Maxim Shemetov

Κηπουρική στην πόλη από Σουηδούς που επιστρέφουν στις ρίζες τους
Των Maxim Shemetov και Helena Soderpalm

Στις σκεπές των σπιτιών, στα μπαλκόνια πολυώροφων κτηρίων ή ακόμα και σε μια σιδηροδρομική γραμμή που δεν χρησιμοποιείται, οι Σουηδοί απέκτησαν πάθος για την κηπουρική στην πόλη, που τους επιτρέπει να παράγουν φρέσκα τρόφιμα και να έρχονται πιο κοντά στη φύση.

Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου κινήματος, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Σουηδών καλλιεργούν στις πόλεις τα δικά τους τρόφιμα σε ζαρντινιέρες και παρτέρια ή επισκέπτονται δημόσιους κήπους που δημιουργούνται μέσα ή επάνω σε βιομηχανικά κτήρια ή συγκροτήματα γραφείων.

"Αξιοποιώντας τις οροφές, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πόλεις με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα", λέει ο John Block, υπεύθυνος ξεναγήσεων στο Augustenborg Botanical Roof Garden του Malmo.

Maxim Shemetov

Με έκταση πάνω από 9.500 τ.μ. στην οροφή τοπικών κρατικών συγκροτημάτων γραφείων της περιοχής, ο κήπος είναι κάτι παραπάνω από ένας όμορφος χώρος, σύμφωνα με τον ίδιο.

"Με τη βοήθεια αυτών των νέων περιοχών πρασίνου, δημιουργούμε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση της θερμοκρασίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων."

Maxim Shemetov

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Highline στη Νέα Υόρκη, ενός κήπου που δημιουργήθηκε σε ανυψωμένες σιδηροδρομικές γραμμές, και του Prinzessinnengarten στο Βερολίνο, ενός πρώην χώρου απορριμμάτων, μια γειτονιά της Στοκχόλμης μετέτρεψε μια σιδηροδρομική γραμμή που δεν χρησιμοποιείται σε χώρο για εκατοντάδες ερασιτέχνες κηπουρούς.

Maxim Shemetov

Πριν από πέντε χρόνια, ο Philipp Olsmeyer θέλησε να κάνει πιο πράσινη την περιοχή του Sodermalm όπου ζει και επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές για να παρουσιάσει την ιδέα του Tradgard pa Sparet – που σημαίνει "Κήπος στις γραμμές" στα Σουηδικά.

"Σήμερα, υπάρχουν εκεί περίπου 200 φυτώρια. Ορισμένα από αυτά ανήκουν στον σύνδεσμο και άλλα σε σχολεία", δήλωσε ο ίδιος.

Maxim Shemetov

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το "Rosendals' Garden", μια αστική φάρμα γνωστή στους λάτρεις του καλού φαγητού της Στοκχόλμης, καθώς μπορούν να απολαύσουν λαχανικά, φρούτα και βότανα στο καφέ-θερμοκήπιο.

Ο Pelle Mattsson συνδυάζει τη δουλειά του ως εικονογράφος και γραφίστας με την κηπουρική στο Rosendals, κάτι που τον βοηθά –έναν κάτοικο της πόλης– να κρατά επαφή με τις αλλαγές των εποχών.

Maxim Shemetov

"Η κηπουρική στη Σουηδία εξαρτάται από τις εποχές, οπότε νομίζω ότι είναι ένας καλός συνδυασμός", είπε.

"Μπορώ να είμαι στο στούντιο και να σχεδιάζω, αλλά και να αφιερώνω μερικές μέρες στον κήπο."