχλης, ώστε η εμφάνιση των πλάνων να είναι οικεία στους τακτικούς θεατές των λήψεων Mahogany, ενώ εκμεταλλεύτηκε απόλυτα το αμμοβολισμένο γυαλί στα παράθυρα του χώρου. Με τον τρόπο αυτό είχε τη δυνατότητα να ελέγξει καλύτερα τη φωτεινότητα του εξωτερικού κόσμου, καθώς η αντίθεση ανάμεσα στο φως της ημέρας στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

Ο Patel δηλώνει αμέσως την ικανοποίησή του για τη διαχείριση μιας σκηνής με τόσο υψηλή αντίθεση από την C200. "Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από την εμφάνιση της εικόνας, δεν το περίμενα από την κάμερα… υπάρχουν τόσες πληροφορίες και το εύρος έκθεσης φαίνεται εξαιρετικό". Συνεχίζει, "το αποτέλεσμα απέχει πολύ από τις λήψεις που προσφέρουν άλλες κάμερες, καθώς είναι πολύ πιο απαλό. Με άλλες κάμερες πρέπει να επεξεργαστείς το υλικό, [αλλά] το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο ουδέτερη εικόνα". Ο Patel επέλεξε να καταγράψει το υλικό χρησιμοποιώντας τη μορφή Cinema RAW Light της C200 για εξοικονόμηση χώρου, καθώς επιτρέπει την εγγραφή λήψεων υψηλής ποιότητας εσωτερικά στην κάμερα, αποφεύγοντας την ανάγκη χρήσης εξωτερικών συσκευών εγγραφής με μεγάλο όγκο. Αν και υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε Pro Res με μια συσκευή εγγραφής άλλου κατασκευαστή, και αποτελεί καλή επιλογή, ο Patel "ήθελε να διαπιστώσει τι μπορούσε να καταφέρει η κάμερα με τη νέα δυνατότητα εσωτερικής εγγραφής σε μορφή RAW".

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

"Ήταν μια δουλειά με λήψεις 4K HDR"

συνεχίζει ο Greaves, καθώς αναφέρεται στη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη δημιουργίας υλικού με υψηλότερη ανάλυση και μεγαλύτερο δυναμικό εύρος. "Είχαμε τη δυνατότητα εγγραφής σε μορφή RAW στην κάμερα, ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει τεράστια διαφορά, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις εξωτερική συσκευή εγγραφής. Ο εκπληκτικός αισθητήρας της C200 εξασφαλίζει κινηματογραφική αίσθηση κορυφαίων προδιαγραφών από μια κάμερα μικρών διαστάσεων". Ο Greaves, περιγράφει επίσης με ενθουσιασμό τον εξαιρετικό χειρισμό της κάμερας. "Προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την καταγραφή κάθε λεπτομέρειας και εκπληκτικής αντίθεσης… διαθέτει δεκαπέντε στοπ δυναμικού εύρος, εξαλείφοντας την ανάγκη ρυθμίσεων για τα παράθυρα του χώρου."

Ο κινηματογραφιστής Patel ένιωθε αρκετά οικεία, καθώς είχε χρησιμοποιήσει άλλες κάμερες της σειράς. "Όλα λειτούργησαν πολύ εύκολα. Η χρηστικότητα είναι πολύ σημαντική και ήξερα τη θέση κάθε στοιχείου ελέγχου επειδή είμαι πολύ εξοικειωμένος με την C300". Στις διαφορές μεταξύ της C300 και της C200 περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των υποδοχών για μέσα αποθήκευσης CFast στα πλάγια και όχι στο πίσω μέρος της κάμερας, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση όταν η C200 είναι τοποθετημένη σε gimbal. Η εμπειρία του Patel από τη λήψη του Alfa Mist προκάλεσε και άλλες σκέψεις: "Ασχολούμαι επίσης πολύ με το ντοκιμαντέρ", αναφέρει. "Νομίζω ότι η C200 θα ήταν εξαιρετική για εξωτερικές λήψεις. Δεν χρειάζεσαι V-lock και άλλο ένα σακίδιο… μπορείς απλώς να βάλεις τις μικρές της μπαταρίες μέσα στο σακίδιό σου και να εκμεταλλευτείς την αρκετά μεγάλη διάρκειά τους".

Ο παραγωγός Greaves καταλήγει με μια αναφορά στην ευελιξία της C200. "Από την πλευρά του παραγωγού, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία. Η κάμερα έχει καλή σχέση τιμής προς απόδοση και συνεργάστηκε καλά με την υπάρχουσα διαμόρφωσή μας για το post-production χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εικόνας, καθώς οι λήψεις γίνονται άμεσα σε 4K RAW και τα πάντα περιέχονται σε μία ενιαία μονάδα. Για εμάς είναι η τέλεια αναβάθμιση από την C300, ένα εξαιρετικό επόμενο βήμα από τα υπάρχοντα μοντέλα Canon. Προσωπικά πιστεύω ότι η κυκλοφορία αυτής της κάμερας είναι πολύ καλή ιδέα".

Για να επιστρέψετε στην Επισκόπηση της EOS C200, κάντε κλικ εδώ

Σύνταξη James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Σχετικά